Közkedvelt „disznóságok”: Erdély-szerte megmaradt a házi sertésvágás és húsfeldolgozás

Makkay József 2019. december 11., 13:03

December a disznóvágások ideje. Pirkadatkor sok helyen hallani a hízó visítását: falvakon disznófogó „csapatok” járnak egyik portától a másikra, hogy a nagy nap elindításához segédkezzenek. A disznóhúsból készült házi termékek változatlan népszerűsége jelzi, hogy az erdélyi ember ragaszkodik hagyományaihoz.

Darabolás. Előbb a sonkák kerülnek a feldolgozóasztalra Fotó: Makkay József

Étkezési szokásainkhoz ma is szorosan hozzátartozik a disznóvágás. Ezen sem a kommunizmus, sem a kapitalizmus, sem az európai uniós csatlakozás nem változtatott. Igaz, az utóbbi időben visszaesett a karácsony előtti időszakban levágásra és feldolgozásra kerülő hízók száma – ebben szerepet játszik az egyre több megyét veszélyeztető afrikai sertéspestis terjedése –, összességében azonban a falusi portákon továbbra sem mondanak le a disznóvágásról.

A hagyomány megtartása mellett szóló legfontosabb érv, hogy az állattartó gazda tudja leginkább, mivel hizlalta a disznót.

A zömében háztáji takarmányokkal felnevelt hízók húsa összehasonlíthatatlanul kevesebb gyógyszert és takarmánykeverékekben használt vegyszert tartalmaz, mint a nagyüzemi választék. Aki nem tart disznót, állatvásárok hiányában a falujából vagy a szomszédos településekről tudja beszerezni a vágóállatot, ami garancia is arra, hogy a gazda háztáji körülmények között tartotta az eladott állatot. Falun mindenki mindenkit ismer, így nagyobb eséllyel vásárolhatunk jó minőségű sertést, mint a hetedhét országból, mélyfagyasztott állapotban érkezett állatok húsát nagyáruházakból.

Legtöbb helyen ma már gázpalackot használnak a perzseléshez Fotó: Makkay József

Disznótoros vacsorák

A disznóvágásnak napjainkra is megmaradt a családösszetartó szerepe. Ilyenkor a városon élő gyerekek, közeli rokonok is szívesen hazamennek hétvégére segédkezni, hogy idejében sózóba kerüljön a szalonnának való, illetve a füstre kerülő egyéb „disznóság”, elkészüljön a májas, a kolbász és a véres (ahol ezt is töltenek), hogy estére a család körbeülhesse a disznótoros vacsora asztalát.

A disznótor olyan, mint egyéb étkezési szokásunk: vidékről vidékre változik.

A disznóvágás talán egyetlen állandója a disznófogók szilvapálinkája, ami a reggelente portáról portára járó férfinépségnek jár. Ők azok, akik téli pirkadat idején tucatnyi hízót segítenek át a másvilágra.

Szerencsére az utóbbi években egyre többen használnak valamilyen elektromos sokkolót, ami nagyban lecsökkenti az áldozat szenvedéseit, jelentősen megkönnyítve ezzel az állat leölését. A disznófogók rituáléja mégsem megy ki divatból. A Szilágyságban a disznófogóknak a szilvórium mellé fokhagymával és zsírral vagy olajjal vékonyan megkent pirítós kenyér jár. Délre a disznóvágók a levágott állat nyakhúsából és savanyított káposztából készült korhelylevest, második fogásnak pedig saját zsírjában sült pörköltet esznek puliszkával.

A belek eltávolítása csapatmunkát ígényel Fotó: Makkay József

Az esti disznótoros vacsora a Szilágyságban tyúkhúslevest is tartalmaz, a főt szárnyashús pedig előételként kerül az asztalra. A levest rendszerint töltött káposzta, sült kolbász, májas és véres követi, így mindenki abból fogyaszt, amit szeret. A disznótoros asztal elengedhetetlen itala a friss bor, ami ilyenkorra kiforrt és megszállt, desszertként pedig házi sütésű kalács kerül a vendégek elé.

Az idősebb nemzedék tagjai mesélik, mekkora ünnep volt még fél évszázada a disznóvágás és az azt követő disznótor.

A levágott hízó nagyságától függött, mennyi hús maradt a családnak, hiszen egy-egy disznótoros asztalt nem ritkán 40–50 személy is körülült. A disznótorokra egymáshoz jártak rokonok, ismerősök hetekkel karácsony előtt és után is. A vacsorát sokszor reggelig tartó mulatság követte, a dalos kedvű családok apraja-nagyja nótázgatott. Fiatalon még jómagam is kifogtam ilyen disznótort, de ahogy az idő telt, az asztaltársaság karcsúsodott, és a szűkebb család tagjai maradtak. Rendszerint közülük kerül ki a hentes, aki egyebek mellett azzal érdemli ki ezt a titulust, ha jól meg tudja szúrni a disznót. A gyors és tökéletes elvéreztetés nemcsak az állatot kíméli, hanem a feldolgozandó hús minősége is sokban függ ettől.

Hűvös helyen érdemes a húst pihentetni Fotó: Makkay József

A bontás

Manapság a 150–200 kg-os állatok levágása vált divattá, holott hozzáértő hentesek szerint a 100–120 kilós disznó húsa az igazi. Ezért ajánlott, hogy inkább két kisebb sertést vágjunk, mint egy túl nagy és túl zsíros hízót. A közepes korú állat húsa finom, másrészt sokkal hosszabb ideig eltartható mélyfagyasztott, füstölt vagy sózott állapotban.

Nem mellékes a perzselés sem, hiszen ez adja a szalonna és sonka, valamint a kocsonyába kerülő bőrök, fülek, farok és az orr pörkölt ízét. Miközben széles körben palackozott gázzal perzselik a disznót, a művelet végén az állatra szórt ölnyi szalmával megízesíthetjük a bőrt.

Vidéktől és hentestől függ a disznó bontása, amit az állat hátán vagy a hasán végeznek.

Kocsonyának való bőr füllel és farokkal Fotó: Makkay József

Aki a hátán bontja – azaz „orjára veszi” –, az előbb levágja a bokákat és a forgócsontoktól leszedi a sonkákat. Ezt követően a hasára fordított állat hátán történik az orja kimetszése a fejtetővel és a farokkal együtt. Ellenkező esetben a hasfal felmetszését a hasüreg belektől való kitisztítása követi, és utoljára kerül sor az orja kimetszésére. Különösen szeretem az orját, hiszen ebből készül a kiváló húsleves. Az állat letakarított hátgerincét a csigolyák közötti hússal együtt párosan szoktuk feldarabolni és lefagyasztani levesnek.

Régebben a disznóvágások elengedhetetlen tartozéka volt a belek húrolása, hiszen a vékony- és a vastagbelekbe, sőt a kitakarított gyomorba került a töltőanyag. Ma sokan készen megvásárolják a kereskedelemben kapható, gépi eljárással megtisztított belet. A belek kitisztítása nehéz, többórás munka. Aki nem ért hozzá vagy nincs megfelelő gyakorlata, annak a végtermék egy lyukacsos bél lesz, amibe nem lehet se kolbászt, se májast tölteni.

Füstölésig a sózóba kerül a szalonna és az egyéb húsok Fotó: Makkay József

Kinn kell feldolgozni

A disznóvágás és a házi húsfeldolgozás talán legfontosabb tartozéka a hús megfelelő tartósítása. Ezt meghatározza az állat kora is. A túl fiatal és a túl öreg állat húsa hamarabb megromlik, de a fáradt, hosszú úton átesett sertést sem szabad azonnal levágni: legalább 12 órán át kell pihentetni. Sokan a meleg konyhában tartják a húst, ami szintén rontja az eltarthatóságát. Ezért fontos, hogy levágás után a hús azonnal lehűljön, ami ilyenkor, télidőben nem jelenthet gondot, ha a feldolgozás nem benn, hanem udvari asztalon vagy szellős, hideg helyiségben történik.

A legrégebbi és ma is használatos tartósítás a sózás.

Azzal, hogy vizet von el, a só csökkenti a baktériumok szaporodását, és ezáltal jelentősen növeli a hús eltarthatóságát. A sózás is szakértelmet igényel, és jó, ha olyan családtag végzi, akinek van benne gyakorlata, így a sózóba került húsra sem túl sok, sem túl kevés só nem jut. A száraz és a nedves (pácleves) sózásnak egyaránt megvan a szerepe és jelentősége, ennek gyakorlata a legtöbb portán nemzedékről nemzedékre száll.

A kolbásztöltésre váró alapanyag Fotó: Makkay József

A szalonna mindent visz

Jó látni, hogy ismét közkedveltté vált a szalonna, miután egyre többen rájöttek, hogy a kereskedelemben kapható, rengeteg tartósítószert tartalmazó hidegfelvágottakhoz képest ez a házi termék tisztább és egészségesebb. Szerencsére a szalonnának sok változata van, így egyéni ízlés szerint sokféleképpen elkészíthető. Van, aki a sóban tartósított, úgynevezett fehér szalonnát kedveli, amit nem füstölnek meg, de elterjedtebb a füstölt szalonna, amely a sózóból kerül száraz füstre. Ha megfelelően tartósítjuk, egy év múlva is változatlan íze van. (Mi a napokban fogyasztottuk el a tavalyi disznóvágás utolsó szalonnadarabját). Készíthetünk ugyanakkor fokhagymás-paprikás szalonnát, paprikás tokaszalonnát vagy paprikázott, füstölt szalonnát, amivel szászok lakta vidéken találkoztam inkább.

A kolbászhús „dagasztása”. A legfontosabb a megfelelő fűszerezés Fotó: Makkay József

A disznóvágás közkedvelt, friss terméke a hurka, ami az állat belsőségeiből készült májas és véres.

Vidéktől függően ennek is sokféle változata ismert. Van, aki füstöli a májast, de általában a kevés ideig tárolható, frissen fogyasztott májas az elterjedtebb, aminek alapanyagába bedarálják a májat, a tüdőt, a dagadót, állati zsiradékot és rizst adnak hozzá. De ettem tüdőből, szívből és lépből készített tüdős hurkát is. Fontos a megfelelő ízesítés, hiszen a különböző fűszerek keveréke adja azt a házi ízt, amit gyerekkorunktól kedvelünk. Ebben helye van majoránnának, kakukkfűnek, bazsalikomnak, gyömbérnek és pirospaprikának egyaránt.

Házi kolbásztöltő. Sok portán ma is a hagyományos eszközöket használják Fotó: Makkay József

A kolbászkészítés a disznóvágás másik fénypontja: a füstre kerülő kolbásznak rendszerint a karácsonyi asztalon is helye van. Kolbászból vidékenként számtalan összetételű és ízesítésű változatot töltenek. Ezek többségét füsttel tartósítják, ahogyan karajt, oldalast, tarját, nyelvet és csontot egyaránt lehet füstölni, attól függően, mennyire szeretjük az ilyen termékeket.

Készül a kenőmájas Fotó: Makkay József

Kedvencem a disznófősajt, így ennek receptjét osztom meg egyik hentes ismerősöm jóvoltából.

Gyömbéres disznófősajt

A sertésfej sovány részeiből, egy kis darab tokából és bőrdarabokból készítjük. A hozzávalót nem lobogó vízben két órán át abáljuk, amíg a hús könnyen le nem válik a csontról. A lefejtett húst a tokával együtt hosszú laskákra vágjuk, és leforrázzuk, a bőrt ledaráljuk. Az egészet sóval, törött borssal és gyömbérrel meg kevés szegfűborssal ízlés szerint fűszerezzük. Némi húslevet öntünk rá (annyit, hogy a darabokat ellepje), és az egész alapanyagot összekeverjük, majd a megtakarított disznógyomorba rakjuk. A bekötött disznófősajtot nem lobogó, forró vízben egy-két órán át abáljuk. Ezután langyos vízzel lemossuk, vékony kötőtűvel megszurkáljuk, és enyhén lepréselve kihűtjük. Ha hosszabb időre szeretnénk eltartani, enyhén meg lehet füstölni.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot december 11-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.