Kihozni az autóból a maximumot – Tíz adásnyi videóanyagot készített a Laptiming csapata Székelyföldön

Kihozni az autóból a maximumot – Tíz adásnyi videóanyagot készített a Laptiming csapata Székelyföldön

Vida János és Bessenyey Zoltán Székelyudvarhelyen

Fotó: Erdély Bálint Előd

Székelyföldön jártak a Magyarországon és itthon is nagy népszerűségnek örvendő Laptiming című, autóversenyzésről szóló videósorozat készítői. Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában tartottak közönségtalálkozót, továbbá legalább tíz adásra szóló anyagot forgattak környékünkön.

Zátyi Tibor

2020. február 12., 10:072020. február 12., 10:07

A csapat egyik tagja Bessenyey Zoltán kétszeres rali Európa-bajnok, aki a 2016-os Veszprém Rali előtti teszten szenvedett súlyos balesetet, és azóta kerekesszékben éli az életét. A pilóta szerencsére nem veszítette el jókedvét, ezt az udvarhelyi előadáson is bebizonyította, műsorvezetőként és navigátorként segíti társait az autótesztelésben. A Laptiming csapatának tagja még Vida János autós szakújságíró, autóversenyző, illetve Walter Csaba, aki a magyar autósport legtapasztaltabb és legeredményesebb endurance-versenyzőjének számít.

Az előadás elején elhangzott, hogy hosszú kihagyás után Bessenyey ismét ralizott, Vida mesélt bővebben közös kalandjukról. „A rali és a pályaversenyzés nagyon különbözik egymástól, csak csoportosítva lehet őket autósportnak nevezni. Bessenyey mondta, hogy ha lesz Európa-bajnoki futam Magyarországon, akkor induljunk el azon.

Idézet
Kívülről nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen mindkét szakágban gyorsan kell menni autóval, de a raliban teljesen más a szabályrendszer, más felfogásban kell vezetni.

Nézegettük a pályákat, mondtam, vágjunk belé, hiszen aszfalton nagyon sok rutinom van” – mondta Vida.

Az említett verseny tavaly novemberben volt Nyíregyházán, harminc év szünet után rendeztek ismét Magyarországon Eb-futamot. Bessenyeyék utolsó előfutóként közvetlenül az Európa-bajnoki mezőny előtt indultak egy Peugoet 208 R2-vel.

„Csak ajánlani tudom a ralizást, gyönyörű kaland. Egyben túlélőverseny volt számunkra. Amikor teljesítetted a gyorsasági szakasz, következett az összekötő szakasz, amikor úgy kell A pontból B pontba eljutnod, hogy szigorúan betartod a közlekedési szabályokat. Mindezt úgy, hogy a világ egyik leghangosabb autójában ülsz, amiből csak idegesítő hangok jönnek ki. S mi így mentünk több száz kilométert a két nap alatt, már azt túlélni hihetetlen dolog volt. Azóta még jobban tisztelem a raliversenyzőket, és ha lehetséges, akkor szeretném majd magamat versenyszinten is kipróbálni. Annyira jól teljesítettünk, hogy több felkérésünk is érkezett, így 2020-ban is fogunk versenyezni, Nyíregyházán mindenképpen elindulunk” – tette hozzá Vida.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

A legendás Lada VFTS

Szó esett a legendás Lada VFTS versenyautóról is, amelyet 2018 óta építenek Bessenyeyék. „2018 elején fogtunk neki, akkor úgy tervezetük, hogy novemberben kész lesz, most 2020 februárja van.

Idézet
Úgy terveztük, hogy nem csinálunk drága versenyautót, 10 millió forintost, most már bőven túlléptük ezt az értéket. Csak a bukócsövet sikerült annyira egyedire megtervezni, hogy eddig háromszor kellett engedélyeztetnünk, de megfelel a legfrissebb WRC-szabályoknak”

– mondta Bessenyey. Vida kiemelte, hogy egyedül a borítás, a blokk és a váltó háza Lada, a többi teljesen egyedi építésű alkatrész.

„Az volt a célunk, hogy építsünk egy olyan autót, amely úgy néz ki, mint egy VFTS, de legyen modernebb. Magyarországon hatalmas rajongótábora van a VFTS-nek, csak a ladás részeinket legalább kétszázezer ember követi. Hatalmas munka van az autóban, a motor is kb. másfél éve készül, de lassan célegyenesben vagyunk, a következő forgatásokon remélhetőleg már el is indul az autó” – osztotta meg a jó hírt Vida.

Nyolc éve tesztelnek

A Laptimingot 2012-ben találták ki, akkoriban délutánonként 3–4 autót teszteltek, és a Garázs című tévéműsor része volt. „Bessenyey sérülése után 2017-ben tért vissza, megreformáltuk a műsort, szerencsénkre nagyon bevált, nagyon jól együtt tudunk működni” – tette hozzá Vida.

Most egy forgatási nap alatt akár 8–10 adásnyi képanyagot rögzítenek és 18–20 autót tesztelnek a Kakucs Ringen.

„Számunkra az is fontos, hogy azonos körülmények között teszteljük az autókat. Különböző hőmérséklet és páratartalom közepette is nagyon sokat mentem pályán, így pontosan tudom, hogy ezekből adódóan milyen időkülönbségek származhatnak, ezért április végétől szeptemberig forgatunk, hogy legyenek mindig azonosak a körülmények” – folytatta Vida.

Elhangzott, hogy a Laptiming felvétele során az autókkal egy bemelegítő kört követően rögtön időre autóznak – erre van felépítve az egész műsor. „Mindig van olyan autó, ami számunkra is újdonság, és elsőre nehéz azzal versenyezni. Ettől is izgalmas, hogy mindig más az autó, mindig másképp viselkedik és nincs idő begyakorolni, menni kell, mert az idő pörög.

Idézet
Sokan nem hiszik el, de az autókkal akkor, a forgatás alatt megyünk először, emiatt nyilvánossá tettük a forgatásokat”

– mondta Vida, majd hozzátette, hogy a Laptiming YouTube-csatornája nagyon népszerű, egy-egy rész nézettsége több százezres, továbbá a korábbi részek is nagy népszerűségnek örvendenek.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hírünket viszik

Múlt héten a Laptiming csapatának reményei szerint négy és fél nap alatt legalább tíz adásnyi anyagot forgattak környékünkön. „Nagyon jó hely Székelyföld, voltunk már párszor a környéken, de Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen még nem. Az időjárás nem kedvezett annak, amit akartunk, de így is sikerült változatos dolgokat leforgatnunk: terepjárós túrát, hószánozást és snowtimingot is. A Madarasi Hargitán forgattunk pár extra Laptiming-részt is, ami hóra és pár erős autóra épült. Percre pontosan be van osztva, hogy mit s hol csinálunk.

Idézet
Feltérképeztük a helyi autós életet is, nagyon meglepő dolgokat láttunk, kedvesek és barátságosak itt az emberek. Annyira jó anyagokat tudtunk itt forgatni, hogy még biztosan vissza fogunk ide térni”

– mondta Bessenyey. Vida hozzátette, hogy az elkövetkező időszakban mindig lesz olyan Laptiming-rész, amely Erdéllyel, Székelyfölddel kapcsolatos lesz.

Az előadás végén Bessenyey a jövőjéről is mesélt: „2018 végén megkeresett egy francia társaság, hogy rendeznek egy gokartbajnokságot, amelynek az a lényege, hogy bármilyen sérült ember, amputált, gerincvelősérült, mint én, stroke-os stb. elindulhat rajta. A gokartok ugyanazok, csak át vannak alakítva, egy junior kategóriás, 125 köbcentis, 35–37 lóerős járgányról van szó. Elfogadtam a felkérésüket, és kb. két és fél hónap alatt építettünk is egy gokartot.

Idézet
Mikor kimentem a versenyre, akkor láttam, hogy az összes többi ellenfelemnek szervokormánya, versenyülése, biztonsági öve van. Nekem meg semmi. Aztán kiderült, hogy eljutottak hozzánk a szabályok, de franciául... így el sem olvastuk”

– mesélte a közönség derűjére. „A versenyhétvége elejétől a végéig 12 másodpercet gyorsultam a pályán, az élmezőnytől kevéssel voltam lemaradva. Nagyon élveztem, pedig a gokart egy egészséges szervezetre is hatalmas terhelést jelent. De ha már elkezdtem, akkor csinálom. Idén az a célom, hogy megnyerjem a kategóriámat” – zárta az előadást Bessenyey.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot február 11-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba