Képírás-olvasás, a találkozás elkerülhetetlen – beszélgetés Szentes Zágon festőművésszel, grafikussal, fotográfussal

2019. június 04., 12:41 utolsó módosítás: 2019. június 05., 11:15

Kevés olyan képzőművész van, aki olyan közel lenne az irodalomhoz, mint Szentes Zágon. Könyvborítói, mint festményei és fotói is, az esszenciát próbálják megfogni, legyen szó egy kötetről vagy magáról a világról.

Első találkozás a fényképezőgéppel

– Sok mindennel foglalkozol, neved felbukkan plakátokon, reklámanyagokon, könyvborítókon, festményeken (hogy fotóidat még ne is említsük). Hogy férnek meg egymás mellett a képzőművész, a reklámgrafikus, a fotós, a festőművész?

– Megférnek, néha kicsit dulakodnak. A liciben a szobrászat volt a főszakom, melyet aztán elengedtem, az egyetemen pedig tanultunk mindent is, többek között videót és animációt, még vannak abból az időből rövidfilmjeim és egy animáció, amelyekkel részt vettem néhány fesztiválon, itthon és Magyarországon. Szóval, ha azt kérdezi valaki, tud-e filmezni a fényképezőgépem, erre lennie kellene egy standard válasznak, de még nem fogalmaztam meg. A lényeg, hogy nem húzok magamra még egy műfajt (a filmet), mert az már tényleg sok lenne.

A festészetet azért emelném ki, mert ez az, amelyben legjobban és főleg legegyedibben tudom kifejezni magamat.

Ez volt a leghamarabb, aztán jött a fotó, főleg az egyetemen, vagy még előtte, mert apám is fotózott. Kaptam tőle egy Zenitet, és gyakran ültem vele a sötét fotólaborban, néztem a piros fényben, ahogy megjelenik a fehér papíron a valóság egy pillanata, akkor ez volt a csúcstechnológia. A fotó nélkülözhetetlen, nagyon sok esetben használom fel egy plakát vagy egy könyvborító tervezéséhez. Az a jó, ha a saját munkáimat tudom használni egy-egy dizájnnál, és nem kell a netről letöltenem kétes eredetű anyagokat, vagy stockfotót vásárolnom.

De a fotó elkerülhetetlen is: olyan, mint az írás-olvasás, csak képírás-olvasás.

Az idén először készítettem könyvborítót (Böszörményi Zoltán: Sóvárgás) úgy, hogy a felhasznált fotót a telefonommal lőttem – és csak azért azzal, mert hideg volt, és nem vettem elő a nagy gépet. Ideális fényviszonyokban nagyon jó és megfelelő felbontású képet lehet rögzíteni egy átlagos telefonnal is, de azért halkan megjegyzem, épp mindent nem tud, amit egy profi gép, és mostohább körülmények között kudarcot vall.

– Jut időd mindenik műfajra, van köztük sorrend?

– Van sorrend, időrendi, amit hamarabb nyomdába kell küldeni, azzal dolgozom. A festés, fotózás, saját projektek inkább hétvégén, alkotótáborokban, kirándulásokon, tanulmányutakon kerülnek sorra. Szerencsére a „fix” munkám elég rugalmas, a Kúriában (Könczey Elemér /Könczy/ grafikaműhelye) jól lehet egyezni ilyen téren is. Sok időm nincs, de valahogy kerül mindenre, és remélem, hogy ezen tudok javítani a több szabadidő javára.

4,0-akril, vászon, 80x80 cm 2016

„Lenyűgözött a művészet és a sznobéria”

– Hol, hogyan kezdődött a „viszonyod” a vizuális művészetekkel?

– Zsögödi Nagy Imre út, 148 (Csíkszereda), a „családi ház” – akár innen is kezdhetem. Két házzal fentebb van a Nagy Imre Galéria, édesanyám kislány korában gyakran látta Imre bácsit a környéken vászonnal és festékkel felszerelkezve kószálni, rajzolni, festeni, és hatással volt rá. Annyira, hogy elment művészeti iskolába Vásárhelyre, majd művészeti egyetemre Kolozsvárra, oda, ahol én is végeztem 2002-ben. Akkor Ion Andreescu volt a neve, ma Szépművészeti és Formatervezési Egyetem (UAD – Universitatea de Artă și Design). Így esélyem sem volt másra, ezt láttam: édesanyám pasztellezett, szőtt-varrt, apám fotózott, sok művész barátunk volt, én is olyan akartam lenni, mint ők.

– Mi inspirál, amikor ecsetet veszel a kezedbe? Alkotás közben, illetve két mű között miből gyűjtesz erőt és ötletet? Milyen az az út, amikor nem köt megrendelői óhaj, hanem csak a festészet vagy a fotózás önmagáért való örömével indulsz el?

– A kérdés első felét nem ecsetelem, most inkább veszem az objektívet. Az újdonság élménye inspirál, tavaly voltam New York Cityben, az urbánus környezet, a metropolisz, az építészet, a lenyűgöző felhőkarcolók, hidak, a földalatti közlekedés, a magány a nyüzsgő városban, a kulturális telítettség, a művészet és sznobéria, a szelfimánia, a graffitik, falfirkák, neonreklámok, az amerikai álom fuvallata, az ikonikus helyek – ezek összessége lenyűgözött. A Nagy Alma nem volt csalódás (csak bele kell harapni, és elkárhozol), olyan, mint a filmekben. Az ilyen tapasztalatokból merítek és tankolok, szellemileg és megapixelileg egyaránt.

New York nem mindennapi élmény és tapasztalat volt, de van ihlet itthon is, tudatalatti és -fölötti álmok, víziók, vágyak, amelyek kivetítésre várnak.

Űrcápa – akril, farostlemez, 50x70cm, 2010

„Dalít parafrazálva: az Előretolt Helyőrség (arca) én vagyok”

– Hogyan kerültél ennyire közel az irodalomhoz? Hosszú évek – talán lassan van húsz is… – óta a kolozsvári (és egy ideje már a magyarországi) könyvtermés, főleg a fiatalabb szerzők könyveinek a borítói a te kezed munkáját dicsérik, az Előretolt Helyőrség eseményeinek a vizuális anyagai is jellegzetesek, egyből felismerhető, ki áll mögöttük.

– Édesanyám minden este mesét olvasott, hárman vagyunk testvérek, ámulattal hallgattuk, akkoriban ez volt az est csúcspontja. Aztán megszerettem az olvasást, eleinte a mesét, Benedek Elektől kezdve Hauffig és Andersenig, meg az 1001 éjszaka meséi, aztán jött A Pál utcai fiúk, Huckleberry Finn, az indiánregények, Verne Gyula világa. Apám nagy Rejtő-rajongó volt, azok is bejöttek, aztán komolyabb olvasmányok, Zabhegyező, Legyek ura, egészen a Dosztojevszkij-regényekig és Borges-novellákig. Szerencsére nem volt sem tévé, sem internet, sem semmi, csak Kossuth meg Szabad Európa Rádió, de az is nagyon recsegősen.

Nincs jel – akril, vászon, 50x50cm, 2018

A második közeledésem az irodalomhoz az egyetemi évek alatt történt 2000-ben. Akkor volt az első kolozsvári egyéni kiállításom a Korunk Galériában, Orbán János Dénes olvasott fel a verseiből a megnyitón, barátság és jó munkaviszony lett a találkozásból. Azóta megvásárolta az összes ott kiállított festményemet, talán többet is, abból a periódusból mindent. Az első borítók is abban az évben születtek, ez a Music Pub és az első Insomnia (nem kolozsváriaknak: ezek kocsmák) korszaka volt. Azóta tervezek könyvborítókat az Erdélyi Híradó Kiadónak, idővel más hazai kiadóknak is, és pár éve a magyarországi Előretolt Helyőrség Íróakadémiának, elsősorban szépirodalmi művekhez.

Dalít parafrazálva: az Előretolt Helyőrség (arca) én vagyok.

Az E-MÍL-nek (Erdélyi Magyar Írók Ligája) főleg plakátokat tervezek és fotózok, ez megint kapcsolódási pont az irodalomhoz, de a Bretter- (ma már Bréda-) körhöz is szoros viszony fűz. A Korunk és Helikon lapokkal is „jószomszédi” (munka)viszonyban vagyok, és így elég sok író, költő, szerkesztő, irodalomértő és -kedvelő emberrel kerültem kapcsolatba.

Állatfarm – akril, vászon, 80x80cm, 2015

– Könyvborító készítésénél hogyan tudod számtalan vers vagy rengeteg oldalnyi próza lényegét egyetlen képbe, festménybe, rajzba, fotóba sűríteni? Mi az összhang receptje a könyv csomagolása és tartalma között?

– A recept sok összetevőből áll, de az egyik legfontosabb a tapasztalat, a rutin, a sok év munkája. Ez segít abban, hogy megtaláljam a kulcspontokat, és tudjam, hogy melyik sarkánál kezdjem a felgöngyölítést. Nagyon fontos a jó cím – ez már fél siker –, volt olyan eset, hogy nem éreztem az összhangot a cím és a leendő kötet tartalma között, és elmondtam a szerzőnek, meg a szerkesztőnek, végül megváltoztatták a címet – ez a könyv javára vált, és nekem is segített a telitalálathoz.

Általában nincs időm elolvasni a teljes kéziratot, ezért kérek 3-4 reprezentatívabb verset vagy prózarészletet, kikérem a véleményét a szerkesztőnek és/vagy a szerzőnek.

Azt nem szeretem, ha konkrét elképzelésekkel jön valaki, kulcsszavakat kérek, plusz a címet. Én is kihámozok ezt-azt a szövegekből, és ezek összességéből formálom a vizuális képet.

– Vannak-e kedvenceid a festményeid és könyvborítóid között? Vagy, akár egy apának, egyformán közel áll hozzád minden alkotás?

– Vannak, persze. Nyilván, az újabb munkák felülírják a régebbieket. Ha negyedannyi gyerekem lenne, mint ahány festményem és jól sikerült borítótervem, akkor a keleti kérdés meg lenne oldva. Pár kedvenc borító a közelmúltból: Dezső Kata: Akiket hazavártak, Űrbálna – helyszíni vers antológia, Zágoni Balázs: A Mary Rose-incidens, Lakatos Mihály: Súlyos ügyek, Juhász Kristóf: Boldog halottak napját, Márkus András: Elza, Fischer Botond:Tavasz lesz, Corina, John C. Lennox: Isten és Stephen Hawking, Bálint Tamás: Láv sztori, Lucian Boia: A nyugat hanyatlása. Hát ez nagyon nehéz, még sorolhatnám, de meg kell álljak, és a festményeket nem is listázom.

A lét elviselhetetlen könnyűsége – akril, vászon, 80x80cm, 2017

– Melyek a folyamatban levő munkáid, tervezett kiállításaid, hobbiprojektjeid?

– A TAG (Transylvanian Art Group) csoporttal lesz a nyár folyamán közös kiállításunk Csíkszeredában, Kolozsváron évek óta részt veszek a MIMESIS-kiállításokon a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) keretében a Bánffy-palota labirintus-pincéjében, az idén is tervezem. Szintén a KMN-on lesz egyéni kiállításom is, az új INSO-ban (Insomnia Visual Space) SOLO • never alone címmel – az elmúlt tíz év festményeiből közel húsz lesz kiállítva. Novemberre körvonalazódik egy egyéni kiállítás Szebenben, az Ars HUNGARICA keretében. Ugyanezt az anyagot Budapesten is szeretném bemutatni a közeljövőben. A tavalyi New York-i „trip” után tovább gyarapítom a nagyvárosban készült fotósorozatom, idén ősszel három hétre tervezem a tanulmányutat, és ha összejön, akkor egy nyugati parti nagyvárosba is belekóstolok, San Francisco jónak ígérkezik.

Szentes Zágon 1976-ban született Szilágynagyfaluban. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban tanult, 1997-től a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem hallgatója volt, majd 2003 és 2005 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktoranduszhallgatója. 2000-től az Erdélyi Híradó Könyvkiadó köteteinek, majd az Előretolt Helyőrség Íróakadémia számos kötetének grafikusa. Kolozsváron él és alkot.

Bálint Tamás

Cikkünk eredetileg az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális mellékletünk legfrissebb számában látott napvilágot június 3-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport