Karnyújtásnyira egy ifjúsági világbajnokságtól – múltidézés Kilin Zoltán egykori kolozsvári labdarúgóval

Nánó Csaba 2019. február 12., 14:04 utolsó módosítás: 2019. február 13., 21:30

Korosztályának egyik legtehetségesebb labdarúgója volt. Aztán egy furcsa esemény lefékezte kibontakozó karrierjét. Kilin Zoltán még nem volt tizenhét éves, amikor a kolozsvári vasutasok nagycsapatába is bekerült, de alig több mint egy évtizeddel később abba is hagyta a focit.

 

Karnyújtásnyira egy ifjúsági világbajnokságtól – múltidézés Kilin Zoltán egykori kolozsvári labdarúgóval
galéria
Kilin Zoltán – sportosan 50 felett is Fotó: Facebook

– Édesapád ismert labdarúgó volt, és te sem estél messze a fától. Hol és hogyan kezdődött pályafutásod?

– Apám csatár volt, mások mellett a híres Kovács István is edzője volt. Nálam a sport nem is a focival, hanem az úszással kezdődött. Egész jól ment, kilencévesen országos harmadik lettem. Később is nyertem megyei úszóbajnokságokat 50, 100 és 400 méteren. Ígérték, hogy elvisznek felkészülési táborba és az országos bajnokságra, de csak a kereten kívül, szüleim fizessék az ott-tartózkodást. Ez apáméknak nem tetszett, és többet nem engedtek edzésre. Pedig jobb eredményeim voltak, mint annak, akit beneveztek a bajnokságra.

Végül is úgy kerültem a focihoz, hogy 11–12 éves koromban apám elvitt egy öregfiúk-meccsre. Nem voltak elegen, beállítottak engem is. Amikor egy Fábián nevezetű bankigazgató és Szoboszlay Miklós edző meglátták, hogyan játszom, azonnal szóltak, hogy jelentkezzem az U csapatánál. Lehet, ha ott ragadok, másképp alakul a sportolói karrierem.

Ám édesapám, aki annak idején a Vasutasoknál játszott, ragaszkodott ahhoz, hogy a CFR-nél kezdjem a focit. 16 és fél évesen már a nagycsapatba is bekerültem.

– Emlékszel az első mérkőzésedre a nagyok között?

– Igen, Brádon játszottunk az Aurullal a másodosztályban. Még a rádió is közvetítette a második félidőt. Volt egy lövésem a tizenhatoson kívülről, de a kapus kitornászta a lécre. Emlékszem, Ion Crăciunescu volt a játékvezető, a 88. percben büntetőt ítélt ellenünk, aztán az utolsó percben még adott egyet, hogy biztos legyen a vereségünk. Mindez 1979 őszén történt…

– Hány mérkőzést játszottál ifiként a felnőttek között?

– Nem tudom, de nagyon sokat. Abban az időben kötelező volt egy ifivel végigjátszani a meccset, és az rendszerint én voltam.

– Kik voltak a csapat meghatározó játékosai?

– Fel tudnám sorolni az egész csapatot. Kiemelkedett közülük Nágel Zoli, a kapus, aki szárnyai alá vett engem, amikor felkerültem a nagycsapatba, de ott volt még Țegean Guszti, a CFR legendás játékosa, aki később az U-ban is remekelt.

Egyébként úgy kerültem fel közéjük, hogy egy iskolajátékon, amikor a nagyok játszottak a tartalékokkal, háromszor kirúgtam a labdát Țegean lába között. Ifiként!

Jó volt a technikám, ballal, jobbal lőttem kapura, én végeztem szögleteket, ez nem okozott gondot.

– Ki volt akkor a CFR edzője, milyen volt az élet a nagycsapatban?

– Constantin Rădulescu volt az edzőnk, akiről most el van nevezve a stadion. Egy soviniszta gazember volt,

apámat 28 évesen elküldte a csapattól, mert szerinte már túl öreg volt. Pedig 11.2-t futott száz méteren, atlétikában a román rekord akkoriban alig volt ennél kevesebb. Egy időben három Zoltán volt a nagycsapatnál – Nágel, a kapus, Raduch, a csatár, és én, a középpályás –, és igazság szerint mindegyikünknek lett volna helye a kezdő tizenegyben. De egyszerre sosem voltunk a pályán, három Zoltán túl sok lett volna…

Egyébként a CFR-nél akkor sem volt, és, ahogyan látom, most sincs jövője az ifinek. Inkább hoztak máshonnan játékosokat, mint hogy saját nevelésű focistáikat futtassák.

Pedig voltak és vannak tehetséges fiatalok. Az igazság az, hogy valamilyen okból az idősebbek sem karolták fel a fiatal játékosokat – talán irigységből, talán félelemből, nem tudom. Engem is egyedül Nágel támogatott, azt is megengedte, hogy ifiként tegezzem, ami nagy dolog volt. A többiek nem nagyon haverkodtak, inkább szidtak, mint szódás a lovát. Țegean például, annak ellenére, hogy jól beszélt magyarul, nem is kommunikált velem, miután bekerültem a csapatba.

17 évesen a Kolozsvári CFR nagycsapatának mezében

– Az edzőket manapság „Misternek” szólítják, még ha harmadrangú csapatnál is dolgozik. Ti hogyan szólítottátok Rădulescut?

– Doktor úrnak, mert tényleg orvos volt. A gúnyneve viszont „feles” volt, mert alacsony termetű, alig 160 centi magas volt. Egy kis diktátor… Az első, akiről tudom, hogy Misternek szólították, amikor Kolozsváron edzősködött, Cornel Dinu volt. Lehet, ő kérte ki magának, nem tudom.

– Voltak előre lejátszott mérkőzések?

– Persze hogy voltak. A megyei szinttől elkezdve mindenhol. Sajnos ez hozzátartozik a focihoz. De mindig a tolvaj kiált tolvajt.

Nekem ne meséljenek a fővárosi csapat képviselői, hogy a vidékeik adták-vették a mérkőzéseket. Ők is ugyanazt csinálták a Dinamóval és a Steauával az élen.

– Bizonyára játszottál nagy román játékosok ellen is. Emlékszel rájuk?

– Az 1970-es mexikói világbajnokságon részt vett román válogatott tagjai közül sok ellen játszottam. Vajdahunyadon volt akkoriban játékos-edző Mircea Lucescu, ott játszott Dumitrache, Radu Nunweiller. Egy Neamțu nevezetű középhátvédünk volt, később első osztályú játékos lett az U-nál. Jól megtermett srác volt, mondták neki, vigyázzon, mert Dumitrache – aki amúgy elég alacsony volt – életveszélyes, ha fejelni tud, az gól. Ne vicceljetek – mondta Neamțu –, nem érzitek, hogy a törpe piaszagú, be van rúgva? Az életben nem lő gólt mellőlem.

Első félidőben semmit sem csinált a pályán Dumitrache, valószínűleg józanodott. Félidőben 2-1-re vezettünk a Corvinul otthonában! A másodikban aztán beállt Lucescu is, úgy elkezdtek focizni, hogy olyat még nem láttam. Dumitrache kétszer hagyta állva Neamțu barátunkat, egy méteren négyet vert rá. Úgy indult, mint a puskagolyó, öt perc alatt két gólt fejelt, és ezzel kérte is a cserét.

Lucescu csak annyit kiabált utána, hogy két sörnél többet ne igyon a szauna előtt…

Később elkerültem Marosvásárhelyre az Elektromaroshoz, játszottunk egy edzőmérkőzést az 1986-ban BEK-et nyert Steaua csapatával. Érdekesség, hogy ők ezért a világraszóló győzelemért nem kaptak valutát, de bemutatómeccsekkel járták az országot.

Kolozsváron például bevitték őket a cipőgyárba, ahonnan hat pár bőrcipővel távoztak, az Elektromarosból mindegyik hazavitt egy-egy videólejátszót, színes tévét. Ott volt az egész BEK-győztes csapat.

Állítom, hogy a tiki-takát nem a barcelonások találták ki. Ezek a steauások két érintésből játszottak, úgy forogtak a középpályán, hogy nem tudtad, melyik kicsoda. Nagyon tudtak futballozni. Lăcătuș úgy futott, mint a nyúl, Majearutól nem lehetett elvenni a labdát, eszméletlenül technikás volt.

Bölöni Laci meg futtatta őket, ugyanakkor ő futott legtöbbet, hajtotta az egész csapatot. Szidta is őket, de hát a káromkodás olyan a focipályán, mint civileknél a köszönés…

Balról a harmadik Kilin Zoltán, a nagy reménység

– Végül miért nem ragadtál meg a nagycsapatban?

– Mert elvittek katonának. De volt ennek egy csúnya előzménye is. Az Aninával játszottunk a fellegvári stadionban, kiesőzónában voltunk, és mindenáron nyerni kellett. 1-0-ra vezettünk, amikor Țegean szabályosan leütötte az ellenfelét a középpályán. Nagy kavarodás lett, mindenki kiabált, a játékvezető a partjelzőt kérdezte, mi történt, sokan rám mutattak, hogy én voltam a tettes. A bíró előbb Țegeant akarta kiállítani, de addig kiabáltak vele és bizonygatták, hogy nem ő volt, hogy végül nekem adott piros lapot. Hiába mondtam, hogy 30 méterrel odébb voltam, semmi közöm a dologhoz.

Amikor mentem le az öltözőbe, Rădulescu, az edző felém köpött, a másodedző meg elküldött melegebb éghajlatra. Végül győztünk, nem estünk ki, de a történet után már az ebédnél sem ülhettem le a csapattársakkal.

A másodedző részegen eljött hozzánk, káromkodott, szidott, hogy piros lapot kaptam, otthagytam a csapatot a bajban. Ez már apámnak is sok volt, kidobta a házból. Két fordulóra fel is függesztettek, onnantól kezdve pedig mellőztek a csapat összeállításnál. Folyamatosan szekáltak, még a hajviseletembe is belekötöttek, lehordtak mindennek. A katonaság előtt két héttel elmentem egy gyári csapathoz, így a bakaság legalább beleszámított a munkaévekbe.

– Az ifjúsági válogatottba nem hívtak?

– Kerettag voltam, de nem játszottam mérkőzést. Az ifjúsági válogatott kikerült az 1981-es ausztráliai világbajnokságra. Az ismertebbek közül Bálint Gábor, Andone, Rednic, Romulus Gábor, Sertov voltak a tagjai, velük készültem én is. Bukarestben felszállás előtt, mondhatni a repülőgép ajtajából küldtek vissza, azt mondták, nem kaptam meg a vízumot.

Benne voltam a 22-es keretben, de jött egy bákói srác apja két bőrönd hallal, és őt vitték ki, én meg itthon maradtam. Talán játszhattam volna Maradona ellen…

– Leszerelés után mi történt?

– Természetesen visszamentem a CFR-hez. Az öltözőhöz vezető folyosón összetalálkoztam Rădulescuval, az edzővel. Nem is köszönt. Beszéltem a másodedzőkkel, ők azt mondták, keressek magamnak csapatot, mert nincs szükségük rám. Elmentem egy kisebb csapathoz a C divízióba, ott játszottam pár évet. Aztán marosvásárhelyi származású menyasszonyom lett, így kerültem az Elektromaroshoz, ahol Fazakas Árpád volt az edzőm.

A csapat felkerült a másodosztályba, de közben felbontottuk az eljegyzést, és visszamentem Kolozsvárra, a Tehnofrig csapatához. 1989 ott ért, mi is csináltunk egy kis „házi forradalmat”, leváltottuk az edzőt. Akkor már öreg rókának számítottam, nekem is volt szavam a csapatnál. „Öregségemre”, 28-30 évesen söprögetőt is játszottam, Beckenbauer-stílusban, hosszú indításokkal. De jöttek a fiatalok, és szép lassan abbamaradt a focistakarrierem.

– Mi lett a foci után? Edzői pályára nem gondoltál?

– Huszonévesen elvégeztem egy oktatói tanfolyamot, gyerekeket tudtam volna edzeni. Romániában ennek nem vettem hasznát. Miután kiköltöztem Magyarországra, elvégeztem egy komolyabb edzői tanfolyamot, Visegrádon voltam egy gyerekcsapat edzője három vagy négy évig.

A sportolói élet hátulütője, hogy az ember fiatalon edzésekre jár, szakmája nincs, és bizony utólag néha nehezen él meg. Sokáig nekem sem volt munkahelyem, aztán mindenféle munkát elvállaltam, dolgoztam hegesztőként, lakatosként, beszerzőként, sofőrként, kereskedelmi ügynökként.

Jövendőbeli feleségem ragaszkodott ahhoz, hogy költözzünk ki Magyarországra, ő a forradalom előtt át is szökött a határon, én csak 2004-ben költöztem ki végleg. Közben mindkettőnknek volt egy házassága, 2005-ben született közös gyerekünk, egy fiú. Ő is focizik, Szentendrén játszik, és úgy látom, tehetségesebb és ügyesebb, mint én voltam az ő korában.

Álló sor, jobbról az első Kilin, még az ifik között 1977 körül

– A 80-as években már elég rossz volt a helyzet Romániában, a nép sokat nélkülözött. A labdarúgók élveztek valamiféle előnyöket?

– Amikor a nagycsapathoz kerültem,

800 lejes prémiumok voltak meccsenként. Ebből az ifi a felét kapta, a legjobbak pedig a dupláját. Ez jó pénz volt akkoriban. Ugyanakkor mindenki alkalmazva volt valahol, de dolgozni nem járt, csak a fizetését vette fel.

Țegeannak, aki mondhatni a legjobb volt akkor a CFR-nél, egy Púposnak becézett szurkoló hozta a fizetését egyenesen a stadionba, mert papíron egy helyen dolgoztak. Hívtak engem is Szászvárosba, aláíráskor 25 ezer lej készpénzt, három irhabundát és havi 4000 ezer lejes fizetést ígértek. Családi okokból végül nem mentem, és ma is sajnálom, hogy kihagytam a lehetőséget. De Kolozsváron is volt állásom, ahova nem kellett bejárnom, és egy idő után lakást is kaptam az akkori klubomon, a Tehnofrigen keresztül.

Tehát ezek voltak a sportolói élet előnyei: lakás-, hűtőszekrény-, tévékiutalás, fiktív munkahely, plusz a prémiumok.

– Ha kivisznek arra a bizonyos világbajnokságra, gondolod, hogy másként alakult volna a karriered?

– Nehéz ezt utólag megmondani, de valószínűleg igen. Nagy álmom volt oda kikerülni, ám valahogy lehetetlennek is tűnt.

De biztos, hogy másképp alakult volna, ha gyerekkoromban az U-hoz megyek. Annál a klubnál sokkal jobban képezték a fiatalokat, vicceltek veled, de megtanítottak viselkedni, embert faragtak belőled. Aki ott nőtt föl, még azt is megtanulta, hogyan pucolja a cipőjét.

De kamaszkoromban nagyon jól síztem, hívtak is a predeali sportiskolába, ám édesanyám nem engedett el. Ha akkor elmegyek, ki tudja, mi lett volna… A focit, az úszást, a sízést ma is imádom, ezeket ma is űzöm, ha van rá lehetőségem.

– Lányod, Kilin Tünde egy ideig a sepsiszentgyörgyi kosárlabdacsapat erőssége volt, most Târgoviștén játszik. Ő hogyan választotta ezt a sportot? Volt valamilyen „atyai” beleszólásod?

– Tulajdonképpen volt sógornőm sportágát választotta. Első feleségem húga Enyedi Tünde volt, a válogatott kosaras, aki Páll Magdiékkal együtt több bajnokságot is nyert annak idején a kolozsvári „aranycsapattal”. A híres Nicolae Martin volt az edző, remek csapata volt az Egyetemnek a 80-as években. Tünde a nagynénje keresztnevét kapta, ez pedig szerencsés ómennek bizonyult.

Nem kellett az atyai beleszólás, lányom már kicsi korától szerette a kosárlabdát, ifiként országos bajnok volt, hamar válogatott is lett. Kolozsváron kifogott egy soviniszta edzőt, aki mellőzte, pedig már válogatott volt.

Elment Bukarestbe, onnan Temesvárra, végül Sepsiszentgyörgyön töltött négy évet. Eddig szép karriert futott be…

Kilin Zoltán

1962. december 7-én született Kolozsváron, a Brassai Sámuel Líceumban érettségizett. A vasutascsapatnál kezdte a labdarúgást, ahol 1981-ig játszott. A katonaság alatt a Nagyváradi Tricolorul csapatának volt tagja. Leszerelés után az Electrometálhoz igazolt. Az 1986–87-es bajnokságban a Marosvásárhelyi Elektromaros együttesét erősítette. Játszott még a kolozsvári Tehnofrig, a Dermata és a Metalul Roșu együtteseiben. 1992-ben hagyott fel a focival. A kétezres években telepedett ki Magyarországra, 2012-ben Svédországba ment, 2017 óta Németországban él.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport