Nánó Csaba 2019. március 26., kedd

Izmot és szellemet megmozgató sportág: fejlődésük szempontjából a gyerekek számára ideális a tájfutás

A domborzati körülmények tájainkon adottak, kicsit hatásosabb népszerűsítéssel talán még többen űznék ezt az egészséges és kikapcsolódásra is alkalmas sportot, amit tájfutásnak nevezünk.

Nánó Csaba 2019. február 12., kedd

Karnyújtásnyira egy ifjúsági világbajnokságtól – múltidézés Kilin Zoltán egykori kolozsvári labdarúgóval

Korosztályának egyik legtehetségesebb labdarúgója volt. Aztán egy furcsa esemény lefékezte kibontakozó karrierjét. Kilin Zoltán még nem volt tizenhét éves, amikor a kolozsvári vasutasok nagycsapatába is bekerült, de alig több mint egy évtizeddel később abba is hagyta a focit.

 

Nánó Csaba 2019. január 30., szerda

A balegyenes az Isten ostora – beszélgetés Hercz József kolozsvári ökölvívóedzővel

Aktív bokszoló korában csodálták kimagasló technikáját. Később igyekezett ezt továbbadni tanítványainak. Több bajnokot is kinevelt, jelenleg az egyik legtapasztaltabb ökölvívóedző Erdélyben.

Nánó Csaba 2018. december 19., szerda

Idén is csillogtak az érmek: magyar sportolók sikerei 2018-ban

Mindamellett, hogy a magyar sportolók újabb eredményekben gazdag évet zárnak, sportdiplomáciai sikernek mondható, hogy 2018-ban több világversenyt is rendezhetett Magyarország. Nemrég eldőlt az is, hogy Budapest rendezheti meg a 2023-as atlétikai vb-t.

Nánó Csaba 2018. szeptember 23., vasárnap

Egyre több a „fehér holló”: gálaműsort tartott Kolozsváron a román–magyar küldőkönyvtár

A Fehér Holló Román–Magyar Küldőkönyvtár gálaműsor keretében mutatta be a Kolozsvári Rádió nagytermében szombaton azokat a román és magyar kisdiákokat, valamint regáti olvasókat, akik a fordításoknak köszönhetően lettek szerelmesek a magyar irodalomba.

Nánó Csaba 2018. augusztus 25., szombat

Erdélyi arisztokraták portréi a Kolozsvári Magyar Napokon

Levelek című művében Kazinczy Ferenc is ír a portréfestés fölöttébb szükséges voltáról, egyebek mellett ez is jelzi, hogy a 18. században mekkora jelentőséget tulajdonítottak ennek a műfajnak – mondta Alexandra Sârbu művészettörténész.

Kiss Judit , Nánó Csaba 2018. augusztus 24., péntek

Kolozsvár katolikus kincsei egy térben: különleges művészeti gyűjteményt is meg lehet tekinteni a Kolozsvári Magyar Napokon

A kincses város katolikus kincseit lehet megtekinteni egy térben a vasárnapig tartó Kolozsvári Magyar Napok keretében. Bemutatták a városról szóló kétnyelvű tanulmánykötetet, valamint megtekinthető a Kalotaszegi Alkotótábor képzőművészeti kiállítása is.

Nánó Csaba 2018. augusztus 12., vasárnap

Volt egyszer egy művészközösség Kolozsváron – Vlahuță 63 címmel nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

A kolozsvári Bánffy-palotában található Szépművészeti Múzeumban nyílt meg pénteken a Vlahuță 63/Kolozsvári képzőművészek műtermei című időszaki kiállítás. A tárlat szeptember 2-ig látogatható.

Nánó Csaba 2018. augusztus 04., szombat

Metropol: a beatnemzedék zászlóvivője – Könyv született a nagyváradi együttes fél évszázados történetéről

A Metropol együttes fél évszázada, 1968-ban alakult Nagyváradon, és az erdélyi, valamint a romániai rockzene egyik meghatározó formációja lett. Az együttes történetét Józsa Erika írta meg.

Nánó Csaba 2018. július 27., péntek

A kincses város története képeslapokon: Andrei Klein páratlan gyűjteményéből nyílt kiállítás Kolozsváron

Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban nyílt meg csütörtökön az Andrei Klein gyűjtő Kolozsvárja címet viselő kiállítás. Az eredeti képeslapokból és Kolozsvár történetéhez kapcsolódó dokumentumokból álló gyűjtemény augusztus 26-ig látogatható.

Nánó Csaba 2018. július 13., péntek

Magyar névjegy a román nemzet számára – bemutatták az elmúlt száz évet felölelő dokumentumfilm-sorozat első részét

Kilencrészes dokumentumfilm-sorozat készült a magyarság viszontagságos időszakáról az RMDSZ támogatásával. A Magyarok Romániában – száz év története című film első részét Kolozsváron vettették le.

Nánó Csaba 2018. április 23., hétfő

Beszélgetés egy beszélgetőkönyvről: Nászta Katalin színművésznő interjúkötetét mutatták be Kolozsváron

A Kolozsvári színésznők a Kolozsvár Társaság pódiumán című rendezvénysorozat vendége pénteken Nászta Katalin színművésznő volt, aki a Tinta kiadónál megjelent interjúkötetéről beszélt.

Nánó Csaba 2017. augusztus 07., hétfő

Egy erdélyi művész, aki megelőzte korát: Gy. Szabó Béla gyűjteményes kiállítás Kolozsváron

A jól ismert fametszetek, portrék és tájképek mellett Gy. Szabó Béla néhány munkaeszköze is megtekinthető a kolozsvári tárlaton. Kiderül, az erdélyi fametszés megújítójaként és legjelentősebb 20. századi képviselőjeként ismert művész jelentőset alkotott más technikákkal is.

Legnézettebb