Hiánypótlás és paradigmaváltás: a politikum egyre kevésbé tekinti pluszkiadásnak a kórházi fejlesztéseket

Simon Virág 2021. január 25., 15:49

Több pénz fejlesztésekre, jelentősebb erőforrások a kutatásokra, bővülő humán erőforrás – elsőként ezek juthatnak eszünkbe, ha arra gondolunk, hogy a sokak életét megkeserítő koronavírus-járványnak rendszerszinten milyen pozitív hatásai voltak, vannak. A lapcsaládunknak nyilatkozó szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, az elmúlt hónapok egy másik fontos pozitív hozadéka, hogy változott az egészségüggyel kapcsolatos mentalitás. Elsősorban a politikum részéről, amely lassanként belátja, hogy az egészségügyre fordított támogatásokra nem pluszkiadásként, hanem beruházásként érdemes tekinteniük.

Hiánypótlás és paradigmaváltás: a politikum egyre kevésbé tekinti pluszkiadásnak a kórházi fejlesztéseket
galéria
Digitalizáció, telemedicina, eszközfejlesztések és jelentős beruházások. A járvány okozta kényszerhelyzet pozitív változásokat indított el a rendszerben Fotó: Beliczay László

A koronavírus-járvány több pozitív hatására is kitért Lorenzovici László marosvásárhelyi egészségügyi közgazdász, amikor arról kérdeztük, hosszú távon milyen előnyökkel járhat, hogy az egészségügyi rendszer kiemelt figyelmet kapott az elmúlt hónapokban.

A szakember a politikum egészségügyhöz való hozzáállásának megváltozását és a digitalizáció előnyeit is megemlítette, az egyik legegyértelműbbnek tűnő pozitívumról, vagyis a fejlesztésekre szánt összegek növeléséről viszont árnyaltabban fogalmazott.

Mint rámutatott, a számadatok alapján az derül ki, hogy a kórházak tavaly több pénzt kaptak a fejlesztésekre. A folyó kiadásokra szánt keret viszont nem növekedett, holott ezen a téren is több volt a kiadás, így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a kórházak több pénzt kaptak 2020-ban. „Ha a közegészségügyi kiadásokat is figyelembe vesszük, lehet, hogy összességében megnőttek az összegek, hiszen az államnak rengeteg közegészségügyi költséget kellett hirtelen elszámolnia. De maguk a szolgáltatók, a kórházak nem kaptak többet.” Illetve országos szinten vannak olyan – jellemzően nagyobb – kórházak, amelyek több pénzből gazdálkodhattak tavaly, de mindegyik kórházat egybevéve nem igaz, hogy jelentősen nőtt a keretük, sőt inkább csökkent.

Eközben a családorvosoknak legalább 10 százalékkal csökkent a praxisbevételük az előző évhez képest. Igaz ugyan, hogy a szolgáltatás volumene is visszaesett, de sokkal többet kellett költeniük például fertőtlenítőszerekre.

Megváltozott mentalitás

Lorenzovici László ugyanakkor kifejezett pozitívumként emelte ki, hogy uniós szinten leomlottak bizonyos tabuk a járvány hatására. Például eddig kórházépítésre nagyon nehezen biztosítottak keretet, inkább a hatékonyság növelésére és egészségvédelmi intézkedésekre különítettek el pénzeket. A járvány nyomán ilyen téren változás következett be.

De megváltozott a politikum mentalitása is az egészségüggyel kapcsolatban. Az egészségügyi szakemberek folyamatosan hangsúlyozzák, hogy az ellátásra, a rendszerre nem kiadásként, hanem befektetésként kellene tekinteni, amely a lakosság egészségi állapotának védelmét szolgálja. És

mivel az egészségügyi rendszer az aktív lakosságot is védi, ezzel a gazdaság fejlesztéséhez is hozzájárul.

Ha elméletben létezett is ez a hozzáállás, a közgazdász szerint a gyakorlatban mindez nem sokban mutatkozott meg – társadalmi szinten valamiért az volt az alaphozzáállás, hogy az egészségügy inkább a nyugdíjasokért van. Ezen a hozzáálláson változtatott a koronavírus-járvány.

„Már nem úgy tekintenek az egészségügyre, mint értéktelen tőkére. Az egészségügy egy értékteremtő tényező lett, nemcsak egy költség, amit muszáj lenyelni, mert a választók, főként az idős választók ezt várják el” – fogalmazott Lorenzovici László.

„Folytatódjon a digitalizáció”

Emellett a digitalizáció terén is lényeges előrelépést tett az egészségügyi rendszer. Lorenzovici László úgy vélte,

eddig az egészségbiztosítási pénztár volt a legnagyobb korlátozója az egészségügy digitalizációjának, de most muszáj volt engedniük és bizonyos szolgáltatásokat az online térbe áthelyezniük.

„Jó lenne, ha ez a folyamat folytatódna. Romániától nyugatra már az online radiológiai kiértékelés is elfogadott, nálunk fizikailag kell legyen alkalmazva egy orvos, az ügyeletnél is kötelező a radiológus jelenléte. Magyarországon a kis és közepes kórházak nem tartanak radiológusokat fizikailag, hanem az országban van két nagy cég, amellyel leszerződnek, ők pedig az egész országot ellátják. Radiológusaik a nap bármely órájában online kiértékelik a röntgenfelvételt” – példálózott Lorenzovici László.

„Reméljük, folytatják a fejlesztéseket”

László Attila gyermekgyógyász, az RMDSZ Kolozs megyei szenátora elsőként azt emelte ki, hogy tavaly számos egészségügyi intézményben valósítottak meg jelentős beruházásokat. Mindezt azonban úgy, hogy az egészségügyi intézményeknek a fejlesztésre használható pénzösszegek mindössze egynegyedét sikerült elkölteniük. „Egyesek ráérősen kezelték a pénz elköltését, nem tartották meg időben a közbeszerzéseket, emiatt az utolsó hónapokban át kellett csoportosítani pénzeket.

Október elején 13 százalékos volt a költségvetés-végrehajtás, amit decemberre sikerült feltornászni 25 százalékra, de ez is kevés”

– magyarázta László Attila. Olyan eset is volt egyébként, hogy a közbeszerzést ugyan idejében le tudták zárni, de fellebbezés miatt az ügy bíróságra került, így a szerződést nem lehetett év végéig megkötni.
Ott viszont, ahol idejében nekiláttak a fejlesztéseknek, jelentős előrelépést tudtak véghez vinni. „Reméljük, hogy ezeket a fejlesztéseket, például a kovásznai kórházban vagy Sepsiszentgyörgyön a fertőzőkórház épületénél, folytatni tudjuk” – hangsúlyozta a szakember. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az idei költségvetésbe bekerüljenek azok az összegek, amelyek tavaly megmaradtak.

Előnyben a Covid-kórházak

László Attila felemás érzelmekkel viszonyul az aktuális finanszírozási rendszerhez, amely elmondása szerint hátrányosan érinti azokat a kórházakat, ahol nem koronavírusos betegeket kezelnek – legalábbis az év első hónapjaiban, az új büdzsé elfogadásáig.

A nem koronavírusos betegek ellátásáért kapott összeg ugyanis nagyságrendekkel kevesebb, mint a fertőzött páciensek ellátását végző kórházak számára biztosított keret.

Sőt az előbbi kategóriába tartozó intézmények az új költségvetés megszavazásáig minden hónapban akkora összeget költhetnek el, mint amennyiből az előző év azonos időszakában gazdálkodtak – akkor is, ha most több beteget kell ellátniuk, mint tavaly a kórházak kiürítése idején.

A gyermekgyógyász elmondta: az egészségügyi miniszternek a teljesítményarányos finanszírozási rendszer bevezetését javasolta, jelenleg ugyanis az azonos beosztásban dolgozó szakemberek ugyanannyi pénzt kapnak, függetlenül attól, hogy mennyit dolgoznak.

Nem minden változott jó irányba. 2020-ban felére csökkent a feljegyzett infarktusok, agyvérzések és vakbélgyulladások száma – ez valószerűtlenül nagy csökkenés Fotó: Barabás Ákos

Igény van a decentralizációra

A járványhelyzet eközben az egészségügyben is felszínre hozta a decentralizáció iránti igényt, vagyis azt, hogy megyei, illetve helyi szinten is lehessen döntéseket hozni. „Fontos lenne, hogy ha a helyi vagy a megyei önkormányzatok azt látják, módosításokra van szükség a személyzet és az ellátás terén, akkor ezeket a változásokat, átalakításokat végezhessék el ők maguk. Lehetőségük legyen a kórházakat a helyi igényekhez igazítani” – hangsúlyozta László Attila. Most akár hónapokat is kell várni egy-egy engedélyre Bukarestből, holott nem ott kellene eldönteni, hogy egy helyi kórházban hány ágyra és orvosra van szükség. A szenátor szerint ugyanakkor a személyzet bérezésével kapcsolatos döntéseket is a menedzsment szintjére kell áthelyezni. „Ők tudják legjobban, ki mennyit ügyeletezik, ki hogyan látja el a betegeket. Ez motiválná is a jó szakembereket” – vélekedett.

Pozitív hozadékként értékelte a szenátor ugyanakkor azt, hogy végre ismét napirendre került a konzorciumok kérdése. Ez ugyanis elősegítheti megyei, kis- és nagytérségi szinten a személyzeti kapacitások összehangolását, függetlenül attól, hogy a térségben működő kórházak állami, felekezeti vagy magántulajdonban vannak. Az egészségügyi konzorciumok létrehozása nyomán hatékonyabbá válhat a rezidensképzés is. László Attila ezt azzal szemléltette, hogy

például Marosvásárhelyen fennakadások nélkül kezelik a járványhelyzetet, hiszen mintegy 450 rezidens áll az ottani intézmények rendelkezésére, ezzel szemben máshol szakemberhiánnyal küzdenek.

A szenátor szerint egyébként a járvány miatt kialakult helyzettel voltak, akik visszaéltek, hiszen az adatok azt mutatják, hogy nagyon nagy visszaesés volt a krónikusbeteg-ellátás terén. „Ha jól emlékszem, 50 százalékos visszaesés volt a vakbélgyulladás esetében, igaz, ezek egy részének ellátása időnként preventív módon is történik, de akkor is nagy a csökkenés. 51 százalékkal kevesebb szívinfarktus, ugyanannyival kevesebb agyvérzés volt. Nem valószínű, hogy ennyivel kevesebb beteg volt a valóságban, inkább az, hogy nem látták el időben a betegeket, megkésve mentek a betegek, vagy már nem lehetett segíteni rajtuk. Aggasztó, hogy az év második felében sem álltunk vissza az addigi vagy azt megközelítő betegellátásra.”

Digitalizáció és vakcinafejlesztés

A gyermekgyógyász előrelépésnek tartja azt is, hogy immár az egészségügyben is elindult a digitalizációs folyamat. „Végre elkezdtük használni az informatikai rendszert, a távkonzultációt, a telemedicinát. Elindult a folyamat, és ezt részben finanszírozza az egészségügyi biztosító” – hangsúlyozta.

László Attila az mRNS típusú oltás használatát is a járvány egyik pozitív hozadékaként említette, emlékeztetve, hogy a 19. század elején 50 százalékos volt a csecsemőhalandóság, és ezt részben az oltásoknak köszönhetően lehetett csökkenteni. Ez az új típusú vakcina ráadásul jobb, mint a korábbi vakcinák. Tudomása szerint az mRNS technológiát az onkológusok egy része már használja a rákgyógyításban, és ez az első alkalom, amikor egy vírus által okozott fertőző betegség esetében is alkalmazzák. „Kollégákkal konzultálva azt látjuk, hogy

a mellékhatások megjelenése sokkal ritkább, mint a kötelező védőoltások esetében, a beoltott egészségügyi személyzet csupán 0,35 százaléka számolt be mellékhatásokról.

Ezek fele helyi szinten, a szúrás helyén jelentkező tünet, a másik fele általános mellékhatás: hidegrázás, fejfájás, levertség. Összességében ez az új típusú oltás egy nagy lehetőség, amivel élni kell” – szögezte le a szenátor. Elismerte azonban, hogy a jelenleg zajló oltáskampány akadozik, és még nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag ahhoz, hogy a lakosság széles körben be tudja oltatni magát. „Azt is el kell mondani, hogy mivel nem biztos, hogy 21 nap múlva lesz vakcina, az adagok felét félre kell tenni, hogy biztosan be tudják adni a második oltást. Pontosabb és őszintébb tájékoztatásra van szükség ezen a téren is” – jegyezte meg.

Az egészségügyi szakemberek szerint végre tudatosult a politikumban, hogy az ellátásra, a rendszerre nem kiadásként, hanem befektetésként kell tekinteni Fotó: Beliczay László

Fellazult a szigorú támogatási rendszer

A fejlesztések terén végbement pozitív változásokat hangsúlyozta kérdésünkre Borka-Balás Attila, a székelyudvarhelyi városi kórház ideiglenesen kinevezett igazgatója. Úgy fogalmazott: a járvány miatt feloldották a szigorú támogatási rendszert, és ahol jó menedzserek vannak, ott adódott egy pluszlehetőség a beruházásokra. „Jól ismert, hogy az egészségügyi rendszer alulfinanszírozott volt, nagyon ügyesnek kellett lenni a fejlesztési finanszírozások megtalálásához” – fogalmazott a szakember, aki értékeli, hogy most valamivel több pénz érkezik beruházásokra. „Remélem, hogy ennek nem gyeplőhúzás lesz a vége, vagyis nem lesznek szigorítások” – tette hozzá. A kórházmenedzser arról is beszélt, hogy eközben

a krónikusbeteg-ellátás megszenvedte a járvány korlátozásait – a mutatók szerint esetenként 40–50 százalékos volt a visszaesés –, amire meglátása szerint sürgősen megoldást kellene keresni.

„Sokat fejlődtünk az elmúlt évben”

A koronavírus-járvány azt a hiányosságot is felszínre hozta, hogy az egészségügyben vannak bizonyos hiányszakmák, ez pedig adott esetben komoly ellátásbeli következményekhez vezethet. Hiszen hiába szerettek volna több intézményben járványtanászt vagy intenzív terápiás szakorvosokat alkalmazni, egyszerűen nem voltak ilyen képesítésű szakemberek.

Korai lenne arról beszélni, hogy ezek a hiányosságok megoldódhatnak-e a közeljövőben, hiszen ezekre jellemzően nehéz és nem túl vonzó szakmaként tekintenek az orvostanhallgatók Nagy Előd, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorhelyettese szerint. Ugyanakkor

elképzelhetőnek tartja, hogy az elmúlt egy év, a járványhelyzet nyitottabbá és szolidárisabbá teszi az orvosi egyetemen tanuló hallgatókat, akik így nagyobb hajlandósággal fognak olyan szakmát választani, ami jelentős kihívásokkal jár.

Nagy Előd ugyanakkor értékelendőnek tartja, hogy a járvány és az elmúlt év történései áthangolták sokunk mentalitását, hozzáállását, a mindennapi életünket, és jobban odafigyelünk az egészségünkre. „Az elmúlt évben sok mindet újat megtapasztaltunk, megtanultuk, fejlődtünk” – fogalmazott a rektorhelyettes.

Évek óta kérték, most megkapták

Hasonlóan látja a helyzetet Székely Edit marosvásárhelyi mikrobiológus főorvos, egyetemi oktató, aki a járvány egyik pozitív hozadékaként azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban sokat tanultunk, tapasztaltunk. Az ő szakterületén ugyanakkor lényeges előrelépést jelentett a PCR-technika bevezetése.

Komplex és nem olcsó módszer, amit évek óta kértünk, de eddig nem volt prioritás. A pandémia miatt gyorsan kellett pótolni ezt a hiányt, hiszen Romániában mindössze hat-nyolc laboratórium rendelkezett PCR-technikával”

– magyarázta a szakember. Székely Edit rámutatott: valójában hónapokra lett volna szükség a módszer tesztelésére, de ezúttal sürgősen kellett alkalmazniuk a technológiát, alig néhány hét állt rendelkezésükre a szükséges folyamatok lezárására. „Úgy éreztük, mintha háborús körülmények között vezettük volna be” – fogalmazott Székely Edit, ugyanakkor azt is elmondta, bíznak benne, hogy más téren, más diagnosztikára is használhatják majd a PCR-technikát.

A koronavírus elleni védőoltást illetően a mikrobiológus kérdésünkre elmondta, az mRNS alapú oltóanyagok hatalmas előnye, hogy egyszerű az előállításuk. „Nagyszerű az, hogy éppen ilyen használható stádiumban volt ez a technológia 2020-ban. Pár évvel ezelőtt csak a hagyományos oltásokra hagyatkozhattunk volna” – fogalmazott a mikrobiológus főorvos.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot január 25-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport