Tófalvi Éva hatszoros ötkarikás résztvevő: különlegesen jó érzés volt olimpikonnak lenni, ma elhanyagolják a „mieinket”

Tófalvi Éva hatszoros ötkarikás résztvevő: különlegesen jó érzés volt olimpikonnak lenni, ma elhanyagolják a „mieinket”

Tófalvi Éva már elengedte, hogy nem sikerült az éremszerzés az olimpián. Edzősködik, reméli, hogy lesz még hasonló sportoló, aki Székelyföldről indulva eljut az olimpiára

Fotó: Veres Nándor

1998 és 2018 között hat téli olimpiai játékokon állt rajthoz a csíkszeredai Tófalvi Éva biatlonista. Nagano, Salt Lake City, Torino, Vancouver, Szocsi és Pjongcsang voltak az állomások. Megannyi élmény, nagyon sok munka. Van, akinek karrierje során egy ötkarikás játékokon való részvétel sem adatik meg, ő hat olimpián szerepelt. Kétszer is az éremért utazott el, a közelében volt, hogy megszerezze. Múltról, jelenről, jövőről és az olimpiai értékekről beszélgettünk.

Józsa Csongor

2022. február 04., 08:042022. február 04., 08:04

2022. február 04., 08:382022. február 04., 08:38

– Zsinórban hat téli olimpián vett részt. Ez húsz évet ölel fel, azaz egy egész sportolói karriert. 1998-ban volt az első, amikor Naganóban szerepelt.

– Akkor nem is tudtam, mi az, hogy olimpia. Odajutsz, meglátod, hogy minden egyes sportoló egy ász, valamilyen szinten egy sztár. Speciálisan vagy kezelve, a szervezők mindent megtesznek érted, segítenek, ahol tudnak. Egy különleges, elmondhatatlanul jó érzés olimpikonnak lenni. Jómagam kislányként voltam először ötkarikás játékokon, aztán idővel, ahogy nőttem, még jobban és jobban kikristályosodott, hogy mit is jelent az egész olimpiai eszme. Persze ahogy haladunk előre, úgy teljesen más célokkal utaztam el mindegyikre.

– Helyezés szempontjából a naganói sem volt rossz, rögtön egy tizenegyedik hellyel indított.

– Azért ment úgy, mert fel sem fogtam, hogy épp milyen versenyen indultam el. Izgalom nélkül futottam, lőttem, a végén pedig elértem egy teljesen jó eredményt. Amikor már rájöttem, hogy miről szól az egész, mi a tét, akkor megváltozott a megközelítés is. Elindulni az olimpián egy teljesen más dolog.

Idézet
Minden másképp van megszervezve, mint amivel addig sportolóként szembesülsz, beszélhetünk itt akár a világbajnokságról is.

Csak az varázslatos, hogy mindenki egy olimpiai faluban van, ott él, ott mozog, ott étkezik. Egy helyen van az amatőr sportoló és a szupersztár, az olimpiai szellemiséget pedig mindenki a magáénak érzi.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

– Az a hat olimpia, amelyen részt vett, különbözött egymástól? Gondolom, azért a Vancouverben lévőt nehéz összehasonlítani a torinóival.

– Elsősorban minden a szervezőktől, a rendezéstől függ. Az, hogy mennyire figyelnek oda a sportolóra. Nem kell nagy dolgokra gondolni, épp a kis részletek hozzák a különbségeket. Durván hangozhat, de a leggyengébb olimpia talán épp az olaszoknál volt. Mert kiszorítottak minket egy település szélére, ahol fel volt építve az olimpiai falu. Majdnem azt az érzést adta, hogy egy börtönbe tettek be.

Idézet
Fenn a pályán már más volt minden, a hegyekben már érezted az olimpiai eszmét, de ahol laktunk, ott nem. 

A legjobb a naganói volt, talán azért is, mert az volt az első. Az oroszok is nagyon kitettek magukért. A kanadai fantasztikus volt, az amerikai pedig felemás. Utóbbi nem maradt meg jó emlékként, mert akkor már éremért mentünk, túledzettük magunkat, ráadásul a verseny előtt három nappal átköltöztettek.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

– Az éremszerzés – ez az, ami elmaradt az olimpiákról. Megmarad hiányérzetként?

– Nézzük reálisan: dobogós esélyem Szocsiban, illetve Vancouverben volt. Utóbbinál már a kezemben is volt az érem. Csak az a bizonyos golyó... Ez a két olimpiám volt, hogy igen, megvolt az esélyem, hogy érmes lehessek. A többin nem, ott vagy voltak sokkal jobbak, vagy nem voltam én azon a szinten, hogy dobogóra álljak. Le kellett volna akasszam, de ez nekem nem sikerült. Ez pedig fáj, mert egy egész életed munkája benne volt. Nem jött össze. Most már elengedtem, de sokáig bennem volt, zavart ez.

– A hat olimpiai indulás mellett háromszor zászlóvivő is volt. Ez a karrier azért kereknek tekinthető, még ha a kiugró eredmény el is maradt.

– Általában egy olimpia is megadja, nemhogy hat. Valahogy a sors, az élet így hozta, hogy ott lehettem ezeken. Ezt elvenni tőlem már nem tudják. Erre büszke vagyok, hogy sikerült, ráadásul a hatodikért nagyon megszenvedtem. A többi volt, ahogy volt, de azzal úgy voltam, ha sétálni is megyek ki, akkor is megérdemeltem. Nem sokan tudják elmondani, hogy hat olimpián voltak, így büszke vagyok a sportpályafutásomra.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

– A hivatalosan pénteken kezdődő olimpián a romániai indulók között alig van székelyföldi. A küldöttség is elég kicsi.

– A mi időnkben is hasonlítottak a számok, sohasem volt nagy a delegáció. Csupán annyi a szépséghibája az egésznek, hogy

Idézet
míg akkoriban a társaság fele magyar ajkú volt, most egyetlen magyar, Sára Timi lesz ott.

Olyan volt, hogy számoltuk: huszonnégyből tizenketten magyarok voltunk. Ez számunkra nagy érvágás, nagyon gyorsan össze kell szednünk magunkat.

korábban írtuk

Fellobban a láng Pekingben: a téli olimpia pénteki megnyitója után már a magyar short-trackesek is elrajtolnak
Fellobban a láng Pekingben: a téli olimpia pénteki megnyitója után már a magyar short-trackesek is elrajtolnak

Noha versenyeket már szerdán és csütörtökön is rendeztek, hivatalosan a pénteki megnyitóval rajtol Pekingben a téli olimpia. 

– Jelenleg edzősködik, maradt a sportág mellett. Érkezhet valaki, aki képes lesz arra, hogy hasonlóképpen több olimpián ott lehet a rajtnál?

– A kérdés, hogy mi van az ő fejükben. Tehetséges gyerek van, de nem tudom, hogy mennyi akarat, elhivatottság van benne. Amennyiben megvan, akkor meg tudja csinálni. Na meg persze több befektetés kellene. Bázisaink sincsenek. De álljunk meg egy szóra, nemcsak ezek hiányoznak, hanem például vakszolóink sincsenek.

Idézet
Elmennek a sportolók a világkupára, ott pedig az egyik edző egyfolytában vakszol. Ez nem így működik.

Máshol van négy-nyolc kisegítő, szakember van egy válogatott mellett. Nem beszélek a norvégokról, akik tizenhat vakszolóval mennek a világbajnokságra. Most kérdem én, hogy akarunk velük, ellenük versenyezni?

Galéria

Fotó: Veres Nándor

– Akkor ne is említsük meg azt, hogy az ön számában, a sílövészetben honosított orosz sportolók képviselik az országot…

– Jobb, ha el sem mondom, amit gondolok. Nem lett volna jobb, ha készítünk egy komoly tervet, programot, a mieinkbe fektetjük azt a pénzt? Igaz, hogy azokkal az edzőkkel, akik most vannak a szövetségnél, ez szinte kivitelezhetetlen.

Idézet
Szóval ha dolgozunk, akkor vihettük volna a mi neveltjeinket az olimpiára, ezzel szemben a Román Olimpiai Bizottság ad az orosz versenyzőnek, edzőinek ezer eurós fizetést, hogy képviseljék Romániát.

Az olimpia után köszöni szépen, lelép, aztán nekünk elő kell vennünk azokat a sportolókat, akiket miattuk félretettünk.

– Amióta már nem aktív sportoló, Hargitafürdőn edzősködik. Tehát utánpótlásban nincs hiány.

– Lenne mag. Elég sok gyerek jár a foglalkozásokra. A gyergyószentmiklósiakkal együtt csináljuk, összesen 70–80 gyereket mozgatunk meg. Fiúk szintjén nehéz, mert elhúzza őket a hoki és a foci. De a lányoknál tudnánk fejlődni. Az, hogy egy éve székelyföldi, magyar sportminiszterünk van, de még mindig nem kaptunk felszerelést, elég elszomorító.

Idézet
Még mindig a magyar államtól kapjuk ezeket, tőlük pályázunk, ez valahogy nem a legjobb… 

Mind szerethetnénk olimpián érmeket szerezni, de most ez a generáció, amelyik elkezdi a sportolást, 8–12 éves. Tehát azok, akik talán tizenkét év múlva ott lehetnek az olimpián. No, nekik még felszerelést sem adunk. Szóval mit is akarunk?

Galéria

Fotó: Veres Nándor

– Nagyon úgy fest, hogy ez a sportág ugyanabban a kerékvágásban maradt, mint amikor ön is nekivágott. Pedig azóta rengeteget fejlődött minden.

– Ez valóban így van. Arra sem vagyunk képesek, hogy a gyerekeket megfelelően felöltöztessük, adjunk nekik sílécet, puskát. Nekünk még most is könnyebb Magyarországról lehívni összegeket, mintsem innen kapni. Ez valahol szégyen. 

Idézet
Mivel akarunk mi Európa-, világ- vagy olimpiai bajnokokat nevelni?

Itt már az alap meg van akadva, nincs, ahogy a hivatásos sportról beszélgessünk. Így valóban nehéz lesz valakinek kijutnia nemhogy hat, de egy olimpiára is. De adja Isten, hogy sikerüljön, az pedig a miénk legyen!

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot február elsején.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba