Ez volt az Erste Liga alapszakasza: Sportklub- és GYHK-dominancia a statisztikai mutatók terén

Ez volt az Erste Liga alapszakasza: Sportklub- és GYHK-dominancia a statisztikai mutatók terén

Fotó: Veres Nándor

Mind a tizenegy csapat lejátszotta a maga 40 mérkőzését a jégkorong Erste Liga alapszakaszában, így kialakult a végső rangsor. Az első helyezett Csíkszeredai Sportklub választhat először ellenfelet a negyeddöntőben, de még addig várni kell a kvalifikációs mérkőzések továbbjutóira. Lássuk, az Erste Liga statisztikáit vizsgálva hogyan is nézett ki ez a 220 mérkőzés a számok tükrében.

Gergely Imre

2022. február 23., 13:292022. február 23., 13:29

A tabella élén a Csíkszeredai Sportklub végzett 92 ponttal a 27 rendes játékidőben és 3 ráadásban szerzett győzelmének köszönhetően. A Gyergyói Hoki Klub ugyan az utolsó mérkőzésig versenyben volt a dobogó második helyéért, de az eredmények úgy alakultak, hogy végül a negyedik helyről várhatja a folytatást. Mint ismeretes, az utolsó játéknapon egy őrült, fordulatos meccsen 6–6-os rendes játékidő után a GYHK hosszabbításban maradt alul az FTC-Telekommal szemben, míg az UTE simán nyert a Győr ellen. Így végül a Ferencváros és az Újpest 84–84 ponttal zárt, a gyergyóiak pedig 82-vel fejezték be a sorozatot.

Az Erste Liga oldalán ez olvasható: az FTC ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az UTE, és mivel az egymás elleni meccseken ugyanannyi pontot szereztek és ugyanannyi gólt lőttek, végül az összes mérkőzés gólkülönbsége döntött a ferencvárosiak javára.

Az első négy csapat után jókora lemaradással az ötödik a MAC HKB Újbuda lett 68 ponttal, míg a hatodik a Brassó 67-tel, ők bejutottak a rájátszásba, és várják, hogy ki fogja választani őket.

A tabella 7–10. helyezettje, azaz a DEAC (56 pont), a DVTK (47), a Győri ETO (32) és a Titánok (32) a napokban kvalifikációs párbajt vívnak – a debreceniek a Titánokkal, a Miskolciak a Győriekkel csatáznak –, és a három győzelemig tartó küzdelmek győztesei csatlakoznak a rájátszás mezőnyéhez.

A negyeddöntőkre az első három helyezett választ sorrendben ellenfelet az 5., 6. helyen végzett, illetve a kvalifikációból továbbjutók közül, a 4. pedig azt a csapatot kapja ellenfélül, amelyet az előtte végzők nem választanak ki. A rájátszásban a negyeddöntők, az elődöntők és a döntő is az egyik fél negyedik győzelméig tart. A Dunaújváros szurkolóinak idén sem volt sok okuk az örömre, csapatuk mindössze 16 ponttal utolsó helyen fejezte be az idei Erste Liga-szezont.

Gólok, gólpasszok

A Sportklub sikerének egyértelmű magyarázata a remek támadójáték. A kék-fehér játékosok által szerzett 185 gól átlagosan 4,86 találatot jelentett meccsenként, és összességben 29-cel lőttek több gólt a csíkiak, mint ebben a mutatóban a második legjobb Gyergyói Hoki Klub játékosai. A 185 jégen elért gól mellett még kétszer öt, játék nélkül megítélt gól szerepel a Sportklub és a GYHK statisztikájában (a fertőzésektől sújtott Debrecen és Győr nem utazhatott el Csíkszeredába és Gyergyószentmiklósra, és ezeket 5–0-val ítélték a hazai csapatoknak).

A Sportklub góljain 23 játékos osztozott, közülük Jevgenyij Szkacskov volt a legeredményesebb a 37 meccsen szerzett 25 góljával és 41 gólpasszával, azaz összesen 66 ponttal, ami egyben az Erste Liga-alapszakasz kanadai táblázatának első helyét jelenti számára. A szezon nagy részét végigjátszó játékosok közül a pont/meccs átlagot még David Stach (59/38), Sofron István (59/38) és Becze Tihamér (45/33) érték el.

A Gyergyói Hoki Klubnál 20 játékos talált be az ellenfélnek, a 156 gól 3,9 találatot jelent meccsenként. A piros-fehérek is kiválóan igazoltak csatárokat, Chris Bodó 30 góllal a liga gólkirálya lett, és ehhez még 25 gólpasszt is összehozott, ami az összesített kanadai táblázat 2. helyét jelenti. „Testvére”, Brance Orbán pedig 62 ponttal (20 gól, 42 gólpassz) a 3. ezen a táblázaton. A 42 gólpassz a csíki Stach-hal egyformán a legmagasabb a ligában.

A pont/meccs statisztikát nézve egyébként Bodó a legjobb az alapszakaszban (1,8 pont meccsenként), Szkacskov statisztikája 1,78.

Igazán kiemelkedő még Matias Haaranen teljesítménye is. Az apró termetű finn hátvéd 37 meccsen 45 pontot termelt, ami magasan a legjobb az egész ligában a bekkek között, sőt a teljes mezőnyben is a 10. legjobb ez a statisztika, és azonos az UTE legeredményesebb csatára, Sam Coatta, illetve Becze Tihamér eredményével. A GYHK-nál még Vincze Péter is remek szezont fut, 33 mérkőzésen elért 37 ponttal.

Galéria

A kapusok, védelmek és speciális egységek

A liga +/- statisztikáját (hogy az adott játékos hány azonos létszám mellett szerzett, illetve kapott gólnál volt a jégen) értelemszerűen három olyan kapus vezeti, akinek a csapata is az első háromban végzett. A fradista Arany Gergely +39, az UTE első számú kapusa Rajna Miklós +33, a csíki Adorján Attila +32-vel zárta az alapszakaszt.

A védési hatékonyság tekintetében Rajna a legjobb (94,63%), majd Arany Gergely következik (93,45%), és érdekes módon a sereghajtó Dunaújváros hálóőre Pavel Krajovic (92,11%).

Egy csapatnak a védekezése nagyban múlik a kapuson, de a védekezés minősége is meghatározza ezt. A legkevesebb gólt az UTE kapta (78-at) a második legkevesebbet az FTC (86-ot), ebben a tekintetben harmadik a Sportklub (110-zel), míg a negyedik GYHK 122 kapott góllal zárta az alapszakaszt. A Sportklubnál nemcsak a támadás, de a védelem is jól teljesít, 1118 lövés tartott a kapujukra, a GYHK ellen 1331 lövésre volt lehetősége az ellenfeleknek, az UTE 1376 lövést kapott, a Ferencváros pedig 1446-ot.

Az idei alapszakaszban a Sportklub kapta a legtöbb emberelőnyt, összesen 185-öt, amiből 55 gólt szereztek, ez 29,72 százalékos hatékonyságot jelent. Ebben a második legjobb a GYHK (133 emberelőny, 37 gól, 27,81%).

Mindkét csapat mutatója kiemelkedő ebben a tekintetben. A legnagyobb hatékonysággal az UTE védekezte ki az emberhátrányokat (83,48 százalék), a második a Ferencváros (82,30%), a GYHK ebben a harmadik (80,13%). A Sportklub ebben a tekintetben a rangsor második felében helyezkedik el, a 78,6 százalékos emberhátrány „ölés” csak a 7. az egész ligában.

Mi várható?

Egyelőre nem lehet tudni, hogy kik között zajlanak majd a negyeddöntős párharcok, amelyek március elején kezdődnek.

Az eddigi eredmények alapján meglepetés lenne, ha nem az alapszakasz első négy helyezettje jutna tovább, de persze még bármi megtörténhet.

Főleg ha figyelembe vesszük, hogy Brassó ugyan az előzetes elvárásokhoz képest alulteljesített (például mind a nyolc meccsét elvesztette a Sportklubbal és a GYHK-val szemben is), de ennél biztosan többet szeretnének elérni. A MAC HKB Újbuda bárkinek nagyon komoly ellenfele lehet. A két másik részvevő kiléte még ismeretlen, de a négy lehetséges csapat közül a DEAC és a DVTK is alaposan feljavult az idény kezdete óta, a Titánok pedig a top 4 mindegyik csapata ellen tudtak már győzni ebben a szezonban.

Amire viszont oda kell figyelnie mind a két székely csapatnak, az a felesleges kiállítások elkerülése: a Gyergyói Hoki Klub kapta a legtöbb büntetést az alapszakaszban (601 perc), a Sportklub ennél jóval kevesebbet (468), de mint említettük, az emberhátrányok kivédekezésében még javulniuk kell.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot február 22-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba