Évek óta feszült a légkör – A hokibírók bojkottjának háttere

Évek óta feszült a légkör – A hokibírók bojkottjának háttere

A hazai játékvezetők bojkottja miatt az erdélyi Erste Liga-meccseken is magyarországi bírók fújták a sípot

Fotó: Szász Adorján/GYHK

Nem hajlandók addig mérkőzéseket vezetni, amíg a Román Jégkorongszövetség keretében működő Játékvezetői Testület vezetőjét el nem távolítják – jelentette ki beadványában a hazai hokibírók nagy többsége. Rámutatnak, hogy évek óta semmilyen képzésben nem részesülnek, és a jelenlegi járványhelyzetben sem figyelnek rájuk.

Gergely Imre

2020. november 25., 13:572020. november 25., 13:57

A galaci csapat tucatnyi játékosa fertőzötten léphetett jégre a Steaua ellen, és a mérkőzésre azért is kerülhetett sor ilyen körülmények ellenére, mert

a játékvezetők semmilyen konkrét útmutatást nem kaptak arra vonatkozóan, hogy mi a teendőjük, milyen óvintézkedéseket kell betartaniuk. Azaz gyakorlatilag saját egészségüket is kockára tették így.

Ez volt az utolsó csepp a pohárban, aminek következményeként a hokibírók többsége közös beadványban kijelentette: addig nem fújnak mérkőzéseken, amíg a Játékvezetői Testület vezetője, Eduard Popescu tisztségben van. Gergely Lehel és Rédai Botond játékvezetőket kérdeztük, hogy mi is vezetett ide.

Már három éve változást akartak

„Az elmúlt évek alatt nagyon sok ígéretet kaptunk a testület elnökétől, amikből nem lett semmi. Ezekből keletkeztek a feszültségek, amelyek mostanra gyűltek fel annyira, hogy meg kellett tennünk ezt a lépést. Ezt megelőzően az elmúlt hónapokban számtalan kérdést tettünk fel a játékvezetők közös Facebook-csoportjában Eduard Popescunak, válaszokat, iránymutatást várva például arra, hogy mi a bírók felelőssége, kötelessége a mérkőzések során a mostani járványhelyzetben, vagy hogy mi történik, ha valaki közülünk pozitív tesztet produkál.

Idézet
Semmilyen válasz nem jött. Sőt az történt, hogy törölte a profilját, tehát kommunikálni sem akar velünk” 

– meséli az általunk megkérdezett két játékvezető. Kérésünkre néhányat megemlítettek a teljesítetlen ígéretekből is. Például minden évben szezonkezdet előtt jött a tájékoztatás arról, hogy összehangolt, közös felkészítő következik, elméleti képzésekkel, jeges edzésekkel. Ezek rendre elmaradtak.

A bíróknak felajánlották, hogy – saját költségükön – vásárolhatnak a nemzetközi szövetség által kiadott új szabálykönyvből. Sem az igényelt példányok nem érkeztek meg, sem pedig a szintén beígért román nyelvű fordítást nem látta senki. Volt szó még az elit világbajnokságokon bevezetett korszerű kommunikációs rendszerek beszerzéséről is, ami a munkájukat segíthette volna. Ez sem történt meg – sorolják.

Ezekkel párhuzamosan azt tapasztalták, hogy a bírók egyre inkább elveszítik elismertségüket, a tiszteletet mind a játékosok, mind a csapatvezetők részéről.

Idézet
Volt eset, hogy azt írta nekünk, nagyszerű játékvezetők vagyunk, büszke rá, hogy ilyen emberekkel dolgozhat, és hogy elértük az Erste Liga elismerését is. Ugyanakkor tudomásunkra jutott, hogy a csapatvezetőknek ócsárolt minket, gyengének, hasznavehetetlennek írt le” 

– mesélik. Ezt a bírók már 2017-ben szóvá tették, és a játékvezetők egy közös megbeszélésén írásban be is nyújtották panaszaikat Popescu elé: az volt a szándék, hogy menesztését kérik a Román Jégkorongszövetségtől. Ő azonban ígéretet tett, hogy minden meg fog változni, a bírók pedig ezt elhitték, és maradt minden a régiben. Most nem fognak visszakozni – jelentik ki.

Galéria

Archív felvétel

Fotó: Halmágyi Zsolt

Szakmai előrelépést szeretnének

Bojkottjuk bejelentése után már voltak beszélgetéseik több csapatvezetővel és a szövetséggel is. Következik, hogy személyesen is tárgyalóasztalhoz üljenek az RJSZ vezetésével. Tisztában vannak azzal, hogy egy személycsere önmagában még semmilyen problémát nem old meg. Olyan vezetőre van szükség, aki valóban fel tudja karolni és érdemben támogatni a bírók kezdeményezéseit. A bojkottban részt vevőknek lennének is elképzeléseik arra, hogy kik jöhetnének szóba, de erről az RJSZ-nek kell majd döntenie.

Álláspontjuk szerint nem feltétlenül szükséges az, hogy játékvezetői múltja legyen a testület vezetőjének, fontosabb, hogy a bírók és a szövetség által is elfogadható, a romániai jégkorong viszonyait jól ismerő személy legyen az illető.

Azt várják el elsősorban, hogy a játékvezetés magasabb színvonalú legyen, ehhez átgondolt képzési rendszer, szakmai felkészítők szükségesek.

A 11 pontban felsorolt kéréseik között szerepel továbbá egy független, külföldi szakmai felügyelő alkalmazása, és kérik még a játékvezetői munkát minősítő átlátható kritériumrendszer elfogadását is. Jelenleg ugyanis nem lehet tudni, hogy egy bírót miért küldenek épp egy „jobb” vagy „rosszabb” mérkőzésre, és azt sem, hogy milyen szempontok alapján történnek a delegálások nemzetközi mérkőzésekre, világbajnokságokra.

Gergely Lehel így fogalmaz erről: „Hiába is hoznának az Erste Ligába NHL-es vagy KHL-es múlttal rendelkező, nagy nevű játékosokat: ha nincs megfelelő edzés, akkor nem tudnak teljesíteni. Így van a bírókkal is: edzések, képzések nélkül nem várható el a színvonal javulása.”

Hosszú az út, amíg érezhető javulás lesz

Öt-hat éve még a romániai bírók vezették a hazai bajnoki rájátszás legfontosabb mérkőzéseit, azóta pedig külföldi játékvezetőkre bízzák ezeket – ez bizonyítja, hogy a romániai hokibírók iránti tisztelet megszűnt mind a játékosok, mind a csapatok vezetői részéről – mutat rá Rédai Botond. Elmondják továbbá, hogy nem is tudják, nemzetközi szinten milyen megbecsültségük van, hogyan értékelik a munkájukat. A vébéket követően az IIHF elküldi ugyan az országos szövetségnek minden bíró szakmai kiértékelését, ezt azonban Eduard Popescutól az elmúlt négy évben nem kapták meg az érintettek.

Jelenleg kevesebb mint harminc játékvezető van Romániában, a kezdeményezést mindössze négyen nem írták alá, ők nem is vesznek részt a bojkottban – emiatt kerülhetett sor a hétvégén a Sapientia U23–Sportul Studențesc mérkőzésekre.

Az Erste Ligában azonban magyarországi bírók fújták a sípot Gyergyószentmiklóson és Brassóban is.

A bojkottot hirdetők szeretnék, ha a csapatvezetők is megértenék, hogy kiállásuk nem ellenük irányul. A mostani kezdeményezés célja az is, hogy a szakmai képzéseknek köszönhetően magasabb szintű legyen a hazai jégkorong-játékvezetés, ami az egész hazai hokinak érdeke lenne. Kijelentik,

kitartanak, nem hajlandók addig mérkőzéseket vezetni, amíg a Romániai Jégkorongszövetség keretében működő Játékvezetői Testület vezetőjét el nem távolítják.

A változás hatása nem lesz azonnal érzékelhető. Hosszú folyamat vezet majd addig, amíg mindenki úgy fogja látni, hogy nincs szükség külföldi bírókra a legfontosabb hazai meccseken.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot november 24-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba