Elpancsolt vízgazdálkodás: Székelyföldön is egyre sürgetőbb a vízvédelmi tevékenység

Simon Virág 2021. augusztus 10., 18:40

Pusztító, megzabolázhatatlan erejét egyre gyakrabban tapasztaljuk, de nélküle az élet elképzelhetetlen: ez a víz, a tiszta édesvíz, amire a teljes mezőgazdaságunk és így a létfenntartásunk is alapul. 

 

Elpancsolt vízgazdálkodás: Székelyföldön is egyre sürgetőbb a vízvédelmi tevékenység
galéria
A patakok, folyók kiegyenesítése elavult árvízvédelmi megoldás, vízgazdálkodási szempontból pedig éppen a víz lassítása, megtartása volna a cél Fotó: Thomas Campean

Jó pár éve immár azt tapasztajuk, hogy a vízből hol túl kevés jut – ilyenkor megrepedezik a föld és szomjaznak a növények –, hol éppen túlságosan sokat kapunk belőle – ilyenkor a folyóvizeink veszélyes mértékűre duzzadnak, a települések utcái pedig patakká változnak. Szakértői figyelmeztetések alapján pedig a helyzet csak súlyosbodni fog: az előrejelzések aszályról és súlyos vízhiányról szólnak. Kíváncsiak voltunk, mit mondanak erről helyi szakemberek: mennyire súlyos nálunk a helyzet, illetve mit tehetünk egyénenként és közösségi szinten azért, hogy hosszú távon élhető maradjon a környezetünk.

A klímaváltozás jeleit most már egyértelműen tapasztaljuk mindannyian, amikor a már-már kibírhatatlanul forró napokat hirtelen bekövetkező ítéletidő váltja.

Sokaknak viszont továbbra is felfoghatatlan, hogy térségünket is egyre erősebben fenyegeti az elsivatagosodás, főleg úgy, hogy legtöbbünk otthonában éjjel-nappal hozzáférhető a tiszta víz. Holott a folyamatosan rendelkezésre álló víz nem mindenhol evidencia: térségünkben is vannak olyan települések, ahol nyáron üresen konganak az udvarokon ásott kutak.

A Maros megyei Nyárádkarácson községben például hosszú évek óta gondot okoz az ivóvíz folyamatos biztosítása, főként nyáron. Mint Bodó Károly polgármestertől megtudtuk, főleg a magasabban fekvő házakban, illetve a dombokra épült Somosdon küzdenek a lakók krónikus vízhiánnyal.

Ez a helyzet egyáltalán nem egyedi, sőt jól ismert számos székelyföldi településen.

A községben vezetékes víz még nincs, és bár a regionális szolgáltató már nekilátott a vezetékek kiépítésének, egyelőre nem tudni, mikortól tudja biztosítani a minőségi vizet az otthonokban. Községi kutak nincsenek, így a lakók az állatoknak a Nyárádból hordják a vizet. Igyekeznek összegyűjteni az esővizet, és a kerteket, gyümölcsösöket azzal öntözni, hogy ne pusztuljanak ki a hosszan tartó forró napokon. De így is évről évre nehezebb a helyzet, hosszú távon pedig csak a vezetékes víz bevezetése hozhat megoldást.

Jól ellátott térség Székelyföld

Abos Gábor, a Râmnicu Vâlcea-i központtal működő Olt Vízügyi Igazgatóság vezetője eközben arról számolt be, hogy Székelyföldön még szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a Maros, az Olt, a Küküllő és a Beszterce mennyiségileg jól ellátott folyó, és minőségi vízzel rendelkezik. „Ami a felszíni vizeket illeti, aszály nem észlelhető. Akkor beszélhetünk aszályról, amikor a vízlelőhelyeken nagyon megcsappan a vízhozam és csökken a kivehető vízmennyiség, de ilyen az utóbbi időben nem volt. Mezőgazdasági aszályról beszélhetünk, de a vizek szempontjából ez nem jellemző” – magyarázta.

Megtudtuk továbbá, hogy Székelyföld több térségében is jó tartalékok vannak nyomás alatt lévő rétegvizekből, például a Brassó melletti Szászhermánynál, de Csíkszereda közelében, Csíkszentsimon környékén is van ilyen, stratégiai jellegű vízkészlet.

Ezek a két vízzáró réteg között kialakuló rétegvizek a felszíni szennyeződéstől védettek, tiszták, és szükség esetén elérhetők. Védelmet és biztonságot jelentenek.

Óriási az egyéni és közösségi felelősség szerepe

A csíkszeredai szakember ugyanakkor kiemelte: bár Székelyföldön a vízkészletet illetően nem rossz a helyzet, a felelősség mégis óriási, hiszen a meggondolatlan hozzáállással nagyon sokat tudunk ártani. Például ha nem figyelünk oda a trágyalére, az beszennyezheti a kútvizünket, ez pedig rendkívül veszélyes lehet, különösen a csecsemőkre.

De a felelőtlen magatartás ott is tetten érthető, amikor valaki a vezetékes víz bevezetése nyomán úgy dönt, hogy már nincs szüksége a kútra, amit aztán emésztőgödörként használ. Ez gyakorlatilag bűncselekménynek minősül, hiszen a szomszéd biztonságos kútját fertőzi.

„Tudatosítani kell, hogy ilyet nem szabad tenni, ezt a törvény bünteti” – hangsúlyozta.

Abos Gábor a víz romboló hatására is kitért. Idén nyáron is bőven láthattuk, rosszabb esetben tapasztalhattuk, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk a kiáradó folyóvizekkel szemben, amelyek anyagi javainkat, sőt emberéleteket veszélyeztetnek. A szakember rámutatott: sokszor erre ott van példa, ahol a települések ráépülnek, rátelepednek a patakok, folyók árterületeire.

„Az utóbbi években tagadhatatlanul érződik a globális felmelegedés hatása, de a súlyos árvizek, áradások az erdőgazdálkodás hiányosságaira is visszavezethetők. Tulajdonosváltások történtek az erdők esetében, az emberek pedig ki voltak éhezve, hogy egy kis pénzre tegyenek szert, ezért erdőket vágtak ki. Ezeket vissza kell telepíteni” – szögezte le a szakember.

Az egyéb környezetóvó intézkedések mellett az erdőgazdálkodás is létfontosságú, hiszen az erdőknek szivacshatásuk van, azaz felfogják a vizet, és lassan engedik le. Így ha hiányoznak a fák, azzal a víz körforgása is megváltozik, a létfontosságú víznek pedig romboló hatása lesz

– hangsúlyozta.

Szakemberek szerint a súlyos árvizek, áradások az erdőgazdálkodás hiányosságaira is visszavezethetők. A kivágott erdőket vissza kellene telepíteni Fotó: Erdély Bálint Előd

Kár elpocsékolni az esővizet

Az erdősítés fontosságára hívta fel a figyelmet Iszlai Tamás marosvásárhelyi építészmérnök is, aki fák ültetését javasolja például parlagon hagyott városi vagy mezőgazdasági területekre. „Elég, ha Vásárhelyről elmegyünk Segesvár felé. Rögtön érezzük, hogy ott pár fokkal hűvösebb van, jobb a levegő és több a csapadék. Mindez részben a nagyobb erdőfelületeknek köszönhető” – magyarázta.

A szakember ugyanakkor arra is rámutatott: hosszú évekig az építkezések során az volt a tendencia, hogy az esővizet a lehető leggyorsabban el kell takarítani. Sőt manapság is sokan szorgalmazzák egy-egy kiadósabb zápor után a csatornák átalakítását és a vezetékrendszer bővítését. Holott hatékonyabb lenne azokat a felületeket növelni, amelyek alkalmasak a víz elvezetésére. Egyébként is uniós előírás, hogy a települések a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a vízhatlan területek – az aszfalt és a lebetonozott felületek – kiterjedését nemcsak köz-, hanem magánterületen is. Hiszen ezzel a víz utánpótlását is biztosítani lehet.

A romániai szabályok alapján a területek minimum 15 százalékának kell zöldövezetnek lennie. Az Európai Unió 30 százalékot ír elő, vagyis azt javasolja, hogy ekkora terület maradjon vízáteresztő. Ennek megfelelően például az aszfaltjárdák helyett kőjárdákat lehetne kiépíteni, amelyekben zöld részek is vannak”

– magyarázta Iszlai Tamás.

A fiatal építészmérnök szerint arra is fontos lenne odafigyelni, hogy az esővizet ne pazaroljuk el, azaz a közterületekről ne folyassuk a csatornákba, hanem mesterséges vagy félmesterséges vízfelületet hozzunk létre. Érdemes lenne kis tavakat, tárolókat kialakítani az alacsonyan fekvő területeken, ezekből pedig öntözni lehetne, ezenkívül ezek a létesítmények a párolgást is biztosítják, kellemessé téve a környezetet. Iszlai Tamás szerint az is sokat javítana a helyzeten, ha minden kis faluban központosított vízszolgáltatás működne, hiszen egy regionális szolgáltató sokkal könnyebben tudja biztosítani a vizet, mint az egyéni kis szolgáltatók, amelyekből például Maros megyében is sok van. Úgy gondolja, hogy ha vízhiány alakul ki, akkor elsősorban a kis szolgáltatók, a kisebb települések lesznek azok, amelyek nehézségekbe ütköznek.

Paradigmaváltásra van szükség

Kolumbán Gábor székelyudvarhelyi közgazdász is azon a véleményen van, hogy téves paradigma az, miszerint Erdélyben és Székelyföldön egyenletes, csapadékdús időszakok jellemzők, és a lehulló csapadékot minél gyorsabban el kell vezetni, el kell tüntetni.

Észre kell vennünk, hogy megváltozott a világ és a gazdálkodásunk is. Sokkal több vizet fogyasztunk, a globális felmelegedés már itt van.

Nemcsak az átlaghőmérséklet emelkedése okoz problémát, hanem az is, hogy a csapadék egyenlőtlenül jön, lokalizáltan nagy mennyiségű csapadék érkezik rövid időn belül, de nem tud felszívódni, hanem lefolyik, viszi magával a hordalékanyagot, és eróziót okoz” – részletezte a szakember.

Kolumbán Gábor elmesélte: több mint tíz évet foglalkozott vízigényes állatokkal, ezalatt pedig különösen oda kellett figyelnie a vízre, a vízzel való gazdálkodásra, és egyértelműen megállapította, hogy aszály van, ráadásul nemcsak nyáron, hanem télen is hiányos a csapadék. Tizenöt évvel ezelőtt nem volt ritka, hogy az autójával elakadt a méteres hóban, most ennek nyoma sincs.

„Összefüggéseiben kell látni a dolgokat. Én azt állítom, és ezért dolgozom, hogy változzon meg a régi paradigma, fogadják el az emberek, hogy nincs elég víz, és dolgozzunk azon, hogy minél több vizet visszatartsunk. Ez azért is fontos, mert bár azt mondjuk, hogy a klímaváltozás egy globális jelenség, az is igaz, hogy vannak mikroklímák, az időjárás pedig lokálisan befolyásolható egy adott térségben. Ha valahol megnöveljük a vízmennyiséget, akkor ott gyakrabban lesz csapadék, és az egyenlőbben oszlik el” – hangsúlyozta Kolumbán Gábor.

A székelyudvarhelyi szakember azon az állásponton van, hogy a vízhiány már nagyon is aktuális probléma, olyannyira, hogy vannak székelyföldi vidékek, ahol az állatokat már nem tudják megfelelőképpen ellátni, mert a patakok kiapadtak, vagy befogták a vizüket.

Példaként említette, hogy amikor a Firtos alatti forrást beterelték Atyhába és vezetékes vízzé alakították, akkor a patak kiszáradt, a növények elpusztultak, és az állatoknak nem maradt vízellátása. Probléma az is, hogy a környéken nem képződik pára, így elindul a sivatagosodás. Románia déli részén ez a tendencia fokozottabb, de Székelyföldön is aggasztó a helyzet a szakember szerint, hiszen ha két-három napig nem esik az eső, akkor már megrepedezik a föld. Ugyanakkor évek óta gyenge a fű: vékony, silány, gyorsan felnő és elszárad. „Ha gödröt ásunk, akkor is látszik: a felső réteg pár centi vastagságban vizes talaj, azután már puskaporhoz hasonlít” – tette hozzá.

Sok vidéki településen évről évre egyre nagyobb gondot okoz az ivóvíz folyamatos biztosítása, főként nyáron. A kutak vízminőségét illetően pedig általános ellenőrzésre lenne szükség Fotó: Veres Nándor

Kitartó, áldozatos munka vár ránk

Kolumbán Gábor véleménye szerint a gazdálkodás részévé kell tenni a víz felfogását és az árvízvédelmet – olyan munkálatokat kell elvégezni, amelyek hozzásegítenek a víz megtartásához. Mindenekelőtt az erdősítést szorgalmazza, ezenkívül a vízmegtartó alakzatok megőrzését: ide tartoznak a völgyek, tavacskák, gödrök, amelyekben, ha időszakosan is, de víz van. Szerinte érdemes lenne úgynevezett fenékküszöb-gátakat létesíteni, ez helyi szinten is megvalósítható, nem kell a vízügyre várni, hogy buldózereivel megjelenjen. Ugyanakkor használni kell a kutakat, hogy ne algásodjanak el és a víz frissüljön, ezenkívül meg kell hagyni az árterületeket a folyóknak és patakoknak, nem szabad beépíteni azokat.

Ha végigmegyünk például Korondon, láthatjuk, hogy az árterületet teljesen beépítették, belakták azt a patakmedret, ahol 2005-ben halálos áldozatot okozott az árvíz. Sokkal nagyobb odafigyelésre, tudatos emberi cselekvésre van szükség.”

Kolumbán Gábor arról is beszélt, hogy az ivóvíz biztosítása szolgáltatás lett, azaz a víz bekerült a gazdasági körforgásba, és immár profitelvárások is megjelentek ebben az egyenletben, a vízszolgáltatónak üzleti elvárásai vannak. A vízmegtartás érdekében általa javasolt munkálatok azonban nem nyereségesek. Ezek áldozatot feltételeznek egy-egy közösség részről. Hosszú távon a jövő generációk életét könnyítenék meg, azonnali haszon ebből nem származna.

„Rendszerben, összefüggéseiben kellene látni, kezelni a problémát. És mindenkinek vállalnia kellene a felelősséget, hiszen víz nélkül nincs élet” – összegezte Kolumbán Gábor, hogy mindenekelőtt milyen paradigmaváltásra lenne szükség.

Akkor lesz téma, amikor már késő

Romániában, illetve Székelyföldön a vízhiány kissé hasonlít a medvekérdéshez: ez utóbbit tíz évvel ezelőtt egyszerűen és könnyen meg lehetett volna oldani, de hagytuk, hogy elhatalmasodjon a probléma, és most nem lehet jó megoldást találni. Egyelőre a vízhiányról sem beszél senki, valószínűleg csak akkor lesz ez téma, amikor már nagy probléma lesz – vélekedett Csibi Magor környezetvédelmi szakember.

„Lehet, hogy most még vannak patakok és folyók, de azt kellene megnézni, hogy milyen mértékben szennyezettek. A székelyföldi, illetve a Kárpát-medencében lévő kutak helyzete nem kutatott, de

vannak olyan felmérések, tanulmányok, amelyek szerint szinte 70 százalékuk annyira fertőzött, hogy nem lehetne belőlük inni. Erre mi mit mondunk? Hogy gyermekkorunk óta ebből iszunk, nagyszüleink, szüleink is ebből ittak, ezért iható”

– magyarázta.

Kolumbán Gáborhoz hasonlóan Csibi Magor is kifogásolja, hogy a folyóvizek területét mekkora mértékben teleépítették például mikroerőművekkel, de ugyanennyire kifogásolható az is, hogy a meder megváltoztatásával és kiegyenesítésével rendszeresen beleavatkozik az ember a természet rendjébe. A környezetvédő rámutatott: Németországban a hatalmas árvizeket éppen az okozza, hogy túlságosan szabályozták a folyókat. Nincsenek árterületek, nincsenek kanyarok, ahol megtörhetnek a hullámok és lassulhat a partnak ütköző hatalmas víztömeg.

Nem biztos, hogy jó, ami régen működött

Csibi Magor szerint első körben érdemes lenne felmérni a kutak és az ivóvíz helyzetét, hiszen csak akkor fogjuk látni, hogy mekkora a probléma. A helyi közösségek tagjainak és a polgármestereknek kellene feltenniük a kérdést, hogy hogyan állunk az ivóvízzel. Kezdeményezniük kellene egy általános ellenőrzést, ha pedig kiderül, hogy gondok vannak, akkor azokat mielőbb orvosolni kell. „Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy nagyszüleink, szüleink és gyermekként mi is ennek a kútnak a vizét ittuk, így nem lehet gond vele. Hiszen gyermekkorunkban a havat is ettük, de az elmúlt években arra figyelmeztettek az orvosok és szakértők, hogy ezt többet már ne tegyük, mert tele van mikroszemcsékkel. Ha a hó minősége romlott, mennyire valószínű, hogy a kútvizek minősége sem a régi?” – tette fel a kérdést a szakember.

Tapasztalatai szerint azonban a hatóságoknak rendszerint csak arra van gondjuk, hogy a jövő havi, következő évi költségvetést hogyan oldják meg.

Mi több, Románia az ellen tiltakozik, hogy túl sok erdőt kellene ültetnie. Az állami erdészet, a Romsilva 17 500 hektár erdőt ültetett az előirányzott másfél millió helyett, és felháborodik azon, hogy az Európai Unió többet követel.

„Ez ellen tiltakozni azt jelenti, hogy magasabb szinten sem értik a választott képviselők, politikusok, hogy miért van szükség erdővédelemre, természetvédelemre, vízvédelemre. De a helyi közösségek ezt számonkérhetik, hiszen ők választották meg őket, ők bízták meg őket a vezetéssel” – hangsúlyozta Csibi Magor.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot augusztus 9-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport