Együtt fejlődött az FK Csíkszeredával: Marius Corbu büszke arra, hogy a Székelyföld Labdarúgó Akadémia neveltje

Együtt fejlődött az FK Csíkszeredával: Marius Corbu büszke arra, hogy a Székelyföld Labdarúgó Akadémia neveltje

Marius Corbu az egykori, már 20 éve nem működő magyarcsügési iskola előtt. Ennek udvarán fociznak a helybeli gyerekek

Fotó: Pinti Attila

Otthon, a Keleti-Kárpátok bércei között fekvő Magyarcsügésben tölti rövid téli vakációját Marius Corbu, a magyar élvonalban szereplő Puskás Akadémia csíkszeredai nevelésű labdarúgója. A 19 éves játékos remekül zárta az őszi idényt, az utolsó négy mérkőzésén háromszor is gólt szerzett csapatának.

Dobos László

2022. január 02., 17:012022. január 02., 17:01

2022. január 03., 18:132022. január 03., 18:13

Marius Corbu 2002. május 7-én született Magyarcsügésben, román és magyar állampolgár. Magyarcsügés erdélyi település, egykoron Csík vármegyéhez, a Szépvízi járáshoz tartozott. Marius édesapja, aki hivatásos tűzoltó, elmondta, hogy kutatott a levéltárban, a család ősi nevét magyar k-val és ly-nal írták: Korbuly. A fiatal tehetség a labdarúgást a Székelyföld Labdarúgó Akadémiánál, az FK Csíkszeredánál kezdte, játszott a csíki klub korosztályos együtteseiben, de 16 évesen mér a felnőttek között is bemutatkozott.

2020 januárjától a Puskás Akadémia játékosa. Szerepelt a román U20-as és U21-es válogatottban. A 19 éves, támadó középpályás poszton játszó futballista 36 mérkőzésen játszott a magyar élvonalban, az OTP Bank Ligában, ahol eddig négy gólt szerzett. A Puskás Akadémia színeiben bemutatkozott az európai porondon is, pályára lépett az Európa Liga selejtezőjében. Marius Corbut szülőfalujában kerestük fel.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

– Hogyan ismerkedett meg a labdarúgással?

– Óvodába Csíkszeredába jártam, aztán a család hazaköltözött Csügésbe, és az első osztályt Palánkán kezdtem, az iskola udvarán fociztam először. Naponta, szinte reggeltől estig rúgtuk a labdát, nem volt szakedző mellettünk, de mi, gyerekek nagyon szerettünk focizni az iskola udvarán, de azon kívül is. Gondolom, sokuknak ismerős, amikor a gyerekek választanak, alakul két csapat, két-két nagyobb kő vagy iskolatáska jelöli a kapukat. Amikor én elemi osztályos voltam, nekünk nem volt mobiltelefonunk vagy tabletünk, és minden gyerek tudott focizni! Volt, aki ügyesebben, de az iskolámból az összes gyermek focizott.

Amikor bejöttem Csíkszeredába, akkor láttam, hogy foci szempontjából mekkora különbség van a városi és a falusi gyerekek között. Nem rosszindulatból mondom, de városon több a botlábú gyerek.

Volt testnevelő tanárunk is Palánkán, de nem szólt bele a fociba, hagyta, hogy élvezzük a játékot. Közben néztük a tévében a futballmeccseket, az FC Barcelona és Messi nagyon elvarázsolt, és otthon azt mondtam, hogy én mindenáron focista szeretnék lenni. El is hoztak szüleim Csíkszeredába, ahol Bajkó Barna volt az első edzőm. Az első edzésen végeztem a többi gyerekkel együtt a feladatokat, edzés végén pedig azt mondta nekem Bajkó, hogy nem kell passzolni, meg van engedve a cselezés. Minden ellenfelemet kicselezve gólt rúgtam. Mondta is, hogy jövő héttől vár, és én be is költöztem Csíkszeredába, a bentlakásba, ott kezdtem az 5. osztályt.

Galéria

Marius édesanyjával és édesapjával szülőházuk udvarán

Fotó: Pinti Attila

– Mit kapott az FK Csíkszeredától, a Székelyföld Labdarúgó Akadémiától?

– Úgy érzem, hogy együtt fejlődtem a klubbal, az akadémiával. Amikor jelentkeztem a csíki klubnál, a stadion új lelátója még nem volt kész, három évet a Gyermek sétányon lévő kollégiumban laktam, majd leköltöztünk a lelátó alatti korszerű épületbe. Érdekesség, hogy 16 évesen játszottam az U17-esek számára kiírt bajnoki döntőn, amikor Csíkszereda két csapata, az U16-osok és az U17-esek vívták a finálét. Én a győztes csapatnak, a Dusinszky Zoltán által irányított U16-nak voltam a tagja. De 16 évesen szerepeltem az én korosztályom csapatában, az U17-esben és az U19-esben, de még a felnőttek között is kaptam játéklehetőséget.

– Hogyan élte meg a nagy változást, amikor az FK Csíkszeredától a Puskás Akadémiához igazolt? Milyen volt a bemutatkozás a magyar élvonalban a felnőttek között?

– Számomra azért volt könnyebb a magyarországi beilleszkedés, mert én már 5. osztályos koromtól bentlakásban voltam, megtanultam az önállóságot. Viszont abból a szempontból nehezebb volt, hogy kevesebbet találkozhattam családommal. Nem féltem, pedig előttem már több székelyföldi játékos megfordult a magyarországi csapatoknál, és voltak, akik vissza kellett jöjjenek. Mondták, nehéz beilleszkedni, de én nem féltem, bíztam önmagamban. Először a magyar harmadik ligában, a Puskás Akadémia II-ben léptem pályára. A nyáron szó volt, hogy átadnak Csákvárnak, a Puskás Akadémia fiókcsapatának, de közben jött Hornyák Zsolt, a felnőtt csapat edzője, mondta, hogy kell pár fiatal, és engemet is kiválasztott.

Álomszerűen alakultak a dolgok, hiszen hamarabb mutatkoztam be az Európa Ligában, mint az OTP Bank ligában. Olyan gyorsan alakultak a dolgok, hogy csak később fogtam fel, milyen nagy események történtek velem.

Elutaztunk Svédországba, várt az UEFA delegátusa, játszottunk a svéd bronzérmes Hammarby ellen, ennek a klubnak a résztulajdonosa Zlatan Ibrahimovic, aki a helyszínen nézte meg a mérkőzést. Személyesen láthattam őt!

– Miben kellene fejlődnie, hogy még magasabb szintre jusson?

– Minden téren kellene fejlődnöm, például a befejezéseknél, jobbal és ballal is eredményesebb kellene legyek. Szeretek dolgozni az edzéseken. Középpályásként és csatárként is kaptam eddig feladatokat. Nem vagyok magas játékos, azt tartják rólam, hogy gyors vagyok, de ha több izomtömeget raknák magamra, akkor a szakemberek szerint lelassulnék.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

– Kik azok az edzők, akik pályafutását befolyásolták, segítették a fejlődésében?

– Példaképem Bajkó Barna volt, az első edzőm, akit láttam a felnőtt együttesben játszani, pár meccsen pedig csapattársak is voltunk. Ilyés Róbertnek és Dusinszky Zoltánnak is sokat köszönhetek. Kint, Magyarországon az első edzőm Szélesi Zoltán volt, aki megmutatta az ottani életet, futballfilozófiát, majd Hornyák Zsoltnak is sok hálával tartozom, aki jelenleg is edzőm.

– Szerepelt a román utánpótlás-válogatottakban? Hogyan emlékezik vissza ezekre a meccsekre?

– A válogatottságot úgy veszem, mint egy ajándékot. Nem teher. A klubcsapatomnál és a válogatottnál is a maximumot adom ki az edzéseken. Majd a jövő eldönti, hogy ez mire lesz elég. 

– Mik a tervei?

– Célom az, hogy egy olyan csapatban játszhassak, amely minden évben a BL-csoportkörben szerepel. Minden játékosnak álma, hogy világbajnokságon szerepelhessen. Ma már úgy nézem a focit, hogy élvezzem minden pillanatát, minden szépet, ami ebben a sportágban van.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

– Követi az FK Csíkszereda meccseit, azt, hogy mi történik a csíki klubnál?

– Természetesen követem az eredményeket, a felnőtteket és az ifiket is, illetve a sportbázisnál történő fejlesztéseket. Az FK Csíkszereda mindig a szívemben lesz!

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot december 28-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba