Csípőből lőni, mint a cowboyok – Beszélgetés Dávid Sándor fotóssal, az udvarhelyi forradalom megörökítőjével

2019. december 16., 11:01

„Az arcok fényképezésére valamiért erősen ráállt a szemem, elkaptam az emberekben, hogy melyik az az előnyös póz, amit majd szívesen látnának viszont. Amikor ugyanis az ember a fényképezőgépet felemeli, mindenkinek megváltozik az arca, ezért kifejlesztettem egy technikát, hogy ne vegyék észre, ha fotózom” – Dávid Sándor székelyudvarhelyi fényképész vall a fotográfusi pályájáról, valamint a forradalomkor készített, majd három évtizedig fiókban pihenő sorozatáról.

Dávid Sándor Fotó: Facebook

– Hogyan kezdődött, illetve került a fotózás képbe, a fényképezőgép a kézbe?

– Már anyám is fotózott, a fényképezőgépe mindmáig megvan. A szomszédságban, falun, imitt-amott szép csendben összegyűjtögetett filmanyagával már hét-nyolc évesen megismerkedtem, mivel nagyon jól égtek, és élveztem, hogy meg lehet ezeket gyújtani. Sajnos ez volt a kezdetekben a legrosszabb, amit tehettem fényképezés terén, szerencsére aztán hatodikos korom táján már én is kézbe vettem ugyanazt a gépet, kezdtem fotózni a családban, barátok között, jelezvén, „nekem is van fényképezőgépem”.

Udvarhelyen volt még néhány ilyen ember, megmutogattuk egymásnak a dolgainkat.

Később ez szépen fejlődött, bekerültem az udvarhelyi szakiskolába, ahol már elkezdtem a fényképezéshez szükséges eszközöket, például nagyítógépet építeni magamnak mellékfoglalkozásként. Ezt nem vették jó néven, de volt egy-két mesterem, akik azért rájöttek, ha ez a fiú ilyeneket csinál, akkor nekik is kellene valami az eredményből.

Fotó: Dávid Sándor

Aztán elvégeztem ’62-ben a szakiskolát. Már annyira kezdtem ismert lenni ilyen téren, hogy álláskereséskor a konfekciógyár főkönyvelője, mivel őt is fényképeztem, munkát adott, és egyből technikai-gépészeti jellegű irodai munkába kerültem. Ott a gyárnál összehoztam az első laboromat, amit berendeztem a fényképkészítés, nagyítás, filmelőhívás stb. megvalósítására. Így haladtam lassan, négy-öt év után találtam egy jobban fizető állást az építkezési vállalatnál, szintén gépészeti téren, és ott is sikerült egy labort összehozni.

Fotó: Dávid Sándor

Közben megnősültem, gyerekeim születtek, átkerültem egy brassói cég csíkszeredai munkapontjára, ahol összeismerkedtem a helyi kulturális életet vezető emberekkel, irodalmárokkal, festőkkel, fényképezgettem nekik, mígnem ott is sikerült a régi Művelődési Ház emeletén kiépíteni egy labort.

Fotó: Dávid Sándor

Feljelentik „feketézésért”

– Hogyan került haza, és nyitott fotóstúdiót?

– Éreztem, hogy Csíkszereda kicsit messze van, túl ködös és hideg télen, a család miatt is jobb lenne itthon. Gondoltam, ha már annyira jól megy a fényképezés, talán úgy tudnék onnan hazajönni, ha itthon összehozok egy műhelyt. Ez a hajdani szövetkezet keretén belül, Zetelakán meg is történt ’73-ban, ahol végül két évig dolgoztam.

Fotó: Dávid Sándor

Közben egyik nagybátyám feljelentett feketézésért, hogy bokáig járunk otthon a perzsaszőnyegekben (hiába voltunk akkor a legszegényebbek), de szerencsés véletleneknek és ismerősöknek hála idejében lejárt az a cirkusz.

Ebben az időben kerültem közel, ismerkedtem meg az udvarhelyi múzeum vezetőivel is, akkoriban nagyméretű képeket hívtam elő az általam épített nagyítógépen, akár 2x3 métereseket is nagyítottam, vagy 5 méteres panorámát Udvarhelyről, amely a Küküllő szállodánál volt kitéve.

Fotó: Dávid Sándor

1975-80 közt bedolgoztam a Múzeumnak, ezen évek alatt rengeteget fényképeztem, híres embereket is, például Kós Károly fiáról is van egy jó sorozatom. Mellékállásban pedig kicsengetéseket fotóztam, és mivel még a csíkszeredai Művelődési Házba is bejáratos voltam, az ottani legfőbb főnökömnek (Becze Antalnak, akivel jó barátságba is kerültünk) elmeséltem, hogy ebből akár meg is tudnék élni. Azt mondta, fogjak neki, majd elintézett nekem 3-4 nap alatt minden jóváhagyást, holott akkoriban inkább visszavonták, mintsem kiadták az iparengedélyeket.

Fotó: Dávid Sándor

A magáncég-alapításhoz szükséges iratok kézhezvétele után ’81 januárjában már az udvarhelyi főtéren ki is béreltem egy szobát műteremnek.

Jól indultak a dolgok, és, miközben gyűjtögettem egy Ladára, meghallottam, hogy a Kossuth utcában eladó egy ház, amit sikerült az akkori román tulajdonostól megvásárolni. Az autóra összegyűjtött pénz pont az előlegre volt elegendő…
Fotó: Dávid Sándor
– Ez lett a mai Dávid-fotó székháza?

– Pontosan, elég rossz állapotban volt az épület, óriási munkába telt helyreállítani. Ahogyan kezdtem berendezkedni, kiszámoltam, hogy ez volt addigra a tizennegyedik laborom, amit összeraktam. Ez a helyszín viszont már véglegesnek bizonyult, itt kezdtem a gyermekeimet is bevonni a munkába, sokszor annyi apró feladat volt, a fényképek széleinek levágása, darabolása, hogy kellett is a segítség.

Fotó: Dávid Sándor

Elmondtam, képenként mennyi jár, írják le szépen, és így kaptak zsebpénzt, ezzel pedig megszokták, hogy az életben, ha valamit szeretnének, azért meg kell dolgozni.

Idővel a legkisebb fiam is elvégezte a középiskolát, és mellettem kötött ki, majd egy magyarországi kitérő után pedig Botond fiam is. Mivel Zetelakán sem számoltuk fel a műhelyt, amit az öcsém továbbvitt nagyjából húsz évig, onnan került be ő is mellénk a városba. Szerencsére folyamatosan volt munkánk, mert a fénykép minősége nálunk volt a legjobb. Ezen évek alatt többször volt egyéni fotókiállításom is, megalapítottuk többedmagammal a székelyudvarhelyi Fotókört, zajlott az élet.

Fotó: Dávid Sándor

A Szekuritáté árnyékában

– Az előbb említett rokoni feljelentésen kívül a Szekuritáté többet nem érdeklődött?

– Velük már jóval korábban, első osztályban megkezdtem az ismerkedést, amikor Sztálin szemét kiszúrtuk, óriási cirkusz lett belőle 1950-ben. A konfekciógyárban is megjártam, egy munkatársammal mindig együtt tízóraiztam, de egy alkalommal reggel elaludtam és tízórai csomagolása nélkül indultam útra, hogy ne késsek el. Szünetben hazaléptem kajáért, elvettem egy másik munkatársam táskáját (a tartalmát kiborítva az asztalra), fogtam a bakter biciklijét és gyorsan hazakarikáztam.

Fotó: Dávid Sándor

Már szólt otthon a telefon, hogy a táska sürgősen kellene. Akkor láttam meg a belső zsebében a jelentéseket, „referatokat” – sejtettem, hogy nagy baj lesz.

Visszamentem, visszaadtam, de három napra rá hívtak is be a Szekuritátéhoz. Roppant alaposan kifaggattak, visszarendeltek, számon kértek a vélt államellenes mondataimért, de nem tudtak kiszedni belőlem semmit. Még volt az idők folyamán bőven próbálkozás, szúrtam a szemüket, hogy nem voltam párttag, de lassan megismertem őket, hiszen bármilyen rendezvény volt, ahol fotóztam, lehetett velük találkozni.

Fotó: Dávid Sándor

Harminc éve lappangó képek

– Beszéljünk a napról, amikor az 1989-es események képanyaga készült...

– A laborban mindig ment egy VEF márkájú szovjet rádiókészüléken a Szabad Európa Rádió, a korábbi országos eseményekkel is tisztában voltam, míg egy alkalommal bemondták, hogy a bukaresti nagygyűlésről Ceaușescu elmenekült. Kimentem az utcára, kicsit később már a gyárakból is kezdtek szállingózni az emberek. Felkaptam a fényképezőgépet, a főtéren már gyülekeztünk, voltak, akik már bementek a Városházára, ahonnan kidobáltak dolgokat.

Fotó: Dávid Sándor

Távolról fényképezgettem, amit lehetett, közben autók égtek, és bonyolódott a helyzet.

Megjelent Botond fiam, és elindultunk körbenézni a város többi részén, fent a milícián vajon mi történik. A kórház előtt láttuk, hogy a milícia épületéből már szivárogni kezd a füst, az ablakokon keresztül menekültek ki a milicisták, de a fiamra való tekintettel nem mentem egészen közel, féltünk, nehogy lövöldözés legyen, illetve a véresebb jelenetekbe sem akartunk belekeveredni. Főleg, hogy sokan még nem tudták, mi lesz az események vége, rám is szóltak számon kérően, hogy kinek fényképezek. Aztán másnap jártam bent, és a romok között megtaláltam a rendőrség nagyítógépét, a lencséiket, de mindent otthagytam helyben.

Fotó: Dávid Sándor

– Miért kerültek harminc évre az asztalfiókba ezek a képek?

– Készült ugyan négy-öt filmtekercs, de egy hét múlva jött Bukarestből egy kivizsgáló-csoport, és behívattak a Városházára, hogy nyilatkozzak. Gondoltam, jobb lenne hallgatni, és mondtam, hogy elvették tőlem az események sűrűjében. El is süllyesztettem egy aktatáska mélyére, ahhoz, hogy rá néhány évre véletlenül a táskában felejtve próbáljam meglátogatni a Magyarországon élő lányomat.

A határon természetesen átkutattak, meg is találták, és meggyanúsítottak, hogy viszem a képeket Nyugatra mutogatni.

Félórányi tanakodás után engedtek el, de az elég volt ahhoz, hogy utána tényleg évtizedekre elrakjam őket.

Fotó: Dávid Sándor

– Végül mi lesz a további sorsuk?

– Botond kérdezte néhány hete, hogy merre vannak, mert jön az évforduló, kellene kezdenünk velük végre valamit. Így előkerestük, és, ha minden igaz, akkor kiállítás és talán album is lenne belőlük.

Dávid Sándor 1942-ben született, főleg műtermi fotográfusként ismert, számos kiállítás, a székelyudvarhelyi Fotókör megalapítása, valamint a lassan negyvenéves Dávid Fotó fényképszalon fűződik a nevéhez. Az Előretolt Helyőrség legfrissebb lapszámát a forradalom székelyudvarhelyi eseményeit megörökítő sorozatával illusztrálták.

Bálint Tamás

Fotó: Dávid Sándor

Fotó: Dávid Sándor

Fotó: Dávid Sándor

Fotó: Dávid Sándor

Fotó: Dávid Sándor

Fotó: Dávid Sándor

Fotó: Dávid Sándor

Fotó: Dávid Sándor

 

Interjúnk eredetileg a Krónika és a Székelyhon napilap Előretolt Helyőrség című, 16 oldalas irodalmi-kulturális mellékletének legfrissebb számában látott napvilágot december 16-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport