„Mindig a csúcson kell abbahagyni” – interjú Hadnagy Zsolt kolozsvári származású korábbi játékosmegfigyelővel

Horváth Bálint Ottó 2019. február 19., 15:31 utolsó módosítás: 2019. február 19., 15:33

Hadnagy Zsolt korábban a Kolozsvári CFR-nél futballozott, majd miután abbahagyta a labdarúgást, Magyarországra költözött és a magánszférában dolgozott. Évekkel később tért vissza a focihoz, és hosszú ideig játékosmegfigyeléssel foglalkozott. Eddigi karrierjének csúcsát a Videoton (jelenleg Mol Vidi) tavaly megszerzett magyar bajnoki címe jelentette. A magyar kluboknál fejlődésben lévő, Romániában viszont még ismeretlen szakma rejtelmeiről kérdeztük.

„Mindig a csúcson kell abbahagyni” – interjú Hadnagy Zsolt kolozsvári származású korábbi játékosmegfigyelővel
galéria
Hadnagy Zsolt játékosmegfigyelőként két év alatt hetvenhat országban fordult meg Fotó: Nemzeti Sport

– Mit kell tudni egy játékosmegfigyelőről?

– Nem egyszerű szakma, nagyon sok időt igényel, és sokat kell dolgozni azért, hogy a legmegfelelőbb játékost tudjam kiválasztani a klubomnak. Nem csak abból áll, hogy kimegyek a mérkőzésre és végignézem – ahogyan ezt sokan gondolják. Egy jó labdarúgót, aki sok gólt szerez, mindenki meglát.

Egy megfigyelőnek viszont az a dolga, hogy észrevegye azokat a játékosokat, akikben sokkal több van, mint amit akkor a pályán mutatnak, akik a későbbiekben eljuthatnak arra a szintre, hogy akár külföldön is megállják a helyüket.

Nagyon összetett szakmáról van szó. Azt szoktam mondani, hogy ha nincs hozzá szemed, hiába is állsz neki, mert akkor csak szurkoló vagy. Egy játékosról sok szempontból kell összegyűjteni az információkat, hiszen nagyon fontos, hogy az illető a pályán és azon kívül is miként viselkedik.

– Hogyan néz ki az Ön napi munkája, melyek a legfőbb feladatai?

– Az ügynökök a világ minden részéről ajánlják a játékosokat. A több ezerből kiválasztok százat, és ezután az interneten utánanézek, hogy milyen információk lelhetők fel róluk. Amikor a csapat edzője egy bizonyos posztra keres játékost, ezt közli a sportigazgatóval, aki kiadja nekünk a feladatot. Nem mond nevet, csak annyit, hogy kell egy védekező középpályás, akinek bizonyos adottságokkal kell rendelkeznie. Ezután egy adatbázisból kiválasztom azokat a játékosokat, akik azon a poszton játszanak, és megnézem, hogy ki melyik csapatnál szerepel.

Ha a kiválasztott játékos megfelel a megadott paramétereknek, akkor elmegyek a helyszínre, és több mérkőzésen is megnézem az illetőt. Ez lehet Magyarországon vagy a világ bármely részén, Brazíliától Oroszországig. Ezután következik a személyes találkozó a játékossal és az ügynökével, végül pedig a sportigazgatóval tárgyalnak a szerződéséről.

Rengeteg utazással jár ez a szakma, két év alatt hetvenhat országban jártam, van, ahol többször is megfordultam.

Bő fél évvel ezelőtt másodszor voltam Afrikában, Elefántcsontparton, előtte pedig Ruandában jártam, az Afrika Kupán. Ha érdekes számunkra egy labdarúgó, játsszon a világ bármely pontján, elmegyünk és megnézzük. Az utóbbi időszakban többet voltam úton, mint otthon.

Sikeres időszak után a Mol Vidi, tavaly a klub történelme során harmadszorra lett bajnok Fotó: MTI

– Milyen szempontok alapján választják ki azokat a labdarúgókat, akiket leigazolhat a klub?

– Egy játékos megfigyelése nagyon sok időt vesz igénybe, nem egy napig foglalkozom vele, hanem hat hónapig, de akár egy évig is követem a teljesítményét. Fontos szempont, hogy miként mozog a pályán, vagy hogy bemelegítésnél miként viselkedik a csapattársaival, az edzővel, a játékvezetővel, a szurkolókkal, mennyire agresszív, visszautasítja-e vagy nem az aláírást. Ezt még sorolhatnám, rengeteg paraméter van. Itt nem fiatalokról, hanem olyan rutinos labdarúgókról beszélünk, akik nagy csapatokban játszanak.

Fontos kiemelnem, hogy a Mol Vidi az utóbbi időszakban nagyon sok fiatal játékost is igazolt, akik aztán felkerültek a felnőtt csapat keretébe, illetve meghívót kaptak a korosztályos válogatottakba. Ez mind a megfigyelői hálózatnak köszönhető.

Ami a Mol Vidit illeti, a csapat mára eljutott arra szintre, hogy olyan játékosok kerülnek oda, akik külföldön topkluboknál játszottak. Fontos megjegyezni, hogy nem hoztunk olyan játékost a klubhoz, akit nem láttunk élőben játszani. Az internetes videókban ugyanis sok esetben egy-egy játékos legjobb pillanatait vágják össze, aztán kiderül, hogy már fél éve nem játszott.

Amikor a legvégén a sportigazgatóval, illetve kollégámmal, Balogh Tamással úgy véltük, hogy érdemes egy bizonyos játékost leigazolni, akkor leültünk a vezetőedzővel, és közösen döntöttünk, de a végső szó mindig a sportigazgatóé. Kovács Zoltán sportigazgatóval több alkalommal is kimentünk az adott országba újból megnézni a játékost meccs közben, és ott a lelátón döntöttük el, hogy szerződtetni fogjuk-e vagy sem. Ahhoz, hogy leigazoljuk, mindhármunknak igent kellett mondanunk rá, ha valamelyikünket nem győzte meg a játéka, nem szerződtettük.

A kiszemelt játékosról szakmailag és emberileg egyaránt minden lehetséges információt összegyűjtök, legyen szó korábbi edzőjéről, játékostársairól, de akár a barátnőjéről, ismerőseiről vagy éppen a szomszédjáról.

Erre azért van szükség, mert ha a futball mellett a háttérben olyan dolgok vannak, amelyek a későbbiekben negatívan hathatnak a csapatra, akkor lehet bármennyire tehetséges az illető játékos, egyértelmű, hogy a neve nem kerül a vezetőedző vagy a sportigazgató elé.

Hadnagy Zsolt három évig volt a Mol Vidi FC vezető játékosmegfigyelője Fotó: Nemzeti Sport

– Remek másfél éven van túl a Mol Vidi, megszerezte a bajnoki címet, és bejutott az Európa Liga csoportkörébe. Ebben komoly szerepe volt a klub átigazolási politikájának is.

– Kijelenthetem, hogy a klub megfigyelőivel sikeres munkát végeztünk.

Az előző szezonban megnyertük a magyar bajnokságot, nekem ez volt a legnagyobb álmom, hogy eljussak erre a szintre. Az Európa Liga csoportkörében pedig a csapat döntetlent játszott a Chelsea-vel és oda-vissza verte a PAOK-ot.

Amikor tavaly nyáron eljöttem a Mol Viditől, a felnőtt csapatnál és az utánpótlásnál összesen kilenc játékosmegfigyelő dolgozott. Nagyon jó volt az együttműködésünk, erről elég sokat elárul az, hogy hova fejlődött a Mol Vidi és ezáltal a magyar foci is. De még ez is nagyon kevés ahhoz képest, hogy külföldön a topcsapatok hány megfigyelőt foglalkoztatnak, mert ha nem tévedek, a Manchester Unitednak több mint száz megfigyelője van.

Az Európa Ligában a Mol Vidi döntetlent játszott a Chelsea együttesével Fotó: MTI

– Mi volt az oka annak, hogy távozott a klubtól?

– Mindig a csúcson kell abbahagyni. Úgy éreztem, nekem a három év elég volt, főleg úgy, hogy elértem a célomat a klubbal. Jelenleg egy magasabb pozícióban, sportmenedzserként dolgozom egy sportmenedzseri irodánál Budapesten. Azzal a tapasztalattal, amivel rendelkezem, nagyban tudom segíteni a különböző játékosok pályafutását.

Sok labdarúgóval tartom a kapcsolatot, többen hívnak Erdélyből is, hogy ki szeretnének jönni Magyarországra játszani, mivel az utóbbi időben nagy fejlődésen ment keresztül a magyar foci, mind az infrastruktúra, mind a teljesítmény szempontjából.

Sőt külföldről is keresnek olyanok, akik egy-két évvel ezelőtt még nem szerettek volna a magyar bajnokságban játszani, de most már akarnak jönni.

– Mennyire elterjedt ez a szakma jelenleg Magyarországon? Néhány évvel ezelőtt még gyerekcipőben járt.

– Mára már megnőtt az a gyerekcipő. Minden élvonalbeli magyar klubnak van legalább egy játékosmegfigyelője. Nyilván ez a hálózat a Mol Vidinél működik a legmagasabb szinten, ezt nekünk három év alatt sikerült kiépítenünk. Ezzel szemben a legtöbb csapatnál kevesebb energiát fordítanak a játékosmegfigyelésre.

De viszonyításképpen Romániában egyetlen klub sem tart játékosmegfigyelőt.

– A román bajnokságot is figyelemmel követi? Vannak olyan labdarúgók, akik szóba jöhetnek magyar csapatoknál?

– Heti, de akár napi szinten is követem a román bajnokságot. Három héttel ezelőtt kint voltam Törökországban, ahol majdnem az összes román élvonalbeli csapat edzőtáborozott. A legtöbb klubbal nagyon jó kapcsolatot ápolok, a vezetőkkel és számos játékossal egyaránt, de nemcsak Romániából, hanem a világ minden részéről. Nagyon sok romániai játékos van a magyar csapatok látókörében, de hogy ki jut el magyarországi klubokhoz, az a jövő kérdése.

Néhány évvel ezelőtt még azt mondtam, hogy a román bajnokság magasabb szinten van, de a Mol Vidi bebizonyította, hogy jelenleg a magyar élvonal előrébb tart. Ez pedig tovább fokozódik majd.

A Vardartól egy éve érkezett Boban Nikolov. A macedón válogatott alapember lett a Mol Vidiben Fotó: Facebook/Mol Vidi FC

– Labdarúgói pályafutása során a jelenlegi román bajnok Kolozsvári CFR-nél futballozott. Hogyan látja a klub helyzetét?

– A mai napig tartom a kapcsolatot a klubbal. Nagyon sok jó játékost szerződtettek, és erős keretük van. A bajnokság elején jól ment a csapatnak, de amit én kívülről látok, az az, hogy valami történt a klubnál, és rossz irányba fordultak a dolgok. Hogy meddig bírják, azt nem tudom. De idén is bajnokok lehetnek.

– Miként vélekedik a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK teljesítményéről?

– Büszke vagyok a csapatra. Nagyon szeretem azt, amit képviselnek Erdélyben és Romániában.

Mindig nagyon várom, hogy láthassam a mérkőzésüket. Fantasztikus fejlődésen mentek keresztül, le a kalappal előttük.

Hadnagy Zsolt pályafutása

Hadnagy Zsolt hatéves korától huszonkét éves koráig a Kolozsvári CFR labdarúgója volt. Később Magyarországra költözött, ahol nem a labdarúgásban, hanem felső vezetőként a magánszférában dolgozott. Néhány év múlva visszatért a labdarúgáshoz, és scoutinggal kezdett foglalkozni. Hét évvel ezelőtt még ő volt az első, aki hivatásos játékosmegfigyelőként tevékenykedett Magyarországon. Először a harmadosztályú Szigetszentmiklósi TK-nál dolgozott, majd következett az NB II-es Tököl, aztán a korábban élvonalban szerepelt Lombard-Pápa, végül a Diósgyőri VTK, ahol a Ligakupa-győzelem mellett egy Magyar Kupa-ezüstérmet is ünnepelhetett a csapattal. Legnagyobb sikereit kétségkívül az utóbbi három évben érte el: a Videoton FC vezető játékosmegfigyelőjeként nagy szerepe volt abban, hogy az együttes tavaly bajnoki címet szerzett és bejutott az Európa Liga csoportkörébe.

Hadnagy Zsolt a Videotonnál olyan vezetőedzőkkel dolgozott együtt, mint a norvég Henning Berg, aki játékosként a Manchester Unitednál Sir Alex Ferguson irányítása alatt kétszer angol bajnoki címet és Bajnokok Ligáját is nyert, illetve a székesfehérvári klub jelenlegi trénere, a szerb Marko Nikolic, aki a Partizan Belgráddal a 2016–2017-es idényben a szerb bajnokságot és a kupát is megnyerte.

A szakmai stáb és a játékosmegfigyelők munkájának köszönhetően az évek során olyan labdarúgókat sikerült szerződtetni a Videotonhoz, mint a szerb Danko Lazovic és Marko Scepovic, a bosnyák Anel Hadzic, vagy a macedón válogatott Boban Nikolov, illetve a magyar válogatott Fiola Attila és Huszti Szabolcs. A Videotonnál töltött három eredményes év után Hadnagy Zsolt tavaly nyáron új kihívásba kezdett, jelenleg Magyarország egyik legnagyobb sportmenedzseri irodájánál, a budapesti The Path-nél lát el sportmenedzseri feladatokat.
Sikeres scouting a régióban és Nyugaton

A kelet-közép-európai térségből a jól működő scoutingra a szlovák élvonalban szereplő AS Trencsén a remek példa, amely rendszerint kiváló játékosokat igazol, majd magas áron adja el őket. Lengyelországban a Lech Poznan jeleskedik, az ottani megfigyelők a magyar bajnokságból is szerződtettek labdarúgókat, mint például a jelenleg a Dinamo Kijevnél játszó Kádár Tamást. A legkiemelkedőbb munkát az olasz középcsapat Udinesénél végzik, ahol olyan szintű játékosokat fedeztek fel és adtak tovább, mint az FC Barcelonában, az Arsenalban, jelenleg pedig a Manchester Unitedban futballozó chilei Alexis Sánchez. Nyugat-Európában az angol Southamptont lehet kiemelni, amelynél komoly energiákat mozgósítanak a játékosmegfigyelés területén, példának okáért a korábban a Celtictől megszerzett holland Virgil van Dijkot tavaly 78,8 millió euróért adták el a Liverpoolnak, de az elmúlt években még további játékosokat értékesítettek 30 milliónál magasabb összegért.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport