„Hosszú, teljes karrier az enyém” – Ilyés Ferenc kézilabdázó a nemrég lezárt profi pályafutásáról

Józsa Csongor 2021. május 29., 17:27

Egy srác 2000-ben elhagyta Székelyudvarhelyt, Szegedre ment szerencsét próbálni. Huszonegy évre rá, a napokban jelentette be, befejezi aktív sportolói pályafutását. Több mérkőzését élőben követhettem, sosem volt annyira fáradt, vagy elfoglalt, hogy a lefújást követően ne állt volna szóba velem, velünk. Rengeteg találkozóját pedig a képernyőn keresztül néztem, büszkeség töltött el, hogy egy székelyföldi kézilabdázónak sikerült megélnie az álmát. Magyar bajnok, nemzetközi kupagyőztes, a magyar válogatott csapatkapitánya volt az olimpián. Ilyés Ferenc abbahagyja a profi karrierjét, de szinte magától érthető, hogy a sportág kötelékében marad. Többek között a magyar szövetségnél a határon túli kézilabdázásra összpontosít. Arra, hogy a hasonló tehetségek útját egyengesse.

„Hosszú, teljes karrier az enyém” – Ilyés Ferenc kézilabdázó a nemrég lezárt profi pályafutásáról
galéria
Ilyés Ferenc sportolói karrierje után sem szakad el a kézilabdától Fotó: Lőrincz Csaba

– Pár napja tudja a nagyvilág, bejelentetted, hogy egy sérülés az aktív sportolói pályafutásod végét jelenti. Mi is történt azon a bajnoki összecsapáson?

– Egy évvel ezelőtt, azaz, amikor ez a bajnoki idény indult, akkor több helyen is elmondtam, hogy ez lesz az utolsó évem. Igazából öt mérkőzés lett volna hátra ebből az évadból, a Veszprémi KKFT elleni összecsapáson ráestek a lábamra. Amikor a földre kerültem éreztem, tudtam, hogy ennek a szezonnak vége. Rá két napra mentem az orvoshoz a megfelelő vizsgálatok eredményeivel, ott pedig tudatták, hogy a térdem belső szalagja szakadást szenvedett, ennek pedig a rehabilitációs időszaka olyan három–négy hónap. 

Adta magát a helyzet, hogy ennyi volt, ha nem tudok pályára lépni, akkor itt az idő, hogy bejelentsem: vége a sportolói karrieremnek.

– Érzelmileg talán így könnyebb volt, minthogy az utolsó mérkőzésen elbúcsúztattak volna a csapattársaid és a klubvezetés.

– A Tatabányának még öt találkozója volt hátra, a menetrend pedig úgy volt, hogy egy mérkőzést rendeztek volna hazai környezetben, azt is három játéknappal a vége előtt. A klub úgy tervezte, hogy lesz egy kisebb búcsúztatás, de miután megtörtént a sérülés, felhívtak, tudatták, hogy ezzel készültek, szeretnék méltóképpen megköszönni a kézilabdázói tevékenységem. Abban maradtunk, hogy elhalasztjuk a jövő idényre, hiszen nekem kellemetlen lett volna ezt sérülten megtenni: a húsz évet úgy lezárni, hogy mankóval mentem volna be a játéktérre.

Ne az legyen a fényképen, ne azt mutassam a fiamnak, hogy nézd, itt van apa, amikor visszavonult, kezemben egy mankóval álldogálok.

A klub is hasonlóképpen gondolkodott, így valamikor a következő bajnoki szezonban kerítenek sort rá.

Mindig együtt a család. Ilyés Ferenc szülei és testvére, Annamária egy magyar válogatottmérkőzés végén Fotó: Facebook/Magyar kézilabda-válogatott

– Hosszú sportkarriered volt. Székelyudvarhelyről indultál, nagy utat jártál be. Mi jellemezte a sportolói pályafutásod?

– Valóban, 2000-ben jöttem el Szegedre. Akkor még senki nem tudta, hogy mire is viszem. Az ificsapatban játszottam, a felnőttekkel edzettem, az első szezonban csak kevés mérkőzésen szerepeltem a magyar élvonalban, de hivatalosan ez volt az első felnőtt idényem.

Nehezen indult, rengeteg munka, sok szerencse kellett, hogy eljussak oda, hogy bajnok, nemzetközi kupagyőztes, válogatott lettem.

Játszottam külföldön idegenlégiósként, voltam világversenyeken. Egyszóval, minden vágyam teljesült, ami azt gondolom, hogy valakinek, aki kézilabdázni kezd, az álma lehet. 

Egy hosszú, teljes karrier volt az enyém.
Ilyés Ferenc névjegykártyája

Született: 1981. december 20., Székelyudvarhely.
Klubcsapatai:
2000–2007 Pick Szeged,
2001–2002 Makó KC,
2007–2009 MKB Veszprém KC,
2009–2011 TBV Lemgo (Németország)
2011–2012 MKB Veszprém
2012–2013 Wisla Plock (Lengyelország)
2013–2016 Pick Szeged
2016–2021 Grundfos Tatabánya KC.
Válogatottság: 2003-ban öltötte magára először a nemzeti mezt, összesen 245-szörös magyar válogatott.

– Semmiféle hiányérzeted nincs?

– Pontosan, egyáltalán nincs hiányérzetem. Ha pedig azt nézem, hogy idén betöltöm a negyvenedik életévem és most hagyom abba a kézilabdázást, akkor hálás lehetek a sorsnak, hogy teljes és hosszú pályafutást adott nekem. A legtöbb barátom, akikkel egy korosztály vagyok, vagy akár egy-két évvel fiatalabbak, azok már néhány éve abbahagyták. Még a sérülések is elkerültek, igaz, egy épp a londoni olimpia előtt volt, a bokatörésem, de abból is nagyon gyorsan felépültem.

– A sok jelentős eredményből van olyan, amit ki tudnál ragadni, ami sokkal édesebb számodra az összesnél?

– Nehéz kiemelni egyet vagy kettőt. Úgy lehet ezt megtenni, hogy ha szakaszonként vesszük, mint a szegedi, a veszprémi, a válogatottbeli, az idegenlégiós. Csak egyet-kettőt kiragadni képtelenség.

Ha kezdem az elejéről, ott a Szegeddel az első bajnoki cím, az első magyar aranyérem, az első kupa, amelyet kézbe vettem, a magasba emeltem. Az nagyon nagy dolog volt.

Rá egy évre a Veszprémmel megnyertem a KEK-et, vagyis az első nemzetközi címet szereztem. Aztán következik az olimpia, a 2012-es londoni, ott egy olyan csapat, társaság volt, akikkel mai napig tartom a kapcsolatot. Aztán a végén a Szegeddel megnyert EHF Kupa. Szegeden rengeteg jó emberrel ismerkedtem meg, végülis összesen tíz évet húztam le ott. A barátokkal, haverokkal megnyerni valamit az mindig más töltetű. Ezeket emelném ki, amennyiben a számomra legédesebbeket kellene.

Ilyés Ferenc 229 alkalommal húzta magára a címeres mezt Fotó: Kovács Anikó • Forrás: MKSZ

– Nem szabad elmenni amellett, hogy a londoni olimpián te voltál a magyar válogatott csapatkapitánya.

– Éveken át voltam a nemzeti együttes csapatkapitánya. Ez óriási megtiszteltetés. Ráadásul, hogy épp ott Londonban is én voltam, az már valóban felemelő volt. Közel voltunk, hogy meglegyen az érem, a svédektől szenvedtünk vereséget az elődöntőben. A legjobb eredményem így is ez a negyedik helyezés a nemzetközi porondon, hiszen világbajnokságon egy ötödik pozíció adatott meg. Ráadásul a londoni mellett az athéni ötkarikás játékokon is negyedik lettem. 

Jó lett volna anyukámat túlszárnyalni (Miklós Magda – szerk. megj.), mert ugye a családban volt már egy negyedik hely az olimpiáról, de ebben nem sikerült, csak egyenlítettem.

– Ha már megemlítetted édesanyádat, Magdi néni sokat egyengette az utad, sok támogatást kaptál tőle.

– Az elején nehéz volt számomra. Tizennyolc évesen leérettségiztem, aztán a nyáron pakoltam, és Szegedre költöztem. Akkor más világ volt, nem volt mobiltelefon vagy videócsetelés. El kellett menni a sarokra, egy köztelefonnál bedobálni az aprópénzt, felhívni anyukádat a vonalason. Meg voltunk egyezve, hogy melyik nap, melyik este, hány órakor hívom. Így tartottuk a kapcsolatot, nem volt könnyű. 

Székelyudvarhelyről, egy kisebbségi létből, elszakadni 500 km-re Szegedre – még akkor vastagon külföldnek számított.

Országot váltottál, hiába, hogy az anyaországba mentél. Most is látom, hogy a jelenkor fiataljainak sem könnyű, mire megszokják az új életmódot. Szerencsére, találtam barátokat Szegeden, felszabadultam, elkezdtem én is a főiskolások életet, így vidámabb lett minden. Az eleje kemény volt, de nagyon sok támogatást kaptam a szüleimtől, mind édesapámtól, mind pedig anyukámtól. Mindig elláttak jótanácsokkal, nem nagyon szóltak bele a sportba. Anyukám többször mondta, hogy ne mindig a csapatnak játsszál, hanem kicsit többet magamnak is. Egyébként nem szólt bele a taktikai elemekbe. Az utolsó pillanatig nézte minden egyes mérkőzésemet, még most is, hogy nem játszottam, akkor is követte a Tatabánya bajnokijait.

Fontosabb eredményei

Klubcsapatokban: Magyar Kupa-győztes (2006, 2009), magyar bajnok (2007, 2008, 2009), Kupagyőztesek Európa Kupája-győztes (2008), EHF-kupa-győztes (2010, 2014).
A magyar válogatottban: olimpiai negyedik hely (2004, 2012), vébén ötödik helyezés (2009), vébén hetedik pozíció (2011), Eb-n kilenceik helyezés (2004).

– Ért valamiféle megkülönböztetés, sérelem a pályafutásod során, azért mert székely vagy? Előfordult, hogy „lerománoztak”?

– Voltak ilyen hangok. Volt, aki viccesen mondta, mert nagyon kedvelt. Volt olyan is, aki véresen komolyan gondolta.

Miután megismertek, akkor gyorsan letettek erről, mert igazából az számít, hogy te milyen ember vagy, nem pedig az, hogy honnan jössz, honnan származol. Nem volt, különösebben nem ért semmiféle megkülönböztetés.

Fotó: Facebook/Grundfos Tatabánya

– Hogyan tovább? A játékteret elhagyod, de nagyon úgy fest, hogy maradsz a kézilabdasport mellett.

– Szerencsém volt, hogy a szegedi–veszprémi és újból a szegedi évek után a Tatabányát választottam. Itt olyan közeget találtam, amelyik megbecsült. A munkám és a hozzáállásom elismerték, most pedig, hogy abbahagyom a profi pályafutást, számítanak arra, hogy a klub kötelékében maradok. 

Egyelőre úgy fest, hogy ez irodai háttérmunka lesz az utánpótlásnevelésnél. Majd amennyiben úgy alakul, és a felnőttek edzői stábja is úgy gondolja, akkor az is lehet, hogy a szakmai munkába is besegítek.

Egyelőre még nem látom át jómagam sem, hogy pontosan hol a helyem, ezt a jövő hozza el. A klubelnökkel, Marosi Lászlóval is úgy beszéltük, meglátjuk, mi lesz nekem a leginkább testhez álló. Meg a Magyar Kézilabda-szövetségnél a határon túli kézilabda utánpótlásért felelek, abban a munkában veszek részt. Igaz, most amíg játszottam, nem tudtam annyi feladatot vállalni, de többen vagyunk, voltak akik ezt vigyék. Remélem, hogy ezután több időm lesz erre is, és az alapítványra is, amit létrehoztunk.

– Ez az Együtt nővünk fel! alapítvány. Ennek az a célja, hogy felfedezze, megtalálja a tehetségeket, akik majd azt az utat járhatják be, mint a tiéd volt?

– Ez az elképzelés, hogy ilyen gyerekeket találjunk. Ez régen a magyarországi anyagi támogatás nélkül is működött. Az én esetemben a nevelőedzőm, Bakó Lajos olyan csapatot tartott fenn, hogy nem csupán a megyéből, hanem a környező magyarlakta településekről összeszedte a játékosokat. Ő ezt külső segítség nélkül is megcsinálta. Most van rá lehetőség, hogy ezt támogassuk. Ezt szeretnénk kialakítani.

Egyelőre azt segítettük, hogy Székelyudvarhely és Szatmárnémeti központtal akadémiát hoztunk létre. Remélem, hogy ezt a jövőben kibővítjük.

Szeretnénk megteremteni a lehetőségeket, hogy aki elkezd kézilabdázni, az a legjobb körülmények között tehesse meg, mindent megkapjon. Na, meg a másik dolog, hogy ameddig lehet, addig maradjon otthon. Azért is, mert nehéz egy gyereknek egyedül országot váltania. Ha idejekorán elkerül, hiába nagy tehetség, nehéz megfelelni.

Fotó: Thomas Campean

– Az a meglátásod, ahogy a te esetedben is, várja ki az érettségit, utána tegye meg a nagy lépést?

– Ha nem is vár 18 éves koráig, minél tovább maradjon otthon. Ez lenne a cél. Mert az utóbbi időben volt több tehetséges gyerek, ki is jöttek Magyarországra, vagy más országba, de nem nagyon sikerült befutniuk. Az a meglátásom, de nem csak az enyém, hanem több olyan szakembernek is, akik átlátják az utánpótlásnevelést Székelyföldön, hogy nehéz megfelelni, nagyon sokan hazakerültek, nem futották be azt a karriert, amit ők elképzeltek, amire az adottságuk alapján hivatottak voltak.

– Ki tud nőni innen még egy vagy akár több Ilyés Ferenc kaliberű kézilabdázó?

– Idővel biztosan. Nem minden évben lehet találni olyan gyereket, fiatalt, aki megállja a helyét. Ha csak Udvarhelyre fókuszálunk, azok közül, akik kikerültek Magyarországra kézilabdázni, odaértek a válogatottságig – hát, nem sok ilyen játékos van.

De bízom benne, hogy kikerül, mert jó edzők vannak, akik az utánpótlással foglalkoznak, nagyon elhívatottak, szívvel-lélekkel csinálják.

 Mellette az alapítvánnyal azt is megpróbáljuk, hogy embert neveljünk a gyerekekből, ne csak a sportra összpontosítsunk. Egy-két ötletes dolgot bevetünk, legutóbb ez például a fiatalok román nyelvű oktatása volt. Valóban, azon vagyunk, hogy találjunk pár Ilyés Ferencet.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot május 25-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport