„Hosszú, teljes karrier az enyém” – Ilyés Ferenc kézilabdázó a nemrég lezárt profi pályafutásáról

„Hosszú, teljes karrier az enyém” – Ilyés Ferenc kézilabdázó a nemrég lezárt profi pályafutásáról

Ilyés Ferenc sportolói karrierje után sem szakad el a kézilabdától

Fotó: Lőrincz Csaba

Egy srác 2000-ben elhagyta Székelyudvarhelyt, Szegedre ment szerencsét próbálni. Huszonegy évre rá, a napokban jelentette be, befejezi aktív sportolói pályafutását. Több mérkőzését élőben követhettem, sosem volt annyira fáradt, vagy elfoglalt, hogy a lefújást követően ne állt volna szóba velem, velünk. Rengeteg találkozóját pedig a képernyőn keresztül néztem, büszkeség töltött el, hogy egy székelyföldi kézilabdázónak sikerült megélnie az álmát. Magyar bajnok, nemzetközi kupagyőztes, a magyar válogatott csapatkapitánya volt az olimpián. Ilyés Ferenc abbahagyja a profi karrierjét, de szinte magától érthető, hogy a sportág kötelékében marad. Többek között a magyar szövetségnél a határon túli kézilabdázásra összpontosít. Arra, hogy a hasonló tehetségek útját egyengesse.

Józsa Csongor

2021. május 29., 17:272021. május 29., 17:27

– Pár napja tudja a nagyvilág, bejelentetted, hogy egy sérülés az aktív sportolói pályafutásod végét jelenti. Mi is történt azon a bajnoki összecsapáson?

– Egy évvel ezelőtt, azaz, amikor ez a bajnoki idény indult, akkor több helyen is elmondtam, hogy ez lesz az utolsó évem. Igazából öt mérkőzés lett volna hátra ebből az évadból, a Veszprémi KKFT elleni összecsapáson ráestek a lábamra. Amikor a földre kerültem éreztem, tudtam, hogy ennek a szezonnak vége. Rá két napra mentem az orvoshoz a megfelelő vizsgálatok eredményeivel, ott pedig tudatták, hogy a térdem belső szalagja szakadást szenvedett, ennek pedig a rehabilitációs időszaka olyan három–négy hónap. 

Idézet
Adta magát a helyzet, hogy ennyi volt, ha nem tudok pályára lépni, akkor itt az idő, hogy bejelentsem: vége a sportolói karrieremnek.

– Érzelmileg talán így könnyebb volt, minthogy az utolsó mérkőzésen elbúcsúztattak volna a csapattársaid és a klubvezetés.

– A Tatabányának még öt találkozója volt hátra, a menetrend pedig úgy volt, hogy egy mérkőzést rendeztek volna hazai környezetben, azt is három játéknappal a vége előtt. A klub úgy tervezte, hogy lesz egy kisebb búcsúztatás, de miután megtörtént a sérülés, felhívtak, tudatták, hogy ezzel készültek, szeretnék méltóképpen megköszönni a kézilabdázói tevékenységem. Abban maradtunk, hogy elhalasztjuk a jövő idényre, hiszen nekem kellemetlen lett volna ezt sérülten megtenni: a húsz évet úgy lezárni, hogy mankóval mentem volna be a játéktérre.

Idézet
Ne az legyen a fényképen, ne azt mutassam a fiamnak, hogy nézd, itt van apa, amikor visszavonult, kezemben egy mankóval álldogálok.

A klub is hasonlóképpen gondolkodott, így valamikor a következő bajnoki szezonban kerítenek sort rá.

Galéria

Mindig együtt a család.Ilyés Ferenc szülei és testvére,Annamária egy magyarválogatottmérkőzés végén

Fotó: Facebook/Magyar kézilabda-válogatott

– Hosszú sportkarriered volt. Székelyudvarhelyről indultál, nagy utat jártál be. Mi jellemezte a sportolói pályafutásod?

– Valóban, 2000-ben jöttem el Szegedre. Akkor még senki nem tudta, hogy mire is viszem. Az ificsapatban játszottam, a felnőttekkel edzettem, az első szezonban csak kevés mérkőzésen szerepeltem a magyar élvonalban, de hivatalosan ez volt az első felnőtt idényem.

Idézet
Nehezen indult, rengeteg munka, sok szerencse kellett, hogy eljussak oda, hogy bajnok, nemzetközi kupagyőztes, válogatott lettem.

Játszottam külföldön idegenlégiósként, voltam világversenyeken. Egyszóval, minden vágyam teljesült, ami azt gondolom, hogy valakinek, aki kézilabdázni kezd, az álma lehet. 

Idézet
Egy hosszú, teljes karrier volt az enyém.

Ilyés Ferenc névjegykártyája

Született: 1981. december 20., Székelyudvarhely.
Klubcsapatai:
2000–2007 Pick Szeged,
2001–2002 Makó KC,
2007–2009 MKB Veszprém KC,
2009–2011 TBV Lemgo (Németország)
2011–2012 MKB Veszprém
2012–2013 Wisla Plock (Lengyelország)
2013–2016 Pick Szeged
2016–2021 Grundfos Tatabánya KC.
Válogatottság: 2003-ban öltötte magára először a nemzeti mezt, összesen 245-szörös magyar válogatott.

– Semmiféle hiányérzeted nincs?

– Pontosan, egyáltalán nincs hiányérzetem. Ha pedig azt nézem, hogy idén betöltöm a negyvenedik életévem és most hagyom abba a kézilabdázást, akkor hálás lehetek a sorsnak, hogy teljes és hosszú pályafutást adott nekem. A legtöbb barátom, akikkel egy korosztály vagyok, vagy akár egy-két évvel fiatalabbak, azok már néhány éve abbahagyták. Még a sérülések is elkerültek, igaz, egy épp a londoni olimpia előtt volt, a bokatörésem, de abból is nagyon gyorsan felépültem.

– A sok jelentős eredményből van olyan, amit ki tudnál ragadni, ami sokkal édesebb számodra az összesnél?

– Nehéz kiemelni egyet vagy kettőt. Úgy lehet ezt megtenni, hogy ha szakaszonként vesszük, mint a szegedi, a veszprémi, a válogatottbeli, az idegenlégiós. Csak egyet-kettőt kiragadni képtelenség.

Idézet
Ha kezdem az elejéről, ott a Szegeddel az első bajnoki cím, az első magyar aranyérem, az első kupa, amelyet kézbe vettem, a magasba emeltem. Az nagyon nagy dolog volt.

Rá egy évre a Veszprémmel megnyertem a KEK-et, vagyis az első nemzetközi címet szereztem. Aztán következik az olimpia, a 2012-es londoni, ott egy olyan csapat, társaság volt, akikkel mai napig tartom a kapcsolatot. Aztán a végén a Szegeddel megnyert EHF Kupa. Szegeden rengeteg jó emberrel ismerkedtem meg, végülis összesen tíz évet húztam le ott. A barátokkal, haverokkal megnyerni valamit az mindig más töltetű. Ezeket emelném ki, amennyiben a számomra legédesebbeket kellene.

Galéria

Ilyés Ferenc 229 alkalommal húzta magára a címeres mezt

Fotó: Kovács Anikó • Forrás: MKSZ

– Nem szabad elmenni amellett, hogy a londoni olimpián te voltál a magyar válogatott csapatkapitánya.

– Éveken át voltam a nemzeti együttes csapatkapitánya. Ez óriási megtiszteltetés. Ráadásul, hogy épp ott Londonban is én voltam, az már valóban felemelő volt. Közel voltunk, hogy meglegyen az érem, a svédektől szenvedtünk vereséget az elődöntőben. A legjobb eredményem így is ez a negyedik helyezés a nemzetközi porondon, hiszen világbajnokságon egy ötödik pozíció adatott meg. Ráadásul a londoni mellett az athéni ötkarikás játékokon is negyedik lettem. 

Idézet
Jó lett volna anyukámat túlszárnyalni (Miklós Magda – szerk. megj.), mert ugye a családban volt már egy negyedik hely az olimpiáról, de ebben nem sikerült, csak egyenlítettem.

– Ha már megemlítetted édesanyádat, Magdi néni sokat egyengette az utad, sok támogatást kaptál tőle.

– Az elején nehéz volt számomra. Tizennyolc évesen leérettségiztem, aztán a nyáron pakoltam, és Szegedre költöztem. Akkor más világ volt, nem volt mobiltelefon vagy videócsetelés. El kellett menni a sarokra, egy köztelefonnál bedobálni az aprópénzt, felhívni anyukádat a vonalason. Meg voltunk egyezve, hogy melyik nap, melyik este, hány órakor hívom. Így tartottuk a kapcsolatot, nem volt könnyű. 

Idézet
Székelyudvarhelyről, egy kisebbségi létből, elszakadni 500 km-re Szegedre – még akkor vastagon külföldnek számított.

Országot váltottál, hiába, hogy az anyaországba mentél. Most is látom, hogy a jelenkor fiataljainak sem könnyű, mire megszokják az új életmódot. Szerencsére, találtam barátokat Szegeden, felszabadultam, elkezdtem én is a főiskolások életet, így vidámabb lett minden. Az eleje kemény volt, de nagyon sok támogatást kaptam a szüleimtől, mind édesapámtól, mind pedig anyukámtól. Mindig elláttak jótanácsokkal, nem nagyon szóltak bele a sportba. Anyukám többször mondta, hogy ne mindig a csapatnak játsszál, hanem kicsit többet magamnak is. Egyébként nem szólt bele a taktikai elemekbe. Az utolsó pillanatig nézte minden egyes mérkőzésemet, még most is, hogy nem játszottam, akkor is követte a Tatabánya bajnokijait.

Fontosabb eredményei

Klubcsapatokban: Magyar Kupa-győztes (2006, 2009), magyar bajnok (2007, 2008, 2009), Kupagyőztesek Európa Kupája-győztes (2008), EHF-kupa-győztes (2010, 2014).
A magyar válogatottban: olimpiai negyedik hely (2004, 2012), vébén ötödik helyezés (2009), vébén hetedik pozíció (2011), Eb-n kilenceik helyezés (2004).

– Ért valamiféle megkülönböztetés, sérelem a pályafutásod során, azért mert székely vagy? Előfordult, hogy „lerománoztak”?

– Voltak ilyen hangok. Volt, aki viccesen mondta, mert nagyon kedvelt. Volt olyan is, aki véresen komolyan gondolta.

Idézet
Miután megismertek, akkor gyorsan letettek erről, mert igazából az számít, hogy te milyen ember vagy, nem pedig az, hogy honnan jössz, honnan származol. Nem volt, különösebben nem ért semmiféle megkülönböztetés.
Galéria

Fotó: Facebook/Grundfos Tatabánya

– Hogyan tovább? A játékteret elhagyod, de nagyon úgy fest, hogy maradsz a kézilabdasport mellett.

– Szerencsém volt, hogy a szegedi–veszprémi és újból a szegedi évek után a Tatabányát választottam. Itt olyan közeget találtam, amelyik megbecsült. A munkám és a hozzáállásom elismerték, most pedig, hogy abbahagyom a profi pályafutást, számítanak arra, hogy a klub kötelékében maradok. 

Idézet
Egyelőre úgy fest, hogy ez irodai háttérmunka lesz az utánpótlásnevelésnél. Majd amennyiben úgy alakul, és a felnőttek edzői stábja is úgy gondolja, akkor az is lehet, hogy a szakmai munkába is besegítek.

Egyelőre még nem látom át jómagam sem, hogy pontosan hol a helyem, ezt a jövő hozza el. A klubelnökkel, Marosi Lászlóval is úgy beszéltük, meglátjuk, mi lesz nekem a leginkább testhez álló. Meg a Magyar Kézilabda-szövetségnél a határon túli kézilabda utánpótlásért felelek, abban a munkában veszek részt. Igaz, most amíg játszottam, nem tudtam annyi feladatot vállalni, de többen vagyunk, voltak akik ezt vigyék. Remélem, hogy ezután több időm lesz erre is, és az alapítványra is, amit létrehoztunk.

– Ez az Együtt nővünk fel! alapítvány. Ennek az a célja, hogy felfedezze, megtalálja a tehetségeket, akik majd azt az utat járhatják be, mint a tiéd volt?

– Ez az elképzelés, hogy ilyen gyerekeket találjunk. Ez régen a magyarországi anyagi támogatás nélkül is működött. Az én esetemben a nevelőedzőm, Bakó Lajos olyan csapatot tartott fenn, hogy nem csupán a megyéből, hanem a környező magyarlakta településekről összeszedte a játékosokat. Ő ezt külső segítség nélkül is megcsinálta. Most van rá lehetőség, hogy ezt támogassuk. Ezt szeretnénk kialakítani.

Idézet
Egyelőre azt segítettük, hogy Székelyudvarhely és Szatmárnémeti központtal akadémiát hoztunk létre. Remélem, hogy ezt a jövőben kibővítjük.

Szeretnénk megteremteni a lehetőségeket, hogy aki elkezd kézilabdázni, az a legjobb körülmények között tehesse meg, mindent megkapjon. Na, meg a másik dolog, hogy ameddig lehet, addig maradjon otthon. Azért is, mert nehéz egy gyereknek egyedül országot váltania. Ha idejekorán elkerül, hiába nagy tehetség, nehéz megfelelni.

Galéria

Fotó: Thomas Campean

– Az a meglátásod, ahogy a te esetedben is, várja ki az érettségit, utána tegye meg a nagy lépést?

– Ha nem is vár 18 éves koráig, minél tovább maradjon otthon. Ez lenne a cél. Mert az utóbbi időben volt több tehetséges gyerek, ki is jöttek Magyarországra, vagy más országba, de nem nagyon sikerült befutniuk. Az a meglátásom, de nem csak az enyém, hanem több olyan szakembernek is, akik átlátják az utánpótlásnevelést Székelyföldön, hogy nehéz megfelelni, nagyon sokan hazakerültek, nem futották be azt a karriert, amit ők elképzeltek, amire az adottságuk alapján hivatottak voltak.

– Ki tud nőni innen még egy vagy akár több Ilyés Ferenc kaliberű kézilabdázó?

– Idővel biztosan. Nem minden évben lehet találni olyan gyereket, fiatalt, aki megállja a helyét. Ha csak Udvarhelyre fókuszálunk, azok közül, akik kikerültek Magyarországra kézilabdázni, odaértek a válogatottságig – hát, nem sok ilyen játékos van.

Idézet
De bízom benne, hogy kikerül, mert jó edzők vannak, akik az utánpótlással foglalkoznak, nagyon elhívatottak, szívvel-lélekkel csinálják.

 Mellette az alapítvánnyal azt is megpróbáljuk, hogy embert neveljünk a gyerekekből, ne csak a sportra összpontosítsunk. Egy-két ötletes dolgot bevetünk, legutóbb ez például a fiatalok román nyelvű oktatása volt. Valóban, azon vagyunk, hogy találjunk pár Ilyés Ferencet.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot május 25-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba