Az élet több, mint művészet – Interjú Részegh Botond képzőművésszel

2019. július 29., 10:13

Bukaresti mesterétől, Mircia Dumitrescutól kapta kézbe Dosztojevszkij A félkegyelműjét, amelynek elolvasása akkora felismeréssel ért fel Részegh Botond számára, hogy végérvényesen pályára állította. Osztja az orosz író nézetét, hogy a művész csak bizonyos fokig dolgozzon fantáziából, azon felül a tapasztalataira hagyatkozzon.

– Mesélj arról, mikor, minek a hatására döntötted el, hogy festő leszel!

– Kilencedikben egy véletlen folytán kerültem a művészeti iskolába, nem vettek fel biológia-kémia osztályba. Előtte nem volt közöm a művészetekhez, sőt, egy darabig utána sem, mert nem érdekelt más azon kívül, hogy hazaérjek mielőbb az iskolából és tekereghessek. Ahogy belelendültem, már érdekelni kezdtek a grafikai technikák, és le is nyűgöztek bizonyos művészek. Végül főleg Koszti István Miklós tanáromnak köszönhetem, hogy eldöntöttem, a grafika szakot választom, mert tetszett az a fajta vagányság, amit ő akkor képviselt.

A könyvek vonzásában

Később, az első, sikertelen egyetemi felvételit követően kulimunkásként rájöttem, nem lenne jó nyugdíjig így tengődni. Ideje volt komolyan vennem a dolgaim, így felvettek a bukaresti Képzőművészeti Egyetemre, ahol Mircia Dumitrescu osztályába kerültem, ott tanulhattam 1996 és 2002 között.

Tőle kaptam a Dosztojevszkij-könyvet, ami roppant nagy hatással volt rám, átgondoltam, hogy ha ezt írásban így meg lehet valósítani, akkor biztosan képzőművészetben is, ez a felismerés végérvényesen pályára állított.

Bukarestben találkoztam még egy, számomra meghatározó személlyel, Gheorghe Iova költővel, aki filozófiát tanított. Pár hete hunyt el, ezért is aktuális beszélnem róla. Ilyenkor, az elvesztéskor döbben rá az ember, mekkora hatással volt rá. Mindig az a fajta művészetfelfogás keltette fel az érdeklődésem, amelyben láttam egy jól megalapozott gondolatmenetet. Iova volt az az ember, aki már első órán sem a száraz anyagot akarta leadni, együtt akart velünk gondolkodni, hogy kezdjük el tudatosan összefoglalni, rendszerezni a gondolatainkat. Valósággal belém látott, olvasott belőlem.

–Lassan 20 éve szabadúszó művész vagy. Mekkora teher a bizonytalanság, vagy épp mennyire szabadít fel, hogy nem vagy keretek közé szorítva?Milyen egy átlagos napod?

– Az egyetemet követően tanársegédi állást kínáltak, melyet fél év után visszamondtam, meghökkentve kollégáim, hogy ez miféle attitűd. Ám nem állt szándékomban Bukarestben maradni. Ott szabadúszó művészként esélyem sem lett volna boldogulni a lakhatási költségek mellett, főleg, hogy akkoriban még alig voltak privát galériák, bemutatkozási helyek.

Eldöntöttem, hogy hazajövök, bár ugye nagy előny és nagy erő, amikor az ember egy olyan közösségben dolgozik, ahol megvitatják a problémákat. Egyedül viszont felmerülnek a kétségek, kételyek.

Számomra fontos volt, hogy kialakítsam az egyéni stílusom, de mindezekből fakad a bizonytalanság is, a kétely a műterem magányában, hogy vajon jó-e, amit csinálok, milyen lesz a fogadtatás. És ez mindig nagyobb összpontosításra sarkallt.

Ugyanakkor fel is szabadított, ahogy megszabtam magamnak a kereteket. Mert nem igaz, hogy akkor kelek, amikor akarok, az hamar bukáshoz vezetne, és az ember sokszor a legszigorúbb főnöke magának. Épp ezért az átlagos napom is eléggé durva volt a gyerekem születéséig, utána vettem kicsit vissza, addig rengeteget, akár napi 16 órát is voltam a műteremben, főleg a budapesti években, ahová egy ösztöndíjjal kerültem, és ahol 2004–2008 között elvégeztem a doktori iskolát. Mára elértem azt, hogy a fiam születése óta egyfajta koncentráltság, desztilláltság jellemzi a munkamódszerem, időbeosztásom, mert megvan az az alapozás, tréning, hogy kevesebb műtermi idő is gyümölcsözőbb tud lenni. Amíg a fiam az oviban van, dolgozom, amint végez, igyekszem minél több időt tölteni vele.

– Hogyan kapcsolódsz ki, gyűjtesz erőt két projekt között?

– Régebben néhány kemény hét után a kocsmában engedtem el magam, de mára egy kicsit (nevet) óvatosabb lettem, főleg, hogy van mellettem egy kisgyerek, aki minden lépésem lesi és utánozza. Nagy sorozatokban gondolkodom, amelyeken 4-5 évet is dolgozom.

A legnehezebb időszak, amikor egy nagyobb ciklus lezárul, és kiüresedve üldögélek a műteremben. Ilyenkor elkap a kétely, hogy vajon tudom-e folytatni még. De aztán mindig jön valami új.

Osztom Dosztojevszkij nézetét, hogy a művész csak bizonyos fokig dolgozzon fantáziából, azon felül a tapasztalataira hagyatkozzon. Persze, nekem sem ment mindig a munka és az élet szétválasztása, de mára ki merem jelenteni, hogy az élet több, mint a művészet.

A komfortzóna elhagyása
– Miből merítesz ihletet, kik hatnak rád?

– Leginkább az irodalom és az irodalmárok hatnak rám, de az ihlet ritka madár, ha egyszer jön, évekig el vagyok belőle. Amikor az egyik munka elkészül, már jön is a következő ötlete.

A legutolsó befejezett sorozatom, a Lélekvesztés egy reakció volt az elkütyüsödésre, az elszemélytelenedésre, az énvesztésre, ahogy Pléh Csaba pszichológus barátommal megfogalmaztuk, arra, hogy önként feladjuk az arcunkat.

Aztán tavalytól már inkább a Háború anatómiája című sorozatommal foglalkoztam, mely egy Tompa Gáborral való beszélgetésből pattant ki, illetve a fiamat figyelve, hogy hogyan emlékezik dolgokra, mert szerencsére nekünk a háború csak elbeszélt emlékekből, hallomásokból ismerős. Egyéni és kollektív történet, most ez foglalkoztat.

– Az illusztrációidon keresztül az irodalomba is belecsöppentél. Hogyan készül az írással szinte egybeolvadó, egyenrangú grafika? Sőt, ha jól tudom, nem is mindig a szöveg készül előbb, van, amikor a kész munkáid mellé születik meg az írás.

– Előszeretettel olvastam mindig, Mircia Dumitrescu is nagy bibliofil ember, ami azt is jelenti, hogy könyveket, művészi köteteket készít. Ugyanezen okból rengeteg írót, költőt ismert, és velünk is megismertetett. Ráadásul nem volt köztünk irigység, nem ugyanazon a területen alkottunk, ki tudtunk lépni a komfortzónánkból is egymással beszélgetve. Ezért illusztráltunk verseket az egyetem alatt, például egyszer Kányádi Sándor Függőleges lovak című versét választottam, utána a diplomamunkám is ezzel a címmel készült. Dumitrescuval egyetértettünk abban, hogy kongeniális kell legyen az illusztráció a szöveggel.

Mindig úgy akartam illusztrálni, hogy összefüggjön a két alkotás, de önálló munkaként is működjön az illusztráció.

Nagy segítség volt, amikor Egyed Péter felkért A Kurszk balladájának illusztrálására. Figuratív képzőművész vagyok, de ott rájöttem, nem lehet kifejezni, hogy 23 ember egy szűk szobában, teljes sötétségben várja a halált. Itt kezdtem el a nonfiguratív felé fordulni, mely most a Háború anatómiájában is visszaköszönt, ezt neki köszönhetem. Egy adott pillanatban ez is segíti a művészi fejlődést, a személyes komfortzónából kiléptet. Ezért szeretek illusztrálni, mert olyan gondolatokra, kísérletekre kényszerít, amiket lehet, hogy később vagy másképp csinálnék meg.

Aztán 2014-ben Erőtánc címmel az Éjbeomlás sorozatomról Dragomán György írt néhány novellát, utána Markó Bélának készítettem 15 fejet, és, noha eredetileg haikuban gondolkoztunk, csak annyit jelzett, hogy feladtam neki a leckét, és szonettkoszorúval válaszolt a képekre, melyből a Passiójáték című könyv született. Mindkét könyv a csíkszeredai Bookart kiadó gondozásában jelent meg.

– Az együttműködést közvetlen pályatársaiddal is fontosnak tartod. Van olyan csoportosulás, alkotóközösség Székelyföldön, amely sikeresen alakítja, szervezi a kulturális életet?

– Remeteként élni lehet, és sokan csinálják is, ki lehet vonulni a művészeti világból és azon kívül alkotni (természetesen ez nem tévesztendő össze az alkotói magánnyal), de így nehéz érvényesülni és eljutni a közönséghez.

Ezért jobb csoportban együttműködni, ennek legnagyobb felismerője pont egy székelyföldi ember, Barabási Albert-László hálózatkutató.

Egy csoportot ragadnék ki, mely sikeresen és igényesen építkezik, a sepsiszentgyörgyi Magma, ahol a város is abban a szerencsés helyzetben van, hogy kialakult/kialakítottak egy kultúraszerető és főleg kultúraértő közönséget. Követendő példa lenne ez mindenki, főleg a döntéshozók számára, hogy megnézzék, megértsék, ott miként csinálták.

– Milyennek látod a lehetőségeket, bekapcsolódhat-e, elérheti-e egy művész Székelyföldről a világ körforgását?

–Nehéz elérni, mert Székelyföld periféria, ha a művész nem mozdul ki, akkor itt helyben sok minden nem fog történni. Meg lehet hívni művészeket, és el is jönnek személyes barátságok alapján, de egy kiváló művész általában megkérdezi, hogy előtte kik állítottak ki, és ha nem tudunk felmutatni bizonyos szintet, akkor nemet is mondhatnak, erre volt már példa nálunk is.

– Művészeti vezetője vagy az Új Kriterion Galériának. Milyen a galériák világa nálunk?

– Az Új Kriterion Galériáért köszönetet kell mondanom Hajdu Áronnak, nélküle a galéria sem lenne. Ez lassan kultúrtörténetet csinál, most júliusban nyílt a 45. kiállításunk, melyekhez mind egy-egy kis katalógus is kiadásra került.

Ez számottevő dolog, de ettől még nehéz elérni a közönséget, és nem is feltétlenül az emberek a hibásak, hisz nem részesültek nevelésben, nem értik, mit jelent egy kortárs képzőművészeti alkotás.

Akiket pedig idehozunk, nem a megszokott motívum- és jelrendszert hozzák, hanem friss, mai témákat. Ezért van kiváló pozícióban Sepsiszentgyörgy, ott a társművészetek is nagyon erősek, ezáltal a befogadó közönség is nyitottabb.

– Mesélnél az olvasóknak a terveidről?

– Egyelőre dolgozom tovább a Háború anatómiáján, a sorozatot idén már ki is állították a mogosoaiai kastélyban. A közelmúltban rengeteget utaztam, az év második felében a műteremben tervezek több időt tölteni.

Részegh Botond festőművész 1977-ben, Csíkszeredában született, a képzőművészeti líceum után Bukarestben, a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végezte tanulmányait, doktori iskolába a budapesti Képzőművészeti Egyetemre járt. Számos hazai és magyarországi kiállítása mellett az egyik legaktívabb székelyföldi művész külföldön, munkái többször szerepeltek galériák kiállításain az Egyesült Államokban, Ausztriában, Németországban, Finnországban stb. Előszeretettel dolgozik együtt írókkal, költőkkel, jelenleg Csíkszeredában él és alkot, az Új Kriterion Galéria művészeti vezetője.

Bálint Tamás

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport