Áldozatból bűnös? – Egy rendőrhalállal végződő autóbaleset érintettjének vallomása

Áldozatból bűnös? – Egy rendőrhalállal végződő autóbaleset érintettjének vallomása

A 2011-ben történt baleset helyszínelésén készült fotó

Fotó: Rendőrség

Interjúalanyunk akaratlanul sodródott közúti balesetbe, melynek során – sajnálatos módon – elhunyt egy rendőr. Bár eredetileg minden megnyugtatóan alakult Fleckhammer Ottó számára, eltelt nyolc esztendő, és első fokon két év négy hónap börtönbüntetésre ítélték, 4 év és 4 hónapig tartó felfüggesztéssel. Áldozat vagy bűnös, lehet-e egyszerre mindkettő valaki? Ez itt a kérdés. Alább közöljük Fleckhammer Ottó szóbeli vallomásának szerkesztett átiratát.

2020. február 03., 18:382020. február 03., 18:38

2020. február 04., 17:292020. február 04., 17:29

Több mint nyolc éve volt egy autóbalesetünk, pontosabban 2011. október 12-én, Szeben után Szelistye (Săliște) felé, pontosabban Szecsel (Săcel) község után. Budapestre utaztunk, hárman ültünk az autóban és egy rendőrautóval ütköztünk, ami úgy nekünk jött, hogy fékezni sem volt időm, csak jobbra tudtam rántani az autót, nem tudván azt, hogy az útpadka után egy másfél méteres mart van, és fel fogunk borulni, de a nagyobb baleset elkerülése érdekében ezt cselekedtem.

A háromsávos úton egy sávon haladt a forgalom Szelistye fele, amelyen mi is közlekedtünk, Szeben irányába pedig két sávon lehet haladni. Előttem haladt egy kisautó, ami megelőzött egy nagyobb teherszállítót, ekkor lettünk figyelmesek, hogy a szemben levő két sávon közeledik egy orosz, azaz Moldáviába bejegyzett kamion, ami mögül hirtelen megjelent egy piros színű Logan, amely kétszer nekiütközött a kamionnak és átsodródott/dobódott a mi sávunkra, ahol ütközéskor megpördült. A nagyobb baleset elkerülése érdekében jobbra rántottam a kormányt, lesodródtunk az úttestről és felborultunk a mezőn. Szerencsénkre egy újszerű autóval, egy Audi A6-tal voltunk és ütközés után mindegyik ajtó kinyílt. A baleset 11:20 perckor történt, rá 7-8 percre már a mentősök és a rendőrség is a helyszínen voltak, lezárták az utat és 8 órán át helyszíneltek. Vizsgálták a féknyomokat, készült 200-300 kriminalisztikai fotó.

A piros Logant vezető sofőr egy rendőr volt, aki az ütközéskor a biztonsági öv hiánya miatt kirepült az autójából, 8 métert repült az út másik felére. A helyszínről kómában szállították el a mentősök.

Nekünk is voltak sérüléseink, ugyanis a Logannak az akkumulátora berepült a mi autónkba, a feleségemnek csapódott, annyi volt a szerencséje, hogy a légzsák nem volt még leereszkedve és az kifogta, viszont a benne levő sav szétszóródott és összeégette az arcát és a testét ruhán keresztül, valamint bement a szemében, a harmadik utasra is ráfolyt a sav, akinél a szaruhártyával lett probléma, ezért minket is kórházba szállítottak. A rendőr két napig kómában volt aztán meghalt. Az események ezután kezdtek el csak igazán pörögni és azóta is pörögnek, így több mint 8 év elteltével is.

Galéria

Van olyan szakértői vélemény, mely szerint a hátsószélvédőn repült ki a balesetben elhunyt rendőr.Nem ezt támasztja alá a helyszínen készült fotó

Fotó: Rendőrség

Zavaros bizonyítékok

A rendőrség a helyszínen az autósforgalmat leállította, és több órán keresztül helyszínelt. A helyszíni bizonyítékok alapján látszott, hogy mi történt, és

arra a következtetésre jutottak, hogy nem én vagyok a hibás, ezért a hajtási jogosítványomat sem függesztették fel.

Az autónk roncsának az elszállítása érdekében hazatelefonáltam a fiamnak, hogy egy autómentővel jöjjenek utánunk. Ezután jöttek az érdekességek.

Ekkor az egyszer tettem nyilatkozatot a rendőrségnek a baleset körülményeiről, azt azóta is felvállalom, most is úgy gondolom. Mivel egy ilyen sokkos állapotban szerintem senki sem azon gondolkozik, hogy újabb sztorit találjon ki.

Budapestre két autóval indultunk el itthonról, a másik autó kissé lemaradva jött utánunk, a történtek után ők is megálltak a helyszínen, végig velünk voltak, még a kórházban is, de nekik kellett tovább induljanak, és a baleset után két és fél órára a kórházból el is indultak. Kis időre rá hívtak telefonon, hogy az autónk már nincs a mezőn, valahova elszállították. Időközben a fiamék is megérkeztek az autómentővel, de ők sem találták az autót.

Senki nem mondott semmit, hogy ki vitte el, csak gondoltuk, hogy a rendőrség. Végül a kórházban egy rendőr csak annyit mondott, hogy muszáj volt elszállítani, mert nem engedhették meg, hogy zavarja a forgalmat. Kérdem én, hogy hol? A mezőn?

Este fél nyolc, nyolc körül mondták csak meg, hogy hol van az autónk. Kiderült, hogy

egy közeli faluba, Kiscsűrre (Sura Mică) szállították el, de nem a rendőrség udvarára, hanem egy autószerelő műhelyhez vitték.

Az autómentővel a fiamék kimentek és el akarták hozni, de a kontaktkulcsot nem adta oda nekik a rendőr. Nagyon nehezen tudták e miatt felhúzatni az autómentőre. Ekkor azt mondták, hogy elvihetjük a járművet, ha kifizetjük az autó elszállítását. Persze azt hozzátették, ha nem kérnek számlát olcsóbb, ha kérnek, teljes árat kell fizessenek. Ekkor mondtam a fiamnak, hogy ezek után kérjen számlát és fizesse ki a teljes összeget. Szerencsére képek is vannak arról, ahogy a baleset helyszínén kerekeire állítják a felborult autónkat.

De a kérdés feltevődött bennem, hogy minek vitték Kiscsűrre egy autószerelő műhelybe?! Szerencsére a fiam hamar megérkezett és nem volt idejük az autónkkal semmit sem csinálni.

Ezt követően le is írtuk, és közöltük a rendőrnővel, hogy a nyomozásban csak azok a fényképek és felvételek szerepelhetnek bizonyítékként az autóról, amik a helyszínen készültek, tekintettel arra, hogy elszállították egy autószerelő műhelybe.

Galéria

Helyszínelés a baleset után

Fotó: Rendőrség

A szebeni kórházban senki sem foglalkozott velünk, egy külön szobába beraktak minket, este kilencig voltunk ott. A feleségemről a ruhát lemarta a sav, senki nem segített lemosni, nem adtak semmilyen ruhát. A fiam kellett hozzon ruhát. Igaz, a feleségemnek adtak egy perfúziót. Én véresen, fejsérüléssel ültem, mikor le akartam mosni magamról a vért megszédültem, ekkor fektettek le egy mentőágyra, vérnyomást mértek és készítettek egy röntgent, de ők nem láttak törést. Végül magánmentővel jöttünk el a sepsiszentgyörgyi kórházba, aláírtuk, hogy saját felelősségre hagyjuk el a kórházat. A magánmentőben csak a sofőr volt, asszisztens nem jár automatikusan vele.

Az otthoni kórházban derült ki, hogy a gerincemben két csigolya el van törve, és nem is szabadott volna utazzak, mivel bármikor lebénulhattam volna.

Kitüntetés

A vizsgálat még be sem fejeződött, 2012 márciusában, a rendőrség napján – Ziu­a Poliției Române – (áprilist említett az interjúalany) kivételesen nem Bukarestben tartották meg, hanem kihelyezték Szebenbe, és

a belügyminisztérium az elhunyt rendőrt kitüntette e nap alkalmából, édesapja, aki szintén egykoron rendőr volt, vette át a zászlót, mindaz előtt, hogy az ügyben bármiféle eredmény is lett volna.

Ügyvédnő

Volt egy nagyon híres ügyvédnő (nevet nem említ), aki Nicu Ceaușescut védte, és pereskedett a szebeni rendőrséggel. A baleset után, október 13-án az interneten kirakta a saját oldalára, hogy ha kell, segít, én nem válaszoltam rá, hisz azt mondtam, hogy a lehetetlent nem fogják tudni bebizonyítani. Gondoltam a hírnevét akarja csak öregbíteni, igaz a bejegyzésben

megemlítette a tapasztalatát a szebeni rendőrséggel, azt írta, hogy vigyázni kell velük, mert bármit ki tudnak találni.

Galéria

Az elhunyt lábbelije. Helyszíneléskor készült fotó

Fotó: Rendőrség

Kivizsgálás

Természetesen, közben folyt az üggyel kapcsolatban a kivizsgálás, amit Luca Madalina komisszár vezetett, az elhunyt rendőr felettese. Szakértői vizsgálatot kértek, ami 2012 szeptemberében lett készen, és ami kimondta, hogy szabályosan közlekedtem. Nem ismerem a szakértőt, csak az első helyszíneléskor találkoztam vele, telefonon beszéltünk, ő hívott fel, kérdéseket tett fel az üggyel kapcsolatban, amire természetesen válaszoltam.

2012 októberében a szakértői vizsgálat alapján megkaptam a felmentést a bűnügyi nyomozás alól – scoatere de sub urmărire penală. Ez az egyetlen szakértői vizsgálat, amely kimondta, hogy szabályosan közlekedtem – circulat regulamentar fără echivoc. 2011 októberétől 2012 októberéig, szűk egy év kellett hozzá, hogy megkapjam ezt a felmentést.

Szerintem akkor ütött szöget a fejükben a nyomozó szerveknek és rendőrségnek az eset, mikor kiderült, hogy én szabályosan közlekedtem, és ők hőst csináltak egy személyből.

Ezután vártak egy évet, 2013-ban kiírtak egy újabb szakértői vizsgálatot, amelyet történetesen egy nyugdíjas mérnök rendőr végzett. De nem tudott az se megvádolni, ő két eltérő változatot vázolt fel, az egyikben én vagyok a hibás, a másikban a rendőr, de ő mint szakértő nem tudja eldönteni. Elfogadja azt is, hogy van egy olyan változat, mely szerint a rendőr a hibás, mert hogyha az előttem lévő autó már előzésben volt, ő nem szabadott volna kijöjjön és előzésbe kezdjen. Itt a szakértői vélemény azt írta, hogy az úttengely vonalán történt az ütközés, de nem tér ki, hogy ez a középső sáv lenne.

A második szakértői vélemény is szinte egy évig készült, de vádiratot ez alapján sem tudtak készíteni.

2014-ben újra kerestek három bukaresti szakértőt, akiknek a vizsgálatuk szintén egy évig tartott.

Azt a következtetést vonták le, hogy én voltam az, aki előzött.

A rendőr megijedt tőlem, nekicsapódott a nagykocsi oldalának, és ekkor jött át az én sávomra. Véleményük szerint az akkumulátor akkor szakadt ki a Loganból, mikor nekiütközött a teherszállító autónak.

Azt állították, hogy a velem való ütközés a középső sávon történt, mivel az autóból kifolyt műszaki folyadékok a középső sávon voltak. Finoman fogalmaztak, azt írták, hogy az út tengelye felé történt a balesetet, és az Audi előzött. Ekkor mi kértük a javításokat, mivel az olajfoltra nem lehet krétával rajzolni.

Ezek alapján vádiratot készítettek,

pontosan 5 évre a baleset után 2016. október 12-én tették rá a pecsétet a vád­iratra, igaz, a bíróságon 14-re van bejegyezve. Ha nem történt volna semmi a nyomozás alatt, akkor 5 év után muszáj lett volna befejezzék és lezárják az ügyet.

Galéria

Az 1-es számú autó a rendőráltal vezetett Dacia Logan, a2-es a TIR, a 3-as a TIR-sofőrvallomásában szereplő világosszínű autó, a 4-es a kisteherautó,az 5-ös pedig a Fleckhammer Ottóáltal vezetett Audi A6

Fotó: Rendőrség

2016-ban amikor láttuk, hogy a három bukaresti szakértő mivel vádol engem, milyen következtetéseket vont le, elküldtünk egy dokumentációt a szebeni főügyésznek, akinek beosztottja volt az eseti ügyész. Ezt a dokumentumot egy sofőrrel küldtem el, szerencsére, hogy van egy példányom belőle, hogy átvették. Amikor a rendőrség letette a vádiratot, hiába kértük, nem kaptunk rá választ, ugyanis

a főügyészség azt állította, hogy ők nem kaptak semmilyen dokumentumot, vagyis eltűnt az általam küldött dokumentum.

Másik érdekesség, hogy a szakértői véleményeket a rendőrség kérte, talán a harmadikat a Gancea család. Én is kértem egy újabb szakértői vizsgálat lefolytatását, de sajnos nekem nem hagyták jóvá. Továbbá, bármilyen kérdést tettünk fel a bukaresti szakértőknek, nem válaszolta rá.

 

Tárgyalások sorozata

Ezt követte több mint harminc tárgyalás Szelistyén. Az egyik tárgyaláson megjelent a moldáviai sofőr, Sandul Oleg, akinek a TIR-jéhez nekiütközött a Logan. Megemlíteném, hogy

a baleset napján nem emlékezett, hogy az a kocsi, amelyik a mezőn fel van borulva ugyanaz-e, mint amelyik előzött. De 8 év után elhozták, és emlékezett tisztán, hogy egy Audi előzött.

A sofőr azt állította a tárgyaláson, hogy az Audi sofőrje egy kocsisorból jött ki előzni. De, kérdem én, ha ez igaz, akkor rengeteg tanú kellene legyen. Ez a sofőr volt az egyik fő tanúja az ügynek ugyanis ő látta a balesetet. Másik érdekesség, hogy az utolsó szakértői véleményben nincs egy vázlat se, hogy hogyan történt az egész esemény.

Ekkor már én is szakértőket fogadtam – expert consultant –, egy brassói egyetemi tanárt, aki 40 évig volt professzor a brassói műszaki egyetemen. A professzor kiszámolta, hogy én minimum 180 méterre voltam amikor a vészhelyzetet észlelte a rendőr – moment sesizare pericol –, ezt tudományosan be is bizonyította. Másik számítások szerint kb. 230 méterre lehettem. Persze a bírósági tárgyaláson ezt nem vették figyelembe. A három bukaresti szakértő arra hivatkozott, hogy a dossziéban levő dokumentumok alapján nem tudják megállapítani az Audi és a Logan pontos helyzetét a vészhelyzet előálltakor.

Az érdekes az, ha jövök én az autómmal, és megijesztem a Logan sofőrjét, aki elkapja a kormányt, nekiütközik a nagykocsi oldalának, amelyről majd visszapattan, akkor, hogy tud összeütközni az én kocsimmal? Erre és ilyen egyszerű kérdésekre sem válaszoltak a tárgyaláson.

Szintén előkerült egy másik érdekesség öt év nyomozás után, vagyis a vádirat utolsó bekezdésében, ahol a bizonyítékokat sorolták fel, hogy a rendőr autójában volt radarkazetta. Mi nem is tudtunk addig róla.

Galéria

A vádlott, F. Ottó autóját szinte azonnal elvontattaa rendőrség egy kis autószerelő műhelybe.A mezőn fekvő autó „zavarta a forgalmat”

Fotó: Rendőrség

Két ügyvédem van, sokat gondolkodtunk azon, hogy tudnak-e olyan kombinációt kihozni/rátenni, manipulálni, ami engem hozna ki hibásnak. Végül kértük a tárgyaláson a kazetta lejátszását, nem tudtuk mi van rajta, a vádiratban sem szerepelt sehol, hogy mi van a felvételen. Emiatt, persze, négyszer-ötször halasztották a tárgyalást arra hivatkozva, hogy nincs megfelelő gép és szakember, aki le tudná játszani a felvételt. Az egyik tárgyalásra végül jött egy szebeni rendőr, aki lejátszotta a felvételt.

A videó első felében jól látszik, hogy megjelenik a moldáviai rendszámú nagykocsi és a Logan elindul utána, megy valamennyit utána. Aztán egyszer csak eltűnik a kép, a baleset előtt kb. 30 másodperccel. Letörölték.

Kértük, hogy egy szakértői laborba elemezzék ki a hattérinformációkat, ami a kazettán szerepel, például, hogy hányszor volt megnézve, de a bíróság elutasította ezt a kérést. Arra hivatkozva, hogy a rendőrség költséghatékonyság miatt egy kazettát többször használ, vagyis rávesznek több felvételt. Ez is érdekes volt, ugyanis mindenki tudja, hogy arra a kazettára senki sem fog rávenni semmit, amelyiken különleges események láthatók. Az ügyvédjük és az ügyésznő is ezzel védekezett. E mellett az is érdekes, hogy

a letörölt rész után a videón jól látszik, hogy egy baleset előtti dátummal regisztrált felvétel indul el...

Feltevődik a kérdés, hogy a rendőr szolgálatot teljesített-e abban az időszakban, igaz ez nem befolyásolja az események történését.

Az ügyvédem kérdésére a szebeni rendőrség nagyon későre válaszolt, három terminus után küldték a programból kinyomtatott táblázatban megszerkesztve a 2011. október havi radarozás programját, amelynek a végére írószerrel volt felírva, hogy Gancea Lucian – Săliște. Tehát az állították, hogy szolgálatban volt a rendőr. Az utolsó előtti tárgyaláson az ügyésznő azt állította, hogy dossziékat vitt az ügyészségre Szelistyére. Ugyanis rendőrautóval volt, és kihágást követett el az áldozat, ha elvette a rendőrautót és elment radarozni munkaidőn kívül. Az is érdekes, hogy egyedül utazott az autóban, pedig radarozáshoz minimum két személy kell.

A másik érdekesség, hogy az áldozat, amikor kirepült az autóból, kirepült vele együtt a cipőjéből pénz, hajtási jogosítvány, boríték, stb. – ez is megvan a rendőrségi képeken –, a cipő belsejében, ha ránagyítunk, látszik, hogy külföldi bankjegy is található benne, habár egy sincs a cipője mellé kirakva a képeken, mint bizonyíték.

Igaz, ennek semmi köze a balesethez, de ha pszichés szempontból vizsgáljuk az ügyet, akkor akár ez is befolyásolhatta.

Igaz, minket is megvádoltak azzal, hogy az ügyvédem hogy képes ilyent felhozni, hisz egy elhunyt 34 éves fiatalember autóbalesetének körülményeit vizsgálják.

Galéria

Fotó: Rendőrség

Koronatanú ellentmondó nyilatkozatai

A moldáviai nagykocsi vezetőjét kihallgatták a baleset napján, amikor azt állította, hogy nem tudja pontosan, hogy az előzési manővert kezdeményező világos színű autó ugyanaz-e, mint a felborult autó. 8 év után a tárgyaláson viszont azt nyilatkozta, hogy tisztán emlékszik, hogy ugyanaz az autó volt, vagyis én.

Ügyésznő lecserélése

Az ügyésznő, amelyik alapfokon ki volt jelölve a perre, kellemetlen kérdéseket tett fel a rendőrrel kapcsolatban, valamint a kamionos kihallgatásával kapcsolatban, emellett kérvényezett egy újabb szakvéleményt.

Nem hagyták jóvá neki, és ítélethirdetés előtt lecserélték, vagyis áthelyezték máshova.

Az eltanácsolt ügyésznő az újabb szakvélemény kérését leadta bíróságra, de az ügyésznő főnöke ezeket a kéréseket visszavonta.

Elévülési idő

Elévülési idő az én esetemben 8 év lenne, október 12-én telt volna ki, a törvény szerint ekkor megszűnik a bűnügyi felelősségre vonhatóság, ha addig nem sikerült.

Az én esetemben azt nyilatkozták, hogy a megszakítások miatt még nem járt le a 8 év.

Végezetül, az alapfokú tárgyaláson a bíróság csak a három bukaresti szakértői véleményt vette figyelembe, ami azt állapította meg, hogy az Audi előzött, és a középső sávon volt. Hiába, hogy ez ellentmond az azelőtti két szakértői vizsgálatnak. (Az egyiknek teljesen, a másiknak félig-meddig.)

Így az alapfokú bíróság döntése értelmében 2-7 évig terjedő börtönbüntetésre, 2 év és 4 hónap felfüggesztettre, és több mint egy millió lejes anyagi kár megtérítésére ítéltek.

Persze, a biztosító csak akkor fizet a károsult családjának, ha bebizonyosodik, hogy én vagyok a hibás.

Szerintem ő volt a hibás, mivel én szabályosan közlekedem, az előttem előző személy is szabályosan előzött, helye is volt megelőzni az előtte haladó autót, ezért nem hagyom annyiban és fellebbezek a bíróságon.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő oknyomozó, háttérinformációs kiadványában, a Kilátó legfrissebb számában látott napvilágot február 3-án. A nyolcoldalas kiadványt teljes egészében a nem mindennapi balesetnek és utóéletének szentelték, további részleteket a Kilátóban olvashatnak.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba