Alapszakasz a számok tükrében: a Sportklub erőssége a támadás, a GYHK-nál a védelem működik jól az Erste Ligában

Dobos László , Gergely Imre 2021. március 02., 09:37

Az Erste Liga alapszakasza szerkezetében és sokszor módosuló programja miatt is más volt, mint amit a szurkolók, csapatok megszokhattak. A járvány miatt idén nem rendeztek középszakaszt, és így állt össze a rájátszásba jutók, illetve kiesők sorrendje. Ennek ellenére az előzetesen megjósolt erőviszonyok csak kis mértékben borultak. A Vasas teljesítette túl az elvárást, a Dunaújváros a szezon nagy vesztese. A két székely csapat közül a Csíkszeredai Sportklub hozta az elvárásokat, a Gyergyói Hoki Klub ugyan a 7. helyen zárt, de gond nélkül jutott a rájátszásba.

Alapszakasz a számok tükrében: a Sportklub erőssége a támadás, a GYHK-nál a védelem működik jól az Erste Ligában
galéria
Borította a papírformát a Brassói Corona, magabiztos játékkal nyerte az alapszakaszt Fotó: Alexandra Sânpetru

1. FTC-Telekom, 2. Csíkszeredai Sportklub, 3. Gyergyói HK, 4. DEAC, 5. Brassói Corona, 6. UTE, 7. Dunaújvárosi Acélbikák, 8. MAC HKB Újbuda, 9. Titánok, 10. Opten Vasas HC – ez volt a szezonkezdés előtt az Erste Liga szakértői által jósolt erősorrendje.

Ehhez képest az Ferencváros és a Sportklub ugyan dobogón zártak, de beelőzte őket a Brassó, míg a GYHK rossz szezonrajtja és rengeteg, hosszabbításban elbukott pontja miatt csak a 7. lett.

A DEAC, az UTE és a Titánok pontosan a megjósolt helyezésüket csípték el, míg a Vasas története során először a vonal fölé küzdötte magát, és bejutott a rájátszásba. A szlovákiai extraligából visszatérő MAC megfiatalodva is komoly erőt bizonyított. A Dunaújvárosi Acélbikák szurkolói nagyon hamar szeretnék elfelejteni az idei szezont. Az egyébként számos jó nevű játékosa ellenére mindenkivel szemben nagyon lemaradt.

A Sportklubnál folyamatos a gólveszély

A jégkorongot gólra játsszák, a megszerezhető pontok után ez a legfontosabb mutató, ami a szakembereket, statisztikusokat, de a szurkolókat is érdekli. Ebben minden tekintetben a Csíkszeredai Sportklub volt az alapszakasz legjobbja. Becze Tihamér lett a gólkirály 32 találattal és emellé még 30 gólpasszt is termelt, ami a kanadai táblázaton is az első helyezést jelenti. Őt a rangsorban egy UTE, egy MAC és egy brassói csatár, azaz Bodó Christopher, Orban Brance és Radim Valchar követi 57, illetve 53–53 ponttal. Érdekesség, hogy ők mindhárman honosított, „régi” Erste ligás játékosok.

Az idén a ligába érkezett támadók közül a Sportkub csatárai, Judd Blackwater és Colton Yelow Horn váltották be leginkább a hozzájuk fűzött reményeket 49, illetve 45 pontos teljesítményükkel. A Becze és a két kanadai góltermésének köszönhető elsősorban, hogy a Sportklub összesen 171 gólt ért el, ami magasan a legjobb a mezőnyben, ezt meg sem közelíti az FTC-Telekom 149 és a Brassói Corona 147 találata.

Fotó: Alexandra Sânpetru

Míg Csíkszeredában nagyüzemben termelték a gólokat a csatárok, Gyergyószentmiklóson már nem volt ennyire jó a helyzet.

A piros-fehérek összesen 89-szer találtak az ellenfelek ketrecébe, aminél csak a Dunaújváros (88) és a Titánok (87) lőtt kevesebbet. A GYHK legeredményesebb játékosa a finn Tero Koskiranta 27 pontos, a házi rangsor harmadik helyén Shawn St-Amant és Joe Basaraba osztozik 19–19 ponttal. Mindenképpen többet vártak volna tőlük a szurkolók. Egyedül Basaraba érte el a pont/meccs átlagot.

Mindehhez hozzátartozik az is, hogy az első magyarországi túrájuk során mélyen az elvárás alatt teljesítő gyergyóiaknál októberben nagytakarítás zajlott, Malcolm Cameron vezetőedző mellett négy légióstól is megváltak, újak érkeztek, akik így nyilván kevesebb meccsen játszhattak.

A GYHK a védelmében bízhat

A GYHK-nál a gólerős csatárok felsorolásánál nem véletlenül hagytuk ki Marek Troncinsky-t: ő ugyanis hátvéd és így ért el 26 mérkőzésen 26 pontot. A cseh bekk a ligában e tekintetben a legjobbak közé tartozik, az első helyen a brassói Joshua McFadden található, aki 31 pontot tett a kék-sárgáknál a közösbe, igaz, ő ezt 35 mérkőzésen érte el. A ponterős hátvédek dobogóján még két újpesti, Mark Selan (30 pont/36 mérkőzés) és Riley Stadel (29/36) található. A védelemtől azonban nem az az elsőrendű elvárás, hogy gólokat szerezzenek, hanem az, hogy megóvják ettől a saját kapujukat.

A Gyergyói Hoki Klubnál bekövetkezett edzőváltást követően Szilassy Zoltán elsősorban a védekezésben ért el látványos javulást.

Ennek eredménye, hogy a mezőnyben a 3. legkevesebb gólt kapták a piros-fehérek, 106-ot, ennél kevesebbet a Debrecen (100) és Brassó (90) kapott.

Ebben persze óriási szerepe volt a kapusoknak is. Jordon Cooke immár második szezonjában a liga legjobbja, 93,41 százalékos védési hatékonyságával. Ruczuj Gellértnek is remek szezonja van, 90,78 százalékos hatékonyságot produkálva, feltehetően Jukka Kontsas kapusedző munkájának eredményeképpen is. Itt hozzá kell még tenni, hogy Ruczujnak kellett szembenéznie a Sportklub és a Corona lövéseivel is, hiszen a velük vívott meccsek a romániai bajnokágba is beszámítottak, ahol csak romániai állampolgárságú kapus szerepelhet. A legjobban teljesítő kapusok rangsorában egyébként Cooke mögött a debreceni Hetényi Zoltán lett a második 93,27 százalékkal, illetve a fradista Arany Gergely 92,54-gyel.

Ha a támadás akadozott is, a védelem jól működött a gyergyói piros-fehéreknél Fotó: Pinti Attila

A Sportklubnál 3 kapus szerepelt az idei szezonban, és csak egyiküknek, László Arnoldnak sikerült 90 százalék fölött hatástalanítani a kapuja fel tartó löketeket, Maxim Szamankov neve mellett 88, Adorján Örsnél 86,96 százalék szerepel.

Míg a GYHK-nál a védelem jelenti az erőt, a Sportklubnál ez a mutató nem a legfényesebb,

a 121 kapott gólnál a rájátszásba jutott csapatok közül csak az UTE (126) és a Vasas (141) statisztikája rosszabb. Igaz, amíg a támadás képes a kapott góloknál jóval többet lőni, addig ez nem jelent nagy problémát.

A közönség hiányát a GYHK érezte meg leginkább

Az Erste Ligában a három erdélyi csapat nézőszáma a legmagasabb minden évben. Idén ez kiegyenlítődött és nyilván nem a magyarországi csapatok összecsapásai iránt nőtt meg ugrásszerűen az érdeklődés, hanem a járvány miatt itt sem lehettek szurkolók a csarnokokban.

A számok azt mutatják, a Sportklubot és a Brassót ez nem befolyásolta, míg a gyergyóiak ennek a nagy vesztesei lettek. 12 mérkőzésen (az összes meccsük egyharmadán!) álltak döntetlenre a 60. perc végén. Tízet pedig elveszítettek ebből, azaz az ellenfeleiké lett a bónuszpont.

Nem kétséges, ha mögöttük áll a szurkolótáboruk, nagy eséllyel jó néhány esetben meglett volna az a plusz egy gól, ami a három pontot hozta volna rendes játékidőben, de a hosszabbításos vereségek aránya sem így alakult volna.

Az üres csarnok, a szurkolás hiánya több magyarországi csapatnak kedvezett, ők „békeidőkben” is többnyire gyér érdeklődés mellett játszották a meccseiket.

Büntetésekből a Sportklub kapta a legtöbbet

A jégkorongmérkőzések sorsát a legtöbb esetben az emberelőnyök kihasználása, illetve a hátrányok kivédekezésének hatékonysága dönti el. A legtöbb kétperces kisbüntetést a DEAC ellen ítélték meg a játékvezetők, 187-et, és szorosan mögöttük következik a Sportklub 184-el, majd a Brassó 168-al. A GYHK 161-et szedett össze a 36 mérkőzésen. Büntetőpercekből összességében a Sportklub gyűjtötte a legtöbbet, 573-at. Ebben sokat nyomott Gyenisz Kuljas 25 perces végleges büntetése a játékvezető elleni atrocitás miatt, ez volt az egyetlen ilyen ítélet a szezonban. 20 perces fegyelmik tekintetében a Fradi tarolt, összesen héttel, a Sportklubnak kettő, míg a GYHK-nak egy ilyen esete volt.

A leginkább „jólnevelt” együttes a MAC volt, mindössze 138 kétperces büntetéssel.

A büntetőpercek összegénél fontosabb az, hogy milyen hatásokkal voltak ezek az adott meccsekre. A Csíkszereda különlegesen hatékony helyzetkihasználása itt is megmutatkozik 132 emberelőnyükből 38 gólt lőttek a kék-fehérek, ami magasnak számító 28,78 százalékos hatékonyságot jelent. Mögöttük az UTE 27,41, a Brassó 26,22 százalékot produkált.

Fotó: Brassói Corona

Nagyon nagyon rossz viszont a gyergyóiak mérlege ebben. A 125 emberelőnyben szerzett 18 gól 14,40 százalékot jelent, ami a legrosszabb az egész ligában. Ebben mindenképpen javulnia kell Szigetiéknek, hogy sikerrel vehessék a következő kihívást, a negyeddöntőt.

A hátrányok kibekkelésében a brassóiak a legjobbak,

121-szer úszták meg kapott gól nélkül és mindössze 17-szer kapituláltak, ami 87,69 százalékos teljesítmény, nem meglepő így az alapszakasz-elsőségük. A DEAC ebben a második legjobb a maga 82,70 százalékával. A Sportklub és a GYHK következnek a rangsorban 81,09, illetve 79,85-el.

Akik a leginkább hasznára voltak a csapatuknak

A góloknál, gólpasszoknál talán még fontosabb mutató is az úgynevezett +/– statisztika, aki azt mutatja, hogy az illető játékos hogyan oldotta meg a feladatát amíg jégen volt. A + azt jelöli, hogy egyenlő létszám ellen pluszban zárt az adott cserében a játékos, azaz gólt lőtt a jégen szereplő sor, a – pedig azt, ha gólt kapott. Ebben magasan az első az FTC kapusa, Arany Gergely +37-el, őt a debreceni Dominik Novotny követi +30-al, és szintén a DEAC-t erősítő kapus Hetényi Zoltán +29-el.

A Sportklubnál ebben a kapus Maxim Szamankov a legjobb +22-es statisztikával, míg Judd Blackwater és Papp Szabolcs egyformán +19-el zárta az alapszakaszt.

A Gyergyói Hoki klub összességében –17-es gólaránnyal fejezte be az elmúlt 36 meccset, így nehéz kiemelkedően +-os egyéni statisztikát produkálni: Igor Bobcek +8, Tero Koskiranta +6, Jordon Cooke +4-el zárt.

A rangsor túlsó végén nem meglepő módon a Titánok, illetve a Dunaújvárosi Acélbikák játékosai szerepelnek. A Titánoknál játszó Bobmayer Dominik –34-et szedett össze, két kapus, azaz Jason Bacashihua és Szeles Martin –31-et.

Az alapszakaszban mutatott játék, a gólok száma, és egyéb adatok mostantól csak a statisztikusok számára fontosak.

Kedden elkezdődik a rájátszás, ami egy teljesen új bajnokság, ahol mindenki nulláról indul. Itt kell majd bizonyítania a csapatoknak, játékosoknak.

Ha az alapszakasz statisztikája számít, elmondható, hogy csak a Brassó–Vasas párharc tűnik egyesélyesnek, a Ferencváros–MAC, a Sportklub–GYHK és a DEAC–UTE negyeddöntőben is kiélezett harc várható.

A Sportklub lőtte a legtöbb gólt, a 36 meccsen 171 alkalommal gratulálhattak egymásnak a játékosai Fotó: Pinti Attila

Így látta Szilassy Zoltán, a GYHK edzője: „Én az októberi edzőváltás utáni időről tudok felelősséggel beszélni, azaz arról az időről, amióta én vagyok a Gyergyói Hoki Klub vezetőedzője. Számomra is teljesen új tapasztalat volt, korábban sosem volt részem olyanban, hogy szezon közben kellett átvennem egy csapatot. Egy új stáb állt fel, Góga Attila »átállt a sötét oldalra«, közösen kezdtünk dolgozni. Jukka Kontsasszal már régebb együtt dolgoztunk a magyar válogatottnál, és az új felállásban mélyebben bele tudtunk menni a taktikai elemzésekbe is. 

Mindent egyből nem lehetett megváltoztatni, mert az káros lett volna, de azonnal elkezdtük az akkor felállított prioritásokat megvalósítani.

Az addigi hét Erste Liga-meccsen túl sok időt töltöttünk a defenzív zónában, el kellett érnünk azt, hogy a védekező harmadunkat tehermentesítsük, a játékunk inkább az offenzív zónába toljuk át. Ehhez növelnünk kellett a korcsolyázási sebességet, és kondicionálisan is fejlődnünk kellett. Úgy gondolom, mindebben rengeteget léptünk előre, mostanra a liga legjobban védekező csapatai közé tartozunk, a második-harmadik legkevesebb gólt kaptuk az alapszakaszban”.

A gyergyóiak szakmai stábja rengeteg statisztikát készít és elemez ki, ezekből jól látható a helyzetek számának alakulása a saját és az ellenfél kapuja előtt is. „Támadásban nagy problémánk van a góllövéssel. Számtalan helyzetet tudunk kialakítani, ami azt mutatja, hogy a játékosok nagyon jól dolgoznak elől is, nagy energiát fektetnek bele, végrehajtják a rájuk bízott feladatokat, de nem tudjuk a lehetőségeket gólra váltani. Vannak a ligában csapatok, akik elképesztően gólképesek, mi nem ilyenek vagyunk.

Rengeteg meccset buktunk el a hosszabbításban, ami azt mutatja, hogy ezeket egálra hoztuk, azaz megnyerhettük volna, ha elég effektívek vagyunk elől.

Emiatt alakult úgy, hogy minket választhatnak ellenfélnek, és nem mi választunk ellenfelet magunknak. A rájátszásban a védekezésünket kell tovább erősítenünk. Ha kevés gólt tudunk lőni, akkor még kevesebbet szabad kapnunk. Akkor van esélyünk, ha az ellenfeleket két–három gólon tartjuk” – összegzett Szilassy.

Becze Tihamér lett az alapszakasz gólkirálya, egyben a kanadai táblázaton is az első helyen végzett Fotó: Pinti Attila

Hozó Levente, a Sportklub edzője is értékelte az alapszakaszt.

Harmadikok lettünk, amivel ha figyelembe veszünk minden körülményt, akkor elégedettek lehetünk.

Az összes Erste-ligás csapat közül nekünk volt az egyik legrosszabb a helyeztünk, a koronavírus-fertőzések miatt a szezon közepén hosszú időn át nem tudtunk edzeni, sok mérkőzésünket el kellett halasztani. Szerencsére bő volt a játékoskeretünk, de így is nagyon megterhelő volt csapatunk minden tagja számára az alapszakasz. Mi, a szakmai stáb számos olyan döntést kellett hoznunk, ami a sport szempontjából nem a legoptimálisabb, hiszen a koronavírus-fertőzések miatt játékosokat kellett pihentetni vagy terhelni.

Ismétlem, szerencsére hosszú volt a cserepad, volt mindig akiket jégre küldeni.

Voltak játékosok, akik többet játszottak, voltak akik kevesebbet, de nem mindig a forma miatt döntöttünk úgy, hogy ki van a jégen, hanem teljes más, kívülálló okok szerint. A sérülések a kapusainkat sem kerülték el, Adorján az év elején Gyergyó elleni meccsen lesérült, most pedig László Arnold dőlt ki a sorból, közben Szamankov különböző okok miatt nem tudott mindig védeni. Az ő esetében több mérkőzésen úgy döntöttünk, hogy mind a hat légiósunk mezőnyjátékos legyen, a kapusunk pedig hazai. A csatárteljesítménnyel meg vagyunk elégedve, sok gólt lőttünk. Becze Tihamér pedig a kanadai táblázaton és a góllövőlistán is az élen végzett az alapszakaszban” – sorolta tapasztalatait Hozó.

Az edző szerint a Sportklub védekező játéka nem mindig működött a legjobban, de ennek számos magyarázata van, sokszor a fáradtság, a túlterhelés miatt.

„Csak emlékeztetőül, volt egy 18 napos magyarországi túránk, amikor kilenc mérkőzést játszottunk. Egyetlen csapat se volt kitéve hasonló terhelésnek, és valószínű több sérülés abból adódott. Summa summarum, voltak jó meccseink, voltak hullámvölgyeink, de összességében elégedettek vagyunk az alapszakaszbeli teljesítménnyel. Várjuk a rájátszást. A sérült játékosaink többsége felépült, bár még nem tud mindenki 100 százalékot nyújtani. Jelen állás szerint Flinta Botond hátvéd, illetve László Arnold kapusra sérülés, Becze Tihamérra pedig eltiltás matt nem számíthatunk az első negyeddöntős mérkőzésen. László Arnold nemrég fejsérülést szenvedett, agyrázkódása volt, s az első Galac elleni meccsen újra megütötte a fejét, folyamatosan szédül. Orvosi kivizsgáláson van” – folytatta.

És hogy miért választották a Gyergyói HK-t? „A vezetőséggel közösen sokat mérlegeltünk, és végül

azért választottuk ellenfélnek a Gyergyói HK csapatát, mert nem szerettünk volna kétnaponként Magyarországra utazni.

Két csapat, az Újpest és a Gyergyói HK közül választhattunk. Anyagilag és fizikailag is nagyon megterhelő lett volna kétnaponként Budapestre utazni. A játékosok pihenése szempontjából is fontos volt az, hogy ne kelljen sokat utazzon a csapat” – zárta a beszélgetést Hozó.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot március 2-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport