Ahogyan képernyőre kerül a meccs: igazi csapatmunka a sportközvetítés

Ahogyan képernyőre kerül a meccs: igazi csapatmunka a sportközvetítés

A kamerák jelei egy vezérlőben futnak össze, ahonnan a közvetítés rendezője kiválasztja, hogy mi kerül a képernyőkre

Fotó: Veres Nándor

Felvesszük a kedvenc csapatunk mezét, sálát, kényelmesen elhelyezkedünk a fotelben a tévékészülék előtt. Fogjuk a távirányítót, és odakapcsolunk a meccsre. Aztán meg átéljük és megéljük az eseményeket: nyernek vagy éppen kikapnak a favoritjaink. Ezek mind megszokott mozdulatok, élmények egy sportközvetítés kapcsán. Ezúttal annak jártunk utána, hogy miként is kerülnek a képkockák a képernyőnkre. Adott volt a lehetőség, hiszen a jégkorong Erste Liga döntőjének összecsapásait a Székelyföldi Stúdió közvetítette, az M4 Sport tévétársaság tűzte műsorára.

Józsa Csongor

2021. május 24., 20:112021. május 24., 20:11

Kezdjük azzal, hogy ismertessük:

sporttörténelmet írt a Székelyföldi Stúdió azzal, hogy a csíkszeredai hokimeccs az első élőben közvetített összecsapás volt, amelyet Erdélyből élőben közvetítettek az M4 Sporton.

A stúdió vezetője, Jakab Endre elmondta, hogy egy évvel ezelőtt már megvolt erre a lehetőség, csakhogy tavaly a Csíkszereda–Ferencváros finálé székelyföldi párharcai előtt a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a bajnokságot. Na de ne is fussunk ennyire előre, kezdjünk az alapokkal.

Alapvetően egy televíziós közvetítéshez bizonyos mozgóképeket kell összerakni, a sok beérkező kockából összerakni a legjobbakat. Több kamera van beállítva, ezek rögzítik az eseményeket, információt küldenek, ezt pedig továbbítják. A kamerák jelei egy vezérlőben futnak össze, ahonnan a közvetítés rendezője kiválasztja, hogy melyik kell. Az kerül adásba, amelyik épp a legfontosabb – ezt látja a tévékészülék előtt ülő néző.

Ehhez természetesen jön még a hang, ami egy hangkeverőn keresztül több forrásból érkező zajt ad a kép mellé. Plusz még a grafika, a feliratozások, az idő és az eredmény mutatása, és természetesen a sporteseményeknél elmaradhatatlan lassítás.

Galéria

Fontos szempont az is, hogy a kameraman ismerje a játékot, amit a tévé közvetít

Fotó: Veres Nándor

Amivel ők közvetítettek

Tizenhat csatornás keverővel dolgozik a Székelyföldi Stúdió, a vezető pedig kérdés nélkül vázolja is, hogy melyek a leosztásai: „Egy sávot lefoglal a lassítóból beérkező jel, egyet a grafikáé. Tehát ez azt jelenti, hogy egy adott mérkőzést, eseményt tizennégy kamerával tudunk közvetíteni. A mi rendszerünk nyolc álló és egy mozgó kamerát jelent. Utóbbi nem kábelen, hanem rádiójelen, wifin adja a jelet.”

Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi-SIC Európa Kupa-meccsein vetették be először ezt a rendszert – a sportközvetítések szempontjából, hiszen a stúdió közvetíti egyebek közt a csíksomlyói pünkösdi búcsút és a Székely Vágtát is –, ezt követték a jégkorong Erste Liga döntőjének találkozói mind Csíkszeredából, mind pedig Brassóból. Az idei idényben egyelőre erről a két helyszínről ezt a két eseményt közvetítették az Erdély TV-n és az M4 Sporton.

Galéria

Komoly technológia szükséges az események élő közvetítéséhez

Fotó: Veres Nándor

A főpróba számukra egy, a nemzetközi összecsapást megelőző bajnoki kosárlabda-mérkőzés volt, a stúdió munkatársai itt próbálhatták ki először magukat az élő sportközvetítésben. A vezető elmondta, nagy probléma, fennakadás nem volt, hiszen a csapatnak igazából csak a sport területe volt az új, ezt megelőzően már több más jellegű eseményt közvetítettek élőben.

Idézet
Ha a kameraman ismeri a játékot, olyan ember van ott, aki tudja, hogy mi a fontos, akkor már nyert ügyünk van.

Az csak jó, ha előtte látott jó pár közvetítést a televízióban. Igazából onnan el lehet lesni a fogásokat. Persze jól kell elhelyezni a kamerákat is, hogy a pálya minden része látható legyen, megfelelő legyen magának az eseménynek a képkivágása. Lehet, hogy ez így komplexen hangzik, de mi egy mérkőzést összefésülünk, azaz azt kell megmutatnunk, hogy miről szól az egész.”

A kosárlabda és a jégkorong kapcsán – mivel mindkettő gyors, pörgő játék – az a fontos, ha a kameraman és a rendező is ismeri a játékot, onnan már elég könnyen fel lehet építeni a sztorit, a történetet, a mi esetünkben pedig az élő közvetítést.

Galéria

Egy bajnoki kosárlabda-mérkőzés volt az, amin a stúdió munkatársai először kipróbálhatták magukat az élő sportközvetítésben

Fotó: Pinti Attila

„Mind a Brassói Corona, mind a Csíkszeredai Sportklub egészen jó csapat. Nem hiába jutottak a döntőbe, jó játékosokból állnak, nem alszanak a pályán. Folyamatos a játék, nagyon sok esetben nincs megszakítás, másfél vagy két percig korcsolyáznak. Ha van egy gyanús eset, akkor nagyon kevés idő marad a lassításra, hiszen két-három másodpercen belül ismét folytatják a csatát. Ezen időintervallum adott a rendezőnek, hogy lassítva megmutassa, tulajdonképpen mi is történt.

Idézet
Erre nagyon rá kell érezni, azért is, hogy az ismétlés ne csússzon rá az élő képre, azaz ne szenvedjen csorbát az egész közvetítés”

– vázolta fel az egyik hibalehetőséget a vezető, kiemelve, hogy meccsről meccsre egyre jobban ráéreztek, mikor kell lassítani, mikor kell engedni az élő képet.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Honnan, mit?

Elsősorban Kárpát-medencében gondolkodnak, arra, hogy az M4 Sporton is megmutassák az itteni sporteseményeket. A jégkorong Erste Liga esetében könnyebb lenne, hogy képernyőre kerüljenek a három erélyi csapat – a Csíkszeredai Sportklub, a Brassói Corona és a Gyergyói Hoki Klub – mérkőzései, mivel a közvetítési jog a magyar tévétársaságnál van. Tehát ha érkezik felkérés, hogy ezen klubok párharcait közvetítsék, akkor azt megtehetnék.

Idézet
Remélem, nem tart sokáig ez a pandémiás időszak, az, hogy nézők nélkül kelljen játszani. Mindenhol telt ház előtt lettek volna a találkozók, ami egy óriási pluszt tudott volna adni nemcsak a meccsnek, hanem a közvetítésnek is.

Ha érkezik a Ferencváros, az valószínűleg remek nézettséget generál. Úgy gondolom, hogy éves szinten 8–10 hokimeccset lehetne az alapszakaszból közvetíteni. Aztán ehhez hozzájönnek még a rájátszás összecsapásai” – fejtette ki Jakab Endre.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

A jégkorongon kívül a már említett sepsiszentgyörgyi női kosárlabdacsapat fontosabb összecsapásaira bizonyára sokan kíváncsiak, ahogy ennél a szakágnál maradva a Szatmárnémeti VSK szereplése sem elhanyagolható. Ezeket a meccseket lehetne az Erdély TV-n sugározni – véli a stúdióvezető.

Idézet
Persze kérdés, hogy ki finanszírozza ezeket a közvetítéseket. Már csak azért is, mert 16–18 személy szükséges, hogy a képernyőre kerüljön a mérkőzés.

Tehát a mi esetünkben is megmozgatunk egy nagy csapatot, kiszállítunk egy jó nagy eszközt. Ezek szervizelése is kisebb problémát jelent, nem beszélve arról, hogy az egész berendezés éves biztosítása egy autó ára” – emeli ki a vezető.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Amikor pedig arról kérdezem, hogy mennyi egy találkozó közvetítésének ára, azt válaszolja, 5–10 ezer euró között mozog.

Nagyon sok esetben a közvetítési jogok kötöttek, ezért nehéz bekerülni a rendszerbe. Így nem is konkrét csapat összecsapásait vagy sportágakat tűzne műsorra Jakab Endre, hanem ahogy ő fogalmaz:

Idézet
Ami az én fejemben van, az olyan összecsapások, amivel erősíteni tudjuk Erdélyben a magyarságunkat, ami sikerélményt ad, ami egyben közösségkovácsoló is. Vagyis az adott győzelmet mindenki kicsit magáénak érezze.”
Galéria

Fotó: Veres Nándor

A vezető tudomása szerint övéké Erdélyben a jelenlegi legjobb berendezés, amellyel közvetíteni tudnak. Az ő esetükben akár egy nagy csapatról lehet beszélni, hiszen úgy van kialakítva, hogy a székelyudvarhelyi és a kolozsvári stúdió egyesülni tud. „Úgy fejlesztettünk mi is és a kolozsváriak is, hogy ha szükséges, akkor egymás eszközeit be tudjuk hozni a rendszerbe. Közösen oldjuk meg a feladatokat, amikor kell, akkor vagy ők vagy mi egészítjük ki a közvetítőcsapatot, így egy adott eseménynél el lehet mondani, hogy igazi erdélyi koprodukció. Elég sok embert kipróbáltunk, így tudjuk, hogy ki mire képes. Aztán ha elindul a közvetítés, akkor kell legyen egy bő keret, akikre számíthatsz.”

Ha tehetné, Csíkszeredából a hoki mellett a focimeccseket adná, természetesen Sepsiszentgyörgyről a kosarat és a labdarúgást, Székelyudvarhelyről a kézilabdát, az asztaliteniszt, a teremlabdarúgást. A sort pedig lehetne folytatni...

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Az elsők

Az 1936-os berlini olimpia eseményeit Németországban hangosfilmes technikával 16 napon keresztül voltak képesek élőben közvetíteni Hamburgba, Lipcsébe, Münchenbe és Nürnbergbe. Ez volt a világ első élő televíziós sportadása. Az első magyar televíziós kísérleti sportadás egy 1957-es, húsvéti labdarúgótorna közvetítése volt a Népstadionból, Szepesi György kommentálásában. 1958-ban kezdődtek meg a magyarországi televíziós adások, az első sportműsor egy labdarúgó-mérkőzés közvetítése volt, Vitár Róberttel. (Forrás: Várhegyi Ferenc A sport és a televízió kapcsolata)

Romániában az első élő sportközvetítésre 1957. május 5-én került sor, amikor a közszolgálati televízió (TVR) az Anglia–Románia mérkőzést közvetítette. (Forrás: Wikipedia)

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot május 18-án.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba