Ágyúdörgéssel született székely csapat: Háromszék visszatért a jégkorong térképére

Gergely Imre 2021. augusztus 24., 14:23

Történelmi pillanatokat élt át múlt héten a kézdivásárhelyi Deme László Műjégpálya: bemutatkozott és lejátszotta első mérkőzését az újonnan alakult háromszéki jégkorongcsapat. Az Ágyúsok még nem tűztek ki egy fix időpontot erre, de néhány év múlva ők is az Erste Ligában szeretnének játszani.

Ágyúdörgéssel született székely csapat: Háromszék visszatért a jégkorong térképére
galéria
Egy igazi összefogással jött létre az új hokiklub, a Háromszéki Ágyúsok Fotó: Háromszéki Ágyúsok

A Háromszéki Ágyúsok–Sapientia U23 mérkőzés volt az első olyan összecsapás a kézdivásárhelyi csarnokban, ahol egy hazai felnőtt csapat szerepelt. Az augusztus 19-ei, csütörtök esti esemény tehát mindenképpen megmarad a céhes város sporttörténelmében. A hazai jeges létesítmények között az egyik legszebb telt meg egy alkalomra, és remélhetőleg hasonló érdeklődés várja majd az Ágyúsok következő bajnoki mérkőzéseit is. Egy fiatal együttest láthattak a nézők kék-narancssárga mezben játszani, amely 3–4 év múlva fog igazán beérni, de a még érkező légiósokkal megerősítve akár már most is megnehezítheti a találkozókon a csíkszeredai, a gyergyószentmiklósi vagy akár a brassói csapat életét is.

Miért éppen Ágyúsok?

Ez a csapat Kézdivásárhelyen ugyanúgy a székelyföldi jégkorongot képviseli, mint ahogyan a Hargita megyei gárdák, de az azonosságokat felvállalva a névválasztás során igyekeztek megtalálni azokat a jellegzetességeket is, amelyek megkülönböztetik Háromszéket a többi székely tájegységtől.

Nem is kell magyarázni, első látásra nyilvánvaló, hogy az 1848–49-es szabadságharc Gábor Áron által öntött ágyúira utal a névválasztás. Ez jelenik meg a csapat címerében is, és a bemutatkozó eseményre az egyetlen máig fennmaradt ágyú másolata is megérkezett a jégre.

Mint Miklós Ervin, a klub elnöke elmondta, a Háromszéki Ágyúsok létrejötte egy igazi háromszéki összefogás eredménye. Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely jégkorongos társadalma „dobta össze” erejét, energiáit, pénzügyi forrásait, hogy létrehozzanak egy olyan csapatot, amely helyt tud állni a hazai jégkorongbajnokságban. Ezt a közös elképzelést terjesztették elő a két város és Kovászna megye vezetőinek, Antal Árpádnak, Bokor Tibornak és Tamás Sándornak, s ezt támogatja egyenlő arányban a három önkormányzat. Közösen teszik vissza Háromszéket a jégkorong térképére.

A színválasztás sem véletlen: az eddig utánpótlás-nevelésben érdekelt két klub közül a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek együtteseinek mezén a narancssárga az alapszín, míg a Kézdivásárhelyi Bikák általában kékben játszanak: ezek kombinálásából állnak össze az Ágyúsok színei: kék-narancssárga.

2021. augusztus 19-ei dátum mindenképpen megmarad a céhes város sporttörténelmében Fotó: Háromszéki Ágyúsok

Több lépcsőben megvalósítandó vízió

A Miklós Ervin klubelnök, Kernászt Huba és Máthé Zsolt alelnökök által a meccs első harmada alatt tartott sajtótájékoztatót hirtelen örömujjongás szakította félbe: Márton Koppány gólt lőtt, vagyis a Háromszéki Ágyúsok megszerezték történelmük első találatát. Az első meccs, az első gól természetesen fontos pillanatokat jelentenek, de ez csak a kezdet.

Kézdivásárhelyen egy gyönyörű – jelenleg talán a legszebb az országban – műjégpályán játszhatnak, már dolgoznak azon, hogy Sepsiszentgyörgyön is épüljön egy, ezúttal már nagyobb, nemzetközi szintű sportlétesítmény.

Addig is az a cél, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémiánál folytatott tevékenységet felkarolják és továbbvigyék. További játéklehetőséget adnak a Sapientia U23-ból kinővő fiataloknak, akik a csíkszeredai, illetve gyergyószentmiklósi csapatba még nem férnek be, és a saját nevelésű jégkorongozókkal kiegészítve olyan gárdát építenek, amely 3–5 év távlatában az Erste Liga szintjén is versenyképes lehet – vázolták a klubvezetők.

Nyilván szándék az is, hogy idővel az Erste Ligában is induljanak a Háromszéki Ágyúsok. Erre azonban nem jelöltek ki konkrét időpontot. Pénzügyi kérdés is ez – jelenleg a Gyergyói Hoki Klub, a Csíkszeredai Sportklub és a Brassói Corona költségvetésének mintegy feléből gazdálkodhatnak a háromszékiek –, de a keretnek is megfelelő módon kell fejlődnie ehhez.

A két város és a megye megadta az alapot, most a vezetőkön, játékosokon és a nézőkön múlik, hogy feljebb tudjunk zárkózni és újabb támogatókat vonzani a csapat mellé, hogy hosszú távon is eredményesek legyünk”

– jelentette ki Miklós Ervin.

Nagy célokkal indul az új szezon: a negyedik helyen zárnák a romániai hokibajnokságot Fotó: Háromszéki Ágyúsok

Megcélozzák a bajnokság felsőházát

Az első mérkőzést látva és a játékosállomány bemutatása alapján elmondható, hogy a tavalyi romániai mezőnyben az ötödik helyre lett volna képes az együttes, nagy valószínűséggel megelőzték volna a Bukaresti Steauát.

Első szezonjukban magasabb a cél: a legjobb négy közé szeretnének bejutni.

„Úgy gondolom, a Sportklub, a GYHK és a Corona szintje még messze van számunkra, de évről évre azon fogunk dolgozni, hogy ez a távolság csökkenjen. Nehéz megjósolni, hogy hányadikak lehetünk a végén, hiszen nem ismerjük még minden ellenfelünk keretét, de a jelenlegi állománnyal és a még érkező légiósokkal a negyedik pozíció elérhetőnek látszik” – állapítja meg Kernászt Huba.

Megjegyzik, úgy értesültek, Galac idén nem lesz olyan erős, amilyen az elmúlt években volt, ezért bíznak a fent említett trió utáni hely megszerzésében. Leszögezi, ha a negyedik pozícióért folyó küzdelemben sikeresek lesznek, megelőzik a Steauát, a Galacot, a Sapientia U23 és a Sportul csapatát, ez pedig egy szép eredmény lesz. Optimista cél, de miért tűzzünk ki kisebbet? – fogalmaznak.

Az Ágyúsok eddig ismertetett kerete

Kapusok: László Arnold, Moré Szabolcs, Pál Bence Norbert.
Hátvédek: Ferencz Szilárd, Antal Előd, Józsa Artúr, László Hunor, Márk Róbert, Szabó Zsolt Ákos, Moré Valter.
Támadók: Bíró Mátyás, Márton Koppány, Danalizi Gergő, Sándor Zoltán, Róth Zoltán László, Fetés Róbert, Fetés Norbert, Horváth Pál, Ilyés Tamás, Gecse Olivér, Antal Alfréd, Kernászt Máté, Solymosi Tamás, Szergei Pajor (orosz).
Szakmai stáb: Pelle Torstensson (vezetőedző), Kertész Zoltán (másodedző), Rajz Tamás (csapatmenedzser), Szász Ágnes (gyógytornász).
Klubvezetés: Miklós Ervin (elnök), Kernászt Huba és Máthé Zsolt (alelnökök).
Svéd edző, székely gerinc és orosz légiósok

Az elmúlt évben a sepsiszentgyörgyi hoki eddigi legnagyobb eredményét érte el a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek csapata azzal, hogy az U18-as bajnokságban ezüstérmes lett. „Beérett addigi munkánk gyümölcse, eljött az idő, hogy feljebb lépjünk” – hangzott el a sajtótájékoztatón. Abból a társaságból négy mezőnyjátékos és egy kapus került az Ágyúsok keretébe, majd a kézdivásárhelyi utánpótlásban felnevelkedett játékosokat keresték meg sorra. Közülük hatan csatlakoztak az új együtteshez. Voltak, akiket még szívesen láttak volna itt, de például a Gajdó testvérek úgy döntöttek, továbbra is magasabb szinten, az Erste Ligában folytatnák és a Coronánál maradtak, Márton Hunort pedig edzőként várták haza, de ő miután elvégezte a finnországi Vierumaki hokiegyetemet, a szlovákiai jégkorongban kapott ajánlatot.

Edzőt a svéd Pelle Torstensson személyében találtak, aki a Székelyföldi Jégkorong Akadémia kapcsolatrendszere folytán érkezett Háromszékre.

A 44 éves tréner hazájában 2009 óta dolgozott a Linköping U18-as csapatánál, majd a norvég felnőtt bajnokságban a Lillehammert irányította. Az eddigi tapasztalatok szerint nagyon ért a fiatalok nyelvén, és remek munkát végez velük. Őt Kertész Zoltán, az ezüstérmes Királypingvinek edzője segíti.

A csapatépítés a Sapientia U23 együtteséből kinővő fiatalok megkeresésével folytatódott, de érkezett László Arnold és Sándor Zoltán a Sportklubtól, Bíró Mátyás Galacról, a Steauától pedig Antal Előd és Antal Alfréd. Öt légiósa lesz a 2021–2022-es keretnek, közülük a Galacról már megismert kiváló csatár, Szergej Pajor pályára is lépett a kék-narancssárgák első meccsén. A további négy külföldivel is megkötötték már a szerződést, de még nem árulták el, hogy kikről van szó. Annyit közöltek, hogy 28–29 éves orosz, illetve kazah hokisokról van szó, akiknek megfelelő a karakterük, és akik segíteni tudnak a fiataloknak a fejlődésben.

A hazai mag már júniustól együtt edz, és megfelelően felkészülten vágnak majd neki első szezonjuknak. „Mi igyekszünk mindent megadni a csapatnak, ami a legmodernebb és legjobb, modern hokit fogunk játszani, ami tetszeni fog a közönségnek” – mondja Miklós Ervin. A mérkőzéseket pedig bárki követheti, hiszen minden meccset élőben fognak közvetíteni online.

 

Egy kis háromszéki hokitörténelem

Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy neve az utóbbi időben nem igazán szerepelt a hokis hírekben, de a Háromszéki Ágyúsok létrejötte nem születés, hanem újjászületés. Mindkét városban van múltja ennek a sportágnak. Sepsiszentgyörgyön már az 1900-as években létezett korcsolyapálya, felnőtt hokicsapatot pedig 1974-ben indítottak az ott élő gyergyói Köcher János kezdeményezésére Unirea Sepsiszentgyörgy néven, amelyben sok csíkszeredai és gyergyószentmiklósi születésű játékos is játszott, mint például Bogyán János, Sárosi Vilmos, Tódor András, Tódor József, Baka András, Tamás Sándor, Csedő Péter, Kémenes Balázs.
2003-ig felnőtt A divíziós csapata is volt a városnak, IMASA v. ISAMA néven vettek részt a román jégkorongbajnokságban, a csapat főtámogatója a városban működő IMASA RT. (fémmegmunkáló vállalat) volt, amely a rendszerváltást követően megszűnt, így a jégkorong is elkezdett hanyatlani Sepsiszentgyörgyön.
A sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub (sportiskola) 1977-től 2006-ig működtetett külön jégkorongszakosztályt, ahol a többszörös román válogatott Fogarasi Zoltán, Baka András, Bogyán János dolgoztak edzőkként. A 2008–2009-es idénytől indult újra a sepsiszentgyörgyi jégkorongélet. Támogatásként kaptak egy csapatra való felszerelést, sor került toborzásra, és megalakult a hokicsapat a 2001–2002-ben született gyerekekből Királypingvinek néven. Az évek alatt részt vettek az U8, U10, U12, U14 korosztályos bajnokságokon, tornákon, és az ő nagy sikerük a tavalyi ezüstérem.

Kézdivásárhelyen Györfi Gyula ügyvéd alapította 1953-ban az első jégkorongcsapatot, amely 1967-ig sorban mindig jelen volt az országos bajnokságok mezőnyében. Az 1971/72-es tanévben megalakult a sportiskola, melynek keretében jégkorongszakosztály is indult. A kézdivásárhelyi hoki 1991-ben támogatás hiányában megszűnt.
A 2002-ben újrakezdődött hokiélet 2004-től indult be igazán, amikor a HC Bikák nagylelkű támogatóra találtak az Amerikai Egyesült Államokban élő Mátyás Attila személyében, aki rengeteg felszereléssel támogatta a csapatot, és a jégpálya berendezését is tőle kapták. Ekkor indították újra a szakosztályt, melynek elnöke Máthé Zsolt, alelnöke Márton Sándor és ifj. Deme László. A pálya névadója, id. Deme László is kivette részét az újjászervezésből. A HC Bikák csapatai azóta is rendszeres résztvevői az utánpótlás-bajnokságoknak, több válogatottig eljutó játékost is kineveltek. 2005-ben elkezdték a műjégpálya építését, ami 2008-ban abbamaradt, és egészen 2016-ig nyitott műjégpályaként működött, míg 2017 végén megtörténhetett a fedett, modern csarnok átadása. (Forrás: SZJA.ro)
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot augusztus 24-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport