A Részegh fivérek újra a fedélzeten: őszintén beszéltek jégkorongkarrierjük egyik legnehezebb időszakáról

A Részegh fivérek újra a fedélzeten: őszintén beszéltek jégkorongkarrierjük egyik legnehezebb időszakáról

Hosszú kihagyás után Részegh Zsolt is jégre lépett a Sportklub színeiben

Fotó: Veres Nándor

Részegh Tamás és Részegh Zsolt ugyan benne volt a Csíkszeredai Sportklub nevezési keretében, ám a kék-fehérek a testvérpár nélkül vágtak neki tavaly ősszel a bajnoki kiírásoknak. Súlyos sérülés hátráltatta mindkettejüket, hosszú hónapokig voltak kénytelenek a palánkon kívülről végignézni a Sportklub találkozóit. Nemrég már mindketten újra korcsolyát húzhattak, nekünk pedig őszintén beszéltek életük egyik legmegterhelőbb időszakáról.

-- Külsős szerző --

2022. március 12., 12:422022. március 12., 12:42

2022. március 12., 18:362022. március 12., 18:36

A 24 éves Részegh Tamás hazatérése volt az egyik legpozitívabb hír  tavaly a Csíkszeredai Sportklub háza táján. Ám az első perctől az is nyilvánvaló volt, hogy a fiatal tehetség sérüléssel bajlódik. „2020. november 21-én Nagymihályon volt az utolsó mérkőzésem, viszont ezen már csak nagy megerőltetések árán tudtam lejátszani egy harmadot. A legutolsó fájdalommentes mérkőzésem 2019 decemberében volt, ott sérültem meg először. Az egyik combközelítő, más néven lovaglóizom több mint fele leszakadt a csontról” – kezdte. Mint mondta, sérülése után körülbelül egy hónapig nem is volt pontos diagnózis. „Amikor komolyabban megvizsgáltak és megtudtam, hogy tulajdonképpen mi is történt, úgy gondoltam elsőre, hogy ez is csak egy ugyanolyan sérülés, mint a többi, pár hét alatt meggyógyulok és újra a pályán leszek. Mint utólag kiderült, ez sajnos nem így lett, de akkor még a legrosszabb gondolataimban sem merült fel, hogy ekkora kínlódás és szenvedés vár rám” – tekintett vissza Tamás.

Műtét és megterhelő időszak

Szükség volt a műtéti beavatkozásra, Tamás pedig minden egyes lehetőséget ki szeretett volna használni, ami esélyt adhat a teljes gyógyulásra, illetve arra, hogy folytathassa a jégkorongot.

Rengeteg kezelésen, terápián vett részt, továbbá számos szakembert, orvost kerestek fel a probléma megoldására, viszont majdhogynem az összes kudarcba fulladt, és egy idő után kezdett mindenki – legfőképpen ő – tanácstalanná válni és elveszíteni a reményt.

„Július közepén átestem a műtéten, amit Németországban végzett egy erre specializálódott orvos. Ezt követően hat hét pihenés következett, majd augusztus elején csatlakoztam a csapathoz, és együtt jártunk Csíkkarcfalvára. Amíg a többiek jégen és szárazon készültek, nekem elkezdődött a gyógytorna és a kezelések, ami egészen decemberig zajlott a metodikai központban” – emlékezett vissza Tamás, aki ugyanakkor hálás a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának, amiért lehetővé tették, hogy a legjobb kezeléseket kaphassa, illetve Gidró Saroltának és Zakariás Zsoltnak, akik végig nagy odaadással segítették a gyógyulásban.

Galéria

Részegh Tamás

Fotó: Beliczay László

Segítséget kért

Tamás elismerte, hogy a szellemi megterhelés volt talán a legnehezebb a hosszú kihagyásban.

Idézet
„Testileg nem is viselt meg annyira ez az egész, mivel a hétköznapokban nem hátráltatott. Viszont lelkileg, pszichikailag rettenetesen megviselt, főleg az utolsó fél év.

Egy idő után már szükségem volt külső segítségre is, mert úgy éreztem, egyedül már nem tudom megoldani ezt a felét. Itt meg szeretném köszönni Karikás Emőke munkáját, aki segített abban, hogy fejben ne adjam fel. Nem szégyen segítséget kérni” – vallotta be. Rámutatott, köszönettel tartozik a családjának és a barátnőjének, akik végig támogatták, nem utolsósorban pedig Csató Kovács Imrének, a Sportklub vezetőségének és a csapattársainak, akik mindvégig bíztak benne. 

Idézet
„Egy sportolónak az a legrosszabb, ha a pályán kívülről kell néznie csapatának mérkőzéseit. Tulajdonképpen fél embernek érzed magad olyankor. Rossz volt, sokszor frusztrált, hogy nem tehetek semmit, éreztem, hogy ha egészséges lennék, sokat tudnék segíteni a csapaton.

A legrosszabb talán az volt, hogy ez idő alatt nem éreztem magam a csapat teljes értékű tagjának” – tette hozzá.

Visszatért

December első felében aztán megtörtént az áttörés, Tamás újból tétmérkőzésen szerepelhetett. „Újra az itthoni szurkolók előtt játszhattam, ez mindig egy fokkal különlegesebb érzés. Annyira gyorsan történt minden abban a pár napban, hogy nem is volt nagyon időm rákészülni és feldolgozni, hogy mi is történt, csak megpróbáltam élvezni a pillanatot, hogy újra jégen vagyok. Más nem is számított. Furcsa volt az elején, eléggé izgultam is, de úgy gondolom, minden jól alakult” – mesélte.

Elismerte, ilyen hosszú kihagyás után nehéz volt felvenni a ritmust: ilyenkor általában a fizikai lemaradást a legnehezebb behozni, ezt többnyire a meccsek tudják visszaadni a játékosnak.

Elmondása szerint az edző végig tudatosan kezelte a helyzetét és fokozatosan dobta bele a mély vízbe.

Megváltoztatta a sérülés

„Majdnem mindenben megváltoztatott ez az időszak. Rengeteg dolgot más szemmel nézek az életben. Többé-kevésbé megláttam azt, amin változtatnom kell, sok időm volt átértékelni a dolgokat az életemben. Sok mindent más szemmel nézek és csinálok, mint azelőtt.

Idézet
Úgy érzem, összességében – még ha sokszor borzalmasan nehéz volt – nagyon megerősített ez az időszak és segített abban, hogy jobb emberré és sportolóvá váljak. De egyetlen dologra vagyok a legbüszkébb: hogy nem adtam fel, hittem abban, hogy a Jóisten megsegít és minden újra rendben lesz”

– fejtette ki a sportoló.

Tamás számára különleges dolog és nagy kiváltság, hogy testvérével együtt léphetnek jégre ugyanannak a csapatnak a mezében. „Ennél is jobb, hogy ő is újra egészséges és azt csinálhatja, amit szeret. Nem ez az első alkalom, hogy egy csapatban vagyunk, de úgy érzem, ez az első olyan szezon, amikor mindketten teljes értékű tagjai vagyunk ugyanannak a klubnak. Fantasztikus érzés lenne együtt bajnokságot nyerni, főleg ilyen nehéz időszak után, nagyon sokat jelentene nekem. Úgy érzem, ehhez nem kell különösebb motiváció. Mindketten ugyanazt szeretnénk, nyerni” – egyértelműsítette.

Bajnoki esélyeiket illetően a jégkorongozó úgy látja, idén minden lehetőségük megvan mind az Erste Ligában, mind a hazai bajnokságban az első hely megszerzésére.

„Mély a keretünk, nagyon sok jó játékosunk van, akik képesek egy-egy szoros meccset a javunkra eldönteni. Ez hatalmas előnynek számít a többi csapattal szemben. De mindez nem elég, ha nem dolgozunk meg keményen a sikerért és nem működünk egy csapatként. Az edző is hangsúlyozta, hogy jelenleg nem igazán van olyan együttes az ellenfeleink között, amelyik egy hétmeccses sorozatban le tudna győzni minket. Viszont egy van, és azok mi vagyunk. Csakis mi tudjuk magunkat nehéz helyzetbe hozni. Jó a hangulat az öltözőben, mindenki nyerni akar és kellően motivált ahhoz, hogy mind a két sorozatban az élen végezzünk” – fogalmazott.

Galéria

Részegh Tamás. A Sportklub 81-ese újból megmutathatja szélsebes korcsolyázását

Fotó: Pinti Attila

Szalagszakadás

A kisebbik Részegh testvér, Zsolt legutóbb tavaly márciusban a Ferencváros elleni elődöntő második mérkőzésén sérült meg. Az ő térdében elszakadt a keresztszalag, ami műtéti beavatkozást igényelt, ennek rehabilitációs ideje pedig 7–9 hónap közötti. 

Idézet
„Egy régebbi sérülés folytán részlegesen szakadt a szalag a térdemben, akkor már elég alaposan felkészítettem magam a térd anatómiájából. Jártam néhány szakembernél is, akik elmondták, hogy mi hogyan működik és hogyan kell megerősítenem.

A legutóbbi diagnózis előtt pontosan tudtam, hogy mi történhetett, már amikor a jégről szálltam le, villámgyorsan pörgött le előttem minden” – elevenítette fel a sérülés pillanatait a 22 éves jégkorongozó.

Az elején bizonytalan volt, próbálta a lehető legjobb szakemberek véleményét kikérni. Végül Budapesten műtötték meg, ahol jó kezekben volt mindvégig.

„A rehabilitációból az első pár hét a legnehezebb, amikor még minden mozdulat nehézkes, de már a hazaérkezésemkor elkezdtük a gyógytornát Zakariás Éva segítségével. Az elején csak mozgatógéppel és kis hajlításokkal kezdtünk, majd lépésről lépésre emeltük a gyakorlatok nehézségét. A későbbiekben Zsolttal folytattuk a munkát az edzőteremben. Hat hónap után kezdtem el korcsolyázni, a hetedikben már csatlakoztam a csapatos edzésekhez, de sokáig hátráltatott a fájdalom, sokszor a jégidő után nehéz volt a járás is, ezért vissza kellett vennem a tempóból” – mesélte. Jelenleg is folytatja a rehabilitácót, hiszen még messze van a céltól.

Galéria

Részegh Tamás és Részegh Zsolt. A tehetséges sportolók egy nagyon, sérülések miatti nehéz időszakon vannak túl

Fotó: Pinti Attila

Támogatták és visszatért

Számára is pszichésen volt megterhelő a kihagyás. „Hetekig magam alatt voltam, nem tudtam, hogy mi következik. Ugyanakkor sok biztatást kaptam, és tudtam, hogy a sajnálkozás sokra nem vezet. Törekedtem a tőlem telhető maximumra, és bíztam benne, hogy jól alakul minden. A családom pedig végig segített mindenben, nélkülük nem sikerült volna mindez” – fejezte ki háláját. Zsolt, amint tehette, egyből visszatért a csapathoz. „Ha csak a gyógytornámat csináltam vagy épp egyéb feladataim voltak, törekedtem mindig köztük csinálni, hogy együtt lehessek a fiúkkal.

Idézet
Nem könnyű dolog hosszú ideig csak kintről nézni a meccseket. Ha épp nem ment túl jól a játék, akkor segíteni akartam, ha pedig nyert a csapat, akkor én is ki szerettem volna venni a részem a sikerből” 

– tette hozzá.

Aztán eljött február 11., amikor újból tétmérkőzésre nevezték. „Felemelő érzés újra a jégen lenni a többiekkel. Sok munka és kihagyás után jó újra teljes körű tagja lenni a csapatnak és együtt dolgozni a sikerért. Ez az, amiért küzdöttem: hogy visszatérhessek” – hangsúlyozta. Számára is kihívás újból felvenni a ritmus, mert a rájátszásra mindenki már a legjobb formáját nyújtja.

Idézet
„Felelősséggel tartozom a csapat iránt, rajtam kívül is sok játékos várja, hogy benne legyen a keretben. Itt már nincsenek kifogások, nem számít, hogy most jöttem vissza, muszáj a lehető legjobb formámat nyújtanom. Nem könnyű feladat, de készen kell állnom” 

– fogalmazott.

Erősödött és önállósult

Mint mondta, sok mindent megtanult magáról a tizenegy hónap alatt: „Kitartás, fegyelmezettség és munka nélkül nem lehet sikerre jutni. Hiszem, hogy minden dolog okkal történik, sokat erősödtem és önállósultam ez idő alatt, jobban megismertem önmagam, a testem és a határaim. A hozzáállásom, a mentalitásom is fejlődött, a hosszú kihagyás pedig még inkább sikeréhessé tett. Tamás is motivált, különösen azért, mert tudom, hogy ő is min ment keresztül ahhoz, hogy újra ott lehessen a jégen. Nem sokszor adatik meg az esély, hogy együtt léphessünk jégre, és úgy gondolom, ez mindkettőnk számára plusz erőt és motivációt ad a következő meccsekhez” – jelezte. Zsolt is úgy látja, a Sportklubnál minden megvan ahhoz, hogy elsők legyenek az aktuális bajnoki sorozatokban. „Jó társaság alakult ki, a szurkolók is szokásszerűen biztosítják a jó hangulatot. Biztos vagyok benne, hogy mindent bele fogunk adni az előttünk álló meccsekbe” – összegzett.

 Korpos Attila

(Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében jelent meg 2022 március 8-án)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba