A megelőzés gyerekbetegségei: egyéni és rendszerszintű okai is vannak az egészségvédelem mellőzésének

Simon Virág 2020. január 27., 13:35 utolsó módosítás: 2020. január 27., 13:36

Fülön kell csípni a betegséget, még mielőtt befészkeli magát a testünkbe, ennek egyik legjobb módja pedig az, ha rendszeresen végeztetünk szűrővizsgálatokat. Hiszen egy laboreredmény már sok mindenről árulkodik, és egy magas vérnyomás úgyszintén. Noha Romániában van lehetőség ingyenes szűrővizsgálatokra, nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Az egészségügyi intézmények képviselői ugyan gyakran hangoztatják a megelőzés fontosságát, az erre vonatkozó nyilvántartások azonban meglehetősen szegényesek: a három székelyföldi megye közül például csupán Hargita megyében vannak pontos számadatok arról, hogy az elmúlt években hányan jelentkeztek megelőző szűrővizsgálatokra.

A megelőzés gyerekbetegségei: egyéni és rendszerszintű okai is vannak az egészségvédelem mellőzésének
galéria
Vérszegény a betegségmegelőzési terület. A biztosítottaknak csak a töredéke jár szűrővizsgálatokra Fotó: Barabás Ákos

Amikor megkérdeztem ismerőseimet, hogy mit tudnak az ingyenes szűrővizsgálatokról, ketten mondták azt, hogy két évvel ezelőtt, abban a hónapban, amikor születtek, voltak egy orvosi vizsgálaton. Ketten hallottak róla, de nincs semmilyen egészségügyi panaszuk, ezért messzire elkerülik a háziorvosukat. Többen voltak viszont, akik azt válaszolták, hogy nem hallottak ilyen lehetőségről, és valahányszor a háziorvosuk laborvizsgálatra vagy szakorvoshoz küldte őket, mindig fizetniük kellett.

Fontos a tájékoztatás és a bizalmi kapcsolat

Három fontos pillértől függ, hogy mennyire sikeresek a betegségmegelőző kampányok, vizsgálatok – kezdett bele a helyzet vázolásába a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője, Duda Tihamér. Elsőként a háziorvos az, aki általában bizalmi viszonyban van a biztosítottakkal, és aki odafigyel mindenkire, aki hozzá tartozik. Teszi ezt hivatástudatból, de azért is, mert ő minden hónapban pénzt kap páciensei után, függetlenül attól, hogy jártak-e a rendelőben vagy sem.

Így elsősorban a háziorvos feladata, hogy tájékoztassa a biztosítottat arról, milyen lehetőségei vannak, milyen ingyenes vizsgálatokat kérhet.

Ideális esetben a háziorvos felelősséggel viseltetik a hozzá feliratkozott páciensek iránt. Ez azt jelenti, hogy feltűnik neki, ha valakit már 2–3 éve nem látott, és ilyen esetben asszisztense felhívja az illetőt hogylétéről érdeklődve, illetve felajánlja, hogy keresse fel a rendelőt egy konzultációra, esetleg alaposabb kivizsgálásra. „Ennek kellene történnie ideális esetben, és tudjuk, hogy vannak ilyenek” – fogalmazott Duda Tihamér.

Az említett három pillér közé tartozik az egészségbiztosítási pénztár is, amely a sajtón keresztül, illetve különböző tájékoztató kampányok során megpróbálja elérni a biztosítottakat, megismertetni velük jogaikat, lehetőségeiket, továbbá arra biztatja őket, hogy használják ki az ingyenes vizsgálatokat, fektessenek hangsúlyt a betegségek megelőzésre. A harmadik pillér pedig a népegészségügyi igazgatóság, amelynek szakemberei szintén tájékoztató kampányokat folytatnak, nagy hangsúlyt fektetve a megelőzésre.

„Jó lenne, ha a három bába közt nem veszne el a biztosított, a beteg vagy a leendő beteg. A kórházakban, rendelőkben és a hozzánk fordulók körében végzett névtelen felmérések azt mutatják, hogy a válaszadók jó része ismeri a jogait, a megelőzés fontosságát, tudja, hogy milyen vizsgálatokra jogosult.

Mindenképp fontos, hogy folyamatosan hangsúlyt fektessünk a tájékoztatásra, hogy minél többen ismerjék jogaikat, tudják, mikor milyen vizsgálatokra jogosultak, és vegyék igénybe azokat, vigyázva az egészségükre”

– ismertette a prioritásokat az egészségbiztosítási pénztár képviselője.

Hargita megyében pontos kimutatás van arról, hogy a 2016–2018-as időszakban hányan vették igénybe az ingyenes szűrővizsgálatokat. Ezt a kimutatást – amelyből még hiányoznak az elmúlt év adatai – részben azért készítették, hogy a sajtót és ezáltal a közvéleményt is tájékoztathassák a szűrővizsgálatok lehetőségeiről.

A háziorvosok visszajelzése alapján összesített adatok szerint Hargita megyében 2016-ban a 18–39 éves korosztályból 736 személy jelentkezett tünetmentesen az ingyenes szűrővizsgálatokra. Egy évvel később csupán 489, míg 2018-ban 332. Ebben a korosztályban mindhárom évben 30 olyan személyt azonosítottak, aki tünetmentes volt, de kezdődő vagy előrehaladott állapotban lévő betegsége volt. A 40 évnél idősebbek valamivel többen jelentkeztek a szűrővizsgálatokra, 2016-ban 1370-en, egy évvel később 854-en, míg 2018-ban 637-en. Mindazonáltal elenyésző számok ezek, hiszen a Hargita megyei háziorvosok pácienslistáján szereplő biztosítottak száma 250 000 körül mozgott mindhárom évben.

A nők egészségtudatosabbak

Nagy Levente székelyudvarhelyi háziorvos általános tapasztalata az, hogy a hozzá tartozó biztosítottak alapvetően tudják, milyen ingyenes vizsgálatokra jogosultak, de ez nem jelenti azt, hogy élnek ezzel a lehetőséggel. Elmondta, a csecsemők és kisgyermekek esetében a kötelező oltásokkal köti össze a konzultációt, és ha szükséges, laborvizsgálatot is előír. Később azonban a fiatalok és fiatal felnőttek inkább csak akkor jönnek, ha valami panaszuk van vagy orvosi igazolásra van szükségük.

„A hölgyek inkább eljönnek panaszmentesen is, kérnek laborvizsgálatot, odafigyelnek az egészségükre. A férfiak kevésbé. Velük inkább munkahelyváltáskor és a jogosítvány cseréjekor találkozom. Van, aki öt-hat évig el sem jön. Ha valakinek nagy a vérnyomása, de ezt nem érzi, akkor nem zavarja, és nem érti, miért kell gyógyszert szednie. Tudatosítani kell benne, hogy a kezeletlen magas vérnyomás gondot okoz, és súlyos betegségekhez vezethet. A laborvizsgálatokból is sok mindenre fény derülhet, lappangó vagy kezdődő betegségekre.

Ezért fontos, hogy különösen 40 éves kor után férfiak és nők is jelentkezzenek a háziorvosnál, aki megvizsgálja őket, kikérdezi, és elküldheti további vizsgálatokra vagy akár szakorvoshoz.

Nem győzzük hangsúlyozni, milyen fontosak a szűrővizsgálatok, a betegségek megelőzése” – mondta a háziorvos.

Kevesen tudják: ingyenes laborvizsgálatok is részét képezik a megelőző jellegű szűrővizsgálatoknak Fotó: Veres Nándor

„Szűrővizsgálat” a sürgősségen

A megyei prefektusi hivatal segítségét kéri a Maros Megyei Egészségbiztosítási Pénztár annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tájékoztatni tudják a lakosságot a betegségmegelőző vizsgálatokról és a rendszeres háziorvosi konzultáció fontosságáról. Mint az egészségbiztosítási pénztár szóvivője, Alina Aldea elmondta, a friss adatok azt mutatják, hogy Maros megyében 2018–2019 között 20 százalékkal nőtt a sürgősségi ügyeletek betegforgalma. Ez részben annak tudható be, hogy

az emberek csak akkor mennek orvoshoz, amikor már nagy a baj, amikor a hetekig, hónapokig halogatott tünetek súlyosakká válnak.

„Azt szeretnénk, hogy a prefektusi hivatal közvetítő szerepet vállaljon, és hangolja össze a prevencióban érdekelt intézmények munkáját, hogy minél több ember tudomást szerezzen az ingyenes szűrővizsgálatra való jogosultságáról. Mindenképpen szükség van arra, hogy folyamatosan tájékoztassuk a biztosítottakat az ingyenes vizsgálatok lehetőségéről, felhívjuk figyelmüket arra, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb a betegséget megelőzni, az egészséget megőrizni, mint a betegséget kezelni” – mondta Alina Aldea.

Maros megyében egyébként pontos kimutatás sincs arról, hogy hányan vesznek rész az ingyenes szűrővizsgálatokon. A szóvivő arról számolt be, hogy a háziorvosnál jelentkezőket általában alaposan megvizsgálja a szakember, és ha indokoltnak tartja, akkor egy általános laboratóriumi vizsgálatot szokott kérni, illetve ha szükséges, továbbküldi a pácienst egy szakorvoshoz. Ritka azonban az, hogy a háziorvos csak olyan laborvizsgálatokat kér, amelyek ingyenesek. Ezért viszont nem azt vezeti be a nyilvántartásba, hogy szűrővizsgálatot végzett, hanem egy feltételezett diagnózist, amelyet majd megerősít vagy cáfol a vizsgálat eredménye.

Alina Aldea példaként említette azt is, hogy az országos méhnyakrákszűrési programban kijelölt nőgyógyászok vannak, akikhez el lehet menni ingyenes vizsgálatra. Sok nő viszont nem azokhoz az orvosokhoz megy el kivizsgálásra, akiknél ez ingyenes, hanem saját nőgyógyászukkal, magánrendelőben végeztetik el a vizsgálatot. Így viszont nem készülhet pontos statisztika arról, hogy hány nő végeztet rendszeresen méhnyakrákszűrést.

Ránézésre is sokat megtudunk

Míg a fiatalok, középkorúak esetében több tünetegyüttesnek kell fellépnie, hogy rászánják magukat, időt szakítsanak arra, hogy elmenjenek a háziorvoshoz, addig az idősebbek túl sokat ülnek az orvosi rendelők előtt, sorukra várva – vélekedett megkeresésünkre Kovács Ildikó Maros megyei háziorvos. Tapasztalata szerint a biztosítottak egy része nem tud róla, hogy joga van ingyenes vizsgálatokra, legfeljebb dereng számukra, hogy háziorvosuk pár éve üzent: születésük hónapjában keressék fel a rendelőt egy általános kivizsgálás elvégzése érdekében.

„Amikor a szűrővizsgálatokat jóváhagyták, sokan felkapták a fejüket a lehetőségre, és eljöttek. Volt olyan eset is, hogy nagyon komoly gondokat fedeztünk fel, például magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy pajzsmirigy-alulműködést. Már azért is megéri évente legalább egyszer elmenni a háziorvoshoz, mert kiderülhet, hogy a hátfájás, a kézzsibbadás, reggel a talpakban jelentkező fájdalom nemcsak a mozgás hiánya, az ülőmunka miatt van, hanem jelentősebb oka van, esetleg aggodalomra ad okot.

Egy tapasztalt háziorvos már ránézésre is sok minden el tud mondani a páciensről, ezért fontos, hogy rendszeresen találkozzanak”

– fogalmazott. A marosszéki háziorvos arról is beszámolt, hogy a páciensek sokfélék, vannak, akik internetről gyógyítják magukat, olyanok is akadnak, akik kizárólag csak homeopátiás szereket akarnak elfogadni, mások eltúlozzák a tüneteket, hogy minél több kivizsgálásra elküldje őket. Vannak olyanok is, akiket hosszú évekig nem lát, mert külföldre költöztek vagy egyszerűen csak tünetmentesek. Szerinte elsősorban akkor lehetne tájékozottabb, az egészségükre jobban odafigyelő embereket nevelni, ha a betegségmegelőzés fontosságát már az iskolai évek idején tudatosítanák a gyerekekben, vagy ha a munkahelyeken komolyabban vennék az üzemorvosi vizsgálatokat és az nem csak formaság lenne.

A szakemberekkel való beszélgetés során többször elhangzott,

jó lenne, ha kötelezővé tennék a szűrővizsgálatokat,

jobban mozgósítanák a háziorvosokat, de a polgármesteri hivatalokban dolgozó szociális munkásokat is jobban bevonnák a felvilágosító kampányokba. Ugyanakkor többen rámutattak: az állami és magán egészségügyi intézmények nyilvántartásának egységesítése is sokat segíthetne, átláthatóbbá tenné a rendszert. Ha ez megtörténne, jóval hatékonyabban lehetne kidolgozni az ingyenes szűrővizsgálatok rendszerét, illetve a betegségek megelőzését célzó programokat.

A legtöbben csak akkor fordulnak orvoshoz, ha baj van. Az egészségtudatosság még gyerekcipőben jár Székelyföldön Fotó: Gábos Albin

Mi jár ingyen?

Az érvényben lévő rendelkezések alapján a különböző korcsoportokba tartozó biztosítottak különböző ingyenes vizsgálatokra jogosultak. Ezekről bővebben a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője, Dragoș Tatu adott tájékoztatást. 0–4 éves kor között: 2, 4, 6, 9, 12, 15, 24, 36 hónapos korban egy ingyenes szűrővizsgálat biztosított a háziorvosnál. 4–18 év között évente egy vizsgálatra jogosult a tünetmentes gyerek. 18–39 év között a panaszmentes biztosítottak, akiknél nem áll fenn veszélyeztető tényező, háromévente egy klinikai vizsgálatot vehetnek igénybe. Azok viszont, akiknél a rizikótényező nem zárható ki, évente jogosultak a kivizsgálásra.

40 éves kortól minden évben igénybe vehetnek egy ingyenes szűrővizsgálatot a biztosítottak.

A klinikai vizsgálaton kívül a biztosítottak bizonyos paraklinikai vizsgálatokra is jogosultak. 2–5 éves kor között ez a vérszegénység és a rahitizmus kiszűrésére irányuló laborvizsgálatra, illetve a vérkép, vas- és kalciumszint meghatározására terjed ki.

6–11 év között azoknak, akiknek a testtömegindexük a normál érték fölött van, szintén felírhat ingyenes laborvizsgálatokat a háziorvosuk, egyebek közt a triglicerid- és a vércukorszint megállapítására, valamint májfunkciós próbákat. De kérhet a háziorvos laborvizsgálatot a vérszegénység kiszűrésére, a vérkép és a vasszint meghatározására is.

12–17 év között a normálisnál magasabb értékű testtömegindex esetén a páciens ingyenes koleszterin-, triglicerid- és vércukorszint-mérésre jogosult, valamint a TGO, TGP és az összfehérje meghatározására irányuló laborvizsgálatokra.

A tünetmentes 18–39 év közötti páciensek háromévente az alábbi ingyenes vizsgálatokra jogosultak: vörösvértest-süllyedés, vérkép, vércukor, fehérje ELFO, kreatinin, összkoleszterinszint meghatározása. 40 éves kortól a vérkép, a vörösvértest-süllyedés, a vércukor, az összkoleszterin, a fehérje ELFO, a kreatinin, férfiaknál a PSA, nőknél a TSH és a FT4 meghatározása szerepel az ingyenes vizsgálatok között. Az ingyenes szűrővizsgálatokra az állapotos nők is jogosultak.

Kovászna megyében sincs pontos kimutatás arról, hogy hányan keresték fel tünetmentesen háziorvosukat, kérve az ingyenes szűrővizsgálat elvégzését. Dragoș Tatu azonban a tapasztalatok alapján arról számolt be, hogy mivel nem kötelező elmenni a megelőző vizsgálatokra, sokan nem is teszik ezt meg, és csak akkor jelentkeznek az orvosnál vagy a kórházi sürgősségen, amikor már nagy a baj.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő nyolcoldalas közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot január 27-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport