A Hargitán kezdődik a raliszezon

A Hargitán kezdődik a raliszezon

Május elején Székelyudvarhelyen gyűl össze a ralimezőny

Fotó: Veres Nándor

Jövőre is nyolc versenyt rendeznek a romániai ralibajnokságban. Bár korábban az a hír járta be a szaksajtót, hogy két hagyományos helyszín, Bákó és Brassó is kikerült a versenynaptárból, a Román Autósportszövetség (Federația Română de Automobilism Sportiv, FRAS) legutóbbi döntése szerint nem. A Hargita Gyöngye Rali is ott van a versenyhelyszínek között, és a 2020-as bajnokság egyik legfontosabb versenye lesz, mivel május 1–2-án Székelyudvarhelyen kezdődik majd a harc a pontokért. Ferencz Csaba főszervezővel beszélgettünk.

Zátyi Tibor

2019. december 03., 12:322019. december 03., 12:32

2019. december 03., 12:332019. december 03., 12:33

– Korábban késő ősszel, majd jó pár éven át nyáron rendezték a Hargita Gyöngye Ralit, most viszont a bajnokság első versenye lesz. Milyen feladatokkal jár ez?

– Volt szezonzáró a Hargita Rali, majd többször a bajnokság közepén, mindig nagy érdeklődés övezte, jövőre viszont szezonnyitó lesz. Érdekes a szövetség hozzáállása, hiszen a versenyek szervezőinek megkérdezése nélkül döntött akkor, amikor nyilvánosságra hozta a 2020-as versenynaptárt,

Idézet
a Hargita Ralit pedig önkényesen a startpozícióba állította.

A korábbi évekhez hasonlóan nyári időpontra kértük a versenyt, ahogy már megszokta a közönség, ám végül ezt a drasztikus döntést hozták, nekünk pedig ehhez kell viszonyulnunk. Így két hónappal lerövidült a felkészülési idő, már gőzerővel tervezünk, hogy milyen pályarendszer legyen a májusi versenyen.

– Számíthatunk változásra?

– Szerintem lesz. Több helyről is hallottam – bár konkrét jelzést a szövetség részéről nem kaptam –, hogy szeretnék, ha a bucsini szakasz kikerülne a versenyből, mert szerintük igen gyors. Van, akinek tetszik, van, akinek nem. Szerintem nem volt gond vele, mivel a bucsini gyorssal is megfelelő volt a verseny átlagsebessége.

Idézet
Mindezek ellenére úgy döntöttünk, hogy új helyszíneket, pályákat próbálunk keresni.

80 százalékban már megvan a rali összetétele, a második nap konfigurációja ugyanaz lesz, mint júliusban, azaz a Patakfalva, a Szentpál és a Lövéte gyorsasági szakaszokat fogja teljesíteni a mezőny. Még nem biztos, hogy ki fog kerülni Bucsin, de ha igen, akkor keresünk 35–40 kilométernyi gyorsaságit a környéken, akár Csíkszereda is szóba jöhet. Kérdés, hogy hol találunk az időtervnek is megfelelő pályarendszert.

Galéria

A versenyfelület nem változik, aszfalton fognak száguldozni

Fotó: Pinti Attila

– Október végén már megjelent egy versenynaptár, amelyben hat verseny szerepelt, két hagyományos helyszín, Brassó és Bákó nem volt benne.

– Ezek voltak az első hírek. A szövetség önkényes döntése az egész ralis közösséget meglepetésként érte. Régi, neves versenyeket húztak ki egy egyszerű tollvonással. A hat verseny között így is ott volt a Hargita Gyöngye Rali.

Idézet
Minket nehezebben tudnak félreállítani, mivel nem hagyjuk magunkat.

Továbbá technikailag olyan versenyünk van évről évre, amibe nem tudnak belekötni. Természetesen vannak apróbb kellemetlenségek, az, aki ekkora embertömeget mozgat és rendezvényt csinál, ejt kisebb hibákat. De eddig is sikerült jól összeraknunk a Hargita Ralit. Ezen hibák többsége pedig idézőjelesen értendő, mivel nagy a részrehajlás a versenyek pontozói részéről.

Idézet
Szúrja pár ember szemét, zavarja őket, hogy ennyire népszerű a versenyünk és sokkal kisebb költségvetésből tudunk olyan színvonalat képviselni, mint a tízszer annyi pénzből gazdálkodók.

Nehéz feladat előtt állunk, mivel a bajnokság első versenye lesz, az újdonságok, a friss szabályok itt fognak először életbe lépni. A csapatom fel van készülve a feladatra, azonban most sokkal kevesebb időnk van. A támogatóinkkal már tárgyalunk, megkötöttük az első szerződéseket. Igyekszünk összerakni a költségvetést, mivel a verseny előtt két hónappal már a szövetség asztalán kell legyen a Hargita Gyöngye Rali teljes dokumentációja, nincs időnk késlekedésre.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

– Mit jelent egy nyitóverseny?

– Előnyt és hátrányt is. A felkészülés során, ha normális mederben zajlik, nem érhet meglepetés.

Idézet
Szeretnénk jövőre is újítani, a pályarendszerrel és a közvetítésekkel is szintet akarunk lépni.

Az első verseny mindig meghatározza az egész szezont. Mert mindenki igyekszik legalább elérni vagy túlszárnyalni azt a szintet, amit az első verseny elért. Több mint fél év szünet után lesz ismét rali, ennek pedig mindenki frissen, maximális gőzerővel vág majd neki, új csapatok és arcok jelenthetnek meg a szervizparkban. Egy első verseny mindig sokkal nagyobb érdeklődést generál, mint egy év közbeni vagy a végén lévő.

– A Hargita Ralit mindig is nagy érdeklődés övezte.

– Szerencsénkre minden évben megtisztelnek minket a román és a magyar versenyzők egyaránt. A május 1–2-ai időpont nem esik egybe magyar bajnoki futammal, így reményeim szerint a magyarországi ralisok jövőre is szép számban jönnek el hozzánk.

A 2020-as román ralibajnokság
             
             Név           Koefficiens      Dátum               Felület
1. Hargita Rali                 1        május 1–2.              aszfalt
2. Arad Rali                   1,2       május 22–23.         makadám
3. Argeș Rali                  1,2       június 26–27.         aszfalt
4. Nagyszeben Rali          1        július 17–18.         makadám
5. Bákó Rali                     1        augusztus 7–8.      makadám
6. Jászvásár Rali             1,2      szeptember 4–5.    makadám
7. Kolozsvár Rali            1,2      szeptember 25–26. aszfalt
8. Brassó Rali                   1       október 23–24.      makadám

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot december 3-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba