Wass Albert-szobor szovátai magánterületen

Krónika 2014. június 09., 19:40 utolsó módosítás: 2014. június 09., 19:42

Magánterületen emeltek szobrot Wass Albertnek a hétvégén Szovátán, miután a román állam által háborús bűnösnek tartott író alakját közterületen nem önthetik szoborba.

Fotó: Gligor Róbert László

Az amerikai emigrációban 1998-ban, kilencvenévesen elhunyt író, költő büsztjét vasárnap avatták fel a sóvidéki városban, Tóth Ferenc telkén. „Olyan irodalmi értéket képviselő személyiségre emlékezünk, aki műveivel bizton bekerült a világirodalom nagyjai közé” – hangoztatta Kozsik József marosvásárhelyi színművész a szoboravatón, amelyen részt vettek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik marosvásárhelyi szimpatizánsai, de a csíksomlyói búcsúról hazatérő magyarországi zarándokok is.

Bartha József holtmarosi református lelkész beszédében azzal vádolta a román hatóságokat, hogy elnyomott, gyarmatosított, másodrendű állampolgárként kezelik a magyarokat. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy Wass Albertet csak Romániában tartják háborús bűnösnek, holott az amerikai katonai és polgári titkosszolgálatok is „bűntelennek találták”, Huba fia pedig a West Point katonai akadémián folytatott tanulmányai után az amerikai hadseregben szolgált.

Az írót fiatal katonatisztként, bajusszal ábrázoló műkő mellszobrot – Miholcsa József képzőművész alkotását – Bajkó Norbert szovátai katolikus segédlelkész és Bartha József lelkész szentelte fel, áldotta meg. Tóth Ferenc az eseményen azt üzente a szovátai városvezetőknek: szeretné, ha az alkotás közterületre kerülne, sőt a jövőben Horthy Miklósnak is szobrot emelne.

A helyi amatőr képzőművész egyébként négy évvel ezelőtt arról híresült el, hogy március 15-én székely zászlót függesztett ki a szovátai városházára, majd napokon keresztül baltával állt őrséget. Tóth annak idején számos járókelőt megfenyegetett, hogy megöli őket, ha eltávolítják a lobogót, ugyanakkor a város polgármestere, rendőrök és újságírók ellen is feljelentést tett.

„Boldog vagyok, hogy most már többen vagyunk, akik a nemzetért, önmagunkért, Wass Albertért teszünk, aki megérdemli hogy emléket állítsunk neki” – nyilatkozta a szoboravatón Bartha József, a Czegei Wass Alapítvány elnöke.

Mint ismeretes, évekkel ezelőtt a román hatóságok hajtóvadászatot folytattak az erdélyi Wass-szobrok ellen, ennek nyomán a szászrégeni római katolikus plébánia, a holtmarosi református templom, valamint a Beszterce-Naszód megyei Vice iskolájának udvaráról is el kellett távolítani az íróról mintázott büsztöket. Sőt a vicei tanintézet is mindössze néhány évig viselhette Wass Albert nevét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat