Ultimátumot adott a tanügyminisztérium a vásárhelyi iskolaügyben

Hajnal Csilla 2017. május 04., 00:26 utolsó módosítás: 2017. május 04., 23:55

Az oktatási tárca úgy döntött: a marosvásárhelyi tanácsnak május 15-éig kell megoldania a Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetét, és úgy értékelte, a tanintézet felvehet diákokat a cikluskezdő osztályokba.

A szülők tanácsüléseken is kiálltak a katolikus iskola jövőjéért Fotó: Boda L. Gergely

A marosvásárhelyi önkormányzat május 15-éig kapott haladékot az oktatási minisztériumtól arra, hogy megoldást találjon a Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetére. Az iskola sorsáról kedden tárgyaltak Bukarestben az oktatási minisztérium kezdeményezésére annak a marosvásárhelyi tanácsi határozatnak a nyomán, amellyel az önkormányzat a szaktárcához fordul megoldásért a katolikus gimnázium ügyében.

Pavel Năstase tanügyminiszter az egyeztetésen leszögezte: mindaddig, míg a katolikus iskola ügyében nem születik végleges bírósági ítélet, sem az előkészítő osztályba való beiratkozást, sem a kilencedik osztályok indítását nem lehet felfüggeszteni, és az iskolát sem lehet a megyei hálózatból törölni.

A tárcavezető ugyanakkor közölte, amennyiben a határidőig nem születik megoldás az ügyben, minisztériumi vizsgálóbizottságot küld Marosvásárhelyre.

Hibát hibára halmoznak a vásárhelyi iskolaügyekben
Vaklármának bizonyult, hogy a marosvásárhelyi Református Kollégium léte is veszélybe került. Az illetékesek nyilatkozata alapján úgy tűnik, ismét a városháza iskolákért felelős igazgatósága hibázott.

Gabriel Ispas államtitkár azt javasolta, hogy az önkormányzat pótolja az iskola alapító okiratát. Mint ismeretes, a városi tanács 2014-ben a 271-es számú határozatával bocsátotta ki a dokumentumot, a prefektúra azonban megtámadta, és bírósági határozattal meg is semmisítették, újabb okirat azóta sem készült.

Mintegy „mellékes” információként arra is fény derült a megbeszélésen, hogy 

az elmúlt év augusztusában történt minisztériumi vizsgálódás után maga az oktatási minisztérium tett feljelentést az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA) az iskolalapítás kapcsán

– tájékoztatott Csíky Csengele, a katolikus gimnázium szülői csoportjának képviselője, aki egy másik szülővel, Zsigmond Imolával vett részt a tárgyaláson. Csíky szerint a vizsgálódás rossz irányba indult el, mert az iskola lett a főszereplője, nem pedig a városi tanács vagy a tanfelügyelőség.

A keddi bukaresti egyeztetésen részt vettek a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, a városi önkormányzat, a Maros Megyei Tanács, a megyei tanfelügyelőség képviselői, illetve a katolikus iskola szülői közösségének küldöttei is. A megyei tanfelügyelőség részéről Ioan Macarie főtanfelügyelő és Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes volt jelen.

A Római Katolikus Teológiai Gimnázium szülői közösségének képviselői egyébként meglepetéssel vették tudomásul, hogy az Unirea Főgimnázium szülői képviselői, illetve a magát Maros megyei szülői bizottságnak nevező szervezet küldöttei is részt vettek a tárgyaláson egy ügyvéd kíséretében. Mint kiderült,

a megyei szülői bizottság mindössze 12 óra alatt alakult meg, azelőtt senki nem hallott róluk.

Csíky Csengele, a katolikus iskola szülői csoportjának egyik képviselője érdeklődésünkre elmondta, ezt jogilag is meg fogják támadni. Az unireás szülők egyébként a tárgyaláson azt hangsúlyozták, jogtalanság érte őket a katolikus iskola megalapításával.

{K2}

A DNA – mint ismeretes – tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában az iskola nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az igazgató elleni eljárás hónapokra ellehetetlenítette a tanintézet működését. A Maros megyei tanfelügyelőség február végén arról rendelkezett, hogy a vizsgálat miatt bizonytalan jogi helyzetűnek vélt tanintézet nem vehet fel diákokat a cikluskezdő osztályokba.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat