Újabb beteginvázióra készülnek a kórházak: bár enyhébb tüneteket okoz, veszélyes a gyorsan terjedő omikron

Bíró Blanka , Pap Melinda , Tóth Gödri Iringó 2022. január 06., 21:43

Nem félnek különösebben a járvány ötödik hullámától az erdélyi kórházak vezetői, szakemberei, és bár bevallásuk szerint egyelőre kevés a tapasztalatuk az omikron variánsról, ugyanakkora nyomásra számítanak, mint korábban. „Már sok covidos beteget ápoltunk. Mindenki teszi a dolgát” – fogalmazott a Krónikának dr. Szöllösi Attila, a székelyudvarhelyi kórház ideiglenes orvos igazgatója.

Újabb beteginvázióra készülnek a kórházak: bár enyhébb tüneteket okoz, veszélyes a gyorsan terjedő omikron
galéria
Készültség. Az orvosok már érzik az esetszám-növekedést, és készülnek a nagyobb nyomásra Fotó: Veres Nándor

Több tapasztalattal vágnak neki, így kevésbé félnek az ötödik hullámtól, a kórházakra nehezedő várható nyomástól az erdélyi egészségügyi szakemberek, kórházvezetők. Bár az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus omikron variánsa kevésbé okoz súlyos tüneteket, mint a korábbiak, a Krónikának nyilatkozó szakemberek azt vetítik előre, hogy

a jóval gyorsabb terjedés miatt az intenzív osztályok most is telítettek lesznek.

Elsősorban az alapbetegségekkel rendelkezők és oltatlanok kerülhetnek nagy eséllyel ide, és mivel az omikron az oltottak körében is fertőz, a terjedés csökkentése érdekében fontos a maszkviselés és az óvintézkedések betartása.

Senkit ne tévesszen meg, hogy a delta-variánshoz képest enyhébb tüneteket okoz a koronavírus omikron mutációja – hívta fel a figyelmet dr. Radu Țincu, a bukaresti Floreasca kórház intenzív osztályának munkatársa. Elmondta, Románia különbözik a nyugat-európai országoktól, nálunk alacsony az átoltottság, ezért nem állítható nagy bizonyossággal, hogy az ötödik hullám tetőzésekor nem szorulnak nagyon sokan kórházi ellátásra.

Már most naponta kétszereződik az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, és ha 25–30 ezerre emelkedik, és 10 százalékuk igényel orvosi ellátást, evidens, hogy nagyon rövid idő alatt kimerül az egészségügyi rendszer”

– jelentette ki Țincu, arra kérve a lakosságot, hogy kerülje a zsúfolt helyeket, hordjon védőmaszkot a szabadban és zárt helyen egyaránt.

Érezhető a növekedés

Dr. Szederjesi János, a Maros megyei sürgősségi kórház intenzív osztályának szakorvosa a Krónikának elmondta, hogy az ötödik hullámra készülve ismét beüzemelik a marosvásárhelyi orvosi egyetem udvarán felállított moduláris egységet. Emellett a kórház intenzív osztályán is igyekeznek több helyet szorítani a covidos pácienseknek.

„Nagyon tele vagyunk nem covidos betegekkel, nem csak Maros megyéből, hanem a környező megyékből is” – mondta az orvos, aki szerint

a járvány miatt sokan nem fordultak időben szakemberhez egészségügyi problémáikkal, így most az intenzív osztály nem covidos betegeket kiszolgáló részlegére is nyomás nehezedik.

„Van egy kórterem, amit a covidos páciensek részére tartunk fel, egyelőre két pácienssel” – mondta a szakember, aki abban bízik, hogy az esetszám növekedésével a többi kórház is besegít az intenzív terápiára szoruló koronavírusos betegek kezelésébe.

Szederjesi János szerint a marosvásárhelyi kórházakban már most érzékelhető az esetszám növekedése, egyre több a páciens a sürgősségi osztályokon. „A jó hír azonban, hogy kevesen jönnek súlyos tünetekkel” – mondta az orvos, aki szerint a járvány újbóli fellángolása abból is érzékelhető, hogy a kórházban is egyre több alkalmazott fertőződik meg. Hozzátette azonban, hogy az omikron-mutációval fertőzöttek körében egyelőre még nem volt szükség intenzív terápiás ellátásra, vagy ha mégis, kevesebb.

A fertőzöttek száma nagy, pedig csak a jéghegy csúcsát látjuk. Ugyanis a tünetek sem annyira egyértelműek, mint korábban”

– mondta Szederjesi.

A szakemberek szerint a krónikus betegek és oltatlanok miatt ismét megtelnek a kórházak Fotó: Veres Nándor

Megtévesztően enyhe tünetek

Az intenzív terápiás orvos szerint a legtöbb fertőzött lázra, torokfájásra, köhögésre panaszkodik, azaz enyhe tünetekre, melyek egy hűlés esetében is előfordulhatnak. Épp emiatt fontos, hogy aki hűlési tüneteket észlel, az kerülje a társaságot, illetve teszteltesse magát – mondta.

„A személyzetünknél csak ilyen tünetek jelentkeztek, és akit leteszteltünk, az kivétel nélkül pozitív volt”

– osztotta meg a Krónikával az omikronnal kapcsolatos eddigi tapasztalatokat a szakember. Elmondta, azoknál a pácienseknél is enyhék a tünetek, akiknél a korábbi megfertőződéskor légzési nehézségek, légszomj állt fenn, és a sürgősségi osztályra is többnyire enyhe tünetekkel jönnek a páciensek. Hozzátette, hogy tapasztalataik szerint

az omikron az oltottak körében is terjed, ezért is javallott a tesztelés, izoláció, hogy csökkenteni lehessen a terjedés ütemét.

Ugyanakkor továbbra is fontos a beltéri és kültéri maszkviselés, távolságtartás, a gyakori szellőztetés, fertőtlenítés, kézmosás.

A személyes felkészülés kapcsán a szakember elmondta, a negyedik hullámnál javasolta, hogy a lakosság szerezzen be oxigénszintmérőt (pulzoximétert), mellyel követni lehet a vér oxigénszintjét, ugyanis ha ez 90 százalék alá csökken, javallott kórházi segítséget kérni. Azt, hogy most mennyire lesz szükség erre, nem tudni, ugyanis az omikron-variánsról nincs elegendő tapasztalat. „Egyelőre azt látjuk, hogy a tünetek nem annyira egyértelműek, és a páciensek nem szorulnak olyan nagy számban intenzív terápiás ellátásra” – mondta a szakember. De

mivel gyorsabban terjedő mutációról van szó, mely jóval több embert fertőzhet meg – napi 25 000–50 000 új fertőzöttre számítanak – valószínűleg súlyos betegekben sem lesz hiány, így számításaik szerint ugyanakkora nyomás nehezedik majd az intenzív osztályokra, mint korábban.

„Azok a páciensek, akiknek van társbetegségük, könnyen kerülhetnek intenzív osztályra” – magyarázta a szakember. Szederjesi János szerint az ötödik hullámban nagy előnyük, hogy több tapasztalattal rendelkeznek a járvány kezelése terén, a menedzsment, gyógykezelés szabályosabbá vált, az intenzív terápiás orvosok is számos szakmai találkozót tartottak, ahol új protokollokat dolgoztak ki.

Azonban az orvosi személyzetnél egyfajta kifáradás érzékelhető az elmúlt két évben rájuk nehezedő állandó nyomás miatt.

„Oda kell figyeljünk a személyzetre is, mert az intenzív terápiás ágyak száma országos szinten nem nagyon nőtt. Gépeket kaptunk, de ha az ágyak száma nem nőtt, a személyzet számát sem tudtuk növelni, és rájuk hárul az elkövetkező hullámok nyomása is”

– jelentette ki.

Segített volna a zöldigazolvány

Dr. Rosu Mátyás, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója is arra számít, hogy a következő hetekben emelkedik majd a kórházi kezelésre szorulók száma. A radiológus főorvos rámutatott: országszerte alacsony az átoltottság, és Kovászna megyében még az országos átlagnál is rosszabbak a mutatók, így az ötödik hullám valószínűleg ismét leterheli a kórházakat.

A zöldigazolvány kötelezővé tétele segített volna, ha a kormány korábban meglépi, hatékonyabb lett volna a megelőzésben, de még most sem késő. Segítene abban, hogy fékezze a vírus terjedését, a kórházakban ne növekedjenek rohamosan az esetszámok”

– jelentette ki. Mint mondta, a sepsiszentgyörgyi kórházban decemberben volt egy kéthetes időszak, amikor nem érkeztek a sürgősségre koronavírus-fertőzöttek, ám az elmúlt napokban újra napi 4–5 esetet regisztráltak.

Fotó: Beliczay László

Rosu Mátyás arra is kitért, hogy az egészségügyi minisztérium állapotfelmérő központok létrehozását javasolta, ahol a fertőzötteket vérvizsgálatnak, radiológiai vizsgálatnak veti alá, illetve megvizsgálja őket egy fertőző betegségek kezelésére szakosodott orvos. „Ha növekedik az esetszám, a központ működtetése is valamilyen szinten a többi beteg ellátásának rovására megy, megnövekedik a várakozási idő” – mutatott rá az orvos-igazgató.

Saját szakterületéről elmondta: nem tudnak külön röntgengépet biztosítani a fertőzötteknek, így felváltva dolgoznak, két órát vizsgálják a koronavírus-fertőzötteket, majd fertőtlenítenek, utána készítik a röntgenfelvételeket a többi betegnek.

Ha már napi 30–50 fertőzöttet kell megvizsgálni, mindenki számára növekszik a várakozási idő

– mutatott rá. Radiológiai szempontból az eddig domináns delta-variáns az esetek 15 százalékában okozott súlyos tüdőgyulladást, roncsolta a tüdőt, mondta, az omikronról azonban egyelőre nincs személyes tapasztalatuk, az általános szakvélemény szerint kevésbé súlyos a lefolyása.

„Kiderül, milyen szövődményeket okoz, ám az biztos, hogy az idősebb, krónikus betegek esetében ennek sem lesz olyan enyhe lefolyása, mint a fiatal, egészséges személyeknél”

– vetítette elő Rosu Mátyás.

Már nem félnek

Dr. Szöllösi Attila, a székelyudvarhelyi városi kórház ideiglenes orvos igazgatója lapunknak azt mondta, személyesen és kollégái körében is azt tapasztalja, hogy mivel már megtapasztaltak négy hullámot, melyek közül az utolsó „eléggé kemény volt”, különösebben nem félnek az ötödiktől. Ettől függetlenül minden eshetőségre felkészülnek.

Fotó: Olvasói felvétel

Ez elsősorban a személyzet állóképességére, teherbírására vonatkozik, hiszen ahogy az ország legtöbb kórházában, a székelyudvarhelyi intézményben is elérték az ágyak maximális számát, 527 ágy van. Ugyanez érvényes az alkalmazottak számára is, ezt korábban bővítették a szükségállapot által megengedett maximálisra.

A kórház vezetőségének keze ilyen szempontból „meg van kötve”, bármennyire súlyos hullám is következne, fogalmazott.

Dr. Szöllösi Attila szerint már a negyedik hullámban is érzékelték a székelyföldi alacsony átoltottság következményeit, és most sem számítanak jobb helyzetre, hiszen a térségben csak rövid ideig nőtt meg az oltakozási hajlandóság.

„Ugyanarra számítunk, mint az előző hullámban. Már sok covidos beteggel találkoztunk, sok covidos beteget ápoltunk. Mindenki teszi a dolgát függetlenül attól, hogy be van oltva, vagy sem, különösebben nem látok félelmet a kollégák arcán”

– fogalmazott. Rámutatott, meglátása szerint a zöldigazolvány kötelezővé tétele már nem változtatna az ötödik hullám lefolyásán, ám korábban alkalmazni kellett volna.

Az oltatlanokat féltik Csíkszeredában

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere a Krónika megkeresésére hangsúlyozta, hogy komolyan veszik az Egészségügyi Világszervezet és az egészségügyi minisztérium előrejelzéseit a következő hullám kapcsán. „Nem megijedni kell, hanem, amennyire lehet, felkészülni. Nagy beteglétszámot jeleznek előre a számítások, ezért intézményként megtesszük a szaktárca által előírt, illetve a kórház szakemberei által szükségesnek látott lépéseket azért, hogy ahogy eddig is, ezután is minden beteget ellássunk” – nyomatékosította.

Az ötödik hullám küszöbén azt is kiemelte, hogy aggasztó az alacsony székelyföldi átoltottság, ezért minden alkalmat megragadnak, hogy hangsúlyozzák a védőoltás fontosságát.

Fotó: Veres Nándor

„A negyedik hullám során a kórházunkban ellátott betegek 80 százaléka nem volt beoltva, ez bizonyítja, hogy a védőoltás véd a Covid-19 súlyos formái ellen. A kórház szakemberei továbbra is javasolják az oltás felvételét” – mondta Konrád Judit. A beharangozott nagy esetszán kapcsán kifejtette: a kórháznak van egy terve, mely alapján a betegek számának növekedése esetén vissza tudnak rendeződni a negyedik hullám során alkalmazott ellátási szintre, ennek alapján fognak lépni, ha szükséges lesz.

„Meg van annak a sorrendje, hogy melyik osztály fogadja a betegeket, hány ágyon, és ha ez a kapacitás betelt, akkor mi a következő lépés, milyen ütemben bővítjük az intenzív terápiás ágyak számát.

A humán erőforrás a legfontosabb ebben a tervben, és ahogy az előző hullám során, úgy most is lesz önkéntes, illetve irányított áthelyezés a nagyobb terhet viselő osztályokra”

– részletezte. Dr. Dombi István Levente, a kórház tüdőgyógyászati osztályának vezetője arról számolt be, hogy bár fárasztóak ezek az időszakok, amikor túlterhelt az egészségügyi rendszer a sok fertőzött miatt, erőt is ad a munkájuk. „Aki betegeket gyógyít, az hivatásán keresztül segít ott, ahol kell. Ha van is testi fáradtság, az a tény, hogy segíthetsz, legyőz minden testi határt. Sokszor láttuk, hogy egy gyógyult ember újra erőt ad meggyógyítani egy következőt. Ebből tartalékolunk a nehezebb időkre is” – fogalmazott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport