Ködbe vész a Kolozsvári Állami Magyar Színház és opera színpadának és épületének korszerűsítése

Ködbe vész a Kolozsvári Állami Magyar Színház és opera színpadának és épületének korszerűsítése

A ma a kolozsvári magyar társulatnak otthont adó épület 1913-ban épült, nyári színkörként működött 1920-ig. A Janovics Jenő-féle nyári színkör és filmstúdió kapott itt helyet

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Továbbra is a jövő ködébe vész a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak és a Kolozsvári Magyar Operának otthont adó épület és színpad korszerűsítése. Miközben a bukaresti kormányváltás előtt még úgy volt, hogy idén júliusban elkezdődhet a folyamat, a helyzet jelenlegi állása szerint legjobb esetben is csak a jövő évadot követően vághatnak neki. Tompa Gábor, a színház igazgatója a Krónikának elmondta, nem szeretné, ha megismétlődne a teátrum stúdióépületével kapcsolatban átélt tapasztalatuk, amikor 10 évig vártak arra, hogy megkapják a pénzt, aztán nyolc hónap alatt meg kellett építeni.

Kiss Judit

2023. július 05., 18:562023. július 05., 18:56

2023. július 05., 19:352023. július 05., 19:35

Csúsznak a Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera színpadának, illetve épületének korszerűsítési, kibővítési és javítási munkálatai, amelyeknek az idén nyáron kellett volna elkezdődniük. Bár az épületben színpadtechnikai, világítási és hangtechnikai szempontból is rengeteg minden korszerűsítésre szorul, és újabb helyiségeket kellene kialakítani, ezek az előrelépések egyelőre nem valósulhatnak meg – legalábbis a jövő évad végéig minden marad a régiben a jelek szerint – mondta el megkeresésünkre Tompa Gábor, a színház igazgatója. Kifejtette,

a beruházás a 2020-as kormányprogram része – ezt eredetileg 15 millió eurós összegre taksálták, de az árak azóta nyilván növekedtek.

Elfogadhatatlan tervet nyújtott be a nyertes cég

„Elsősorban amiatt csúszik a folyamat, mert a cég, amely megnyerte a közbeszerzést, amit a múlt évben írtak ki a megvalósítási terv elkészítésére, október végétől február elejéig nem jelent meg, hogy aláírja a szerződést az Országos Befektetési Társasággal (CNI) a beruházási minisztériumban. Így augusztusig kapott határidőt, hogy leadják a tendert, ez már eleve több hónapos csúszást jelentett” – fejtette ki Tompa Gábor.

Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Mint magyarázta, a tender – felmérések, megvalósíthatóság, statikai földmérések, mechanikai mérések – alapján majd meghirdetik az újabb közbeszerzést a tervezésre, kivitelezésre.

Idézet
Ennek az illető cégnek a színpadtechnika, a hang-világítás javítására tett javaslatai annyira kezdetlegesek, hogy gyakorlatilag elfogadhatatlanok, hiszen olyanok, mintha mondjuk egy 1960-as évekbeli falusi kultúrotthonra terveznék” – mutatott rá Tompa Gábor.
Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Azt is elmondta, ebből kiindulva a korszerűsítési folyamat értelemszerűen halasztást szenved. „Bár az építészeti külalakja is fontos az épületnek, mi ezt a korszerűsítést nem ezért csináljuk. Hanem azért, hogy legyen korszerű, funkcionális és az európai követelményeknek megfelelő technikánk: színpadtechnika, világítás, stb., ugyanakkor egészítsük ki az épületet olyan terekkel, amelyek

Idézet
hiányoznak mindkét intézményben: próbatermek, öltözők, anyagraktárak, zenekari gyakorlóterem, stb.” – sorolta az igazgató.

Kitért arra is, hogy a felújítás tervezése azért is válhat bizonytalanná, mert időközben megváltozott a kormány, kicserélődtek a miniszterek – köztük a kulturális, illetve fejlesztési szaktárcavezetők is.

Állandó változások: 27 kormány, 31 miniszter

„Amióta a színházat vezetem, 31 miniszter színre lépését értem már meg 27 kormány alatt. Érthető volt, hogy az RMDSZ ragaszkodott a fejlesztési miniszteréhez, hiszen megkezdett projektekről volt szó, amelyeket végig kellene vinni, s amelyeknek a befejezése bizonytalanná vált – köztük a kolozsvári színház épületének munkálatai is” – mutatott rá Tompa Gábor.

Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A színidirektor hozzátette, ha most belenézünk a kormányprogramba, akkor azt látjuk, hogy a korábbival ellentétben a beruházás már nem szerepel benne. „Persze az is lehet, hogy azért nem szerepel, mert nem tüntetik fel az eddig már elindított projekteket.

Nem szeretném, ha megismétlődne a kolozsvári színház stúdióépületével kapcsolatban átélt tapasztalatunk: 10 évig vártunk arra, hogy pénzeket folyósítsanak, aztán meg kellett építeni nyolc hónap alatt” – emlékeztetett az igazgató.

Mint mondta, azt sem szeretné, ha egyszer csak jönne egy földkotró és elkezdené bontani az épületet, és belátható időn belül nem lehetne befejezni a korszerűsítést. „Inkább ne nyúljanak semmihez, minthogy több évig ellehetetlenítsék a színház és az opera működését” – fogalmazott Tompa Gábor.

Jövő június előtt biztosan nem kezdődhetnek el a munkálatok

A színházigazgató kérdésünkre arról is beszélt, hogy a kilátások szerint meddig húzódhat-halasztódhat a korszerűsítés folyamata. „Korábban úgy volt, hogy most júliusban elkezdődnek a munkálatok, viszont most már biztosan csúsznak egy évet. Mert a legoptimistább forgatókönyv szerint ha augusztusban el is fogadják a tervekre vonatkozó tendert, utána ki kell írni a tervezés-kivitelezésre egy újabb közbeszerzést. Erre legalább öt-hat hónapot kell számítani, tehát mondjuk februárban lehet eredményhirdetés, utána hagyni kell kötelezően harminc napot az óvásra.

Legjobb esetben egy nyertes cég március végén-április elején kezdheti el megszervezni az építőtelepét, tehát magyarán jövő június eleje előtt biztosan nem kezdődhetnek el a konkrét munkálatok” – mondta el Tompa Gábor.

Rámutatott, mivel a következő évadban nem kerül sor konkrét műveletekre, ez bizonyos nehézségeket okoz a műsortervet illetően.

Galéria

Előkészületben a kolozsvári színház stúdióépülete 2008-ban

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

„Annak tudatában terveztük ugyanis a következő évadot, hogy idén elkezdődik a felújítás, ezért nem terveztünk nagyszínpadi bemutatót. Most próbálok ezen úgy változtatni, hogy legalább két új nagyszínpadi produkciónk is lehessen a következő évad műsorában” – mondta Tompa Gábor. Az igazgató arra is kitért, hogy

égetően nagy szükség van a korszerűsítésre, már csak azért is, mert a kolozsvári színházba nagy európai előadások is jönnek,

ugyanakkor nagyon rossz állapotban levő helyiségei is vannak a színháznak és operának.

Galéria

Idén novemberben 15 éves lesz a stúsióépület

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Novemberben jubilál a stúdió, fesztivált szerveznek

Tompa Gábor emlékeztetett, a magyar társulatnak otthont adó épület 1913-ban épült fel, nyári színkörként működött 1920-ig. A Janovics Jenő-féle nyári színkör és filmstúdió kapott itt helyet. Aztán a magyar társulat, a magyar színház átköltözött ide a Hunyadi térről (ma Piața Ștefan cel Mare). 1940-ben ideiglenesen visszaköltözött a Hunyadi téri épületbe, aztán 1945-től ismét vissza a Sétatér mellé.

„Az opera 1948-ban költözött az épületbe, amelyet eleve nem operaháznak építettek. Ezért van az például, hogy nem volt elég helyiség, a női kar és a színház férfi színészei ugyanabban az öltözőben vannak. Ezeket a hiányosságokat szeretnénk megoldani azóta is” – mondta Tompa Gábor.

Galéria

A Kolozsvári Állami magyar Színház készülő stúdióépületében a társulat tagjai 2008. szeptemberében

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Arra is kitért, hogy a Janovics-féle stúdióban – amiből aztán később díszletraktár lett – a díszleteket 1998-ig a kétméteres szintkülönbség miatt kötelekkel és csigákkal kellett felhúzni a színpadra. Ez a rész a beomlás veszélyével fenyegetett már az 1980-as évek vége óta. „Amikor Ion Caramitru lett a művelődési miniszter, sikerült elérnem, hogy adjon bontási engedélyt és a régi helyére építettünk egy új díszletraktárat. A stúdió tervét azonban az akkori gazdasági igazgatónk egyszerűen elszabotálta, ezért további tíz évet kellett várnunk a megépítésére” – elevenítette fel a színházépületben történt korábbi változásokat Tompa Gábor.

Galéria

A színházépületben színpadtechnikai, világítási éshangtechnikai szempontból is rengeteg minden korszerűsítésreszorul

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Arra is felhívta a figyelmet, hogy

idén novemberben 15 éves lesz a kolozsvári színház stúdióépülete,

ennek keretében nemzetközi fesztivált rendeznek az Európai Színházi Unió tagszínházainak előadásaiból.

Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

korábban írtuk

Bravúros színházi nyelven szól a zenéről az Ifjú barbárok című kolozsvári előadás
Bravúros színházi nyelven szól a zenéről az Ifjú barbárok című kolozsvári előadás

Csupa játék, lendület, átváltozás a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb, múlt héten bemutatott produkciója, a Bartók Béla és Kodály Zoltán életművéből inspirálódott Ifjú barbárok. 

korábban írtuk

Afrikai őserő az Interferenciák kolozsvári színpadán – Nagy József Omma című darabja igazi mozgásszínházi remekmű
Afrikai őserő az Interferenciák kolozsvári színpadán – Nagy József Omma című darabja igazi mozgásszínházi remekmű

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál egyik sokak által várt előadása volt a szerbiai magyar koreográfuszseni, Nagy József által rendezett Omma, melyben nyolc fekete-afrikai táncos mutatja meg, hogy „tánc voltunk, és tánccá leszünk”.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 13., szombat

Nem csak az egészségre káros: égő cigaretta okozta a tűzvészt Szatmárnémetiben

Égő cigaretta okozta a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál csütörtökön keletkezett tüzet – tájékoztatott szombaton a Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség.

Nem csak az egészségre káros: égő cigaretta okozta a tűzvészt Szatmárnémetiben
2024. július 13., szombat

Baltával támadt csendőrre, lelőtte a rendőr a garázdát, aki életét vesztette

Két lövést adott le az irányába és megsebesített szombaton Négyfaluban (Săcele) egy rendőr egy 36 éves férfit, aki baltával fenyegetett meg egy csendőrt. A lelőtt támadó később a kórházban életét vesztette.

Baltával támadt csendőrre, lelőtte a rendőr a garázdát, aki életét vesztette
2024. július 13., szombat

Kisiklott a Bécsből érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat Brassó megyében

Kisiklott a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat harmadik vagonjának egyik kereke Kőhalom (Rupea) térségében, személyi sérülés nem történt – közölte szombaton a román állami vasúttársaság (CFR).

Kisiklott a Bécsből érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat Brassó megyében
2024. július 13., szombat

Külföldi is volt az Arad megyében bankautomatát robbantó profi bűnözők között

Az Arad megyei nyomozó hatóságok elfogták a július 5-ei világosi (Şiria) bankautomata-rablás három gyanúsítottját, amikor a határon keresztül megpróbálták elhagyni Romániát. A három férfi egyike albán állampolgár.

Külföldi is volt az Arad megyében bankautomatát robbantó profi bűnözők között
2024. július 13., szombat

Kiterjesztette, meghosszabbította a vörös hőségriadót a meteorológiai szolgálat

Életbe lépett szombaton az ország megyéinek többségére érvényes harmadfokú, vörös hőségriasztás; a rekkenő hőség még hosszú napokig kitart. A meteorológiai szolgálat szombaton újabb riasztást adott ki.

Kiterjesztette, meghosszabbította a vörös hőségriadót a meteorológiai szolgálat
2024. július 13., szombat

Egyre súlyosabb a baj Erdélyben: ott sincs elég ivóvíz, ahová most vezették be a korábbi katasztrófa orvoslásaként

Naponta több figyelmeztetést, felszólítást, csapelzárásról szóló tájékoztatást közöl a Szamos Vízügyi Vállalat. Ugyanis a kánikula, illetve az ivóvíz „nem rendeltetésszerű használata” miatt immár többtucatnyi településen korlátozásokat kellett bevezetni.

Egyre súlyosabb a baj Erdélyben: ott sincs elég ivóvíz, ahová most vezették be a korábbi katasztrófa orvoslásaként
2024. július 12., péntek

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget

Faluvégi Ervin Zoltán eddigi főtanfelügyelő-helyettes személyében ideiglenes jelleggel magyar vezető áll Szilágy megye tanfelügyelőségének élén – számolt be pénteken a tanfelügyelőség tájékoztatása alapján a Monitorul de Sălaj megyei lap.

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget
2024. július 12., péntek

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest

A dolgozatok megjelölésének elmaradása ellenére átlagosan mintegy két-három tizeddel nőttek a kolozsvári magyar diákok jegyei román nyelv és irodalomból a tavalyiakhoz képest – nyilatkozták a Krónikának kincses városi magyar tanintézetek vezetői.

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest
2024. július 12., péntek

Az ország több mint felében korlátozzák a teherautó-forgalmat, erdélyi megyék is érintettek

A rendkívüli hőség miatt Románia 28, vörös hőségriadó alatt álló megyéjében korlátozzák nappal a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát az autópályákon, gyorsforgalmi utakon és országutakon.

Az ország több mint felében korlátozzák a teherautó-forgalmat, erdélyi megyék is érintettek
2024. július 12., péntek

Már 18 órája küzdenek a lángokkal a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál

Hat tűzoltó egység dolgozik továbbra is a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál csütörtökön keletkezett tűz eloltásán – jelentette pénteken a Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség.

Már 18 órája küzdenek a lángokkal a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál