Szatmár megyében terjeszkedik, és a románok felé nyit a „szatmáricummá” vált Partiumi Magyar Napok

Krónika 2018. július 20., 15:02 utolsó módosítás: 2018. július 20., 15:12

A tavalyi arculatfrissítés után programfelhozatalában és az előadások minőségében próbálja túlszárnyalni az elmúlt éveket a Partiumi Magyar Napok (PMN). A rendezvénysorozatot idén augusztus 20-a és 26-a között szervezik meg Szatmárnémetiben.

A szervezők szerint a PMN idén minden eddiginél nagyobb mértékben a multikulturalitás jegyében zajlik majd Fotó: Czinzel László

Stier Péter a szervezők pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a rendezvény 17. kiadásán több újítást is bevezetnek, az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy a PMN színházi előadásai nyitnak a román közönség felé is, hiszen valamennyi színházi előadás román felirattal lesz megtekinthető. A vizuális élmény szerelmeseinek kedvez a Coposu sétány rendezvénygödrében felállításra kerülő szabadtéri mozi, ahol nagy kivetítőn, egy héten át minden este minőségi és ismert filmeket vetítenek, ugyancsak román felirattal.

Stier Péter főszervező hozzátette: a 17. PMN a felsoroltak mellett a gyerekprogramok, kézműves termékeket kínálók számában is újít, hiszen mindkettőből az elmúlt évekhez képest jóval nagyobb számban várják majd az érdeklődőket. Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, a rendezvény társszervezője arról beszélt, hogy a Partiumi Magyar Napokon nem csak a koncertek kaptak hangsúlyos szerepet, hanem a kulturális programok is kiemelt fontossággal bírtak. Az elmúlt 16 év során több száz színházi előadással, kulturális témájú előadással és kiállítással lett gazdagabb a szatmári közönség.

Szőcs hangsúlyozta: idén a PMN kilép Szatmárnémeti határain kívülre, hiszen most először Nagykároly, Máramarossziget és Tasnád is bekapcsolódik az egyhetes kulturális és szórakoztató forgatagba.

Pataki Csaba, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke szerint ez azért is fontos kezdeményezés, mert így azokhoz is eljut a PMN, akiknek nincs lehetőségük a megyeszékhelyre utazni. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerint amellett, hogy üde színt visz a nyárba, a Partiumi Magyar Napok a város szempontjából turisztikailag is fontos tényező, mivel nem csak a helyi lakosságot szólítja meg. Az elöljáró közölte, a PMN idén minden eddiginél nagyobb mértékben a multikulturalitás jegyében zajlik, a sokszínűség jellemzi, hiszen a város valamennyi lakosának szól, a magyarság mellett a német kisebbség és természetesen a román nyelvű lakosság számára is tartogat látnivalókat. A szervezők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy akárcsak tavaly, idén is mellőznek mindenféle útlezárást a rendezvény alatt, hiszen nem szeretnék, hogy a PMN miatt fennakadások legyenek a forgalomban.

„Az elmúlt 16 év alatt a Partiumi Magyar Napok igazi szatmáricum lett, olyan rendezvény, melyet minden szatmári magyar ember magáénak érez s mely lassan a román lakosság körében is egyre nagyobb elismerésnek örvend” – jelentette ki Kereskényi Gábor polgármester. Magyar Lóránd szervező, parlamenti képviselő hozzátette: azon dolgoznak, hogy meghonosítsák a Szatmári termékek fogalmát.

Különben idén is megmarad a régi-új helyszín, a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvara, ahol hétköznaponként koncerteket rendeznek.

A Tűzoltótorony és a körülötte lévő tér valamelyest átalakul, ez a gyerekeké és a fiataloké lesz, a Kossuth-kertben pedig idén is a már hagyományos programok és koncertek várják majd az érdeklődőket, míg az új központban több nagykoncertre is sor kerül. Az idei év másik nagy újítása, hogy elkészült a rendezvény új honlapja, ahonnan nemcsak a legfrissebb híreket, információkat tudhatják meg az érdeklődők, de az elmúlt 16 év legemlékezetesebb pillanatait is feleleveníthetik.

Tavaly is nagy bulik jellemezték a Partiumi Magyar Napokat

Az idei PMN egyik kiemelkedő rendezvényeként tekintenek a szervezők tizenkét könyvkiadó termékeinek bemutatóval egybekötött könyvvásárára, s melynek a Kossuth-kert ad majd otthont. A részletes programról egyelőre keveset árultak el a szervezők, de elhangzott, hogy fellép a Budapesti Magyar Állami Operaház, a fiatalokat és a minőségi zene kedvelőit Király Viktor és Herczku Ágnes csalogatja ki a Református Gimnázium udvarára, a rendezvényre pedig Demjén Ferenc teszi fel a koronát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat