Súlyosbodó orvoshiány: saját érdekképviseletük csap ellenszelet a háziorvosoknak

Súlyosbodó orvoshiány: saját érdekképviseletük csap ellenszelet a háziorvosoknak

Sok a kezelni való. A legtöbb beteg legelőször a háziorvosához fordul, ha baj van

Fotó: Jakab Mónika

Több száz háziorvos hiányzik a romániai egészségügyi rendszerből. A krízishelyzetet jelenleg még tudják kezelni az egészségügyi hatóságok, de néhány éven belül a szakemberek fele nyugdíjba vonul, ami nehen pótolható érvágást jelent az egészségügyi alapellátás szempontjából. Duda Tihamér Attilával, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatójával jártuk körül a súlyosbodó orvoshiány okait.

Makkay József

2023. március 26., 09:562023. március 26., 09:56

2023. március 26., 10:222023. március 26., 10:22

– Folyamatosan arról szólnak a hírek, hogy egyre több háziorvos hiányzik az egészségügyi rendszerből, és a közeljövőben még súlyosabb lesz a helyzet. Mivel magyarázható a jelenség?

– Hargita megyében jelenleg 153 családorvosi állásra volna szükség, ezzel szemben csak 130 orvos dolgozik a hálózatban, 23 családorvos hiányzik. Egyre több nyugdíjas hagyja el a rendszert, és helyükbe kevesebb fiatal érkezik. Tavaly

Idézet
országosan 410 rezidens családorvosi helyet hirdetett meg az egészségügyi minisztérium, de közel negyven helyre nem volt jelentkező.

Egyértelmű üzenet ez azok számára, akik az egészségügyi rendszerért felelősek, hogy igen komoly problémák vannak. Valamelyest elfogadom az anyagi okokat is, ugyanakkor látni kell, hogy a családorvosi hivatásnak számos előnye van. A délelőtti és a délutáni munkaprogramjukat maguk szabják meg, és a szakorvosoktól eltérően éjszaka és hétvégén nem dolgoznak, ügyeletet nem vállalnak. A hátrányok között megemlíteném, hogy nagyon sok beteget kell naponta megvizsgálni, sokrétű egészségügyi gondokkal találkoznak és elég nagy a munkájukat övező bürokrácia, ami a szolgáltatások lejelentését és elszámolását illeti. Vannak tehát anyagi és procedurális nehézségek egyaránt, de sok ellenpéldát is ismerek a jól boldoguló családorvosi rendelőkről.

– Orvosi berkekben a háziorvost szakmailag nem annyira becsülik, sőt akad, aki le is nézi ezt munkát. Mennyire játszik szerepet a fiatal orvosok szakosodásában ez az előítélet?

– Az egészségbiztosítási pénztár részéről semmiféle előítélet nem létezik a családorvosokkal szemben: mi egyformán kezelünk minden orvost, akivel szerződéses viszonyban vagyunk. Ugyanakkor tény, hogy a szakmán belül kialakult egy negatív kép a családorvosokról, aminek megvannak az okai. E mögött elsősorban a családorvosok szakmai-érdekképviseleti szervezeteinek képviselői állnak, akik

Idézet
úton-útfélen világgá kürtölik, hogy a szakmájuk le van nézve, nincsenek megfizetve, nem értékelik a munkájukat.

Ezek a vádak egyértelműen túlzóak, de éppen elegendőek ahhoz, hogy a fiatalokat elbátortalanítsa ettől a munkakörtől. Az érdekvédelem nem titkolt célja, hogy jobb szerződéskötési helyzetbe hozza az általa képviselt orvosokat az egészségügyi pénztárral.

Galéria

Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója szerint igyekeznek meggyőzni a fiatal orvosokat, hogy térjenek haza

– Ez miként befolyásolja a szakosodó fiatal orvosokat?

– A megyei egészségügyi igazgatóságok, az egészségbiztosítási pénztárak vezetőit és a kórházmenedzsereket minden évben meghívják a marosvásárhelyi orvosi egyetemre a környező megyékből, hogy a rezidens szakvizsga előtt a jelöltekkel találkozzanak. Ilyenkor bemutatjuk az adott orvosi pályát, hogy a fiatal orvosok mire számíthatnak. Hangsúlyosan beszélünk a családorvosi hivatásról is. Elmondjuk, hogy

Idézet
a helyi önkormányzatok sok helyen szolgálati lakást biztosítanak a családorvos számára, és nem csak az orvosi kabinet berendezését, hanem annak költségtérítését is vállalják.

A bemutató végén mindig kiderül, hogy a fiatalok többsége a kórházmenedzsereknél érdeklődik, elsősorban a szakorvosi pálya vonzza őket. Miközben azt mondom, hogy nem szabad készpénznek venni a családorvosok érdekvédelmi szövetségeinek panaszáradatát, szembe kell nézni azzal is, hogy gondok vannak a szakma körül. Ezt a döntéshozóknak kell mielőbb megvizsgálniuk.

– A családorvosok képviselői többek között túlterheltségre és a szakorvosoktól eltérő, alacsonyabb jövedelemre panaszkodnak. Mennyiben tudnak ezen segíteni az egészségbiztosítási pénztárak?

– Vitatkoznék azzal a panasszal, hogy a családorvosnak kevesebb a fizetése, mint a szakorvosnak. A megyei egészségbiztosítási pénztárak honlapján megtekinthető, hogy a családorvosi rendelők hónapokra lebontva mennyi pénzt kapnak az egészségbiztosítótól. Az összeg havi 10 ezer és 50 ezer lej között mozog, attól függően, hogy a családorvosnak hány páciense van és milyen szolgáltatásokat végez. A háziorvos minden feliratkozott páciense után fix összeget kap, ami egyféle hűségpénz, és amiért gyakorlatilag nem kell tennie semmit.

Idézet
A különböző szolgáltatások – a betegek vizsgálata, a posztcovid betegek követése, vagy korábban a tesztelés, oltás, stb. – mind pluszpénzt hoz.

Az is többet keres, aki egy ügyeleti központban is dolgozik, tehát az orvoson múlik, hogy mennyit vállal. A Hargita megyében dolgozó 130 családorvosnak csak bizonyos hányada vesz részt a hét ügyeleti központ működtetésében, és 78-an követik a posztcovid betegek egészségügyi állapotának alakulását. Aki nem vesz részt plusz tevékenységekben, annak a javadalmazása is kisebb. Mi nem fizetést adunk a családorvosnak, hanem keretösszeget, amiből fenntartja az orvosi rendelőjét, kifizeti a nővért és felveszi a saját bérét. Hasonló a helyzet a szakorvosokkal is. A betegbiztosító szolgáltatásokat számol el magánkabinetekkel, járóbeteggondozókkal és kórházakkal egyaránt. A törvényes rendelkezések alapján a szakorvos fizetését mindig az adott egészségügyi intézmény dönti el, ahol alkalmazásban van. Nincs nagy különbség a különböző szakterületeken dolgozó orvosok javadalmazásában.

Galéria

A marosvásárhelyi orvosi egyetem fiatal végzősei. Az önkormányzatok is egyre több kedvezménnyel próbálják falura csábítani a fiatal szakembereket

Fotó: Haáz Vince

– Hogyan kezelik a háziorvoshiányt?

– Más a helyzet falun és városon. Ha városon kilép a rendszerből egy orvos, az könyebb helyettesíteni, mint egy községben, ahol csak egy családorvos dolgozik. Balánbányának például egyetlen háziorvosa sincs: a szükséges három rendelőt olyan orvosokkal oldottuk meg, akik hajlandóak voltak munkapontot nyitni, és részmunkaidőben itt is dolgoznak.

Idézet
A megyében több községnek nincs családorvosa, például a Kászonok falvaiban.

Egyelőre mindenhol találtunk átmeneti megoldást – a Kászonokba a jövő évtől érkezik egy fiatal végzős. Nagy gond, hogy a ma még kezelhető családorvoshiány pár év múlva kezelhetetlenné válik, amikor tömegesen nyugdíjba vonul a hatvanas éveiben járó orvosnemzedék. Noha az orvosok körében a hölgyek 63, a férfiak 65 éves korban mehetnek nyugdíjba, a legtöbb orvos most is 67 éves koráig dolgozik. Az orvosi kamara, valamint az egészségügyi igazgatóság évente kibocsátott engedélyével nyugdíjasként is besegíthetnek – van 71 éves csládorvosunk is –, ezzel is enyhítjük a szakemberhiányt.

– Az egyetem elvégzése után milyen mértékben térnek haza a székelyföldi megyékből elszármazott magyar orvosok?

– Folyamatosan követjük a rezidens képzésben részt vevő fiatal orvosok tevékenységét, akik innen származtak el. Mindenkitől van elérhetőségünk, és nyilván megpróbáljuk hazacsábítani őket. De nem csak velük tartjuk a kapcsolatot, hanem a más vidékről érkezőkkel is, akik Marosvásárhelyen szereztek orvosi diplomát. Nagy munka ez, hiszen

Idézet
meg kell győzni a fiatal orvosokat, hogy megéri hazatérni.

Nem mindig sikerül, de ha a helyi önkormányzat részéről is van egy jó ajánlat, akkor ott a családorvosi állás hamarabb elkél. Ezzel együtt is nagy a hiány, ami a bukaresti törvényhozók és a többi illetékes hatóság gyors beavatkozását feltételezi, hogy pár éven belül ne váljék olyan súlyossá a helyzet, amit már nem tudunk kezelni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 16., csütörtök

István, a király és Koppány alakjának eredeti megformálói is fellépnek a torockói Duna Napokon

Varga Miklós és Vikidál Gyula is visszatér a torockói Duna Napokra, a Fehér megyei, festői szépségű településen szervezendő eseményt 10. alkalommal tartják.

István, a király és Koppány alakjának eredeti megformálói is fellépnek a torockói Duna Napokon
2024. május 16., csütörtök

Arany helyett germániumot bányászna a román állam Verespatakon, de azért turisztikailag is kihasználná

Arany helyett a gazdasági szempontból kiemelten fontos fémkincsnek minősített germániumot bányászna a román állam Verespatakon, de a történelmi bányajáratainak idegenforgalmi hasznosítása is szerepel a kormány tervei között.

Arany helyett germániumot bányászna a román állam Verespatakon, de azért turisztikailag is kihasználná
2024. május 16., csütörtök

Egyetemi felvételire készülő erdélyi magyar diákoknak segít az OMDSZ portálja

Az egyetemi felvételi előtt álló magyar fiataloknak segít az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), mely idén is frissítette a Felvi.ro egyetemböngésző adatbázisát.

Egyetemi felvételire készülő erdélyi magyar diákoknak segít az OMDSZ portálja
2024. május 16., csütörtök

Orbán Viktor a Partiumba látogat és részt vesz az RMDSZ kampányában

Nekünk stratégiai partnerünk a partiumi magyarság a jövőben – jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön Nagyváradon.

Orbán Viktor a Partiumba látogat és részt vesz az RMDSZ kampányában
2024. május 16., csütörtök

Közösen hívják fel a figyelmet az uniós képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

„Az összmagyarság érdeke minél több, a nemzeti ügyért elkötelezett határon túli magyar és magyarországi képviselő mandátumszerzése” – hívják fel a figyelmet a határon túli magyar szervezetek közös, Nagyváradon kibocsátott nyilatkozatukban.

Közösen hívják fel a figyelmet az uniós képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek
2024. május 16., csütörtök

Folyamatosan szemmel tartják a beszivárgott víz miatt bezárt parajdi sóbányát

Folyamatosan figyelemmel kíséri a parajdi sóbánya állapotát a Hargita megyei és a helyi vészhelyzeti bizottság – közölte csütörtökön a prefektusi hivatal.

Folyamatosan szemmel tartják a beszivárgott víz miatt bezárt parajdi sóbányát
2024. május 15., szerda

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára

„Miért dolgozunk?” – ez volt a címe a felmérésnek, amelyet fiatalok körében készítettek a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) politikai, közigazgatási és kommunikációtudományi karán (FSPAC).

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára
2024. május 15., szerda

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak

Szász évvel ezelőtt kerültek ki az első mérnökök a Temesvári Műszaki Egyetem padjai mögül. A jubileumi ünnepségek keretében interaktív beszélgetésen vesz részt és előadást tart a bánsági városban a világhírű Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok.

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak
2024. május 15., szerda

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat

A június 9-i választásokon való részvételre és a keresztény értékeket felvállaló jelöltek támogatására buzdította a hívőket szerdán közzétett felhívásukban a romániai katolikus püspökök.

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat
2024. május 15., szerda

Ismét a falué lesz a rejtélyes módon Budapestre került, majd feltárt erdélyi görögkatolikus harang

Az összefogást, a közösség újjászületését is szimbolizálhatja a Budapesten előkerült, majd a jogos tulajdonosának visszaszolgáltatott kolozsborsai görögkatolikus harang – jelentette ki az átadási folyamatban résztvevő Vákár István.

Ismét a falué lesz a rejtélyes módon Budapestre került, majd feltárt erdélyi görögkatolikus harang