Sokszor elhangzott a békevágy a március 15-ei ünnepségsorozaton Kolozsváron

Sokszor elhangzott a békevágy a március 15-ei ünnepségsorozaton Kolozsváron

A járdára terelve vonultak az ünneplő magyarok a Protestáns Teológiától a Főtérre

Fotó: Rostás Szabolcs

A béke szorgalmazása, a fegyveres konfliktus beszüntetésének sürgetése lengte be a magyar nemzeti ünnepen Kolozsváron tartott rendezvénysorozaton elhangzott szónoklatokat. A kincses városban immár állandó kellékként meghonosított óriáskokárdával vonultak – a rendvédelmi szervek által a járdára szorítva – a magyarok a Protestáns Teológiától a Főtérre, ahol ökumenikus istentisztelettel, majd zenés-táncos szabadtéri ünnepséggel emlékeztek meg a márciusi ifjakról, a ’48-as hősökről. Terítékre került a nemzetek Európája, Orbán Viktor Nagy-Magyarország-térképes sálja, de a román–magyar autópálya-munkacsoport is.

Rostás Szabolcs

2023. március 15., 18:182023. március 15., 18:18

2023. március 15., 19:452023. március 15., 19:45

Nemigen értették a Protestáns Teológiai Intézetnél gyülekező kincses városi ünneplő magyarok, miért kell a járdán vonulniuk a Főtérre, ha a Bocskai (Avram Iancu) tér nyugati oldalát a március 15-ei megemlékezés alkalmából amúgy is lezárták a forgalom elől. Erre a rendvédelmi szervek sem szolgáltak magyarázattal, már korábban erre kérték a szervezőket. Emiatt a több mint ezer fős tömeg összezsúfolódni kényszerült a Főtérre menet a Bocskai tér–Deák Ferenc (Eroilor) utca útvonalon, a március 15-ei felvonulás már nem érinti a Bel-Magyar (Kossuth Lajos) utcát, amióta teljesen felújították.

Galéria

Itt már birtokba vette a kincses város Főterét a magyarok tömege

Fotó: Rostás Szabolcs

Az ünneplőbe, népviseletbe öltözött fiatalok kezében román, magyar és székely zászló lobogott, de Árpád-sávos, valamint Erdély-zászló is feltűnt, a menet elején ugyanakkor impozáns látványt nyújtott az óriáskokárda.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján rendezett ünnepség első megállója a Deák Ferenc utcai Teleki-ház volt, ahol Bem József tábornok megszállt 1848. decemberi kolozsvári győztes átvonulásakor, a jeles eseményt emléktábla őrzi. A palota erkélyén egy diák elszavalta Kölcsey Ferenc A szabadsághoz című költeményét, majd a piros-fehér-zöld színekben pompázó tömeg ünnepélyesen bevonult a gyöngyörűen felújított Szent Mihály-templomba.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Az Erdély második legnagyobb istenházában rendezett ökumenikus istentiszteleten László Attila Kolozs-dobokai főesperes-plébános azért fohászkodott, hogy a mostani háborús időkben Isten meghallgassa az emberiség kiáltó békevágyát, a világbékéért mondott imádságát. A Szent Mihály római katolikus plébánia plébánosa ugyanakkor áldást kért a magyar nemzetre és a véle együtt élő népekre.

Kovács István unitárius püspök ugyancsak reflektált az Ukrajnában dúló háborúra, és kifejtette, a történelem bebizonyította, hogy a szabadságot nem a fegyverekkel lehet kivívni, hanem azt keresve, ahol Isten van.

Galéria

Ökumenikus istentisztelet március idusán az erdélyi magyar történelmi egyházak képviselőivel a Szent Mihály-templomban

Fotó: Rostás Szabolcs

A Magyar Unitárius Egyház vezetője hálát mondott azért, hogy a magyarság „apró búzaszemként megmaradt Európa malomkövei között”. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke ünnepi beszédében arról beszélt, az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra való megemlékezésen túlmenően március 15. faggat is bennünket, magyarokat a sorsunkról, jövőnkről, megmaradásunkról. Szerinte fel kell tennünk a kérdést, akarunk-e a Kárpát-medencében magyar életet, majd hozzátette, ha mi nem mondunk le a szabadságunkról, akkor nincs az a nagyhatalom, amely elnyomhat bennünket.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

„Túléltünk forradalmakat, háborúkat, mert mindig született utána elég gyermek. A hazáért élni kell inkább, mint meghalni, ugyanakkor a márciusi ifjak is tudták, hogy szabadon élni csak békében lehet” – állapította meg Kató Béla püspök. Ezt követően Fehér Attila evangélikus lelkész, a Kolozsvári Egyházmegye Esperesi Hivatalának esperese mondott áldást, Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja pedig tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnöknek a külhoni magyarokhoz intézett üzenetét. Az istentiszteleten a kincses város magyar iskoláinak egyesített kórusa jóvoltából csendültek fel egyházi és világi énekek.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

„Az idő önmagában nem megszünteti, hanem elmélyíti a fegyveres konfliktusokat; ma is béke kell ahhoz, hogy kimaradjunk a háborúból” – ezt már Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette ki a kincses város Főterén felállított óriásszínpadon mondott ünnepi beszédében. Kolozsváron idén a szokásostól eltérő helyszínen, a Főtéren zajlott a március 15-ei központi ünnepség. A fideszes tárcavezető úgy vélekedett, szimbólumként vonul be a történelembe, hogy Erdély történelmi fővárosa Szent Mihály-templomát a román és a magyar állam közösen újította fel. Varga Mihály úgy vélekedett, március 15. vezérfonal, nem csak történelmi esemény, az intézményesített szabadságot, a nemzeti öntudatra ébredést jelenti.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere amellett foglalt állást, hogy a nemzetek Európáját kell építeni, nem pedig a Brüsszelben erőltetett központosított, európai szuperállamot.

Galéria

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint amikor 1848-at ünnepeljük, akkor mi, magyarok az autonóm nemzetállamokon alapuló sokszínű Európát is ünnepeljük

Fotó: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa

„A szabadságot nem egy sál vagy zászló veszélyezteti, hanem a nemzetállamok lebontása” – utalt a politikus az Orbán Viktor Nagy-Magyarország-térképpel ellátott sálja, illetve a székely zászló romániai kitűzése körüli romániai ellenérzésekre. Varga Mihály úgy vélte, a román–magyar kapcsolatokban immár egyre több az együttműködés, és egyre kevesebb a vita, örvendetesnek nevezte, hogy a két ország hatóságai közösen lépnek fel az ukrajnai nemzeti kisebbségek érdekében. A pénzügyminiszter ismertette azt is, hogy román–magyar autópálya-munkacsoport igyekszik összehangolni a két ország infrastruktúra-fejlesztését, egyúttal reményének adott hangot, miszerint hamarosan eljön az idő, amikor négyre nő a sztrádaátkelők száma a román–magyar határszakaszon.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

A kolozsvári március 15-ei ünnepségen felszólalt Oláh Emese alpolgármester, Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke, Irina Munteanu prefektus pedig felolvasta Nicolae Ciucă román kormányfőnek a romániai magyarokhoz intézett üzenetét. Az ünnepi műsort csaknem 200 néptáncos produkciója, valamint szavalatok és a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus előadása színesítette, majd felcsendült a román és a magyar himnusz.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Magyarország köztársasági elnöke által adományozott kitüntetéseket adott át Varga Mihály pénzügyminiszter délután a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

A ceremónián a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Lupescu Radu történész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszékének volt tanszékvezetője, egyetemi docense, valamint Néda Árpád fizikus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott rektorhelyettese.

Magyar Érdemrend lovagkeresztet kapott Bódizs György István főorvos, a kolozsvári Rehabilitációs Kórház orvosigazgatója, Bodó Mária zongorapedagógus, a Temesvári Tudományegyetem Művészeti Karának nyugalmazott docense, Gábor Csilla irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Irodalomtudományi Intézetének tanára, Murádin Jenő művelődéstörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Nagy Béla újságíró, színházi dramaturg, a Bunyitay Vince Közkönyvtár alapítója, Oláh Zoltán kanonok, Főszékeskáptalan képviselője, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara gyulafehérvári Pasztorális Teológia Intézetének igazgatója, címzetes egyetemi előadótanára, Reszler Mihály-János szentszéki tanácsos, Máramaros főesperese, a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly Plébánia plébánosa, valamint Szabó József orvos, helytörténet kutató, a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház újszülöttgyógyász főorvosa.

Galéria

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint amikor 1848-at ünnepeljük, akkor mi, magyarok az autonóm nemzetállamokon alapuló sokszínű Európát is ünnepeljük

Fotó: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Geréd Vilmos székesegyházi karnagyot, kántortanítót, László Miklós fotográfust, a Kolozsvár Társaság Fotó Szakcsoportjának vezetőjét, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagját, Popa Mártát, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatóját, Potyó István karnagyot, a kolozsvári Szent Mihály Plébánia kántorát, a Romániai Magyar Zenetársaság alelnökét és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának tanárát, Simon Gábor fuvolaművészt, a Kolozsvári Magyar Opera nyugalmazott igazgatóját, Solymosi Zsoltot, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatóját, vallástanárát.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Magyar Ezüst Érdemkeresztet adományoztak Barbu Mártának, a Margittai Általános Iskola nyugalmazott tanítónőjének, Daradics Jánosnak, a Romániai Magyar Cserkészszövetség dévai Kőműves Kelemen Cserkészcsapat vezetőjének, valamint Nagy Piroskának, az Érszőllősi Általános Iskola nyugalmazott tanárának.

Galéria

Diák szaval a Bem József-emléktáblával ellátott Teleki-ház erkélyén

Fotó: Rostás Szabolcs

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát

Három év, illetve két év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a marosvásárhelyi törvényszék Cătălin Cherecheș volt nagybányai polgármester anyósát és apósát.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát
2024. április 10., szerda

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerda délután iktatta a Központi Választási Irodánál (BEC) az európai parlamenti választásokon induló jelöltek listáját.

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon
2024. április 10., szerda

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy marosvásárhelyi rendőrt és egy másik gyanúsított személyt drogkereskedelem miatt.

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében
2024. április 10., szerda

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől

Rendőrök üldöztek Nagylakon egy lopott autót, amelyet egy 15 éves gyerek vezetett két másik, vele egykorú gyerek társaságában.

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől
2024. április 10., szerda

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium

Sikeres karriert és közösségi szerepvállalást megalapozó képzéssel várja a Kolozsváron tanuló és egyetemre készülő diákokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szervezet díjmentesen nyújt ingyenes kollégiumot a hallgatóknak.

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium
2024. április 10., szerda

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről

Életét vesztette szerda reggel egy 40 éves besztercei férfi, miután lezuhant egy épülő tömbház hetedik emeletéről, 15 méteres magasságból.

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről
2024. április 10., szerda

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi

A Bukarestben megszökött elítéltet „biztosan” elszállította valaki Nagyváradig, ahol végül a hajnali órákban elfogták, de ez nem jelenti azt, hogy segítséget kapott – nyilatkozta Bogdan Despescu belügyi államtitkár szerdán.

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi
2024. április 10., szerda

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor

Április 10-re virradóra, tragikus körülmények között elhunyt Bíró István, a Madéfalvi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora – jelentette be Facebook-oldalán az Erdélyi Református Egyházkerület.

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor
2024. április 10., szerda

A választási csatározások közepette a béke szigete szeretne lenni a 15. Kolozsvári Magyar Napok

Már bevett szokás, hogy Erdély egyik legnépszerűbb városünnepének, a Kolozsvári Magyar Napoknak a szervezői áprilisban lerántják a leplet a legfontosabb fellépők névsoráról, a tervezett újdonságokról.

A választási csatározások közepette a béke szigete szeretne lenni a 15. Kolozsvári Magyar Napok
2024. április 10., szerda

Intim fotók nyilvánosságra hozásával zsarolta tanárnőjét egy hetedikes diák az egyik erdélyi városban

Jobb jegyeket akart, ezért megzsarolta történelemtanárnőjét egy hetedikes diák Brassóban.

Intim fotók nyilvánosságra hozásával zsarolta tanárnőjét egy hetedikes diák az egyik erdélyi városban