Összefognának a nagycsaládosok

Szucher Ervin , Szucher Ervin 2006. december 11., 00:00
Nyárádszereda: közös összefogásra van szükség a hatékony érdekérvényesítéshez – erre a következtetésre jutottak a székelyföldi magyar családszervezetek képviselői, akik a hét végén Nyárádszeredában találkoztak. A hozzászólásokból kiderült, hogy egyeztetés és jól összehangolt tevékenység hiányában a szervezetek külön-külön nehezen hallathatják hangjukat, bajosan érvényesíthetik érdekeiket.
Helyzetüket nehezíti az egyre nagyobb teret hódító családellenes szemlélet, de bizonyos helységekben még az önkormányzattal folytatott párbeszéd is elakad, mihelyt székházra vagy bizonyos programok támogatására nyújtanak be igényt.
Míg Csíkszeredában nemcsak az önkormányzat, hanem a prefektúra, sőt alkalomszerűen a rendőrség is támogatja a nagycsaládosok tevékenységeit, Marosvásárhelyen mindkét hasonló munkát kifejtő egyesületet székhely nélkül hagyta a polgármesteri hivatal. Kézdivásárhelyen azért nem felhőtlen a viszony az önkormányzattal, mert annak képviselői kijelentették: csupán egyetlen szövetséggel, és nem három kis egyesülettel akarnak párbeszédet folytatni. „Ha a székelyföldi magyar családszervezetek nem tudnak egységesen, egymásért fellépni, lesöprik őket” – figyelmeztetett éppen ezért Szabó Endre, a Magyarországon közel húsz éve működő Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) az elnöke. A NOE jelen levő vezetője hangsúlyozta: ahhoz, hogy az anyaországban a mindenkori hatalom komolyan vegye a nagycsaládosok törvényjavaslatait, összefogásra volt szükség a tekintély kiharcolásához. Csíki Sándor, a találkozó szervezője úgy vélekedett, hogy nálunk már az is előrelépésnek számít, hogy az RMDSZ beemelte programjába az általuk kidolgozott családpolitikát. „Az más kérdés, hogy ebből mit valósított meg” – jegyezte meg, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Kerekes Károly parlamenti képviselő személyében komoly támogatóra találtak. Sok esetben viszont a potenciális tagság jelenti a legnagyobb gondot. „Még mindig akad olyan, aki úgy állít be hozzánk, hogy megkérdezi: mit kap azért, ha beiratkozik az egyesületbe?” – panaszolta el Bandi Mária, a Kézdivásárhelyen bejegyzett Õrcsillag Egyesület tagja. Válaszként csíkszeredai kollégája, Dánél Sándor hangsúlyozta, hogy a családszervezeteknek nem halat kell adniuk a tagságnak, hanem meg kell tanítania az embereket halászni.
A nagycsaládosokat tömörítő szervezetek közös nyilatkozatot fogadtak el a Maros megyei kisvárosban. Ebben együttműködési szándékukat fejezik ki a székelyföldi magyar szervezetekkel, a családok érdekvédelmének szolgálatára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat