Nem mindenkit riaszt a Ro-Alert: sok telefonkészülék maradt néma a most lejárt tesztidőszakban is

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 01., 10:22 utolsó módosítás: 2019. augusztus 01., 10:27

Miközben sokaknak az idegeire ment az elmúlt időszakban kapott Ro-Alert tesztüzenetek száma, igen sokan mondják, hogy egyetlen próbariasztást sem kaptak, sőt élesben is néma maradt a telefonjuk. A Krónika által megkérdezett illetékes szerint ennek több oka lehet; tanácsokat is adott.

Nem mindenkit figyelmeztetnek. Az illetékes szerint több oka is lehet a riasztás elmaradásának Fotó: Gecse Noémi

Akad, akit a Ro-Alert figyelmeztető rendszertől elvihet a cunami vagy a forgószél, mások meg arra panaszkodnak, hogy napi több tesztüzenetet is kapnak telefonjukra, így azt sem tartják kizártnak, hogy valós figyelmeztetés esetén is laza csuklómozdulattal „kinyomják” azt, és folytatják a dolgukat – derült ki a Krónika munkatársai által végzett, nem reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A rendszert július 17. és 30. között tesztelték legutóbb, az üzenetben az állt, hogy teszt zajlik, és nincs vészhelyzet.

Az általunk megkérdezettek közül viszonylag sokan mondták, hogy nem kapják meg a tesztriasztást, volt, aki soha nem kapott, s akadt olyan is, aki egyszer, még a tesztidőszak elején, aztán többé soha. És nemcsak a tesztriasztás nem futott be, hanem amikor Nagyváradon kitört az ítéletidő, és a környezetében majdnem mindenki megkapta a vörös riadót, az ő okostelefonja akkor is néma maradt. Arra gyanakodott amúgy, hogy az ok az lehet: készüléke több éves modell, régi operációs rendszerrel, ám találtunk olyanokat is, akiknek naprakész Androiddal sem érkezett egyetlen Ro-Alert-üzenet sem.

Akik nem kaptak tesztüzenetet, elsősorban azt kell leellenőrizniük, hogy a telefonkészülékeiket megfelelően beállították-e”

– válaszolta a Krónika érdeklődésére Marius Tolvaj, a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője. Mint részletezte, a különböző készülékmodellek és szolgáltatók esetén más-más beállításra van szükség, erről pontos tájékoztatás olvasható a ro-alert.ro, valamint a mobilszolgáltatók honlapján.

A szóvivő tájékoztatása szerint ugyanakkor a vészjelzés nemcsak az okostelefonokra fut be, ám a készüléknek mindenképp kompatibilisnek kell lennie a Cell Broadcast technológiával. „Ha egy bizonyos telefonmodell nem szerepel a honlapok listáján, még nem jelenti azt, hogy nem kompatibilis a rendszerrel, a teszteket éppen azért végzik, hogy a mobilszolgáltatók folyamatosan frissítsék az adatokat. Ezért azt javasoljuk, érdemes újra leellenőrizni időnként a listákat, és ez alapján beállítani a telefonkészüléket” – mutatott rá Tolvaj.

Meglátása szerint különben több oka is lehet, amiért a figyelmeztető jelzés vagy a tesztüzenet nem érkezik be a telefonra: a készülék nincs bekapcsolva, nincs térerő, nem kompatibilis a Cell Broadcast technológiával, vagy nincs megfelelően beállítva. A hatóságok szerint akkor sincs ok aggodalomra, ha valaki nem kapja a figyelmeztetést, hiszen a vészjelző rendszer egy csomag része, más csatornákon is értesítik a lakosságot, ha baj van. Megszólalnak például a szirénák vagy a rádiók, televíziók közlik az információkat. Ennek ellenére a hatóságok mindenképp arra kérik a lakosságot, hogyha megkapják a vészjelzést, erről tájékoztassák a környezetükben élőket, hogy azok is tudomást szerezzenek róla, akik valamilyen okból nem kaptak riasztást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat