Börtön is járhat az állatvédelmi szabályok áthágásáért, nem csak pénzbírság

Börtön is járhat az állatvédelmi szabályok áthágásáért, nem csak pénzbírság

Az elkóborolt kutya gazdáit felelősségre vonja az állatvédelmi rendőrség

Fotó: Veres Nándor

Az állatok nem megfelelő tartási körülményeiért, vagy kínzásáért nem csak pénzbírságot, hanem börtönbüntetést is kiszabhatnak Romániában – figyelmeztet az állatvédelmi rendőrség, amelynek megyei igazgatóságai egyre több visszaélést göngyölítenek fel országszerte. Madaras Péter kolozsvári állatorvossal, állatvédő szakemberrel jártuk körül a romániai állatvédelem kihívásait. A szakember arra figyelmeztet, sehol nincsenek biztonságban, akik rosszul bánnak az állataikkal.

Makkay József

2024. április 08., 10:032024. április 08., 10:03

Egyre gyakoribb az állatvédelmi rendőrség fellépése a háziállatokat rossz körülmények között tartó, vagy kínzó személyekkel szemben. Elegendő egy feljelentés, és a hatóság emberei épp úgy kivizsgálják az ügyet, mint amikor családon belüli erőszak vagy más testi sértés vádjáról érkezik értesítés a bűnüldöző szervekhez. A 2006/205-ös számú állatvédelmi törvény 1-5 év közötti börönbüntetést vagy pénzbírságot ír elő a háziállatok szándékos megsebesítéséért, vagy a rossz tartási körülményekért (aki például éhezteti az állalait).

Amennyiben a hatóságok rábizonyítják az elkövetőre, hogy kínozta, kínzással megölte az állatot, vagy állatviadalokat szervezett, 2-7 év közötti fegyházbüntetésre számíthat.

Állatkínzó juhász Suceava megyében

Romániában az utóbbi években számos eljárás indult az állatvédelmi rendőrség kezdeményezésére, a hatósági beavatkozás legtöbbször pénzbírsággal végződött. Ugyanakkor volt néhány eset, amikor a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az elkövetőt, és olyan is akad, aki rács mögé került háziállatok kínzásáért.

A joggyakorlat szerint állatkínzásért ma már előzetesbe kerülhet az elkövető, ha a nyomozó hatóságnak elegendő bizonyítéka van a tett elkövetéséről. A napokban a Suceava megyei Burla községben vettek őrizetbe a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai egy 31 éves juhászt, aki dühét egy birkán töltötte ki.

A férfit egy kirándulócsoport tagjai filmezték le telefonnal 2022 augusztusában: a juhász magából kikelve többször földhöz vágta a juhot, mert az elkóborolt a nyájtól.

Az állatkínzásról szóló bizonyítékok alapján a juhász ellen összeállított bűnvádi dossziét az ügyészség bő másfél év után véglegesítette, és eljuttatta a bírósághoz, az elkövetőt pedig őrizetbe vették. A Suceava megyei rendőr-főkapitányság közleménye kiemeli az állatkínzással megvádolt férfinak a védtelen állattal szembeni brutális viselkedését; a szerencsétlen pára végül belepusztult a bántalmazásba.

Galéria

Madaras Péter állatorvos rendelőt és állatkórházat is működtet Kolozsváron

Fotó: Makkay József

Ezer lejes büntetés egy elkóborolt ebért

Az erdélyi megyék közül elsősorban Kolozs megyében mutat kiemelkedő aktivitást az állatvédelmi rendőrség, amely a megye területén több állatvédelmi szervezettel karöltve vizsgálja az állatvédelmi szabályok betartását. Madaras Péter állatorvos – aki szakemberként számos állatvédő egyesületnek segít – a Krónikának elmondta, hogy az általa vezetett állatklinikán állandó vendég az állatvédelmi rendőrség. A hatóság emberei rendszerint őt szokták felkérni, hogy az elkóborolt és megtalált ebek mikrocsipje alapján az országos regiszterben azonosítsa a kutya gazdáit.

Idézet
A rendőrség megkeresi az elkóborolt eb gazdáját, és felelősségre vonja.

A kisebb kilengések rendszerint pénzbüntetést vonnak maguk után: a gazda felelőssége, hogy a kutyája ne szabadulhasson el a portáról. A hatóság emberei a helyi rendőrséggel karöltve az egész megyében felügyelik a folyamatot. Ezzel magyarázható, hogy a kilencvenes évek kóbor kutyafalkái eltűntek a közterekről” – mutat rá a megyei állatvédelmi hatóság munkájának hatékonyságára a kolozsvári állatorvos.

korábban írtuk

Hadilábon állunk az ebek ivartalanításával, oltásával, a hatósági állatorvosok helyett a civil szervezetek ügyködnek
Hadilábon állunk az ebek ivartalanításával, oltásával, a hatósági állatorvosok helyett a civil szervezetek ügyködnek

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság rendelete alapján kötelező az ebek ivartalanítása és veszettség elleni védőoltása, ugyanakkor javallott a kutyák mikrocsipezése. Madaras Péter állatorvossal jártuk körül a számos kérdést felvető témát.

Madaras szerint súlyosbító körülménynek számít, ha egy elszabadult háziállat balesetet szenved, mint ahogyan nemrég történt egy amerikai akita ebbel, amelynek kolozsvári gazdája valószínűleg külföldön dolgozik, és nem viselte gondját a kutyájának. A megsérült állat lábát az állatklinikán műtötték, miután egy állatbarát személy behozta a rendelőbe az utcán szenvedő ebet. Az állatvédelmi rendőrség most a gazdáját keresi, eljárást indítottak ellene.

Az állatvédő szakember példaként egy széki gazda esetét is felhozta, akinek a kutyáját Szamosújváron fogták be a helyi rendőrök, és átadták az állatvédelmi hatóságnak. A széki ebtulajdonost ezer lejre büntették: Madaras szerint ez nem csak a faluban, hanem a környéken is elrettentő lehet minden olyan ebtartó számára, aki közömbös az állatvédelmi szabályok tiszteletben tartása iránt.

Erdély jár az élen jó példával

„A román állatvédelmi törvény igen szigorú jogszabály, amelyet az országban nehéz betű szerint alkalmazni, mert akkor az állattartók felét meg kellene büntetni. A háziállatok számára olyan tartási feltételeket ír elő, amire sok gazda még nem figyel. Az ebet nem lehet rövid láncon és tűző napon tartani. Naponta két órára legalább egy elkerített részen szabadon kell mozognia. De a többi állatfaj esetében is jól körül határolható állatvédelmi szabályok léteznek” – hívta fel a figyelmet portálunknak Madaras Péter.

Ezekre az előírásokra oda kell figyelni, mert

egyre több állatszerető, állatvédő ember ,,riadóztatja” a rendőrséget a szenvedő állatok láttán, a hatósághoz befutó feljelentések zöme ebből a körből származik.

Amennyiben a feljelentést iktatják, a hatóságnak kötelezően ki kell vizsgálnia az ügyet.

A Krónikának nyilatkozó állatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több bejelentés érkezik kiránduló emberektől, akik bántalmazott lovak, szarvasmarhák vagy birkák láttán lefilmezik az esetet, és a bizonyítékot továbbítják a hatóságoknak. Ez azt jelenti, hogy sehol senki nem érezheti magát „biztonságban”, ha dühét az állatokon akarja kitölteni.

A szakember úgy látja, hogy a romániai állatvédelem terén történt lassú, de biztató elmozdulás a civil szférának, az állatbarát egyesületek hatékony munkájának köszönhető. Az állatvédelmi rendőrség elsősorban az állatvédő egyesületeket tekinti partnerének, és ennek az összefogásnak betudhatóan pár év alatt jelentős változásokat értek el a romániai közgondolkodásban. Madaras szerint azonban ezen a téren is Erdély jár az élen, a régióban működik a legtöbb állatvédő egyesület.

korábban írtuk

Állatkínzás miatt indult eljárás, miután egy gyerek ostorral vert egy megkötött macskát
Állatkínzás miatt indult eljárás, miután egy gyerek ostorral vert egy megkötött macskát

Állatkínzás miatt indított büntetőeljárást a Brassó megyei rendőrség, miután a TikTokon megjelent egy videó, amelyen egy 12 éves gyermek ostorral ver egy macskát.

korábban írtuk

Állatkínzás miatt indított bűnvádi eljárást a rendőrség a váradi kutyamenhely működtetői ellen
Állatkínzás miatt indított bűnvádi eljárást a rendőrség a váradi kutyamenhely működtetői ellen

Szörnyű állapotok uralkodnak a nagyváradi állatmenhelyen – erősítette meg az állatvédelmi rendőrség, mely bűnvádi eljárást indított az ügyben. A rendőrök önkéntesek bejelentése nyomán ellenőriztek a Grivei utcai helyszínen.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe
2024. május 10., péntek

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt

A Hamász palesztin iszlamista szervezet felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy utóbbi elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán található Rafah város ellen.

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt
2024. május 09., csütörtök

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti

Az RMDSZ felelősséget vállal az erdélyi magyar közösségért, építeni akarja a szülőföldet, és hallatni az erdélyi magyarok hangját Brüsszelben – hangoztatta Kelemen Hunor csütörtökön Székelyudvarhelyen, a szövetség székelyföldi kampányrendezvényén.

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti
2024. május 09., csütörtök

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével

Akadnak, akik szépnek mondható összegeket keresnek azzal, hogy pillepalackokat, üvegeket és fémdobozokat gyűjtenek össze és adnak le a betétdíjas visszaváltási rendszer keretében.

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével
2024. május 09., csütörtök

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba

Őrizetbe vett a Bihar megyei rendőr-főkapitányság egy 18 és egy 16 éves fiatalembert, akik ellen többszörös lopás miatt nyomoznak – olvasható a rendőrség közleményében.

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba
2024. május 09., csütörtök

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt

Belső vizsgálatot indított a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság annak megállapítására, szakszerűen járt-e el két munkatársuk egy garázda előállítása során.

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt
2024. május 09., csütörtök

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma

Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtökön Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője.

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma
2024. május 09., csütörtök

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra
2024. május 09., csütörtök

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól

Heves esőzések és a légköri instabilitás miatt több erdélyi megyére is sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Arról is tájékoztattak egyúttal, hogy folytatódik az időjárás lehűlése.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól