Nem bűncselekmény a Mi Hazánk szerint, hogy politikusa felakasztatná Parászka Boróka újságírót

Nem bűncselekmény a Mi Hazánk szerint, hogy politikusa felakasztatná Parászka Boróka újságírót

Bartha Barna zsidózik, és afölött kesereg, hogy nem folyamodnak emberöléshez a székelyek

Fotó: Bartha Barna/Facebook

Nem esik a büntetőjog kategóriájába a Mi Hazánk szerint, hogy nemzetpolitikai kabinetjének vezetője erdélyi magyar újságíró felakasztásáról beszélt egy székelyföldi fórumon. Miközben a Bartha Barna akasztásos „eszmefuttatásáról” beszámoló Transtelex nem fedte fel, kiről beszélt a politikus, az anyaországi ellenzéki párt a Krónikának elárulta: Parászka Borókáról, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársáról volt szó, és kivizsgálják az esetet. Az újságíró lapunkkal közölte, az illetékes hatóságokhoz fordul a történtek nyomán.

Rostás Szabolcs

2022. november 03., 20:442022. november 03., 20:44

2022. november 03., 21:482022. november 03., 21:48

A Transtelex szerdán közölt cikkében számolt be arról, hogy ismert erdélyi újságíró akasztásáról beszélt székelyföldi szervezetépítő „turnéjának” sepsiszentgyörgyi fórumán Bartha Barna. A Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetének vezetője az esemény maroknyi részvevője előtt keményen ostorozta a magyarországi sajtót. Szerinte ha kétszer annyit élt volna, Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor akkor se tudott volna akkora kárt okozni a székely népnek, mint „az RTL Klub és a bandája”, valamint a Duna TV. Az erdélyi portál idézeteket közöl a Mi Hazánk politikusának kirohanásából, nem fedi fel azonban, hogy melyik magyar újságírót támadja Bartha.

Megjelent ugyanakkor egy hangfelvétel csütörtökön a Transtelex magyarországi testvérlapjának, a Telexnek a felületén, ez alapján pedig kiderül, hogy Parászka Borókáról, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársáról volt szó.

„A naiv és tiszta székely nép óhajtotta a magyar szót, és akkor megjelent a Magyar Televízió a maga mocskával a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó pusztító programokkal, mocsokkal. Vagy meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból Parászka Borókát. Hát ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, nem tudják kiiktatni maguk közül, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk. És ő is székelynek vallja magát természetesen. Nem tudom, ki ismeri Parászka tevékenységét, nincsenek szavaim rá, nem lehet minősíteni” – hangoztatta Bartha a szentgyörgyi fórumon.

A szélsőségesként elkönyvelt magyarországi ellenzéki alakulat politikusa hozzátette, „ezeket” egy nép ki kell közösítse a maga köreiből. „Ki kell kérje magának az erdélyi magyarság, a székelyek, hogy ilyen emberek rádióban vagy bárhol is… Ez egy borzasztó intelligens újságírónő, de ennél nagyobb gazembert én életemben nem láttam” – fogalmazott Bartha, aki a Transtelex szerint marosvásárhelyi származású. A portál egyébként az érintett védelmére hivatkozva nem tárta fel az újságíró nevét, és az ügyben született második, a telexes anyagra hivatkozó cikkükben sem nevezik meg Parászkát.

A Krónika csütörtökön többször kereste telefonon Bartha Barnát, majd e-mailen is elküldtük neki a kérdéseinket, de a Mi Hazánk Pest megyei elnöki tisztségét is betöltő politikus nem válaszolt.

Többek között azt kérdeztük tőle, valóban elhangzottak az idézett kijelentései, ha nem tőle származnak, kért-e helyesbítést, valóban felakasztatna egy újságírót a véleménye miatt, ki az a médiamunkás, akinek a meggyilkolását szükségesnek tartja, tisztában van-e azzal, hogy kijelentésével emberölésre bujtogatott, ezáltal a büntető törvénykönyvbe ütköző cselekedetet hajtott végre. Továbbá mindezek után tervezi-e, hogy lemond a Mi Hazánkban betöltött tisztségeiről.

Drótpostán kerestük az ügyben kérdéseinkkel az idén áprilisban rendezett magyarországi választáson országgyűlési képviselethez jutott pártot. Megkeresésünkre Kisberk Szabolcs kommunikációs igazgató feltárta, hogy alakulata vezető politikusa Parászka Borókára gondolt, de kikötötte: válaszaik közléséhez csak eredeti formájukban járulnak hozzá. Íme: „Az elhangzottak - ha valóban elhangzottak és valóban így hangzottak el - nem esnek a büntetőjog kategóriájába. A Transtelex által idézettek, amelyek Parászka Borókára vonatkoztak - aki egyébként egy magyar és nemzetellenes provokátor, nem pedig újságíró - biztosan nem esnek ebbe a kategóriába. Nyilvánvalóan nem tartjuk szükségesnek senki meggyilkolását. Kivizsgáljuk az esetet”.

Vagyis a Mi Hazánk szerint nem esik a büntetőjog kategóriájába, hogy Bartha Barna szerint szükséges és indokolt Parászka Boróka meggyilkolása. De mit mond erről a román büntető törvénykönyv? „Felbujtónak minősül az a személy, aki szándékosan rábír egy másik személyt a büntető törvénykönyvben szereplő cselekedet végrehajtására” – határozza meg a felbujtó fogalmát a román Btk. VI. fejezetének 47. cikkelye.

Galéria

Parászka Boróka szerint Bartha Barna szavai nem kommentárra szorulnak, hanem igazságszolgáltatásra és jogvédelemre

Fotó: Facebook/Parászka Boróka

A Krónika csütörtökön ugyancsak e-mailen kérte ki a történtek kapcsán Parászka Boróka véleményét. Megkérdeztük a Marosvásárhelyi Rádió munkatársát, miként kommentálja a magyarországi politikus kijelentéseit, és tervezi-e, hogy feljelentést tesz a hatóságoknál a Bartha Barna által elmondottak miatt. Az újságíró csütörtök este megkeresésünkre közölte: Bartha Barna szavai nem kommentárra szorulnak, hanem igazságszolgáltatásra és jogvédelemre. „Ezekért, ahogy a korábbi bántalmazási ügyekben is, az illetékes hatóságokhoz folyamodom” – válaszolta lapunknak Parászka Boróka.

Cikkünk megírása előtt egyébként megtudakoltuk a Transtelex egyik munkatársától, hogy a kitámadott újságíróval közölték-e, miszerint róla beszélt az akasztással összefüggésben Bartha. Ez azért lényeges, mert így az érintettnek lehetőségében áll feljelentést tenni. Megtudtuk, hogy egyeztettek a marosvásárhelyi újságíróval, aki arra kérte őket, ne fedjék fel a kilétét, mert számos támadás érte az elmúlt időszakban.

Egyébként Parászka Boróka alaposan megosztja a közvéleményt írásaival, valamint rádiós műsoraiban kifejtett véleményével, ám ez természetesen nem indokolja a vele kapcsolatban ezúttal megfogalmazott fellépést. Ugyanakkor mint azt a Krónika megírta, az újságíró a Marosvásárhelyi Rádiót is megosztja, kibékíthetetlennek tűnő ellentétek feszülnek a csatorna magyar szerkesztőségében az újságírók többsége és Parászka Boróka között. Két évvel ezelőtt Parászka azzal vádolta meg kollégáját, Kiss Dénest, hogy fizikailag bántalmazta a stúdióban; utóbbi határozottan cáfolja a vádakat, az ügyben azóta sem fejezte be a kivizsgálást a nyomozó hatóság.

korábban írtuk

Nem értenek szót Parászka Borókával
Nem értenek szót Parászka Borókával

Kibékíthetetlennek tűnő ellentétek feszülnek a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségében az újságírók többsége és Parászka Boróka szerkesztő között.

korábban írtuk

Még nem tisztázódott, tettlegesség vagy lejáratás: elnyúlt a nyomozás Parászka Boróka és Kiss Dénes rádiós ügyében
Még nem tisztázódott, tettlegesség vagy lejáratás: elnyúlt a nyomozás Parászka Boróka és Kiss Dénes rádiós ügyében

Helyben topognak a nyomozó hatóságok a Marosvásárhelyi Rádió két munkatársa között két évvel ezelőtt történt incidens körülményeinek tisztázása kapcsán. 

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 17., hétfő

Marad a Monarchia kígyózó nyomvonala, araszol a vasútfelújítás Kolozsvár környékén (videóval)

Elkészítette első drónfelvételeit a felújítás-villamosítás alatt álló Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal első szakaszán a romániai infrastrukturális nagyberuházásokat figyelő civil szervezet.

Marad a Monarchia kígyózó nyomvonala, araszol a vasútfelújítás Kolozsvár környékén (videóval)
2024. június 17., hétfő

Pandúrból rabló: őrizetbe vették a Kolozs megyei rendőrfőkapitányt és három beosztottját

Őrizetbe vette hétfőn délután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mihai Rust, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság parancsnokát és három beosztottját korrupcióval összefüggő bűncselekmények gyanújával.

Pandúrból rabló: őrizetbe vették a Kolozs megyei rendőrfőkapitányt és három beosztottját
2024. június 17., hétfő

Hatvanezer gyermek „elveszett” az első osztálytól a hétfőn elrajtolt érettségiig vezető úton

Resicabánya méretű város lakosságszámát kitevő gyermek hiányzik az idei érettségiről azok közül, akik 12 évvel ezelőtt elkezdték az iskolát. A 30 százalékos lemorzsolódásról tanúskodó megdöbbentő adatokat a 2024-ben végző generáció szolgáltatja.

Hatvanezer gyermek „elveszett” az első osztálytól a hétfőn elrajtolt érettségiig vezető úton
2024. június 17., hétfő

Nyakunkon a kánikula: akár 38 fok is lehet, de a hegyekben egyelőre nem lesz hőség

Országszerte hőség lesz, és akár 38 Celsius-fokos maximumok is várhatók a következő időszakban, a légköri labilitás pedig szinte végig kísérőeleme lesz a kánikulának – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn.

Nyakunkon a kánikula: akár 38 fok is lehet, de a hegyekben egyelőre nem lesz hőség
2024. június 17., hétfő

„Logisztikai okokkal” indokolja a váradi önkormányzat, hogy csak a román válogatott Eb-meccseit lehet a főtéren nézni

„Logisztikai okokkal” magyarázza Nagyvárad önkormányzata, hogy a város főterén csupán a román válogatott Európa-bajnoki mérkőzéseit és a döntőt vetítik óriáskivetítőn, más meccseket – így a magyar nemzeti tizenegy szereplését – nem.

„Logisztikai okokkal” indokolja a váradi önkormányzat, hogy csak a román válogatott Eb-meccseit lehet a főtéren nézni
2024. június 17., hétfő

Sokallja a Beszterce-Naszódban az RMDSZ-re leadott szavazatokat a REPER egyik magyar nemzetiségű politikusa

A REPER Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, a magyar Sas Lóránt-Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei tanácsosjelöltjeinek listája sok szavazatot kapott olyan településeken is, ahol nem élnek magyarok.

Sokallja a Beszterce-Naszódban az RMDSZ-re leadott szavazatokat a REPER egyik magyar nemzetiségű politikusa
2024. június 17., hétfő

Bennégett egy férfi egy kigyulladt melléképületben Hargita megyében

Bennégett hétfő reggel egy 59 éves férfi egy kigyulladt melléképületben Székelyvarságon; egy másik személynek sikerült kimenekülnie.

Bennégett egy férfi egy kigyulladt melléképületben Hargita megyében
2024. június 17., hétfő

Hőségre figyelmeztetnek a meteorológusok a Bánságban és Délkelet-Erdélyben

Két sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható magas hőmérsékleti értékek miatt.

Hőségre figyelmeztetnek a meteorológusok a Bánságban és Délkelet-Erdélyben
2024. június 17., hétfő

Korrupciós gyanú a Kolozs megyei rendőrfőkapitány ellen, a rendőrkapitányságon tart házkutatást a DNA

Korrupciós gyanú miatt tartottak hétfőn házkutatást az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei a Kolozs megyei rendőr-főkapitányságon és a közlekedésrendészeten.

Korrupciós gyanú a Kolozs megyei rendőrfőkapitány ellen, a rendőrkapitányságon tart házkutatást a DNA
2024. június 17., hétfő

Csomagtartóban akart három etióp migránst Magyarországra csempészni egy moldovai állampolgár

Autója csomagtartójában próbált három etióp migránst Magyarországra csempészni egy moldovai állampolgár a nagylaki autópálya-határátkelőnél.

Csomagtartóban akart három etióp migránst Magyarországra csempészni egy moldovai állampolgár