Minden tanút meghallgattak Horváth Anna perében – feloldották a hatósági felügyeletet

Kiss Előd-Gergely 2017. december 07., 18:54 utolsó módosítás: 2017. december 09., 23:44

A csütörtöki tárgyaláson feloldották a Horváth Anna ellen foganatosított hatósági felügyeletet, de a DNA fellebbezése miatt az még legalább két hétig érvényben marad. A volt alpolgármester ellen zajló per következő tárgyalása január közepén lesz.

Horváth Anna (jobbra) a tanúk szerint mindig segítőkészen fogadta őket Fotó: Kiss Előd-Gergely

Feloldotta a Kolozs megyei táblabíróság a Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester ellen foganatosított, több mint egy éve érvényben levő hatósági felügyeletet a politikus ellen zajló per csütörtöki tárgyalásán. A felperes korrupcióellenes ügyészség (DNA) azonban helyben fellebbezett a döntés ellen, az ügyet két hét múlva bírálják el Bukarestben, addig a kényszerintézkedés érvényben marad.

Horváth Anna ügyében ugyanakkor a következő tárgyalást január 19-én tartják Kolozsváron, akkor játsszák le a vádemelés alapjául szolgáló, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által készített hangfelvételt.

A csütörtöki tárgyalás egyébként a bírónő és a Krónika újságírója közötti párbeszéddel kezdődött: az ítész „Uram, ott hátul!” felszólítással figyelmeztette munkatársunkat, hogy nincs joga hangfelvételt készíteni a tárgyalásról, mire az újságíró jelezte, hogy csak jegyzetel. „Ezt el is higgyük? Tudja, hogy ellenőrizni fogjuk a végén...” – tette hozzá biztosítékként a bírónő, mire munkatársunk megerősítette, hogy csak írásban rögzíti az információkat.

A tárgyalás a továbbiakban kevés új, érdemi információval szolgált, pedig összesen 14 tanút hallgattak ki – a vád 9, a védelem pedig öt személyt idéztetett be.

A vád és a védelem tanúinak nyilatkozatában közös elem volt, hogy egyik fél részéről sem tett senki terhelő vallomást Horváth Annára.

A volt alpolgármester Emanuel Ungureanut, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselőjét, Alexandru Mânzatot, a Kolozsvári Román Opera énekesét, valamint a kolozsvári Kerekes Imrét és Péntek Andrást kérte fel tanúnak – utóbbi lapunknak elmondta, hogy gyermekei osztálytársainak biztonsága érdekében volt a polgármesteri hivatalban, szülőként. Korábban valamennyien jártak hivatalos ügyben a volt elöljáró fogadóóráin.

Vallomásukra azért is volt szükség, mert a vádiratban többek között az szerepel, hogy Horváth Anna „valósággal gyakorlatot űzött” abból, hogy üzletembereket fogadott ügyes-bajos dolgaik elintézése végett. Ungureanu és Mânzat is elsősorban azt emelték ki, hogy

Horváth Anna a Romániában megszokott hivatalnoki nyegleséggel szemben mindig segítőkészen fogadta őket, és európai értelemben vett civilizált, emberséges hangnemben nyilvánult meg velük szemben.

Sőt az operaénekes kellemes meglepetésként élte meg, hogy a volt alpolgármester egyáltalán fogadta őt. A bírónő kérdésére, hogy miért lepődött meg ezen, amikor ez lenne az ügymenet normális rendje, példaként azt hozta fel: Emil Boc polgármesterhez gyakorlatilag lehetetlen egyből bejutni, előbb a hivatalnokok egész seregével kell tárgyalni, ezért nem is várta meg, hogy a városvezető fogadja, inkább Horváth Annától kért időpontot.

A szintén vádlott Fodor Zsolt kolozsvári üzletember csupán egyik alkalmazottját hívta tanúnak, aki a Mikes-palota átépítéséhez szükséges dokumentációt elkészítette. Ő arról számolt be, hogy milyen gondjaik adódtak, és milyen ügyben keresték fel a polgármesteri hivatalt.

A vád tanúi között szerepelt Mihaela Boc, Emil Boc polgármester tanácsadója is, de ő is csak azt mondta el, amit korábban Ligia Subţirică, a kincses város volt főépítésze és a városháza valamennyi beidézett alkalmazottja is egybehangzóan állított:

Horváth Anna soha semmilyen ügyet nem próbált megsürgetni, egyetlen kérését sem lehetett nyomásgyakorlásként értelmezni.

Szintén tanúként idézték be Nagy Zoltán Leventét, az RMDSZ területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnöke, az Eurotrans Alapítvány elnökét, aki viszont nem mondott az ügy szempontjából semmi újat. A tanúk között ezúttal is szerepeltek a Horváth Anna önkormányzati választási kampányát támogató cégek vezetői. Köztük volt Székely Zsuzsanna, aki elmondta:

5000 lejt adományozott kampánycélokra a volt alpolgármesternek, de soha semmilyen segítséget nem kért tőle.

A tárgyalás egyébként egy órát szünetelt, az egyik tanú ugyanis magyar tolmácsot kért, aki azonban csak fél 3-tól ért rá. Ez a bírónőnek sok volt, amikor értesült a késésről, úgy fogalmazott: „ezt nem hiszem el”.

Kolozsvár volt alpolgármestere ellen tavaly októberben indult bűnvádi eljárás. Miután a hatósági felügyeletre vonatkozó kényszerintézkedést kétszer is meghosszabbították, az RMDSZ politikusa márciusban lemondott alpolgármesteri tisztségről, helyére Oláh Emese önkormányzati képviselő került. Horváth Anna közösségi oldalán korábban közölte: nem feljelentés, hanem a tavaly februárban kezdődött „teljes körű nemzetbiztonsági megfigyelése” alapján, a „lehallgatások értelmezéseinek ürügyén” indult ellene ügyészségi eljárás. A DNA Fodor Zsolt kolozsvári üzletember ellen is vádat emelt az ügyben, őt befolyás vásárlásával és pénzmosással gyanúsítják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat