Mentőhelikoptereket is küldtek a beomlott lupényi bányához

Hírösszefoglaló 2017. október 05., 17:16 utolsó módosítás: 2017. október 05., 21:02

A SMURD rohammentő-szolgálat két helikopterét, valamint több mentőautót küldtek a lupényi bányához, ahol beomlott egy föld alatti fejtési tárna, és három bányász eltűnt – közölte az Agerpres hírügynökséggel Raed Arafat belügyi államtitkár.

Fotó: Barabás Ákos

 

A lupényi bánya egyik föld alatti fejtási tárnája mintegy tízméteres hosszúságú részen omlott be az első információk szerint. A tárnában 14 bányász dolgozott, 11-nek sikerült a felszínre menekülnie, hárman azonban lent maradtak és nem válaszolnak a hívásra. A lejáratot elzárták a leomló széndarabok.

Időközben bizonyossá vált az az információ, hogy abban a fejtésben, amelyik beomlott, nem 14, hanem 11 vájár dolgozott, nyolcuknak sikerült feljönniük a felszínre, közülük egyet mellkasi sérülésekkel kórházba szállítottak.

A mentőcsapat, amely alászállt a lupényi bányába, hogy megkísérelje megtalálni az omláskor bennrekedt három vájárt, mintegy három métert haladt előre a beomlott tárnában. A mentők jelentették: több hang, valamint egy sűrített levegős fúrógép hangja hallatszik az omlás túlsó oldaláról, ami arra enged következtetni, hogy a bányászok életben vannak.

„A mentőcsapat három métert haladt előre a 20 méter hosszúra becsült omlásban. Azt mondják, hogy több hangot hallanak az omlás túlsó feléről, köztük egy sűrített levegős fúrógép hangját is, amit időnként bekapcsolnak” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Darius Câmpean szakszervezeti vezető. A profi mentőcsapat munkáját több önkéntes bányász segíti, akik a mentéshez szükséges eszközöket hordják a helyszínre.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat