Megmentette Soós Zoltán egyik gyerekének életét a közös marosvásárhelyi román jelölt címre pályázó kihívó

Megmentette Soós Zoltán egyik gyerekének életét a közös marosvásárhelyi román jelölt címre pályázó kihívó

Horaţiu Suciu: képes vagyok Marosvásárhely szívét is újraéleszteni

Fotó: Haáz Vince

Kész tények elé állította a román politikai alakulatokat a Nemzeti Liberális Párt Marosvásárhelyen, ahol a PNL távozó városi elnöke, Horaţiu Suciu szívsebész professzor bejelentette, lemond minden párttisztségéről, és függetlenként harcba száll Soós Zoltán jelenlegi polgármester ellen az idei helyhatósági választásokon. Bár a liberálisok régóta szorgalmaznak „közös román frontot” a magyar elöljáró leváltása érdekében, a hétfői bejelentés mögött egyelőre semmiféle konkrét összefogás nincs, amit román pártok is nehezményeznek. Eközben Soós üdvözölte Suciu indulási szándékát, és megdöbbentő személyes kapcsolatról is beszámolt.

Páva Adorján

2024. február 14., 17:412024. február 14., 17:41

2024. február 14., 20:352024. február 14., 20:35

Mint ismeretes, Marosvásárhely úgynevezett magyar–román politikai „frontváros”, ahol négy évvel ezelőtt – húsz esztendő után – a már kisebbségbe került magyarság visszaszerezte a polgármesteri tisztséget. A függetlenként induló, valamennyi magyar párt által támogatott Soós Zoltán megszerezte a szavazatok 50,5 százalékát. De ha a román alakulatok nem indítanak több neves jelöltet, hanem egyetlen „húzónév” mögé sorakoznak fel, könnyen másfelé billent volna a mérleg nyelve a legutóbbi népszámláláson hivatalosan 116 033 lakost számláló Marosvásárhelyen, ahol 53 249-en vallották magukat románnak, 40 604-en magyarnak és 2885-en romának.

Azonban amint az várható volt, a többség részéről sokan nem akarják, hogy a korábbi román széthúzás miatt borítékolható magyar siker idén is megismétlődjön. A „trónfosztási” törekvések élharcosa a Nemzeti Liberális Párt.

Bizonyos szempontból nem véletlenül, hiszen eddig a legerősebb román politikai alakulatnak számított a városban, ahol a 2020-as választásokon a szavazatok 15,3 százalékát szerezte meg, miközben az RMDSZ 44,6-ot, a harmadik helyezett Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig 7,4-et. Onnan nézve viszont kissé furcsa a „berzenkedés”, hogy a magyar szövetséggel kötött együttműködés révén a jelenlegi városvezetés részese (a 23 fős helyi önkormányzatban az RMDSZ–PNL-koalíció biztos többséget alkotott 11 + 4 tanácsossal).

Jobban mondva csak volt. Az együttműködés először tavaly ősszel vált tarthatatlanná, amikor Ciprian Dobre, a PNL megyei elnöke élesen bírálta a vásárhelyi városvezetést, és arra szólította fel a román pártokat, hogy fogjanak össze Soós Zoltán polgármester megbuktatása érdekében. A megyei RMDSZ ezek után felszólította Alexandru György liberális alpolgármestert, mondjon le, majd miután ezt nem tette meg, megvonták feladatköreit.

A folyamatos kritikák közben a napokban ismét kicsúcsosodott a konfliktus: a PNL tanácsosai múlt csütörtökön kivonultak az ülésről, melyen a város költségvetéséről kellett szavazni, azt nehezményezve, hogy nem vették figyelembe módosító javaslataikat. A PNL képviselőinek „hisztérikus viselkedése”, „a polgárokkal szemben tanúsított tiszteletlenség” láttán az RMDSZ ismét lemondásra szólította fel Alexandru Györgyöt, ugyanis a szövetség immár semmisnek tekinti a koalíciós megállapodást. A liberálisok erre reagálva „primitívnek” nevezték az állásfoglalást, bocsánatkérésre szólították fel az RMDSZ-t a „hisztérikus” jelző miatt, és közölték: a marosvásárhelyi RMDSZ „egyik leggyengébb polgármesterét” kellett volna felszólítania lemondásra.

Hogy aztán néhány nap elteltével, hétfőn Horaţiu Suciu, a liberálisok helyi szervezetének elnöke, helyi tanácsosa bejelentse: lemond párttisztségeiről, és függetlenként elindul az idei polgármester-választáson.

A neves szívsebész professzor – aki a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem szenátusának elnöke is – kijelentette, az a célja, hogy leváltsa a Soós-adminisztrációt.

Amint a Székelyhon tudósításából kiderül, Suciu elégedetlen az idei marosvásárhelyi költségvetéssel, de a város tisztaságával, a közlekedéssel, és azzal, hogy a marosvásárhelyi fiatalok elmennek más városokba, más országokba. Felsorolta a szív- és érsebészeti klinika vezetőjeként véghez vitt megvalósításokat, majd kijelentette: „eddigi munkám, teljesítményem alapján úgy érzem, hogy képes vagyok Marosvásárhely szívét is újraéleszteni, fejlődő pályára állítani a várost, képesnek érzem magam, hogy ellássam a polgármesteri feladatokat”. Hozzátette: lehet, hogy jó szándékú Soós Zoltán polgármester és csapata, „de az elmúlt három évben a hozzá nem értésükről tettek tanúbizonyságot”.

Galéria

A marosvásárhelyi városháza

Fotó: Haáz Vince

Arra a kérdésre, hogy folytatott-e egyeztetéseket a többi román párttal, a jelölt elmondta: még a liberális párt marosvásárhelyi elnökeként egyeztetéseket kezdeményezett a többi politikai alakulattal, hiszen meggyőződése, hogy csak egy független jelölt tudja leváltani a Soós-adminisztrációt. Ezeket az egyeztetéseket folytatja, és reméli, sikerült mindenkit meggyőzni, hogy több román polgármesterjelölt rontja a jelenlegi városvezetés leváltásának esélyét.

korábban írtuk

Marosvásárhely szívét is újraélesztené a szívsebész professzor
Marosvásárhely szívét is újraélesztené a szívsebész professzor

Független marosvásárhelyi polgármester-jelöltként indul a helyhatósági választásokon Horaţiu Suciu szívsebész professzor. Ezt ő jelentette be hétfőn délelőtt a marosvásárhelyi városháza előtt.

Azonban a Horaţiu Suciu által emlegetett egyeztetéseknek egyelőre semmi látható eredménye.

A G4Media bukaresti hírportál értesülései szerint a legfőbb tárgyalások a szociáldemokratákkal zajlanak, akik a liberális-független polgármesterjelölt támogatásáért cserébe a Maros Megyei Tanács elnöki tisztségét kaparintanák meg – mint ismeretes, jelenleg ezt is az RMDSZ irányítja Péter Ferenc révén. A portál információi szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is elvi beleegyezését adta a liberálisoknak egy független jelölt támogatására. Ugyebár arról a szélsőséges AUR-ról van szó, amellyel központi szinten elképzelhetetlennek, kizártnak tartanak bármiféle együttműködést, és ez fordítva is így van.

Bár a G4Media úgy tálalja keddi cikkében, hogy a liberálisok megkeresik a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje (FD) képviselőit is, arról már nem számolnak be, hogy utóbbi Maros megyei elnöke még hétfőn hevesen kitámadta a PNL-t „magánakciója” miatt. Mihai-Dan Farcaș legfőképpen azt nehezményezte, hogy úgy adták elő, mintha létezne bármiféle megegyezés egy közös jelölt támogatásáról, pedig szó sincs erről.

A politikus – aki a pártja, az USR és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) alkotta Egységes Jobboldal Szövetség nevű választási szövetség nevében szólalt fel – jelezte, hogy valóban találkoztak, de mélységes csalódottságának adott hangot a „hamisan csengő üzenet” miatt. Hozzátette:

a „jobboldal kezeseként” az a feladata, hogy „kiszabadítsa” a liberálisokat a PNL–PSD-szövetség fogságából, esélyt adna nekik, hogy ismét a jobboldali szavazókat képviseljék, akár függetlenként, akár a Jobboldal Ereje párt tagjaiként.

Marius Paşcan, a PMP – magyarellenes kirohanásairól is ismert – országos alelnöke szintén azt nehezményezte, hogy a Maros megyei PNL csak „szimulált” egy egyeztetést Suciu bejelentése előtt. Jelezte, nincsen ellenvetése egy közös jelölttel szemben, ám csak „valós” egyeztetések nyomán lehet kiválasztani a legjobb jelöltet, aki képes legyőzni Marosvásárhelyen „az RMDSZ etnikai szavazógépét”.

És Paşcan szerint Horaţiu Suciu nem az, hiszen helyi tanácsosként is bizonyítást nyert, hogy szívorvosi teendői miatt nem tudott mindig eleget tenni feladatainak, többször csak online tudott részt venni az üléseken. Így nem lehet egyszerre polgármester és kiváló orvos – jelentette ki a PNL volt, a PMP jelenlegi politikusa.

Galéria

Soós Zoltán: örökké hálás leszek Horaţiu Suciu professzornak

Fotó: Haáz Vince

Érdekesség, hogy az egyetlen, aki ez idáig „más táborból” is üdvözölte Horaţiu Suciu bejelentését, maga a „kihívott”, Soós Zoltán volt.

Marosvásárhely polgármestere kedden az Agerpres szerint úgy fogalmazott, egy ilyen jelölt elindulása a polgármester-választáson méltó és civilizált kampányt eredményezne, nem pedig sárdobálást és személyeskedő támadásokat. Az elöljárót nem lepte meg a bejelentés, hiszen a PNL jó ideje visszalépett a helyi koalícióból, és régóta a választásokra készül. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a professzor nemcsak párttisztségeiről mondott le, hanem szakít a liberálisok „rossz szokásaival” is.

Soós Zoltán ezek után megdöbbentő részletekkel szolgált a szív- és érsebészeti klinika vezetője és közte fennálló személyes kapcsolatról.

Idézet
Nagyon nagyra értékelem Horaţiu Suciu professzort, ugyanis évekkel ezelőtt megműtötte egyik gyermekem szívét, és ezzel megmentette az életét. Örökké hálás leszek neki ezért”

– nyilatkozta az Agerpres által idézett Soós Zoltán.

Mint ismeretes, egyelőre nem tudni, mikor lesznek az idei helyhatósági választások Romániában, a két nagy koalíciós párt jó ideje nem tud dűlőre jutni a felmerült voksösszevonások ügyében. Felvetették, hogy a helyhatóságit vonják össze a június 9-ei európai parlamenti választásokkal, de ha erről nem születik döntés, akkor előbbit valószínűleg szeptemberben rendezik meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel