Marosvásárhelyen alpolgármesteri székre pályázik, az RMDSZ-t szószegéssel vádolja az EMSZ

Marosvásárhelyen alpolgármesteri székre pályázik, az RMDSZ-t szószegéssel vádolja az EMSZ

Zakariás Zoltán szerint az EMSZ szakmailag és politikailag tiszta alternatívát biztosít azoknak, akik amúgy sem szavaznának az RMDSZ-re

Fotó: Rostás Szabolcs

Száztíz helyszínen indít jelölteket Erdélyben a június 9-ei helyhatósági választáson az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), amely a márciusban kötött országos megállapodás ellenére számos településen és megyében kutya-macska barátságot ápol az RMDSZ-szel. A párt növelné polgármestereinek számát, ugyanakkor például Marosvásárhelyen be szeretne jutni a városi tanácsba, ahol alpolgármestert állítana.

Rostás Szabolcs

2024. április 23., 15:062024. április 23., 15:06

2024. április 23., 16:242024. április 23., 16:24

Nehéznek és bonyolultnak nevezte az idei, négy megmérettetést is felsorakoztató évet politikai szempontból keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján Zakariás Zoltán. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke a nehézség egyik fokát azzal illusztrálta, hogy a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonása miatt egyetlen választási bizottság fog működni minden szinten, eme szavazóbizottságok tagságának létszámát azonban a kormány nem növelte meg, ami azt fogja eredményezni, hogy a parlamenti mandátummal nem rendelkező pártoknak nem jut hely a testületekben. A politikus közölte, módosító javaslatot terjeszt be a parlamentben az EMSZ-t is hátrányosan megkülönböztető állapot megszüntetése érdekében.

Zakariás Zoltán elmondta, alakulata 110 helyszínen indít jelölteket a június 9-ei önkormányzati megmérettetésen, összesen 50 polgármester- és megyei tanácselnökjelöltet, továbbá 1300 helyi és megyei tanácsosjelöltet küld versenybe.

A 2020-as helyhatósági választáson az EMSZ, valamint az EMNP és az MPP közösen 7 megyei, 312 helyi tanácsosi és 10 polgármesteri mandátumot szerzett; az RMDSZ akkor megszerezte a magyar szavazatok 92 százalékát. Megkérdeztük a párt elnökét, milyen eredménnyel lenne elégedett az EMSZ az idei megmérettetésen. Zakariás elmondta azzal lennének elégedettek, ha polgármestereik számát megnövelnék, továbbá a tanácsosi mandátumaikat meg szeretnék őrizni.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

„A megmérettetések összevonása okozta nehéz helyzet ellenére optimistán indulunk neki a választásnak, meggyőződésem, hogy minden helyszínen konstruktív kampányt fogunk véghezvinni, aminek meglesz az eredménye” – bocsátotta előre a parlamenti képviselőként is tevékenykedő politikus. Hozzátette, az „érzékeny helyeken”, a frontvárosokban, -megyékben – Marosban és Szatmárban – nem indítanak polgármester és megyei tanácselnökjelöltet, hanem támogatják az RMDSZ újrázásra törekvő elöljáróit. Azt még nem döntötték el, hogy Marosban és Szatmárban állítanak-e megyei tanácsosi listát, fel akarják mérni, hogy önálló indulásuk gyengítené vagy erősítené-e a magyar (RMDSZ-es) képviseletet. Néhány helyen független jelöltet támogatnak, köztük Gyergyószentmiklóson Nagy Zoltánt, aki négy év kihagyással ülne vissza a polgármesteri székbe a székelyföldi városban.

Zakariás Zoltán sajnálatának adott hangot amiatt, hogy Marosvásárhely ama települések egyike, ahol nem tudtak méltányos megállapodásra jutni a közös indulásról az RMDSZ-szel.

Ezért mindamellett, hogy az EMSZ támogatja Soós Zoltán független polgármestert második mandátuma megszerzésében, önálló városi jelöltlistát is állít. Zakariás meggyőződésének adott hangot, miszerint alakulata be fog jutni a városi képviselő-testületbe, sőt szerinte megszerzik az egyik alpolgármesteri tisztséget is. Amikor megkérdeztük, mire alapozza politikai derűlátását, a pártelnök úgy válaszolt: megvan a kellő támogatottságuk, ugyanakkor azáltal, hogy listavezetőjük Pápai László, a Szabad Emberek Pártjának (POL) egykori önkormányzati képviselője, szeretnék „becsatornázni” a POL magyar szavazóit is. „Azokon a településeken, ahol a magyarság kisebbségben van, és mi külön listával indulunk, mi nem az RMDSZ ellenében indulunk. Szakmailag és politikailag tiszta alternatívát biztosítunk azoknak, akik amúgy sem szavaznának az RMDSZ-re” – jelentette ki Kolozsváron Zakariás Zoltán.

korábban írtuk

„Renegátjáról” és az EMSZ kezdeményezte helyi koalíció elutasításáról kérdeztük az RMDSZ elnökét
„Renegátjáról” és az EMSZ kezdeményezte helyi koalíció elutasításáról kérdeztük az RMDSZ elnökét

Közel 300 polgármesterjelölttel vág neki az RMDSZ a júniusi helyhatósági választásnak, amelyen az erdélyi megyéken kívül a Kárpátokon túli Bákó és Gorj megyében is indít tanácsosjelölti listát.

Az EMSZ elnöke az RMDSZ-t okolta amiatt, hogy a két magyar alakulat egyetlen erdélyi településen vagy megyében sem indul koalícióban a helyhatósági választáson. Zakariás elmondta, bár az országos megállapodás márciusi szentesítésekor megegyeztek abban, hogy a „helyi szinten verseny, országos szinten egység” címszó jegyében területi szinten vegyes bizottságok tárgyalnak az együttműködésről, az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) egyoldalúan felülbírálta ezt, és mindenhol letiltotta a helyi koalíciókat a magyar pártokkal. „Úgy is lehet értelmezni, hogy az RMDSZ megszegte a megállapodást” – állapította meg Zakariás, aki egyúttal hamisnak nevezte az RMDSZ – elnöke, Kelemen Hunor révén megfogalmazott – álláspontját, miszerint a szövetség elvesztené az identitását a koalíciókötéssel. Az EMSZ elnöke emlékeztetett, hogy az RMDSZ 2020-ban Beszterce-Naszód és Hunyad megyében román pártokkal indult koalícióban, ezúttal pedig Temesváron próbál visszajutni a városi képviselő-testületbe hasonló módon.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

„Egy politikai alakulat identitását a logó, a név és az üzenet megjelenítése definiál, helyi koalíció esetén ezek nem vesznek el. Legfeljebb a monopólium, hogy az RMDSZ az egyetlen politikai képviselője a romániai magyarságnak, ami annyit tesz, mintha azt mondanánk, hogy Románia egységes nemzetállam” – érvelt kincses városi sajtótájékoztatóján az EMSZ vezetője. Azt is hamis állításnak nevezte, hogy a magyar egység az RMDSZ listáján valósulhat meg; szerinte ez csak olyan helyen igaz, ahol a magyarság számaránya kisebb, hiszen ott nem várható el a 7 százalékos koalíciós küszöb megugrása. „Éppen hogy beolvadást jelentene, ha egy párt a másik alakulat jelöltlistáján indulna. Az EMSZ területi vezetői mindenütt teljes politikai érettséggel álltak hozzá a tárgyalásokhoz az RMDSZ-szel, ezért büszke vagyok rájuk” – jelentette ki Zakariás Zoltán. Aki optimistán tekint pártja Bihar megyei és nagyváradi szereplésére is, szerinte az EMSZ az elmúlt években nagyon aktív az ottani közéletben, és bízik benne, hogy ennek meglesz az eredménye. Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Krónika kérdésére úgy vélte, „nullával egyenlő” az esélye annak, hogy az EMSZ bejut a váradi vagy a bihari önkormányzatba.

Zakariás Zoltán kifogásolta, hogy például Maros megyében az EMSZ által szorgalmazott koalíció helyett az RMDSZ azt ajánlotta a pártnak, hogy foglalja el a megyei tanácsosjelölti lista 19. helyét, holott az nem számít befutónak, hiszen az RMDSZ-nek jelenleg 16 megyei tanácsosa van. Zakariás kifejtette, nehéz arra ösztönözni pártja szavazóit, hogy voksoljanak egy RMDSZ-es jelöltlistára, ha egy másikon nincsenek ott az EMSZ jelöltjei befutó helyen. Hozzátette, alakulata a román mandátumokból vesz el az önkormányzatokban, és mindezt szerinte többletmozgósítással lehet megvalósítani.

korábban írtuk

Külön-külön kötött választási megállapodást az RMDSZ a két kisebbik magyar párttal
Külön-külön kötött választási megállapodást az RMDSZ a két kisebbik magyar párttal

Létrejött a hárompárti megállapodás az idei választási „szuperévre” az RMDSZ és „versenypártjai” között, viszont azzal a különbséggel, hogy nem a három alakulat lépett szövetségre egymással, hanem az RMDSZ külön-külön az EMSZ-szel és az MPE-vel.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Összefogást akarnak, nem beolvadást – Zakariás Zoltán EMSZ-elnök a választásokról a Krónikának

A négy évvel ezelőtti megmérettetéshez képest idén kevesebb erdélyi településen indított jelölteket a június 9-ei, az európai parlamentivel egy időben tartandó helyhatósági választáson az Erdélyi Magyar Szövetség. Interjú Zakariás Zoltán EMSZ-elnökkel.

Összefogást akarnak, nem beolvadást – Zakariás Zoltán EMSZ-elnök a választásokról a Krónikának
2024. május 24., péntek

Kiemelni a paraszti gasztronómiát a feledés homályából – székely, szatmári, moldvai étkeket mutatnak be kolozsvári egyetemisták

Románia különböző régiói, többek közt a Székelyföld, Szilágyság, Szatmár, a Mezőség, Moldva is képviselteti magát az egyetemi hallgatóknak köszönhetően a gasztronómiai fesztiválon.

Kiemelni a paraszti gasztronómiát a feledés homályából – székely, szatmári, moldvai étkeket mutatnak be kolozsvári egyetemisták
2024. május 24., péntek

Kelemen Hunor továbbra is várja a PNL magyarázatát arra, hogy miért fogtak össze az AUR-ral Szatmár megyében

Kelemen Hunor továbbra is várja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőinek magyarázatát arra, hogy miért fogtak össze Szatmár megyében a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) egy olyan kampányban, amelynek üzenete: „Harcoljunk a magyarok ellen!”.

Kelemen Hunor továbbra is várja a PNL magyarázatát arra, hogy miért fogtak össze az AUR-ral Szatmár megyében
2024. május 24., péntek

Pénteken is viharos időjárásra kell készülni több erdélyi, partiumi és bánsági megyében

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat hat erdélyi, partiumi és bánsági megyére.

Pénteken is viharos időjárásra kell készülni több erdélyi, partiumi és bánsági megyében
2024. május 24., péntek

Tíz év alatt kétszáz lélekkel gyarapodott a merész gazdasági terveket dédelgető Gyulakuta lakossága

Gyulakuta azon kevés erdélyi magyar községek közé tartozik, ahol az utóbbi két népszámlálás között nőtt a lakosság száma, mégpedig közel kétszázzal. Az egykori hőerőművéről ismert községközpontban nagyívű tervek születtek a gazdasági élet fellendítésére.

Tíz év alatt kétszáz lélekkel gyarapodott a merész gazdasági terveket dédelgető Gyulakuta lakossága
2024. május 23., csütörtök

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül

Ismét megnyílik a magyar–szerb–román hármashatár, a hétvégén a magyarországi Kübekházán és a Temes megyei Óbében (Beba Veche) is színes programmal várják az érdeklődőket.

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül
2024. május 23., csütörtök

Száz férőhelyes katolikus bölcsődét és óvodát avattak fel Szatmárnémetiben

A magyarság szülőföldön történő megmaradása összetett folyamat, szükség van benne az erős anyaországra, amely rendületlenül áll ki a külhoni nemzetrészek mellett – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Szatmárnémetiben.

Száz férőhelyes katolikus bölcsődét és óvodát avattak fel Szatmárnémetiben
2024. május 23., csütörtök

Ma is hatalmas felkiáltójel a holokauszt – Mureșan Judit túlélő a Krónikának az észak-erdélyi zsidók elhurcolásáról

Az észak-erdélyi zsidók elhurcolásának 80. évfordulóján, ma is emlékeztetni kell a társadalmat és az utókort a történelem egyik legsötétebb fejezetére, hiszen az izraeli-palesztin háború kontextusában terjedőben van az antiszemitizmus és a gyűlölet.

Ma is hatalmas felkiáltójel a holokauszt – Mureșan Judit túlélő a Krónikának az észak-erdélyi zsidók elhurcolásáról
2024. május 23., csütörtök

Rehabilitációs központ épül a problémás medvék számára Brassó közelében

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be csütörtökön a Bizbrașov.ro hírportál.

Rehabilitációs központ épül a problémás medvék számára Brassó közelében
2024. május 23., csütörtök

Csütörtökön is leszakad az ég több erdélyi, partiumi és bánsági megyében

Légköri labilitásra és esőkre kell számítani a csütörtöki nap folyamán az ország 13 megyéjében – figyelmeztetett csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Csütörtökön is leszakad az ég több erdélyi, partiumi és bánsági megyében