Ma is úgy dobozolnak, mint Tóték: látogatóban egy csíki dobozgyárban

Ma is úgy dobozolnak, mint Tóték: látogatóban egy csíki dobozgyárban

Kilátás az igazgatói szobából. A munkafolyamatokat betanított munkások végzik el

Fotó: Makkay József

Húsz alkalmazottal működő csíki dobozgyár lát el csomagolóanyaggal több száz romániai céget. Domokos Tamás vállalkozó szerint a csomagolóanyag-gyártás pontos fokmérője az adott ország ipari termelésének, amiben Románia nem áll túl jól. Riportunkban egy nehéz helyzetbe került vállalkozó házaspár példáján keresztül mutatjuk be, hogy mindig van esély az újrakezdésre.

Makkay József

2024. június 07., 21:442024. június 07., 21:44

2024. június 08., 10:002024. június 08., 10:00

A csíkszeredai üzem raktárában magas stószokban áll a feldolgozásra váró kartonpapír, aminek túlnyomó többsége újrahasznosított papírhulladékból készül. Az egykori ipari negyed lerobbant gyárépületeiből felújított telephelyen ma húsz munkavállaló készíti több száz romániai cég termékei számára a csomagolóanyagot.

Domokos Tamás cégtulajdonossal körbejárjuk a termelői részleget.

Első munkafázisként nyomdagépek festik fel a szöveget, a képeket és a grafikákat kartonlemezekre, és az így előkészített nyersanyag vágó- és hajlítógépekre kerül, ahol megszületik a kartondoboz lapított formája.

A dobozok összetevőit raklapokra pakolják, a csomagolóanyag végleges formájának kialakítása a megrendelő feladata, hiszen nagy luxus lenne üres dobozokat nagy távolságokra szállítani.

A régi gépek között szembetűnően ,,virít” egy új berendezés, ami a közelmúltban érkezett a kínai üzemből. Folyamatosan bővítenek, vásárolnak gépeket, így nagy szerepe van az ár-érték aránynak, legújabb szerzeményüket ezért importálták Kínából.

,,Nyilván tartósabb lehet a német gyártmányú gép, de akkora az árkülönbség, hogy a pluszbefektetés nem éri meg. A kínai gép teljesítményével is meg vagyok elégedve, a szervizelése nem okoz gondot” – magyarázza a gépészmérnöki végzettséggel rendelkező cégvezető.

Galéria

Minden termék forgalmazásához csomagolóanyag szükséges

Fotó: Makkay József

Sok száz céggel dolgoznak együtt

Fentről, az igazgatói teremből nagy üvegablakon lehet rálátni a termelési részlegekre – minden alkalmazott a főnök szeme előtt van –, ami a nagy terek közös kihasználásának egyre elterjedtebb módszere. Alkalmazottaik többsége betanított munkás, akik könnyűszerrel elvégeznek egy-egy munkafázist. A laikus számára sem túl bonyolult a dobozolás, aminek művészi ábrázolása legjobban Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr! című filmjéből ragadt meg az emlékezetemben, amikor a fronton harcoló katonájának, Gyulának a szüleit meglátogató őrnagy szinte az őrületbe kergeti a családot állandó dobozolási kényszerével.

A film alapjául szolgáló Tóték című Örkény István-kisregény dobozolásán vendéglátómmal jót nevetünk, habár megjegyzi, hogy a dobozok végleges formája ma is úgy áll össze, mint a II. világháború idején, amikor a regény, illetve a film cselekménye játszódik.

Az igazgatói szobában rögtönzött kiállításon minden elképzelhető áru számára legyártott dobozokból akad, többek között borászatok és minőségi pálinkafőzők dobozai, akik legelőkelőbb külföldi megrendelőiknek is ezekben szállítják termékeiket.

,,Vannak cégek, amelyek eleve hozzánk jönnek, mert kedvezőbbek a feltételeink és rugalmasabbak vagyunk. El tudunk vállalni nagyobb rendeléseket is, de inkább a kisebb üzemek szükségleteit elégítjük ki, országszerte 300-400 céggel vagyunk kereskedelmi kapcsolatban” – mutatja a csomagolóanyagként használt kartondobozok kavalkádját Domokos Tamás.

Galéria

Tamás Domokos derűs ember, aki hisz a gondviselés erejében

Fotó: Makkay József

Sok céggel dolgoznak

A közel két évtizede, 2005-től működő vállalat pénzügyileg stabil, azonban megérzik az ukrajnai háborúnak a román iparra gyakorolt negatív hatásait. Nem kevés romániai cég szállított a múltban árut az orosz piacra, ezek termelése mára elszállt, és a kieső piacot csak részben vagy egyáltalán nem tudták pótolni. Szerencsére a csíkszeredai vállalkozás idejében felismerte a több lábon állás szükségességét, és már az elejétől kezdve egyre több megrendelőtől vállalt munkát, még akkor is, ha csábítóbbnak bizonyult egy-egy nagy megrendelés, amin a vállalat akár hónapokig dolgozhatott volna.

Eleve úgy döntöttek, hogy nem horgonyoznak le egyetlen iparág vagy egy nagytermelő mellett, mert ha annak a munkája hirtelen csökken, vagy bedől, a beszállító cégeit is magával rántja.

Inkább kisebb tételek, sorozatok gyártását vállalják, ami nem annyira éri meg a román piacot uraló két-három nagyvállalatnak, mint például a magyar tőkéjű DunaPack. Tamás szerint a románai ipar legjobb fokmérője a csomagolóanyag-gyártás. Jelzésértékű, hogy Csíkban kevés doboz kell, mert gyenge lábakon áll a helyi ipar, de más vidékeken sem túl fényes az ipari teljesítmény. A megrendelések egyre nagyobb területről jönnek össze, ami azt mutatja, hogy zsugorodik az ipari termelés, helyét az import veszi át. Egy székelyföldi cég számára a legjobb recept a fejlődésre, ha az egész országba szállít. Ez Domokosék esetében jól bevált, így hosszabb távú beruházásokra, fejlesztésekre van esélyük.

Galéria

Gépek vágják, hajlítják a dobozok alapanyagát

Fotó: Makkay József

Padlóra kerültek, majd újrakezdték

A jól működő gyár sikertörténetéhez hosszú és göröngyös út vezetett. A Domokos házaspár gépészmérnöki szakot végzett Brassóban, és Csíkba hazakerülve 1991-ben vállalkozásba fogtak. Felesége, Pici még kifogott egy állást 1990-ben a csíkszeredai traktorgyárban, de amikor Tamás egy év múlva végzett, a kihelyezés megszűnt, így csak saját szakállára keresgélhetett. Akkoriban még szükség volt mérnökre a rendszerváltás utáni ipar számára, de jobb perspektívának bizonyult a vállalkozás. Ami viszont balul ütött ki Domokosék életében.

,,Szétnéztem a piacon, mire volna leginkább szükség. Nagyon keresték a műanyag poharakat, tányérokat, stb., ezért jó ötletnek bizonyult egy fröccsöntő gép beszerzése.

Idézet
Akadt egy ismerősöm, aki vállalta, hogy behozza Magyarországról. Felvettünk rá bankkölcsönt, és átadtuk neki a teljes összeget, amivel ő nyomtalanul eltűnt”

– foglalja össze az indulás tragikus körülményeit vendéglátóm. Innentől fogva azért kellett dolgozniuk, hogy a bank ne árverezze el fedezetként felhasznált házukat. Az incidens nagyon megnehezítette a további tervezést.

Galéria

Raktárkészlet. A felhaszálásra váró kartonlemezek újrahasznosított papírhulladékból készülnek

Fotó: Makkay József

A négy gyerekes család a 2004 -2005 évet az olaszországi Loppianoba töltötte, ahol egy egyházi szervezet keretében részt vettek egy nemzetközi családiskolán. Domokos Tamás szerint hitben és családi kötelékben megerősödve tértek vissza, új lendülettel keresve az újrakezdés lehetőségeit.  Tamás új munkahely után nézett, de a felajánlott minimálbéres állások helyett jobbnak látta ismét vállalkozásban gondolkodni. A felesége a megyei önkormányzat gazdasági osztályán helyezkedett el, így volt egy biztosabbnak számító kereset.

Idézet
A dobozolás ötlete a bátyámtól származik, aki nyomdát működtetett, és látta a piaci keresletet a csomagolóanyagokra.

Megvásároltuk az első gépet, utána jött a többi is, tanultunk a korábbi hibáinkból. 19 év óta működik a vállalat, évről évre fejlesztünk valamit” – magyarázza a csíki vállalkozó.

Galéria

A nyomdagép a lemezek első állomása, ahol ráfestik a forgalmazott termékek reklámszövegét

Fotó: Makkay József

A négy gyerek is dolgozott a cégben, lesz utánpótlás

Remény van rá, hogy négy fia közül a közgazdasági szakot végzett Attila hazatérjen egy multinacionális cégnél vállalt budapesti középvezetői állásából, hogy a családi vállalkozásban folytassa. Sokkal jobban szereti Csíkszeredát, mint a budapesti életet.

Informatikusként dolgozó István fia az egyetem után hazatért, itthon talált jól kereső állást, akárcsak biológiát végzett legnagyobb fia, Péter. A legkisebbik fiú, Csaba szintén informatikusnak tanul Budapesten. Mindannyian jól ismerik a gyár működését, mert vakációik egy részét a szülők cégénél dolgozva töltötték el.

Idézet
Fiaimat rábíztam a munkavezetőre, hogy ne legyek velük elfogult. Azt végezték, amit kiosztott nekik a közvetlen főnökük.

Ha bármelyik fiatal megkeresett a városból vagy a környékről, hogy pénzt akar keresni a vakációban, meghatározott időre alkalmaztam őket. Ehhez persze az kellett, hogy idejében felkeljenek és bejöjjenek a munkahelyre” – ecseteli a diákmunka részleteit a cégvezető.

Domokos Tamásnak az az elve, hogy nem alkalmazottjai, hanem munkatársai vannak. A kollégákat természetesen meg kell fizetni a cég képességeihez mérten, viszont nyereséges is kell legyen a vállalkozás. Számukra akkor is lényeges a minőségi munka, ha csak „csomagolóanyagról” van szó, amit sokak szerint eldobnak, pedig újra lehet hasznosí1tani. Nyilván nem minden munkatársnak egyformán kiemelkedő a teljesítménye, de a vonzó bérezés mellett emberséges központú cégvezetésre törekszenek. ,,Ezt nehéz pénzben lemérni, de hála Istennek vannak, akik számára ez is fontos szempont. Éppen ezért van esély arra, hogy jó munkatársakkal vegyük körül magunkat" – nyomatékosítja Domokos Tamás.

A cégvezető munkatársaira alapozva szeretné tovább fejleszteni a cég tevékenységét, mert meggyőződése, hogy iparra mindig szükség lesz. És arra is, hogy a környezetbarát tehnológiákat előtérbe helyezzék. Ha van ipari termelés, az a kéz a kézben jár a csomagolóanyag-gyártással és újabb munkahelyek létrehozásával – ebben hisz a csíkszeredai Pluto vállalat kis munkaközössége.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 07., péntek

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani

Senki ne maradjon távol az urnáktól vasárnap a romániai helyhatósági és EP-választásokon, és akkor urnazáráskor az RMDSZ elmondhatja, hogy jól szerepelt – hangsúlyozta Kelemen Hunor pénteken Csíkszeredában.

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani
2024. június 07., péntek

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere megosztott egy mozgóképes összeállítást a kolozsvári metrót elképzelő cég látványterveiből.

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró
2024. június 07., péntek

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton

Több mint 300 fajta rózsát mutat be az érdeklődőknek a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) szombaton.

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton
2024. június 07., péntek

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén

Lázas kampányt folytatnak a Máramaros megyei Koltón az RMDSZ, valamint a román pártok jelöltjei. A három mandátumon át független polgármesterként tevékenykedő, és idéntől az RMDSZ színiben induló Csendes Lajossal vettük száma a község útkeresését.

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén
2024. június 07., péntek

FRISSÍTVE – A 70 percet is elérte a várakozási idő a román–magyar határon, de sikerült elhárítani a problémát

Eléri a 70 percet a várakozási idő mindkét borsi, vagyis a közúti és az autópálya-átkelőnél is a román–magyar határon, és a Bihar megyeihez hasonló helyzet alakult ki két Szatmár megyei – a csanálosi és a petei – átkelőnél is.

FRISSÍTVE – A 70 percet is elérte a várakozási idő a román–magyar határon, de sikerült elhárítani a problémát
2024. június 07., péntek

Majdnem félezer mesteris hallgató ballagott a kolozsvári BBTE magyar tagozatán

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Tagozatán 457 hallgató zárta le mesteris tanulmányait. A végzősök 16 kar 41 mesteri programja keretében mélyítették el egyetemi tanulmányaikat – közölte a felsőfokú oktatási intézet.

Majdnem félezer mesteris hallgató ballagott a kolozsvári BBTE magyar tagozatán
2024. június 07., péntek

Nem véletlenül kereste fel Orbán Viktor éppen Nagyszalontát a kampányhajrában

Amikor néhány héttel ezelőtt kiderült, hogy Orbán Viktor a Partiumba látogatva fogja szavazásra buzdítani az erdélyi magyarokat a június 9-ei választásokon, a legtöbben arra tippeltek, hogy a frontvárosként elkönyvelt Szatmárnémetit keresi fel.

Nem véletlenül kereste fel Orbán Viktor éppen Nagyszalontát a kampányhajrában
2024. június 07., péntek

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán

Tűz ütött ki pénteken reggel a kolozsvári III-as számú gyermekgyógyászati klinika egyik műszaki helyiségében.

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán
2024. június 06., csütörtök

Bobpályák a hóhiány ellen: Brassópojána és Predeál is „nyári szánkókkal” csalogatná a turistákat

Miután a turisztikai irodák megkongatták a vészharangot, hogy Erdélyben meg vannak számlálva a hegyvidéki idegenforgalom időjárásfüggő szolgáltatásainak napjai, Brassó megyében sínes bobpályák építésével próbálják „orvosolni” a téli hóhiányt.

Bobpályák a hóhiány ellen: Brassópojána és Predeál is „nyári szánkókkal” csalogatná a turistákat
2024. június 06., csütörtök

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten

Felbúgó sziréna hangja jelzi a Tisza ukrajnai oldalán fekvő település lakói számára, hogy orosz harci gépek mérnek légicsapást valahol az ország belsejére. Ezt már a Máramaros megyei Hosszúmező lakossága is megszokta a román–ukrán határ közelében.

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten