Kevesebb kisbaba látta meg a napvilágot tavaly: a születésszámra és a szülés folyamatára is negatívan hatott a járvány

Kevesebb kisbaba látta meg a napvilágot tavaly: a születésszámra és a szülés folyamatára is negatívan hatott a járvány

Nincs baby boom. Bár sokan bőséges gyermekáldást vártak a tavaly tavaszi szükségállapotot követően, elmarad a születések száma a várakozásoktól

Fotó: Gábos Albin

Jelentősen csökkent a születések száma tavaly Romániában, erdélyi szinten a legnagyobb csökkenés a Székelyföldön tapasztalható. De nem jelenthető ki bizonyosan, hogy a negatív tendencia a világjárvány hatása, teljes képet csak jövőre kapunk minderről – állapította meg a Krónikának Barna Gergő szociológus. A járvány a szülészeteken alkalmazott protokollokra is negatívan hatott, megkeserítve sok kismama életét.

Pap Melinda

2021. március 31., 16:522021. március 31., 16:52

Öt-hat százalékkal csökkent tavaly a születések száma Romániában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) előzetes adataiból. Ezek alapján Barna Gergő szociológus felhívta a figyelmet, a statisztikát részben módosíthatja, hogy a tavaly tavaszi karanténidőszakban felborult a regisztrációs folyamat, így pontos képet csak jövőre fogunk kapni a tavalyi demográfiai adatokról.

A statisztikai intézet előzetes adatai szerint

2020-ban több mint 40 ezer gyerekkel született kevesebb Romániában, mint az előző esztendőben. A csökkenés azonban nem írható a világjárvány rovására, ennek befolyása csak a pandémia kitörésétől számított 9. hónapban, azaz decemberben született gyerekeknél tapasztalható.

A tavalyi év utolsó hónapjában nőtt a születések száma mind 2019 decemberéhez, mind novemberéhez viszonyítva. Utóbbihoz viszonyítva a 2020 decemberében született 15 857 csecsemő jelentős növekedést jelent, 2103-mal többet, mint például az előző év novemberében, de decemberhez viszonyítva is 433 gyerekkel több baba született.

Idézet
Azt, hogy drasztikusan csökkentek volna a születésszámok, szerintem még nem lehet kijelenteni, sőt nagyon valószínű, hogy nem ez történt. A korábbi adatokhoz viszonyítva 5–6 százalékos csökkenés valószínűsíthető”

– értékelte a Krónikának a statisztikai intézet nemrég közzétett adatait Barna Gergő szociológus.

Rámutatott, ezek nem végleges, csupán előzetes adatok, melyeket utólag többször is korrigálnak. Jellemzőjük, hogy a demográfiai eseményeket a regisztráció időpontjához kötik, és nem az esemény megtörténtéhez, holott a regisztrációs folyamatot felborította a világjárvány, főleg a tavaszi karanténidőszakban volt nehéz iktatni a születéseket, haláleseteket.

Idézet
A legnagyobb gond az volt, hogy a járvány miatt felborult a regisztrációs folyamat, április–májusban nagyon kevés születésszám volt rögzítve, és ezeket valamikor év közben egészítették ki”

– mondta Barna Gergő, emlékeztetve, hogy a szükségállapot és a lezárások idején a központi és a helyi adminisztráció is akadozott.

Így az akkor született gyerekeket később regisztrálták, ami jól látszik a megyei adatokból. Ezek az adatok sem tekinthetők véglegesnek, kiegészítik a tavalyi születésszámot. „Egészen pontosan egy év múlva fogjuk tisztán látni, hogy mi is történt 2020-ban, amikor meglesznek a végleges adatok, amelyek már az esemény bekövetkeztére rögzítik a demográfiai folyamatokat” – mondta a társadalomtudós.

Hozzátette, eléggé valószínű, hogy a születésszám mélyponton lesz 2020-ban, hiszen ha megvizsgáljuk az elmúlt tíz évet, átlagban 205–206 ezer gyerek született évente „Valószínűleg a 2020-as év a 200 ezer születés alatt fog maradni a végleges adatokkal is, viszont ez nem kirívó eset. Ilyen mértékű csökkenés még volt a korábbi években is, de 2011-ben is csak 196 ezer gyerek született Romániában” – hívta fel a figyelmet a szociológus.

Hozzátette, ekkor jelentkezett a 2008-as gazdasági válság begyűrűzése, így várhatóan a pandémia születésekre gyakorolt hatása is későbbre várható. A bizonytalan anyagi helyzet miatt vélhetően sokan nem mernek majd gyereket vállalni a következő években, de már az esküvők elmaradása miatt is kevesebb gyerekáldás várható.

Elmaradt a lakodalmas menet

Az Erdélystat statisztikai portál nemrég közzétett elemzése szerint miközben az elhalálozások száma rekordot döntött tavaly Romániában, az élve születések száma mélypontot jelenthet az elmúlt 31 év tekintetében. Rámutatnak: a 2019-es és 2020-as előzetes adatok összevetése alapján kalkulált, 5,3 százalékos apadás jelentős, de nem kirívó az elmúlt évekhez képest, és valószínűsíthetően a 2020-as születésszám végleges korrekciókkal együtt is 200 ezer alatt marad majd.

Idézet
Legutóbb 2011-ben történt ilyen, akkor 196 242 születést (felülvizsgált adat) regisztráltak Romániában”

– olvasható a jelentésben.

A házasságkötések száma ellenben extrém módon csökkent: az előzetes adatokban szereplő 81 209 házasságkötés 36,8 százalékkal marad el a 2019-es előzetes adatoktól.

Idézet
Ez szintén abszolút negatív rekord lesz a modern Románia történetében – 2020-ig még nem volt olyan év, amelyben kevesebb mint százezer házasság köttetett volna az országban”

– mutat rá a jelentés.

Az erdélyi szintű kimutatás szerint 2020-ban 62 713 gyermek jött világra a régióban, ami 3 906 fővel, azaz 5,9 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi születésszámot. A házasságkötések száma ennél drasztikusabban csökkent a járványügyi korlátozások hatására: Erdélyben tavaly 27 716 házasságot kötöttek, 36 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben.

Galéria

Ritkuló gólyahír. Becslések szerint 5-6 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra tavaly a korábbi évekhez képest Romániában

Fotó: Haáz Vince

Székelyföldi negatív rekord

A megyei statisztikai hivatalok előzetes adatai alapján készített régiós összesítés szerint Székelyföldön az előzetes adatok szerint csupán 4890 gyermek jött a világra, ami 424 gyermekkel kevesebb, vagyis 8 százalékkal alacsonyabb az előző év ugyanilyen adataihoz viszonyítva.

A házasságkötéseket tekintve még az erdélyi trendeknél is valamivel kedvezőtlenebbek a székelyföldi adatok: 1648 pár mondta ki a boldogító igent, ami csaknem 40 százalékos visszaesés.

Erdély másik, nagyobb arányban magyarlakta régiójában, a Bihar, Szatmár és Szilágy megyékből összesített Partiumban 2020-ban a születésszám 10 888 volt, amely 5,5 százalékos csökkenés egy év alatt.

Erdély harmadik jelentősebb magyar lakosságot tömörítő régiójában, a Kolozs és Maros megyéből álló Közép-Erdélyben tavaly 12 126 gyermek született, ami 387 gyermekkel kevesebbet jelent a 2019-es év hasonló adatközléséhez viszonyítva, így a csökkenés „csak” 3,1 százalékos, mutat rá az Erdélystat. A házasságkötések száma ellenben itt is jelentős, 5 017 volt, a visszaesés mértéke tehát 35,7 százalékos.

Nem volt leányálom

Még ha a születések számát drasztikusan nem is befolyásolta, a kismamák életét jelentősen megváltoztatta a világjárvány.

Idézet
A legnagyobb félelmem szülés előtt az volt, nehogy megfertőződjek koronavírussal, és a kórházi beutaláskor kiderüljön, pozitív vagyok. A pandémia miatt bevezetett új eljárás szerint ugyanis ilyenkor a szülés után elválaszthatják a csecsemőt az édesanyjától, és csak két hétre rá láthatja viszont”

– mesélte lapunknak A. Sz. besztercei kismama, aki tavaly novemberben hozta világra kisfiát. Mint mondta, ez nem a járvány „szülöttje”, óvodás kislányuk mellé férjével mindenképp szerettek volna második gyereket.

A Németországban élő, erdélyi származású Sz. Sz. ellenben nem véletlenül a pandémia alatt várandós második gyermekével. Évekig minden nyáron exotikus vidéken nyaraltak a szűkebb baráti társasággal, hol Thaiföld, hol Bali volt az úti cél, és bár szerettek volna második gyereket 7 éves kislányuk mellé, egyre tolódott a babaprojekt. Végül a járvány volt az, ami véget vetett az utazásnak, és a család bővítésére sarkallta őket, második kislányukat áprilisra várják.

A járványhelyzet miatt bevezetett újszerű kórházi eljárások egyébként nemcsak a kismamákat, hanem a szülészorvosokat, bábákat, egészségügyi dolgozókat is megviselte. Răzvan Socolov, a jászvásári szülészet főorvosa a Szabad Európa Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy

számukra is nehéz volt végignézni, ahogy az újszülöttet el kell választani a pozitív kismamától, holott az együtt töltött első időszak létfontosságú mind a gyerek fejlődése szempontjából, mind az anya számára.

Rámutatott, bár a járvánnyal együtt járó új szabályozást nem nézte mindenki jó szemmel, és olykor az anyák vagy családtagjaik is szót emeltek ellene, súlyosabb incidensekre nem került sor. Úgy vélte, a pandémiával együtt maga a jelenleg alkalmazott, könyörtelennek mondható eljárás is feledésbe vész.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 20., csütörtök

Közúton, vasúton egyaránt befolyásolja a közlekedést a rekkenő hőség

A rendkívüli hőség miatt több megyében korlátozzák hétfőig a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát az autópályákon, gyorsforgalmi utakon és országutakon. A személyszállító járművekre nem vonatkozik az intézkedés.

Közúton, vasúton egyaránt befolyásolja a közlekedést a rekkenő hőség
2024. június 20., csütörtök

A kampányban tapasztalt durva támadások során tanúsított közösségi helytállást is ünneplik a Fehér Megyei Magyar Napokon

A Fehér Megyei Magyar Napok egyben a sikeres helyhatósági választások eredményeinek ünnepe is. Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere a Krónikának összefoglalta a magyarság szempontjából nehéznek bizonyult kampány tanulságait és a további kihívásokat.

A kampányban tapasztalt durva támadások során tanúsított közösségi helytállást is ünneplik a Fehér Megyei Magyar Napokon
2024. június 20., csütörtök

Felújításra szoruló erdélyi, partiumi vasútállomások korszerűsítését tervezik

Szatmárnémeti, Nagybánya és Petrozsény felújításra szoruló vasútállomásait is renoválják a közlekedési minisztérium (MTI) hosszú távú projektje keretében, például 121 millió lejt fordítanak a Szatmárnémeti pályaudvar műemlék épületének korszerűsítésére.

Felújításra szoruló erdélyi, partiumi vasútállomások korszerűsítését tervezik
2024. június 20., csütörtök

Gyémánt-, arany- és ezüstmisés papokat ünnepeltek meg Gyulafehérváron

Jubiláns papokat ünnepeltek meg Gyulafehérváron, Kovács Gergely érsek ünnepelni hívta az idén papságuk 25, 50, illetve 60 évét ünneplő paptestvéreit – közölte a közösségi oldalon a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség.

Gyémánt-, arany- és ezüstmisés papokat ünnepeltek meg Gyulafehérváron
2024. június 20., csütörtök

Szombatig marad a kánikula a Bánságban, a Partiumban, Máramarosban és Erdély legnagyobb részében, 39 fok is lehet

Az ország több mint felére kiterjedő hőségriasztások lesznek érvényben csütörtökön és pénteken Romániában.

Szombatig marad a kánikula a Bánságban, a Partiumban, Máramarosban és Erdély legnagyobb részében, 39 fok is lehet
2024. június 19., szerda

Közel százmillió eurót költöttek a franciák az erdélyi NATO-támaszpont fejlesztésére

Nem fukarkodtak a franciák a Brassó megyei Nagysink katonai támaszpontjának fejlesztése során: mindössze két év alatt 80 millió eurót költöttek a létesítmény infrastruktúrájának fejlesztésére.

Közel százmillió eurót költöttek a franciák az erdélyi NATO-támaszpont fejlesztésére
2024. június 19., szerda

Itt a csobbanás szezonja, de a strandolás nem olcsó mulatság, számos fürdőhelyen magasabbak hétvégén az árak

Nyakunkon a kánikula, ilyen időben felnőttek és gyerekek is szeretnek strandra, uszodába menni. Kolozs megyében több fürdőhely is kínálkozik a tikkasztó hőségben, egyes strandokon azonban meglehetősen borsosak a belépők árai.

Itt a csobbanás szezonja, de a strandolás nem olcsó mulatság, számos fürdőhelyen magasabbak hétvégén az árak
2024. június 19., szerda

Elgörbült a sín, a Székelyföldön vesztegel a Marosvásárhelyre tartó gyorsvonat

A málnásfürdői állomáson vesztegel szerda délután a Bukarest és Marosvásárhely között közlekedő IR 1645-ös vonatjárat a Tusnádfürdő és Sepsibükszád közötti vasúti infrastruktúrával kapcsolatos problémák miatt - tájékoztatott a Román Vasúttársaság.

Elgörbült a sín, a Székelyföldön vesztegel a Marosvásárhelyre tartó gyorsvonat
2024. június 19., szerda

Tovább csökken az amúgy is csigalassú romániai vonatok sebessége a hőség miatt

A rendkívüli hőség miatt a közlekedés biztonsága érdekében a Román Vasúttársaság (CFR) bizonyos vasúti pályaszakaszokon elrendelte szerdán a szerelvények sebességének korlátozását.

Tovább csökken az amúgy is csigalassú romániai vonatok sebessége a hőség miatt
2024. június 19., szerda

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett

A hőség miatt az ország 15 megyéjében csütörtökön is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát.

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett