Kelemen Hunor több megyében is dobogós lett, de gyűltek a szavazatok a Kárpátokon túlról is

Páva Adorján 2019. november 11., 15:16 utolsó módosítás: 2019. november 22., 10:59

Sportkifejezéssel élve két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett Kelemen Hunor a vasárnapi államfőválasztáson, ha azt nézzük, hogy megyei lebontásban milyen dobogós helyezéseket ért el. Az RMDSZ jelöltje ezúttal is sok szavazatot kapott a Kárpátokon túlról.

Sok helyen hallgattak Kelemen Hunorra Fotó: MTI/Kiss Gábor

Két székelyföldi megye „borult zöldbe” a romániai államfőválasztás vasárnapi első fordulója után: az országos szinten több mint 353 ezer szavazatot begyűjtő Kelemen Hunor Hargita és Kovászna megyében végzett az első helyen.

Az RMDSZ jelöltje a legnagyobb támogatással Hargita megyében büszkélkedhet,

ahol több mint 86 ezren szavaztak a szövetség elnökére, ez pedig az összes voks 77,7 százalékát jelenti. Itt Klaus Johannis jelenlegi államfő lett a második 9,5 százalékkal. Háromszéken Kelemen Hunor a szavazatok 61,4 százalékával végzett az élen (több mint 40 ezer voks), szintén a PNL jelöltjét megelőzve (16,7 százalék).

Bár Maros megyében több mint 55 ezren szavaztak a magyar jelöltre, ez százalékarányban csupán a második helyre volt elég:

Kelemen 26,3, Johannis pedig 34,8 százalékkal zárt. Az RMDSZ elnöke – több mint 30 ezer szavazattal – Szatmárban is második lett 26,2 százalékkal (szemben a jelenlegi államfő 35,9 százalékával), akárcsak Szilágyban (Kelemen 16600 vokssal 18 százalék, Johannis 33,8 százalék). Bihar megyében a csaknem 37 ezer voksot begyűjtő magyar jelölt már csak a képzeletbeli dobogó harmadik fokára fért fel: a 15,4 százalékos teljesítménynél Johannis (36) és a szintén az államfőválasztás második fordulójába jutott Viorica Dăncilă (18,6) is „nagyobbat alkotott”.

A fennmaradó erdélyi megyékben is a jelenlegi államfő diadalmaskodott. Kelemen Hunor Kolozs megyében 7,8 százalékkal zárt, míg Arad megyében 4,2, Máramarosban 3,7, Brassóban 3,3, Beszterce-Naszódban 3,1, Fehérben 2,3, Hunyadban 1,8, Temesben pedig 1,5 százalékos eredményt jegyez. Szeben és Krassó-Szörény megyében a magyar jelöltre leadott szavazatok aránya nem érte el az egy százalékot.

Ugyanakkor Kelemen Hunor – az idei európai parlamenti választásokhoz hasonlóan – Kárpátokon túli megyékből is kapott nem elhanyagolható számú, összesen több mint 18 ezer szavazatot.

Miközben a Bukarestben leadott több mint kétezer szavazat, illetve a csángó közösséggel rendelkező Bákó megyéből érkező 1700 voks nem jelent meglepetést, a magyar jelöltre Prahova, Suceava és Iași megyében is több mint 900-an pecsételtek. De több száz szavazat érkezett máshonnan is a tulipános kockába: például a népszámlálási adatok szerint 18 magyar lakossal rendelkező Teleormanból 433. Százalékarányban Kelemen Hunor a Kárpátokon túl Bákó után (0,7 százalék) Vaslui megyében teljesített a legjobban, ahol a több mint 800 voks a szavazatok 0,6 százalékát jelenti.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat