Kamerunból Kolozsvárra: betértünk Erdély egyetlen, afrikai termékeket forgalmazó üzletébe

Kamerunból Kolozsvárra: betértünk Erdély egyetlen, afrikai termékeket forgalmazó üzletébe

A kameruni boltos, Cyrille Apang tisztában van azzal, hogy Kolozsváron sok magyar is él

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Tudta, hogy Kolozsváron is kapható fufu és kasszáva? Egyáltalán, hogy eszik vagy isszák ezeket? Vagy hogy Afrikában nem olyan a Guinness, mint Írországban? Mi sem voltunk ezzel tisztában, így ellátogattunk Románia első, afrikai termékeket forgalmazó üzletébe, ami Kolozsvár belvárosában található. Cyrille, a tulajdonos sok érdekességet elmesélt a Krónikának.

Tóth Gödri Iringó

2024. február 25., 18:122024. február 25., 18:12

2024. február 25., 20:152024. február 25., 20:15

Kolozsvár belvárosában, a Magyar (21 decembrie 1989) utca 17. szám alatt szerénykedik Erdély egyetlen, afrikai termékeket árusító boltja (African Tropical Shop a hivatalos neve). Cyrille Apang üzlete az első ilyen volt az országban, amikor 2020-ban megnyitott. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ráadásul nem csak a külföldi diákok és vendégmunkások körében, a legtöbb vevő kíváncsi helybeli.

Cyrille – aki angolul és románul is jól beszél – 2010-ben érkezett a kincses városba Kamerunból, hogy Kolozsvárt tanuljon üzletkötést a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen.

2015-ös lediplomázása után dolgozni kezdett: több cégnél is megfordult, megfordult az építőiparban, majd egy jó nevű vállalat értékesítési vezetője lett. Régi álma volt egy saját vállalkozás, de sokáig nem mert belevágni, sőt egy ideig azon is gondolkodott, hogy hazatérjen, ám a világjárvány miatti utazáskorlátozások megakadályozták ebben.

Akkori főnöke biztatására vágott bele alapos megfontolás után a vállalkozásba. Mérlegelte, hogy a városnegyedekben nem érdemes ilyen jellegű üzletet nyitni, a belvárosban kell működnie, hogy szem előtt legyen, de a belvárosi bérleti díjak miatt az első egy-két évben biztosan nem lesz jövedelmező.

A járvány miatti bezártság ellenére az ötletben látta a potenciált, azt, hogy Kolozsvár egyre inkább nemzetközivé válik, így „eltarthat” egy afrikai termékekre koncentráló boltot.

Galéria

Fotó: Tóth Gödri Iringó

„Éreztem, hogy szeretnék vállalkozni: nem valakinek dolgozni, hanem megvalósítani valami sajátot, sajátosat. Tudtam, hogy hiába nyitnék egy kis élelmiszerüzlet valamelyik sarkon romániai termékekkel, mert azokból rengeteg van. Vagy megél, vagy nem, de mindenképp nagyon nehéz. Sokat gondolkodtam, hogy mibe vágjak bele. És egyszer csak azt mondtam, nyitok egy afrikai termékeket áruló üzletet. Szerencsére az akkori főnököm nagyon támogató volt, biztatott, hogy próbáljam meg” – idézte fel Cyrille.

Az indulás nem volt egyszerű – még úgy sem, hogy már megkapta a román állampolgárságot. Kezdetben az Európai Unión belüli – például Belgiumban és Németországban afrikai termékeket forgalmazó – boltok tulajdonosaival vette fel a kapcsolatot, tőlük rendelt árut. Később afrikai beszállítói is lettek – ma már mind azok, de ez sokkal több bürokráciával és kiadással jár, a szállítás drága, a vámrendszer gyakran bonyolult.

Cyrille egyébként a román bürokráciát nyakatekertnek érzi, szerinte sok fölösleges kört kell tenni az ügyintézés során.

„Egy vállalkozást elkezdeni mindig bátor dolog: ki kellett fizessem az illetékeket, az ezer eurós bérleti díjat, plusz garanciát a helyiségért, feltöltsem áruval, és véletlenül sem remélhettem, hogy havonta annyit árulok, hogy legalább a bérleti díjat fedezze. Az első két, két és fél év nem volt nyereséges. De lassan elkezdte az üzlet utolérni magát” – magyarázta a kameruni vállalkozó. Hozzáteszi, hogy a kis helyiség eleinte nem volt tele áruval: sok mindent csak egyeztetés, megbeszélés útján rendelt, hozatott külföldről.

Galéria

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Arra a kérdésre, az üzlet elindítása óta érezte-e, hogy szigorúbbak vele a román hatóságok, mert külföldi, azt mondja, nem tudja, hogy mások esetében ez miként van, de hozzá sokszor váratlanul betoppannak a higiéniai körülményeket vagy az adózással kapcsolatos dokumentációt ellenőrizni. Az ellenőrök között van nagyon kedves, de „kötözködő” is. Semmi kirívó.

Ma már széles ügyfélköre van, sok a visszatérő vevő és állandóan érkeznek új kíváncsiskodók is.

Bár azt hitte, hogy elsősorban afrikai „honfitársai” számára nyit üzletet, vevői többsége román. A kis belvárosi üzletén kívül online kereskedelemmel is foglalkozik, mivel az egész térségben az övé volt az első ilyen üzlet: küld árut más megyékbe, a Moldovai Köztársaságba, Ukrajnába, Magyarországra is.

A vásárlók kedvencei az afrikai zöldségek, gyümölcsök. Köztük a magyarul és románul is tévesen főző banánnak emlegetett gyümölcs – az angol plantain szó a helyes megnevezés, és a Cyrille által kasszávának nevezett növény, melyet manióka-, tápióka- és jukaként is emlegetnek –; attól függ, milyen nemzetiségű a vevő. A tulaj szerint ezeket sok indiai, Srí Lanka-i munkás is keresi, vásárolja, ők egyébként is nagy számban térnek be a boltba, hiszen Kelet-Afrika és India kultúrájának, illetve történelmének vannak közös pontjai.

A vásárlók körében egy másik nagy kedvenc az Aboniki balzsam, ami reumatikus fájdalmakra, begyulladt testrészekre kiváló orvosság. Ugyancsak sokan veszik a fufut, ami durvára őrölt kasszava liszt, és puliszkához hasonló ételt főznek belőle.

Galéria

Friss zöldség és gyümölcs is kapható az üzletben

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Az üzletben lehet kapni többfél alkoholmentes malátasört, illetve különböző afrikai söröket (alkoholosokat). Például Guinness Foreign Extra Stoutot, ami a jellegzetes ír sör egy kesernyésebb, erősebb, több komlót tartalmazó változata, mely főleg Afrikában és Ázsiában elterjedt, Kamerunban is gyártják.

Idézet
Itt is lehet Guinnesst kapni, de nem is hasonlít a kamerunihoz. Amikor egy afrikai Romániába érkezik, és lelkendezve meglátja a Guinnesst, hogy valami ismerős, hamar csalódik. Nem is hasonlít a két ital” – vallja a boltos.

Cyrille szívesen ad tippeket, tanácsokat a kísérletezni vágyóknak, hogy egy-egy ételt miként kell (jól) elkészíteni. Ajánl recepteket, Youtube-videókat, illetve a közeljövőben tervezi egy „füzetecske” kinyomtatását, mely segít a vevőkörének eligazodni az afrikai ételek, fűszerek világában. Egyik izgalmas fűszerük az angolosan „country onion” névre keresztelt növény, pontosabban egy fa termése (magyar neve még nincs), mely egyszerre hagyma, fokhagyma és gyömbér ízű.

Cyrille ma már többnyire román ételeket eszik, szereti a pacallevest és a töltött káposztát is, de kezdetben nagyon idegenkedett a helyi konyhától, sok időnek kellett eltelnie, hogy nyisson.

Az ételek, italok mellett ékszereket, hajpótlékokat árul, amelyek szerinte egyre népszerűbbek az európaiak, így a romániaiak körében is, akik szívesen kísérletezgetnek.

Galéria

Póthajak, tincsek

Fotó: Tóth Gödri Iringó

A tulajdonos egyébként ritkán jár haza Kamerunba, az ideje nagy részét az üzlet vezetése tölti ki, Románián belül sem nagyon van ideje utazni, bár reméli, hogy lesz módja szabadságot kivenni, kirándulni. Kérdésünkre azt is elmondta: tudja, Kolozsváron sok magyar él, aminek történelmi oka van. Főbérlője is magyar, aki tanítgatta is őt néhány szóra, de úgy érzi, a magyar nyelv nagyon nehéz, sokkal nehezebb, mint a román, amit az évek alatt olyan jól megtanult, hogy olvas és ír is románul, képes hivatalos ügyeket intézni.

Galéria

Különleges sörök széles választéka

Fotó: Tóth Gödri Iringó

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt
2024. április 03., szerda

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka

A kolozsvári BTarena tavaly bruttó 2,3 millió lejes nyereséget és 7 millió lejes összbevételt termelt, azzal együtt, hogy 3 millió lejt költöttek Románia legnagyobb, idén tízéves többfunkciós rendezvénycsarnoka villanyvilágításának korszerűsítésére.

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka
2024. április 03., szerda

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben

Kábítószer-kereskedés gyanúja miatt öt házkutatást tartott szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Kolozs és Beszterce-Naszód megyében – közölte az intézmény.

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben
2024. április 03., szerda

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében

A temesvári Constantin Diaconovici Loga Főgimnázium további 18 tanulója jelentkezett a sürgősségen mérgezéses tünetekkel, miután az éjszaka folyamán a tanintézet 18 diákját hasonló tünetekkel már beutalták a Louis Ţurcanu Gyerekkórházba.

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében