Kalotaszentkirály sikertörténetének titkai – Minden évben avatnak valamit a legszebb erdélyi nagyközségben

Kalotaszentkirály sikertörténetének titkai – Minden évben avatnak valamit a legszebb erdélyi nagyközségben

Pályán vannak. A népi kultúrájáról, idegenforgalmáról is nevezetes településen immár multifunkcionális sportlétesítmény is kiszolgálja a lakosokat

Fotó: Ady Endre Kulturális Egyesület

A Kolozs megyei községek önkormányzatai közül az elmúlt két évtizedben Kalotaszentkirály kapta a legtöbb elismerést és kitüntetést. Ennél is többet jelent azonban, hogy az öt faluból álló községbe mintegy 28 millió euró értékű pályázati pénz „folyt” 2000-től, ami teljesen megváltoztatta a falvak arculatát.

Makkay József

2021. november 04., 13:322021. november 04., 13:32

Kalotaszentkirály nyerte el idén a Virágos Magyarország versenyen a legszebb erdélyi településnek járó titulust. A megmérettetésen a határon túli települések közül a délvidéki Palics és a felvidéki Tardoskedd is kapott kitüntetést. A kétezer lakosnál kisebb magyarországi települések közül Etyek és Buzsák bizonyult a legszebbnek. A népszerű Kárpát-medencei magyar települések versenyére 320 pályázat érkezett.

Kalotaszentkirály polgármesterének, Póka András Györgynek összébb kellett húznia irodájának falán az elmúlt másfél évtizedben kapott kitüntetéseket, hogy az újabb rangos elismerés is felkerülhessen az íróasztala melletti falfelületre.

Románia 2007-es európai uniós csatlakozása előtt Kolozs megyéből elsőként nyerte el az Európai falu kitüntetést, amit tucatnyi más követett, többek között a legjobban gazdálkodó és a legtisztább Kolozs megyei község cím.

A Bánffyhunyadtól hat kilométerre fekvő kalotaszegi községközponthoz Jákótel­ke, Kalotadámos, Magyarókereke és Ma­lom­szeg tartozik közigazgatásilag. Az 1633 lélekszámú Kalotaszentkirály–Zentelke bármelyik falujába látogasson az ember, mindenhol rend és tisztaság fogadja. A 2000-től polgármesterként tevékenykedő Póka Andrást nem véletlenül tartják kemény­kezű településvezetőnek: irányításával olyan csapat verbuválódott a község­házán, amely a megyei községek viszonylatában is a legtöbb európai uniós és hazai kormányzati pályázatot nyerte el, összesen mintegy 28 millió euró értékben.

Mindez meglátszik a település arculatán, az erdélyi viszonylatban is kiemelkedő infrastruktúra-fejlesztésben, illetve a koronavírus-járvány tavaly tavaszi kitöréséig szárnyaló falusi turizmusban is: 2019-ben, a községközpontban 15 ezer vendégéjszakát jegyeztek a turisztikai hatóság engedélyével működő 46 panzióban és vendégházban.

Galéria

Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere

Fotó: Makkay József

Könnyebb megnyerni, mint kivitelezni a pályázatot

Kalotaszentkirály önkormányzatának működése jellegzetes erdélyi magyar sikertörténet. A község nem gazdagabb és nem szegényebb az átlagos kalotaszegi vagy erdélyi magyar községekhez képest. Az évi 600 ezer lejnyi helyi adóból és illetékből származó bevétele a pénzügyminisztérium által visszaosztott állami pénzekkel együtt is csak a helyi önkormányzat fenntartására elegendő, a polgármester szerint ebből fejleszteni nem tudnának. A sikertörténethez hozzájáruló rengeteg fejlesztést pályázatokból érték el olyan körülmények között, hogy az eddig leadott több tucat előterjesztésük közül mindeniket elnyerték. Az eredményesség titkát Póka András a polgármesteri hivatalban működő pályázatíró csapat hozzáértésével és elköteleződésével magyarázza.

Idézet
„Soha nem fordultunk pályázatíró céghez, a polgármesteri hivatalnak rosszak az ilyen irányú tapasztalatai. A pályázatíró cégnek anyagilag úgy is megéri, ha leadott pályázatainak egyharmada vagy fele nyer, számunkra viszont nagy veszteség, ha a sok pénzbe és humánerőforrásba kerülő pályázataink egy részét elutasítják”

– fogalmazott a Krónikának a községi elöljáró.

Tanácsadó cégekkel működnek együtt a pályázatokhoz szükséges kiegészítő szaktanulmányok elkészítésére, a pályázatok összeállítása, benyújtása, a szükséges engedélyek beszerzése és az elnyert pályázat lebonyolítása azonban a polgármesteri hivatal munkatársainak hatásköre. Póka úgy látja, ma könyebb megnyerni egy pályázatot, mint kivitelezni. Egyre kevesebb cég jelentkezik a meghirdetett munkálatok elvégzésére, a versenytárgyalásra benevező társaságok pedig munkaerőhiánnyal küszködnek.

Miközben látványosan bővült a különböző infrastruktúra-fejlesztésben érdekelt cégek műszaki felszereltsége, még inkább hiányzik a megfelelően képzett szakmunkás.

„A legtöbb cég csak úgy végez minőségi munkát, ha a körmükre nézünk, és naponta ellenőrizzük őket. Ha elmarad az önkormányzati kontroll, kellemetlen meglepetéseink lehetnek” – fogalmaz Póka András.

Visszavárják a turistákat

Nem csak a községközpontban, hanem a többi faluban is látványosan megváltozott a települések arculata. Kalotaszentkirály-Zentelke azon kevés észak-erdélyi községek közé tartozik, amelyik vetekszik egy ausztriai vagy németországi kistelepülés turistavonzó szépségeivel. A falvakon átfolyó patakok medrét szabályozták, az utcákra és az összes községi útra minőségi aszfaltréteg került, községi szinten mintegy 30 kilométer mezei és erdei utat köveztek le: gyakorlatilag bárhova ki lehet jutni személygépkocsival, biciklivel, bármilyen járművel.

A pandémia ellenére idén kiemelkedő évet zártak, hiszen tavasszal adták át az Ady Endre Általános Iskola új uszodáját, és nemrég avatták fel a multifunkcionális sportpályákat, valamint a Bánffyhunyad és Kiskalota közötti régi vasúti töltésen kialakított kerékpárutat.

A mintegy 15 kilométeres szakaszból egyelőre a négy kilométeres kalotaszentkirályi biciklisáv készült el, amihez Kiskalota község 6 km-rel csatlakozik, a fennmaradó rész pedig Bánffyhunyad polgármesteri hivatalára hárul. A tavasztól késő őszig virágtengerben úszó Kalotaszentkirály-Zentelke községközpont számára a bicikliút újabb vonzerőt jelent, akárcsak a falu határában kiépített horgászat. Sajnos a tavaly tavasz óta tartó koronavírus-járvány megtépázta a falusi turizmust, a vendéglátással foglalkozó gazdák azonban abban bíznak, hogy a járvány lecsengésével újra visszaköszönnek a három-négy esztendővel ezelőtti „csúcsidők”, amikor egész évben volt foglalás.

Galéria

Jó úton. Nemrég adták át a 4 kilométeres kerékpársávot a kalotaszegi községben

Fotó: Ady Endre Kulturális Egyesület

Következetesség a siker titka

A polgármester szerint két fontos beruházás maradt hátra: modern kulturális központot szeretnének tető alá hozni a községközpontban, illetve Bánffyhunyad irányából bevezetik a községbe a földgázt.

A közművesítést – az ivóvízellátást és a szennyvíz elvezetését – az egész község területén megoldották, a teljes kényelemhez már csak a földgázra van szükség. A jelentős fejlesztések meglátszanak a telekárakban is, főleg idén nőtt meg drasztikusan a kalotaszentkirályi telkek és házak ára. Póka András György szerint már nincs eladó üres telek, az utóbbi hónapokban minden elkelt. Az uszoda átadása óta a környező települések viszonylatában is egyféle központtá váltak, hiszen távolabbi településekről is csapatostól érkeznek a fiatalok igénybe venni a környék egyetlen uszodájának a szolgáltatásait.

A kalotaszentkirályi sikertörténet híre elterjedt nem csak Kalotaszegen, hanem a tágabb régióban is: sokan megfordulnak itt szétnézni, tanácsot kérni, tanácskozni a helyi önkormányzat képviselőivel. Póka András a sikerüket a helyi összefogással magyarázza.

Olyan községet irányít, ahol minden helyhatósági megmérettetés előtt előválasztást rendeznek: nem csak RMDSZ-est, hanem magyar előválasztást, amelyen bárki jelentkezhet polgármesternek és helyi tanácsosnak, végül többségi szavazat dönti el, ki kerül fel a magyar önkormányzati listára. Az egyházakkal, az iskolával és a civil szervezetekkel kialakított szoros és példás együttműködést tartja a helyi közösség legnagyobb vívmányának. „Mi egy nagy csapat vagyunk, amelybe beletartozik mindenki a községből. A szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, legyen az a polgármester családja vagy az egyedül élő idős ember. Ezt a következetességet nem csak elfogadják, hanem értékelik is az emberek” – fogalmazza meg a kalotaszentkirályi polgármester közösségük sikerének „titkát”.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 16., vasárnap

Magyarellenes diszkrimináció? Nagyváradon a románok nézhetik a főtéren a saját válogatottjuk meccseit, a magyarok nem

Felháborodást keltett a nagyváradi magyar közösség körében, hogy a román többségű önkormányzat „megfeledkezett” róla a Németországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán.

Magyarellenes diszkrimináció? Nagyváradon a románok nézhetik a főtéren a saját válogatottjuk meccseit, a magyarok nem
2024. június 15., szombat

Négyéves gyermekkel rekedt a Székelykő egy meredek szakaszán egy turista

Négyéves gyerek és egy felnőtt rekedt a Székelykő egyik meredek szakaszán, hegyimentők siettek a segítségükre – közölte a Fehér megyei Salvamont.

Négyéves gyermekkel rekedt a Székelykő egy meredek szakaszán egy turista
2024. június 15., szombat

Potápi Árpád János: a bukovinai székelyek minden körülmények között meg tudták őrizni identitásukat

A bukovinai székelyek az egyik, ha nem a legjobban szervezett népcsoport a Kárpát-medencében, amit a hagyományőrző tevékenységüknek köszönhetnek – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton Hőgyészen.

Potápi Árpád János: a bukovinai székelyek minden körülmények között meg tudták őrizni identitásukat
2024. június 15., szombat

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton.

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai
2024. június 14., péntek

„Ajándékcsomagot” kapott két kisgyerek a Magyarfenesen meggyűrűzött gólyák egyikétől

Nagy szerencsében lehet része annak a két magyarfenesi kisfiúnak, akiket a péntek reggeli gólyagyűrűzéskor telibe talált a fészekből lehozott kisgólya sugárban kilőtt ürüléke. A gyerekek a magyarfenesi óvodából és iskolából érkeztek a helyszínre.

„Ajándékcsomagot” kapott két kisgyerek a Magyarfenesen meggyűrűzött gólyák egyikétől
2024. június 14., péntek

Felújított Napvonatokkal utazhatunk egész nyáron a Fekete-tengerre és a Duna-deltába

Péntektől kezdődően naponta 30 Napvonat biztosítja a kapcsolatot az ország különböző pontjai és a Fekete-tenger, valamint a Duna-delta között.

Felújított Napvonatokkal utazhatunk egész nyáron a Fekete-tengerre és a Duna-deltába
2024. június 14., péntek

Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott

Erdélyi politikai perpatvar helyszíne volt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának csütörtöki, Budapesten rendezett ülése, amelyen kiütköztek az RMDSZ politikusai, valamint Tőkés László EMNT-elnök közötti ellentétek.

Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott
2024. június 14., péntek

Báránnyal és padlizsánkrémmel mutatják be az erdélyi konyhát a debreceni gasztronómiai fesztiválon

A legkiválóbb magyar éttermek és séfek találkoznak három nap erejéig a 8. Debrecziner Gourmet Fesztiválon. Erdélyt a székelyudvarhelyi Páva étterem stábja képviseli; Trucza Adorján, a székelyföldi étterem vezetője nyilatkozott a Krónikának.

Báránnyal és padlizsánkrémmel mutatják be az erdélyi konyhát a debreceni gasztronómiai fesztiválon
2024. június 14., péntek

Több mint 40 millió lejes beruházást terveznek Tusnádfürdő határában

Több mint 40 millió lejes beruházással energiatároló rendszert tervez létesíteni Tusnádfürdő határában egy befektetői társulás az Economica.net gazdasági portál információi szerint.

Több mint 40 millió lejes beruházást terveznek Tusnádfürdő határában
2024. június 14., péntek

Lopott kisteherautót foglaltak le a román-magyar határon

A német hatóságok által körözött autót foglaltak le a nagylaki határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

Lopott kisteherautót foglaltak le a román-magyar határon