Marosvásárhely: Hermann besorolt Soós mögé, de elvárja, hogy függetlenként induljon

Szucher Ervin 2020. január 17., 15:54 utolsó módosítás: 2020. január 17., 16:16

Lemond a hónapokkal ezelőtt beharangozott független jelöltségéről Hermann Mark Christian, és a továbbiakban Soós Zoltánt támogatja a Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért folytatott harcban. Minderre kettejük pénteki sajtótájékoztatóján derült fény.

Kezet ráztak, de Hermann Mark Christian (balra) számos feltételt szabott Soós Zoltán támogatásához Fotó: Szucher Ervin

A valamikor az Erdélyi Magyar Néppártban (EMNP), majd a Szabad Emberek Pártjában (POL) politizáló Hermann Mark Christian azok után döntött a visszalépés mellett, miután Soóssal megígértette, hogy tízpontos programját a magáévá teszi. Ennek legfőbb eleme a jelenlegi polgármester, az általa korruptnak nevezett Dorin Florea és csapata elleni harc folytatása. Szerinte a korrupció, nepotizmus, favoritizmus, klientarizmus ártott a legtöbbet Marosvásárhelynek, amely emiatt jócskán lemaradt a környező városok mögött.

Megkéri a támogatás árát

A vegyes családból származó egykori önkormányzati képviselő – aki 2016-ban a POL színeiben jutott be a marosvásárhelyi képviselő-testületbe, de két évvel később lemondott tanácsosi mandátumáról – belátta, hogy az általa nyolc-tízezerre becsült szavazat sem lenne elég ahhoz, hogy valaki legyőzze a 2000 óta regnáló városvezetőt, ezért inkább a felmérések alapján legesélyesebbnek tartott Soósnak ajánlotta fel a segítségét. Kérdésünkre, hogy a tízpontos program átvételén kívül cserébe mit kért, Hermann Mark Christian leszögezte, hogy semmiként nem szeretne felkerülni az RMDSZ városi tanácsosi listájára, de a szövetség jelöltjét is csak abban az esetben támogatná, ha az nem a tulipán jele alatt, hanem függetlenként indulna.

Amennyiben rajta múlik, a feltételnek Soós Zoltán minden további nélkül eleget tenne.

„Készen állok függetlenként indulni, annál is inkább, hogy az RMDSZ vezetősége támogatna egy ilyen megoldást. Maga Kelemen Hunor is arról biztosított, hogy amennyiben Marosvásárhely érdeke megkívánja, a szövetség nem gördít akadályt a függetlenként történő indulásom elé” – árulta el pénteki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján a magyar alakulat által még a múlt év szeptemberében polgármesterjelöltként nevesített Soós. A Maros Megyei Múzeum igazgatója szerint azért is lenne fontos, hogy ne pártszínekben szálljon versenybe, mert függetlenként a románságtól is nagyobb támogatásra számíthat. Egyébként nem Hermann az egyetlen, aki függetlenséget kért az RMDSZ politikusától, ezt korábban az EMNP is megtette.

Pro bono jótanács az RMDSZ-nek

Fotó: Gálna Zoltán

Hermann Mark Christian ugyan nem kíván ismét önkormányzati képviselő lenni, azonban nem csak Soós kampánystábjában, hanem – amennyiben megnyerik a választást – a majdani polgármester csapatában is szívesen feladatot vállalna. Soós Zoltán véleménye szerint Hermann személye garancia arra, hogy a korrupcióellenes harcot a polgármesteri hivatalon belülről is folytatni lehessen. A POL volt tanácsosa ugyanakkor nem csak a Florea köré tömörült társasággal venné fel a harcot. „Adnék egy pro bono tanácsot az RMDSZ-nek: cserélje le a teljes tanácsosi gárdáját, mert az elmúlt három és fél év alatt az teljesen kompromitálta magát Dorin Florea bűnszövetkezetének a támogatásával. A támogatásom csak és kizárólag Soós Zoltán független polgármesterjelöltnek szól” – jelentette ki a pénteki közös sajtótájékoztatón Hermann.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy nem csak a polgármester szapulta a legalpáribb módon őt és a kollégáit, a vagdalkozásba az RMDSZ is szívesen csatlakozott az elöljáró és annak személyes tanácsadója, Claudiu Maior mellé.

„Floreáék a legtöbbször az RMDSZ öklével ütöttek” – sérelmezte Hermann. Felvetésünkre, hogy miközben ádáz harcot vív Florea ellen, a polgármester valamikori szóvivője és kebelbarátja, az azóta tőle elfordult, megnyilvánulásaival a nacionalista választók körében rendkívül népszerűvé vált Marius Paşcan szinte észrevétlenül megelőzte a közvélemény-kutatásokban, Soós Zoltán elmondta, hogy neki és csapatának elsődleges célja a korruptnak tartott városgazda félreállítása, ugyanakkor a magyarellenes politikussal is készen állnak felvenni a harcot.

Mint ismert, Soós Zoltán 2016-ban az RMDSZ jelöltjeként vett részt a marosvásárhelyi polgármester-választáson, és mintegy 6 százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint a tisztséget függetlenként megnyerő Dorin Florea. Akkor azonban Soós magyar előválasztáson nyerte el a jelöltséget, amelyen az RMDSZ-szel szemben álló magyar pártok és civil szervezetek jelöltjei is megméretkeztek. Az RMDSZ szeptemberben bejelentette: ismét Soóst indítja a választási versenyben, ezúttal azonban nem szervezett előválasztást a jelölt kiválasztására. A demokratikus belső megmérettetés elmulasztása miatt mind a szövetség egyes képviselői, mind pedig az EMNP és az MPP élesen bírálta az RMDSZ Maros megyei szervezetét. Csomortányi István EMNP-elnök szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján kijelentette: a néppárt kész támogatni Soóst, ha függetlenként indul el a versenyben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat