Hálásak a román gazdák a magyar állam pénzéért: nincs etnikai színezete az erdélyi gazdaságfejlesztésnek

Szucher Ervin 2020. június 26., 16:25 utolsó módosítás: 2020. június 26., 16:33

Az elején nem is sejtették, hogy gazdaságfejlesztési programja révén a magyar állam az ő mezőgazdasági vállalkozásukat is támogatná. Kételkedve tekintettek a Pro Economica Alapítványon keresztül lebonyolított pályázati rendszerre, hiszen meg voltak győződve, hogy az nem nekik szól. Ma már örömmel újságolják, hogy kellemesen csalódtak Magyarország kormányában: a Maros megye színromán vidékein élő gazdák méltányolják, hogy etnikai hovatartozástól függetlenül ők is részesülhettek a jelentős támogatásban.

Hálásak a román gazdák a magyar állam pénzéért: nincs etnikai színezete az erdélyi gazdaságfejlesztésnek
galéria
Dupla szerencse. Az erdőidecsi Pop családhoz, a hegytetőn lévő tanyára is eljutott a magyar állam programjának támogatása Fotó: Szucher Ervin

Istenszéke, Felső-Maros mente, Görgény völgye, Idecs-patak mente – minderről sokaknak a Kelemen- és a Görgényi-havasok festői tája, kedvenc sátorozó- és túrázóhelye jut eszébe. Az irodalomkedvelőknek A funtineli boszorkány elevenedik meg. De beugrik 1990 fekete márciusa is, amikor elbutított és leitatott tömegeket mozgatott meg és szállíttatott Marosvásárhelyre a Vatra Românească szélsőséges szervezet, meg a köréje tömörülő visszarendeződés-párti elvtársi sereg. Az amúgy teljesen békés emberekkel sikerült elhitetni, hogy csak fejszéikkel és capináikkal Vásárhely utcáin randalírozva lehet megvédeni a „magyarveszély” fenyegette Erdélyt.

Az elmúlt harminc esztendő valamelyest begyógyította az akkor keletkezett sebeket. Az idősebb hegyvidéki román emberek nem szívesen beszélnek fiatalkori „hőstetteikről”, utódaik fejében pedig meg sem fordul, hogy a magyarok torkának essenek.

A legtöbbjük békésen éli családi életét, csinosítja házát és gazdaságát, csak néhány forrófejű törekedik arra, hogy a kétnyelvű turistajelző táblák megrongálásával kiélje magyargyűlölő hajlamait. A Maros megyei vidéki románság többségét az életminőség és annak javítási módozata foglalkoztatja. Bár az előítéletek még reflexszerűen működnek, és egy-egy politikusi retorika is sokat nyom a latban,

sokan éltek a Budapest kínálta lehetőséggel, és a Kárpát-medencei gazdaságélénkítő program ajánlatával.

Szólt az RMDSZ-es polgármester

Ha az Istennek van háta, akkor valóban a mögött található, a környéken csak Pașcuként emlegetett Mihai Pop erdőidecsi háza. A kilenc méter széles aszfaltcsík előbb hétméteresre, majd ötösre, aztán hármasra szűkül, végül elfogy, köves út váltja, amelynek a végében áll a gazda dombok közti háza. Állatfarmja innen még negyedórányi kapaszkodóra van. Ott, ahol a több mint ötven tehenét csak a villanypásztor, a kutyák meg a Fennvaló óvja a medvétől.

Hogy miként jutott el a hegyvidéki tanyára a magyar kormány támogatásának híre, amikor még a legközelebbi szomszéd kiabálása sem hallatszik ide? Hát a község magyar polgármesterétől.

„Kétszeres szerencsém volt: egyrészt az utolsó pillanat után kapcsolódtam be olyasvalaki helyett, aki rendelkezett sorszámmal, de nem tudta összeállítani az iratcsomót, és visszalépett. Másrészt egy héttel meghosszabbították a leadási határidőt. Így is záróra előtt kerültem fel a listára” – meséli a gazda. Hamarosan kiderült, hogy harmadjára is szerencsés volt, hisz – az utolsókból lesznek az elsők alapon – ő kapta meg elsőnek a tizenöt borjút. Pályázatát 2019 júniusában iktatták, a mifelénk újdonságnak számító angus szarvasmarhák novemberben már az erdőidecsi réten legeltek.

Pop 70 ezer lejt nyert a magyar államtól, 65 ezret pedig kitett a saját zsebéből. A 25 százalékos önrésznek szinte a dupláját, mert mint állítja: ha már belevágott a húsmarhák tenyésztésébe, egyszerre tizenöttel akarta kezdeni.

„Nem egy igényes állatfaj, elég nekik enni-inni adni, nem kell fejni. Van nekünk harmincöt fejős tarka szarvasmarhánk is, de rengeteg munka van velük. És miért? Azért az 1 lej 25 baniért, amit egy libánfalvi tejfeldolgozó ad” – magyarázza kissé panaszos hangnemben a gazdasszony, Laura Ioana. A Pop család élete valóban a munkáról szól, a középkorú házaspárt a 20 és 22 éves fiai segítik, akik rövid ideig belekóstoltak a nyugati vendégmunkába, de rájöttek, hogy százszor többet ér az ottani csillogásnál-villogásnál a Görgényi-havasok csendje, friss levegője és megnyugtató látványa.

Erdélyben is egyre többen látnak fantáziát a Skóciából származó angus szarvasmarhák tenyésztésében Fotó: Florina Bianca Marţian

Román barát magyar haverjától jött az információ

A főállásban Dédán tűzoltóként dolgozó Marțian Roșca is angus marhákban „utazott”. Mint mondja, már öt éve annak, hogy nem foglalkozik fejőstehenekkel. Egyrészt munkaprogramja, másrészt kisgyerekei nem teszik lehetővé, hogy a közel kétszáz fős állományt naponta fejje. „A húsmarhák sem hoznak túl sokat a konyhára, de velük legalább nincs gond. Kicsapod a legelőre, bekeríted villanypásztorral, kétnaponta ellátod őket, majd miután felnőnek, eladod” – magyarázza a fiatal családapa, aki több helyen, lakhelyétől akár 25 kilométerre, a havason is bérel legelőket. Mert ahhoz, hogy az állat jól fejlődjék, minőségi táplálékra van szüksége.

Érdekes módon Roșcaék előbb mezőgazdasági eszközökre szerettek volna pályázni, az iratcsomó leadása előtt, az utolsó napon váltottak a skót eredetű, koromfekete marhákra. Nem is bánják, hisz akárcsak Popék, ők is már novemberben mehettek az állatokért.

Sokat köszönhetnek az egyik szomszéd faluban lakó román barátjuknak, akit egy magyar haver értesített a programról.

Fotó: Haáz Vince

A nagyoknak is jól jött a segítség

A dédabisztrai Viorel Stegar és a füleházi Claudiu Grafi mezőgazdasági gépekre pályázott. A szintén állattenyésztéssel foglalkozó román gazdák úgy gondolták: ha már választhatnak, nem az amúgy is jelentős állatállományt szaporítják, hanem a gépparkot növelik, korszerűsítik.

Mindkettőjük dossziéját jóváhagyták, a százezer lej körüli támogatást megítélték, amelyből nekik mindössze az egynegyed önrészt kellett felvállalniuk.

A gépeket forgalmazó cég Grafinak már hónapok óta leszállította az eszközöket, Stegarnak még várnia kell. Az importőr, a Székelyberében bejegyzett, Maroskeresztúron működő Royal Dru a világjárványra hivatkozva mindegyre tologatja a határidőt, miközben a kedvezményezettek türelmét kéri. A késés kellemetlen, de nem sodorja veszélybe a sikeres pályázatot.

Az állategészségügyi technikusként is dolgozó dédabisztrai férfit sokkal inkább egy másik pályázatának a kimenetele aggasztja. Mint meséli, csak azzal a feltétellel kapott építkezési engedélyt farmja felhúzására, ha a közelében az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő trágyalerakatot is létesít. Két éve folyamatosan járja a megyeházát, ahol mindegyre újabb és újabb aktákat kérnek, ezáltal késleltetve az engedély kibocsátását. „Egy csomagtartónyi papírom van, azzal ingázok Bisztra és Vásárhely között. Ha nem sikerül megépítenem a trágyalerakatot, elveszítem az uniós finanszírozást” – bánkódik a férfi, aki szerint

a Pro Economica pályázatának előkészítése gyermekjáték volt az öt évvel ezelőtt elkezdett másik mellett.

Az állattenyésztőt az is bosszantja, hogy nemcsak a hatóságok, a tejfelvásárlók is csúfolkodnak a gazdákkal. Mindössze 1 lej 10 banit kínálnak a tej literéért, még szerencse, teszi hozzá, hogy naponta 400–450 litert is lead. „Sok kicsi sokra megy, de mégis...” – vonja meg a vállát.

Claudiu Grafinak másfajta gondjai vannak. A Nyugatról hazatért kamionsofőr szülőfalujában, Füleházán kezdett vállalkozásba, és annyira kinőtte magát, hogy már nem talál megbízható segédeket. Négy munkahelyet is létesített, de manapság nehéz komoly, kitartó emberekre találni. „Egyik jön, a másik megy, a fiatalok nem szeretnek dolgozni, főként nem a mezőgazdaságban. Inkább elmennek két-három hónapra külföldre, aztán ugyanannyi idő alatt itthon elpallják a pénzt, és kezdik az egészet elölről” – mondja.

Dédai érdeklődés. A Pro Economica illetékesei nem tapasztaltak bizalmatlanságot a román lakosság részéről Fotó: Haáz Vince

Egyszerű, átlátható formaságok, alaptalan kételyek

A magyar nyelvet még csak nem is törő román nemzetiségű gazdáknak a pályázatok megírása nem jelentett különösebb gondot. Pop egy marosvásárhelyi szakcéghez fordult a magyar nyelvű dokumentáció összeállítására, Roșcának, Stegarnak és Grafinak viszont a szászrégeni traktorgyár egyik, helyszínre kiszállt alkalmazottja segített. A papírmunka digitalizált részét Marţian Roşca pedagógus felesége, Florina Bianca végezte.

Nem volt nehéz feltölteni a Pro Economica oldalára, mert annak román nyelvű menüje is van. Amolyan szájbarágós volt az egész, ha egy csöppet is odafigyeltél, egy-kettő megoldottad”

– állítja a számítógép-kezelésben jártas fiatalasszony.

Azontúl, hogy az általunk találomra választott négy román gazda közül mindannyian ragaszkodnak a földhöz meg az állatokhoz, van még egy közös vonás bennük:

szinte egyikük sem hitte volna, hogy valaha is támogatást fog kapni a magyar államtól.

Mint mesélik, még akkor sem, amikor iratcsomójukat rendben találták, és pályázatukat elfogadták. Valamennyien meg voltak győződve, hogy bármilyen alaposan is megindokolják a kérésüket, elsőbbséget a magyar nemzetiségű pályázók élveznek. Főként olyan körülmények közt, hogy az eredetileg meghirdetett 131 millió lejes összkeretre csaknem háromszor akkora, a kiírásnak megfelelő finanszírozási kérvény érkezett. Egyesek fejében az is megfordult, hogy ha állatvásárlásra vagy munkaeszközökre mégiscsak nyernek pénzt, azt vajon milyen áron adja a magyar állam. Volt, aki a voksok leadását rebesgette, más a „valamiféle magyar szervezetbe” való beiratkozás kötelességét vizionálta.

Miért támogatna minket a magyar állam, csak úgy, né? – kételkedtem. És gondolom, mások fejében is megfordult ez a kérdés a környéken”

– látja be utólag Mihai Pop. „Azt tudtam, hogy a pályázatom megfelelő, azt is, hogy az egész Maros megyének szól, de miért adnának Budapestről pénzt nekünk, románoknak? – gondoltam magamban többedmagammal együtt. De attól még próbálkoztam… Most meg azok, akik csak legyintettek, bánják, hogy nem bíztak benne” – mosolyodik el Marțian Roșca.

Szerinte amennyiben a magyar állam holnap újabb pályázatot írna ki, a román vidékekről háromszor annyi jelentkező lenne, mint az elmúlt években.

Fotó: Haáz Vince

Claudiu Grafi is próba szerencse alapon adta le iratait, de úgy érezte, román emberként sok reményt nem fűzhet a pályázati kiíráshoz. Egyedül Viorel Stegar tűnt optimistának: ő már hallotta az előző években sikeresen pályázó, más vidéken élő románoktól, hogy az iratcsomók elbírálásánál senki nem firtatja a gazda nemzetiségét. „A más falubeli magyar barátaim is arra biztattak, hogy próbálkozzam, mert van esélyem” – mondja a gazda.

Az egyik személy, aki a Felső-Maros menti románságot pályázásra buzdította, és a jelentkezőkben a lelket tartotta, Déda polgármester asszonya, Lucreţia Cadar volt. „Az elején bennem is megfogalmazódott a kérdés: miért támogatna minket a magyar kormány?” – látja be a nagyközség elöljárója. Szerinte nem csoda, hogy a lakosság is bizalmatlan volt.

A térség lakóinak két dolog is furcsának tűnt. Miért segítene egy másik állam? És ha mégis megteszi, miért éppen őket, akik között magyar szinte mutatóban sem található.

Amint a politikai pályáját a Nagy-Románia Pártban (PRM) kezdő, majd nyolc év után a liberálisokhoz (PNL) csatlakozó, öt esztendeje a szociáldemokrata alakulatban (PSD) politizáló polgármester asszony meséli, számára hamar kiderült, hogy a Pro Economica által tolmácsolt ígéretek mögött komoly szándék is létezik. De ezt sokan még azok közül sem hitték, akik az elején nekivágtak a nyomtatványok kitöltésének. A dédai községvezető számításai szerint a pályázók egynegyede morzsolódott le valamilyen okból kifolyólag.

Fotó: Haáz Vince

Nem érzékeltek bizalmatlanságot

Ezzel szemben a gazdaságélénkítő programot lebonyolító Pro Economica ügyvezetője, Kozma Mónika nem érzékelte, hogy a román nemzetiségű pályázók bizalmatlanok lettek volna, legalábbis előtte senki nem adott hangot kételyeinek. A Marosvásárhelyen székelő alapítvány gondosan ügyelt arra, hogy már a kezdetektől fogva két nyelven kommunikáljon, támogatásával pedig fedje le az adott vidék román lakta kistérségeit is. Az alapítvány partnerre lelt az élelmesebb polgármesterekben, akik fenntartás nélkül közvetítették a magyar állam kínálatát.

Fontos tudni, hogy nem nekünk kellett mennünk és keresnünk a román gazdákat, hanem a polgármesterük vagy akár ők jöttek el hozzánk, és kérdezték, hogy pályázhatnak-e.

Örülök, hogy akadt egy pár vidéki elöljáró, aki ügyesen mozgósította a közösségét. A bizalom elnyerésében meghatározó szerepe volt annak a ténynek, hogy látván a hatalmas érdeklődést, a magyar állam végül 1,3 millió lejről közel 4,7-re emelte az elosztandó összeget” – magyarázza az alapítvány vezetője. Hozzátette, az érdem a magyar államé, főként az, hogy gondol erre a térségre, és támogatási programjából nem hagyja ki a más nemzetiségűeket.

Most bánják azok, akik valamilyen okból menet közben lemondtak erről a lehetőségről”

– erősíti meg Lucreţia Cadar azt, amit a nyertesek is elmondtak. Látván, hogy falustársaik jól jártak, ők is nekivágnának idén. Valószínűleg nem tudják, hogy a budapesti kormány és általa a Pro Economica 2020-ra, mintegy premierként a Partiumot, azaz Bihar, Szatmár és Szilágy megye egy részét készül „célba venni”. A Székelyföldre csak abban az esetben jut támogatás, ha az anyagi források ezt lehetővé teszik.

A román kormány pedig egyáltalán nem azon dolgozik, hogy Budapest pénzét Székelyföldre, egyáltalán az országba vonzza.

Pedig a munkaeszköz és ellenértékének az áfája Romániában marad, mindennek mi vagyunk a haszon­élvezői!”

– és ezt ezúttal nem a Pro Economica vezetői ismételik el sokadjára, hanem a dédabisztrai román nemzetiségű állattenyésztő mondja, mintegy válaszként azoknak a bukaresti politikusoknak, akik a magyar támogatásoktól és Erdély fejlődésétől „óvnák” az országot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport