Gyermekmentők akcióban: ingyen viszik bel- és külföldi kezelésre a kiskorú betegeket a nagyváradi önkéntesek

Bálint Eszter 2023. február 13., 09:06 utolsó módosítás: 2023. február 13., 10:40

A Páli Szent Vince Társaság jóvoltából Nagyváradon állomásozik Románia első és egyelőre egyetlen gyermekmentő autója, amely tavaly november óta ingyen szállítja bel- és külföldi kezelésre a beteg gyerekeket. Ugyanakkor az autó és a szervezet önkéntesei hamarosan bekapcsolódnak a Bihar megyei mentőszolgálat munkájába, hozzájuk fogják kapcsolni a 112-es sürgősségi hívószámra érkező, gyerekeket érintő panaszokat, ők szállnak ki a kis páciensekhez, és ők is szállítják kórházba őket – tudtuk meg Kis Balázstól, a Páli Szent Vince Társaság váradi vezetőjétől, akivel a szervezet más tevékenységeiről is beszélgettünk.

Gyermekmentők akcióban: ingyen viszik bel- és külföldi kezelésre a kiskorú betegeket a nagyváradi önkéntesek
galéria
Kis Balázs a gyermekmentő autón, amelyben még a plafonról is barátságos plüssállatok lógnak Fotó: Bálint Eszter

Belvárosi utcák labirintusában kanyarogva jutunk el a Páli Szent Vince Társaság nagyváradi szervezete által működtetett gyermekmentő szolgálathoz, amely a vincés nővérek Dankó Pista (ma Mioriței) utcai zárdájának egyik szárnyában kapott helyet. A novemberben birtokba vett mentésirányító központban még zajlanak a munkálatok, de alapvetően máris készen állnak arra, hogy két beteg gyerek kül- vagy belföldi kezelésre szállítása között bekapcsolódjanak a Bihar megyei mentőszolgálat munkájába.

Kis Balázs, a Páli Szent Vince Társaság helyi vezetője – aki amúgy civilben sürgősségi asszisztens a nagyváradi megyei kórház sürgősségi osztályán – fogad, és rögtön ráirányítja figyelmünket a falra felfestett és a mentősök egyenruháján is megjelenő katicabogárra, amely a jelképük.

A 153 országban 1,5 millió önkéntessel jelen levő Páli Szent Vince Társaság viszonylag új jótékonysági szervezete Nagyváradnak,

hivatalosan 2021 júniusától tevékenykednek. Ám olyan intenzitással teszik ezt, hogy máris szét kellett választani a szociális és az egészségügyi tevékenységeket, mivel egyetlen ember nem tudta mindkét területet koordinálni.

Mentés ingyen, adományokból

Ha már a gyermekmentő szolgálat székhelyén találkozunk, rögtön az egészségügyi projektekre terelődik a szó. A legnagyobb szenzáció persze a gyermekmentő autó, amelynek köszönhetően viszonylag rövid idő alatt több olyan gyerek jutott el bel- vagy külföldi kezelésre, akinek a szülei nem tudtak volna nagyon drága magánmentőt bérelni.

Egy árva kiskorú is volt köztük, akinek másként minimális esélye sem lett volna az életmentő olaszországi beavatkozásra. A legkisebb páciens pedig egy szívmalformációval született másfél hónapos kislány volt.

„Eddig azzal poénkodtam, hogy miénk az első gyermekmentő szolgálat a Páli Szent Vince Társaság keretében, de közben rájöttem, hogy a névadó szentünk már az 1600-as években gyakorlatilag gyerekeket mentett, hiszen összeszedte az utcáról a hadiárvákat, és megalapította a világ első árvaházát” – hívja fel a figyelmünket Kis Balázs.

Váradon jelenleg húsz önkéntes – orvosok és asszisztensek – dolgozik a mentőszolgálatnál.

A mentőautóval – és nem csak – járó kiadásokat adományokból fedezik, a „hagyományos” 3,5 százalékos felajánlások, adományok és céges támogatások mellett úgynevezett kilométerjegyeket vásárolhatnak az adakozni vágyók.

A mentősök úgy becsülik, hogy egy megtett kilométerük minden kiadással, tehát az orvosi fogyóeszközök pótlásával együtt 5 lejbe kerül, és mindenki maga döntheti el, hány kilométer megtételét akarja/tudja megtámogatni.

Életmentő kezelésekre viszik a kis pácienseket Fotó: Facebook/Serviciul de Ambulanță Vincențian pentru Copii

A mentőautót amúgy Olaszországból, a bolzanói Fehér Kereszt Alapítványtól kapta adományként a Páli Szent Vince Társaság nagyváradi szervezete, tavaly májusban hozták el Kis Balázsék. Mivel a különböző engedélyek megszerzése hosszadalmasnak bizonyult, a mentőszolgálat hivatalos megnyitójára végül szeptember 3-án került sor, az első bevetéseik pedig szeptember második felében voltak, az első gyerekeket Düsseldorfba és Firenzébe szállították orvosi kezelésre.

Olyan is előfordult ugyanakkor, hogy két sürgős eset egymásra tevődött, és egyik sem tűrt halasztást, ezért saját forrásaikból béreltek mentőautót a megyei mentőszolgálattól, és így szállították külföldre az egyik kis pácienst.

Mitől lesz egy mentőautó gyermekmentő?

Romániában nincs szabályozás a gyermekmentőkre, kiskorúak számára kialakított kocsik sincsenek, ugyanaz a mentő érkezik a beteghez 0-tól 100 éves korig. Kérdésünkre, hogy miben különbözik egy gyermekmentő a hagyományostól,

Kis Balázs elsőként említi az autó „ékkövét”, ami maga a csapat, amelynek tagjai önként vállalják, hogy segítenek.

Ami a felszerelést illeti, az teljesen megegyezik az állami szervek által működtetett autókéval – ráadásul a törvény arra kötelezi őket, hogy mindenből tartsanak felnőtt méretet is –, a plusz az, hogy minden olyan eszköz megtalálható gyerek- és csecsemőméretben is, amelyek esetében a felnőttmérettel nem tudnak mit kezdeni. Ilyen például a nyakgallér, az oxigénmaszk, az intubáló eszközök, a lélegeztető ballon, a branülök, a vákuummatrac vagy az úgynevezett spine board.

De ott van például a defibrillátor, amiből bár ugyanaz használható gyermekek és felnőttek esetében is, ám azok a tappancsok, amiket a felnőttek esetében alkalmaznak, gyakorlatilag „megsütik a gyermeket”, ezért külön be kell szerezni olyan tappancsokat, amelyek alkalmasak gyermekmentésre.

Nem taxi, hanem mentőautó

Ki és hogyan igényelheti a beteg gyerek külföldre szállítását? – merül fel a jogos kérdés. Kis Balázs hangsúlyozza, bárki megkeresheti őket, és szívesen segítenek, ám szigorú szabályokat kell betartaniuk.

Vagyis nem úgy történik, hogy telefonál a szülő, miszerint el kéne vinni egy gyereket egy adott külföldi klinikára, hátha ott meg tudják menteni az életét.

Ahhoz, hogy el tudjanak szállítani egy gyereket, szükség van az itteni kórház kibocsátó, valamint a külföldi egészségügyi intézmény befogadó engedélyére, és rögzíteni kell, hogy ki az az orvos, aki ott fogadja a kis pácienst. Fontos az is, hogy a gyerek szállítható állapotban legyen.

Egy egész megyében mentenék a gyerekeket

Hatalmas változás várható ugyanakkor hamarosan a gyermekmentősök életében: már előrehaladott állapotban zajlanak a tárgyalások a Bihar megyei mentőszolgálattal arról, hogy ők vegyék át a megye gyermeksürgősségi eseteit. Vagyis hozzájuk fogják kapcsolni a 112-es sürgősségi hívószámra érkező, gyerekeket érintő panaszokat, ők szállnak majd ki a gyermekmentő autóval a balesetet szenvedett vagy beteg kiskorúakhoz, és ők is szállítják kórházba őket.

Arra a kérdésre, hogy ez mikortól valósulhat meg, Kis Balázs – a korábbi tapasztalatokból kiindulva – inkább nem mer becslésekbe bocsátkozni, csak annyit mond, az akkreditációs folyamat utolsó pontjánál tartanak, egészségügyi minisztériumi engedélyre várnak.

De ezt követően is önkéntes alapon, nonprofit szervezetként folytatják a munkát, nem kérnek pénzt a szolgáltatásért.

„Először is azért nem kérünk állami szubvenciót, mert úgy érezzük, nem vagyunk elég nagyok hozzá. Másodsorban mi ezt nem pénzért csináljuk” – érvel. Megjegyzi, két év alatt azt tapasztalta, hogy soha semmijük nem volt, mégis mindenük megvolt, vagyis mindig állt a rendelkezésükre annyi pénz, amennyi például egy kis páciens külföldi útjához elengedhetetlen.

Hiánypótló kiadvánnyal segítik a szülőket

A gyermekmentéshez ugyanakkor nem csak egészségügyi személyzet és jól felszerelt mentőautó szükséges, hanem tájékozott, azonnal akcióba lendülő szülők is, akik a mentők megérkezéséig meg tudják kezdeni a mentést, vagy el is tudják látni a gyereket, így nem terhelik olyan problémákkal a sürgősségi ellátást, amit maguk is orvosolni tudtak volna. Márpedig a szülők nagy részének eddigi élete során nem volt lehetősége elsajátítani az alapvető életmentő készségeket. Ezért döntött úgy a Páli Szent Vince Társaság váradi szervezete, hogy

elsőként hozza be és forgalmazza Erdélyben a magyarországi Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat által kibocsátott, Gyermekmentő kézikönyv szülőknek – Amíg a gyermekrohamkocsi megérkezik című kötetet.

Amelyből a szülők megtudhatják például, hogyan kell újraéleszteni a picit, hogyan ismerjék fel a betegségeket, mikor és hogyan hívjanak mentőt stb.

A magyarországi Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat adta ki a Gyermekmentő kézikönyv szülőknek – Amíg a gyermekrohamkocsi megérkezik című kötetet Fotó: Facebook/Serviciul de Ambulanță Vincențian pentru Copii

A kötet megrendelhető közvetlenül a szervezettől, akár Facebook-oldalukon, akár emailben, és postázzák is. A 250 oldalas, színes, illusztrált kötet ára 100 lej. Megkapták ugyanakkor a fordítási jogot, így a rendkívül hasznos és hiánypótló kötetet román nyelven is ki fogják adni.

Országjáró mentősimogató

És annak érdekében, hogy minél többek számára legyen egyértelmű, mit kell tenni például, ha valaki összeesik mellettük, hogyan kell ellátni a sérülteket, amíg a mentő megérkezik,

elindították a mentősimogató projektet, amellyel járják az ország iskoláit.

Ennek keretében elsősegélyképzéseket tartanak a nagyobb diákoknak, a tanároknak és a szülőknek, míg a legkisebbeknek megmutatják a gyermekmentő autót, hogy „megértsék, a mentőautó nem akar nekik rosszat”. A gyermekmentő autó pedig kiválóan alkalmas is arra, hogy a gyerekek megbarátkozzanak a gondolattal, hiszen a szükséges eszközök mellett pihe-puha, színes plüssjátékok lógnak még a plafonról is.

Az pedig, hogy a mentősimogatóval hová jutnak el, mindössze két tényezőtől függ: ha meghívják őket és szabad a mentőautó, örömmel indulnak útra.

Mindenhol segítenek, ahol csak tudnak

Ami a Páli Szent Vince Társaság váradi szervezetének szociális tevékenységét illeti, ez is rendkívül szerteágazó. Ezen az ágon jelenleg hetven önkéntesük van, akik számos tevékenységben vesznek részt.

November elseje és február 28. között háromnaponta ételt osztanak a nagyváradi hajléktalanszállón,

de lelki táplálékot is visznek magukkal, illetve megpróbálni segíteni azokon, akiknek egy rossz döntés miatt félrecsúszott az életük. Ennek érdekében reintegrációs programot indítottak, amelynek keretében próbálnak munkát keresni azoknak a hajléktalanoknak, akik dolgoznának.

Ha megvan a munkahely, akkor egy-két hónap után segítenek elhagyni a hajléktalanszállót, és megelőlegeznek nekik egy albérletet, majd amikor készen állnak rá, „útjukra engedik” őket. Kapcsolatot tartanak az állami szervekkel, az önkormányzattal is, hogy tudnak-e segíteni az elszállásolásban.

A hajléktalanszállón ugyanakkor egészségügyi szűrővizsgálatokat is végeznek.

A háború kitörése óta rendszeresen visznek segélyszállítmányokat Ukrajnába Fotó: Facebook/SSVP - Oradea

Emellett van negyven – Kis Balázs megfogalmazása szerint – tisztességes szegénységben élő család, akiket segítenek.

Olyan családokról van szó, akik nem tehetnek arról, hogy nem elég a pénzük egyik hónapról a másikra, és ha nem kapnak segítséget, akkor nagyon könnyen a társadalom perifériájára kerülnek, ahonnan már nincs visszaút. A hátrányos helyzetű családokban élő gyerekekkel is külön foglalkoznak: a Páli Szent Vince Társaság váradi székházában van lehetőségük pingpongozni, csocsózni, közösségben lenni.

A szervezet önkéntesei ugyanakkor a fizikai munkától sem riadnak vissza, jelenleg egy nagyváradi ház összeomlott tetőszerkezetének a helyreállításában segítenek éppen.

Most indul továbbá az árvaház-projektjük,

amelynek keretében a fiatal önkénteseik a gyerekotthonok lakóival fognak foglalkozni, többek között korrepetálják őket.

És ha valahol segítségre szorulnak, akkor ők igyekeznek ott teremni. A Páli Szent Vince Társaság váradi szervezete volt Kis Balázs elmondása szerint az első, amely az ukrajnai háború február 24-ei kitörését követően segélyszállítmányával átlépte a román–ukrán határt, és azóta is folyamatos a segítségnyújtás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport