Fontosabb az összefogás üzenete a matematikánál – Kelemen Hunor az EMSZ-szel kötött megállapodásról, a választói látószögről

Rostás Szabolcs 2020. november 04., 11:41 utolsó módosítás: 2020. november 04., 11:45

Amikor a romániai magyar pártok között együttműködés volt, az a magyar emberek nagy többségében megnyugvást keltett, hogy nem veszekszenek, hanem együtt próbálnak dolgozni a politikusaik – emelte ki az EMSZ-szel kötött megállapodás egyik mozgatórugóját a Krónikának adott interjúban Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint az EMSZ-nek is az az érdeke, hogy mozgósítson a parlamenti választásra, különben a későbbiekben nem tudja bizonyítani az együttműködés fenntarthatóságát. A politikus megvonta az elmúlt törvényhozási ciklus mérlegét, és vázolta a következő mandátum prioritásait.

Fontosabb az összefogás üzenete a matematikánál – Kelemen Hunor az EMSZ-szel kötött megállapodásról, a választói látószögről
galéria
Kelemen Hunor szerint nem volt jó időszak az elmúlt négyéves ciklus Románia számára Fotó: Gönczy Tamás

– Némi meglepetésre létrejött a megállapodás a három erdélyi magyar politikai alakulat között, ennek keretében az RMDSZ két befutó helyet enged át az Erdélyi Magyar Szövetségbe tömörülő két pártnak a parlamenti választásokra összeállított jelöltlistáin. Sokak szerint nem volt együttműködési kényszer az RMDSZ-en, pusztán a matematika nem diktált volna megállapodást, hiszen a helyhatósági választáson megszerezte a magyar pártok megyei listáira leadott szavazatok 92 százalékát. Akkor mégis milyen megfontolásból döntöttek az összefogás mellett?

– Tényleg nem volt kényszer rajtunk, hogy megállapodást kössünk, viszont azt is látni kell: vannak olyan helyzetek, amikor az együttműködés fontosabb a versenynél. Érdemes felidézni, hogy voltak még ilyen kezdeményezések. Az elsőn, 2008-ban én tárgyaltam Szász Jenővel, de nem tudtunk megegyezni, a 2009-es megállapodás alapján Tőkés László az RMDSZ-lista első helyére került, majd következett a 2014-es az MPP-vel, amit két évvel később megerősítettünk.

Nagyvonalúaknak kellett lennünk, ez a politikában és az életben egyaránt fontos, odébb kell lépni a matematikától, amikor ilyen ügyekről van szó. Magának az összefogásnak az üzenete sokkal fontosabb, mintsem matematikai vitát folytassunk arról, kinek mekkora a támogatottsága,

mert akár a megyei tanácselnökökre, akár mondjuk a polgármesterekre leadott szavazatarányt nézzük, az RMDSZ-nek 90 százalék körüli támogatottsága van a tízzel szemben. Különösen a mostani, nehéz időkben fontosabb az együttműködés üzenete a számokon való rugózásnál. Persze ez egyik oldalon sem egyszerű, vannak érvek és ellenérvek, sőt egy helyhatósági választás után akár ellenszenvek is. De én nem voltam szkeptikus, mert bár sokkal többet kért az EMSZ, tudtam, maximum két befutó hely átengedése jöhet szóba, és aki ezt visszautasítja, az nem az együttműködésben érdekelt.

– Nagy beleszólása lehetett az RMDSZ-nek az átengedett helyek esetében a jelöltek személyére, hiszen az elején az EMSZ nem Kulcsár-Terza Józsefet és Zakariás Zoltánt javasolta parlamenti képviselőnek.

– Kétségtelenül volt beleszólásunk a jelöltek kiválasztásába, ez korábban is így történt, elvégre én írom alá a listát, ez az én felelősségem. Vannak dolgok, amelyeket az első pillanattól kezdve világossá tettünk, volt emiatt egy kis feszültség, de ilyen az élet.

– A választáson való közös részvételen kívül más területekre is kiterjed a megállapodás. Ezek közül mit emelne ki?

– Nagyjából ugyanazokra terjed ki az együttműködés, mint amit 2016-ban rögzítettünk az MPP-vel, és visszautalunk a 2018-ban Szilágyi Zsolt EMNP-elnökkel aláírt megállapodásra is. Kiterjed az önkormányzati együttműködésre, hiszen ennek a közösség és nem egyik-másik polgármester érdekében kell történnie. Kiterjed a román kormánytól, a kisebbségi alapból érkező támogatásokra, hogy senki politikai hovatartozása miatt ne szenvedjen hátrányt, az oktatási reformra, különösen a tanrendre vonatkozó változásokra, a székelyföldi autonómiára vonatkozó törvénytervezet benyújtására, valamint a külpolitikai képviseletre. Nagyjából ugyanaz az irány, ugyanazok az elvek vannak benne, és nem túl hosszú a megállapodás, mert nincs mit 50 oldalon részletezni olyan elveken, amelyek másfél-két oldalban összefoglalhatóak.

– Minden szavazatra szükség lesz a decemberi megmérettetésen a bukaresti parlamenti jelenlét megőrzéséhez, hiszen a magyar pártok megyei és bukaresti jelöltlistáira szeptemberben leadott 413 394 szavazat kevesebb, mint amit az RMDSZ négy évvel ezelőtt szerzett a törvényhozási választáson, amikor végül megkapta a voksok 6 százalékát. Mit gondol, hány szavazatot hoz a konyhára az összefogás, az EMSZ miként buzdítja majd híveit, és hogyan reagálnak majd utóbbiak arra, hogy az RMDSZ-re kell szavazni?

– Gondolom, buzdítani fognak, mert a kampánynak ez a lényege. A támogatóik viszonylag könnyen beazonosíthatóak azokon a székelyföldi településeken, ahol mandátumot szereztek. Persze van egy maroknyi ellenzéki, amelyik semmiképpen nem támogatja az RMDSZ-t, így volt akkor is, amikor Tőkéssel megállapodtunk, de látni kell, hogy 2016-ban több szavazatot kaptunk a parlamenti választáson, mint az önkormányzatin. A törvényhozási megmérettetésnek másként adsz tétet, mint a helyhatóságinak, a magyar részvétel mindig függ az országostól, ugyanakkor a koronavírus-járvány valamennyiünket nyom. Éppen ezért mindannyiunknak az az érdeke, hogy mozgósítsunk.

Én szeretnék elképzelni 500 ezerhez közeli szavazatot, de reálisan nézve a képet, ha a parlamenti választáson annyival lesz kevesebb az országos részvétel összehasonlításban 2016-tal, mint amennyivel kevesebb volt az önkormányzatin, akkor mi eredményben ugyanott leszünk, mint négy évvel ezelőtt: 6 százalék fölötti szavazataránynál.

Egyébként az MPP-s kemény mag egy része sem szavaz az EMNP-re, és fordítva, tehát vannak olyan kizárólagosságok, amelyeket nehéz föloldani. De nincs is ezzel baj, hiszen mégiscsak egy több mint egymilliós közösségről van szó, nem lehet egyhangúságra, totális konszenzusra törekedni. A tapasztalatunk alapján az fogalmazható meg, hogy amikor volt együttműködés, az a romániai magyar emberek nagyon nagy többségében megnyugvást keltett, hogy nem veszekszenek a politikusaik, hanem együtt próbálnak dolgozni, és ez a fontos.

Az RMDSZ elnöke szerint a politika velejárója, hogy egy párt a hatalom része akar lenni Fotó: Gönczy Tamás

– A többségében magyarok lakta megyékben az országoshoz mérten alacsonyabb volt a részvételi arány a helyhatósági választáson. Nagy a törésvonal Bihar megyében, itt már csak a magyarok 42 százaléka ment el, és szavazott valamelyik magyar alakulatra, Kovászna és Hargita megyében ennél is alacsonyabb ez az arány. Miként próbálják urnák elé csalogatni a magyarokat decemberben?

– A helyhatósági választáson több helyen – főleg tömbvidéken – nem tudtak tétet adni a jelöltek, mert nem volt ellenfele a polgármesterünknek, ezért sokan lazábbra vették, mondván, úgy is megnyeri. A parlamenti választáson már könnyebb tétet adni, mert ott az országos öt százalék a fontos. Az önkormányzati megmérettetésen mindig kisebb a látószög, mert a választó maximum a megyére fókuszál, országos tét esetén azonban már az 5 százalékos küszöb, a jelenlét, az érdekképviselet megőrzése a cél, ez másfajta felelősséget jelent.

Van tartalék Bihartól Brassóig, Sepsiszentgyörgytől Szatmárig, meg kell próbálni megszólítani az embereket. Az EMSZ-nek is az az érdeke, hogy mozgósítson, különben a későbbiekben nem tudja bizonyítani az együttműködés fenntarthatóságát. Ez könnyen lemérhető azokon a településeken, ahol mi becsületesen kikaptunk, nekik pedig nagy a támogatottságuk: ha itt nincs szavazat, akkor azt jelenti, hogy az összefogásnak nem volt üzenete, nem mozgósítottak.

– És mi lesz a fő stratégiai üzenet, milyen prioritásokat fogalmaznak meg?

– Mindannyiunknak azt kell megfogalmaznunk, hogy a bajban összefogunk, a nehéz időkben egymásra vagyunk utalva, másrészt fel kell mutatni a prioritásokat és a jelöltek hitelességét. A prioritásaink két nagy csomagba tartoznak: az egyik az identitáspolitikánkra, a másik az általános problémákra vonatkozik. Utóbbi kategóriába sorolható az egészségügy, a gazdaság a mögötte lévő potenciális fejlesztésekkel – infrastruktúra, beruházások vonzása, munkahelyek megőrzése –, továbbá mezőgazdaság és élelmiszeripar.

Ma már átrendeződtek a prioritások a nagyvilágban, az ember számára a saját és családja biztonsága a legfontosabb, ezért az egészségügy és a munkahelyek kerülnek első helyre a mi parlamenti programunkban. Ha ezeket egy helyre tesszük, akkor még ilyen nehéz körülmények között is el lehet juttatni az üzeneteinket a választóinkhoz.

– A járvány aggasztó mértékben terjed, sokakat ez riasztott el szeptemberben is a voksolástól, decemberben pedig több lesz a napi fertőzött. Fenntartja, hogy biztonságos a szavazás folyamata?

– Nem a mi döntésünk volt, hogy december 6-án lesznek a választások, hanem a kormányé, ezt elfogadtuk, jónak tartottuk. Mi el tudjuk fogadni azt is, ha halasztanak, de látni kell: maximum három hónapot lehetne odázni a megmérettetést, és nincs olyan tudományos érv, miszerint márciusban jobb lesz a helyzet. Sajnos inkább az a szakértői érv a helytálló, hogy meg kell tanulnunk ezzel együtt élni még jó néhány évig, és nem tudjuk, milyen irányba fog fejlődni a járvány.

De nem a félelem kell mozgasson bennünket, mert félelemben nem lehet élni, bízunk benne, hogy mihamarabb lesz oltás, a vírus mutációi pedig enyhébb tüneteket okozó változat felé mennek. Másrészt Európában egészségügyi szempontból semmivel sem jobb a helyzet azokban az országokban, ahol nem volt választás, tehát nem igaz, hogy a kampány során vagy a választás napján okozott nagyobb fertőzést Románia azáltal, hogy megrendezte a megmérettetést. Ha az ember betartja a szabályokat, akkor a választás napja nem jelent nagyobb fertőzési kockázatot, mint például bevásárláskor, amikor templomba megy, vagy amikor az utcán találkozik a barátaival.

– Milyennek értékeli az elmúlt négyéves parlamenti ciklust? Nem gondolja, hogy a PSD, a vitatott igazságügyi törvények támogatása eléggé ráégett az RMDSZ-re?

– Többféle megközelítése van ennek a ciklusnak. Én kritikusan látom az elmúlt négy évet, nem tartom jó időszaknak az ország szempontjából. Azt reméltük 2016-ban, lesz egy politikai stabilitás, amikor építkezni lehet, ehhez képest folytatódott a politikai válság, négy év alatt öt kormány váltotta egymást, ami tragédia.

Bár hozzájárultunk a Viorica Dăncilă, majd a Ludovic Orban vezette első kabinet megbuktatásához, az RMDSZ-en nem lehet számon kérni ezeket a sűrű kormányváltásokat. 2016-ban nem voltak meg a kormányzati részvételünk feltételei, nem is hívtak bennünket, 2017-ben fél szájjal hívtak ugyan, de akkor már mi nem akartunk. A PSD-vel és az ALDE-val ápolt parlamenti együttműködésnek nyilván megvannak az árnyoldalai, amit sokan az igazságszolgáltatási törvények körül határoznak meg, amelyek közül néhányhoz hozzájárultunk, másokhoz nem. A 13-as számú sürgősségi kormányrendeletet, amellyel a szociáldemokraták már a kezdést elrontották, magunk is bíráltuk, az igazságszolgáltatási rendszer működésével kapcsolatos döntéseket támogattuk, a büntető eljárással és a Btk.-val kapcsolatos változásokat viszont nem.

Láttam, éreztem, hogy ha volt kifogás, akkor elsősorban erre vonatkozott, az biztos, hogy mi nem rontottunk a helyzeten, és soha nem szavaztunk olyan szándékkal, hogy úgynevezett bűnözőket megmentsünk. Oktatásban, egészségügyben, szociális intézményekben sikerült előrelépni az anyanyelvhasználat terén, de hat-hét százalékos parlamenti jelenléttel egymagunkban nem tudjuk ezeket a tervezeteket elfogadtatni, mindig szükség van valakire.

Fotó: Gönczy Tamás

Érdekképviseletről, nem pedig érzelmi képviseletről beszélünk: ha érzelmileg kellene viszonyulni a román pártokhoz, akkor soha a büdös életben nem tudnánk egy asztalhoz ülni egyikkel sem, mert akár balra, akár jobbra nézek, valahol mindegyik megbántotta az erdélyi magyarokat.

Ha azt nézem, hogy milyen támadások értek bennünket, akkor ez a négy év a legnagyobb kiszolgáltatottságot jelentette egy kisebbségi szervezet számára, mert nem voltunk kormányon, de ellenzékben sem, mert a liberálisokkal sem tudtunk együttműködni. És azt is figyelembe kell venni: úgy sikerült talpon maradnunk, hogy nem volt ez szokványos időszak a két centenárium, a 2018-as és a 2020-as miatt sem. És akkor nem beszéltünk arról, hogy az elmúlt harminc évben nem tapasztaltunk olyan brutális, frontális támadást a magyarok és a szövetség ellen román államfőtől, mint ami Klaus Iohannis részéről elhangzott. Ha valaki mindezt egy békeidővel, harmonikusan fejlődő társadalommal, politikai együttműködésekkel teletűzdelt időszakkal próbálja összehasonlítani, akkor nyilván teljesen eredménytelennek nevezi az elmúlt mandátumot. Ha viszont megvizsgáljuk, hogy magában miként nézett ki, akkor azt hiszem, politikailag és emberileg egyaránt tisztességesen helytállt a szövetség.

– Az RMDSZ majdani kormányzati szerepe nagyban függ a PNL és az USR-PLUS választási eredményétől, de a PMP bejutásától is. No és az olyan magyarellenes politikusoktól, mint a liberálisok első alelnöke, Rareș Bogdan, aki nem akar együtt kormányozni az RMDSZ-szel, sőt ehhez azt szabta feltételül, ha Ön minden reggel felmondja a román alkotmány első cikkelyét. Az ilyen alapállás lehet akadályozó tényezője az RMDSZ kormányra lépésének?

– A politika egyik velejárója, hogy egy párt a végrehajtó hatalom része akar lenni. El kell felejteni azt a politikust, aki azt mondja, azért szavazzanak rá, hogy ellenzékben legyen. Mi 2014 óta nem vagyunk kormányon. Az említetthez hasonló politikusra volt még példa, Dan Voiculescunak hívták, 2012-ben azzal állt elő, hogy nyilvánosan esküdjek meg az alkotmány első cikkelyére. Akkor is elmondtam, hogy ebben az országban, román állampolgárnak születtem, ezért senkitől nem fogadok el semmiféle lojalitási tesztet. Ha szabad úgy fogalmaznom: egy bizonyos szint fölött nem megyünk egy bizonyos szint alá.

De minden politikai pártban vannak ilyenek. Például a Trianon-törvényt kezdeményező Titus Corlățean mitől jobb, mint Rareș Bogdan? Engem mindig az érdekelt, hogy mi a hivatalos álláspontja a pártvezetésnek, és milyen irányba tereli a többség-kisebbség viszonyt a politikában. Ha ahhoz igazítanánk magunkat, hogy mit nyilatkozik egyik-másik jobb vagy rosszabb pillanatában, akkor szomorúak, letargikusak lennénk, előbb-utóbb depresszióba esnénk, márpedig ez a politikában nem járható út.

Sok mindentől függ a kormányzati részvételünk, a nyolc instabil esztendő után Romániának mindenféleképpen stabilitásra lenne szüksége, a romániai magyaroknak is ez az érdeke. Személy szerint egy jobbközép koalícióban látom a stabilitást, de ezt nehéz összehozni anélkül, hogy ne legyen valamilyen más értéket képviselő eleme. Az USR-PLUS kapcsán például nagy kérdések merülnek fel, hogy mitől jobbközép. Ha nekem kellene jobbközép koalíciót összerakni ebben az országban, kompromisszumra lenne szükségem, különben nem jönne ki az 50 százalék. Erre lesz szüksége másnak is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport