Folyamatos áttelepülés zajlik a partiumi megyékből Kelet-Magyarországra, amit a schengeni bővítés még inkább felerősíthet

Rostás Szabolcs , Bálint Eszter 2023. január 31., 09:16 utolsó módosítás: 2023. január 31., 12:07

Számottevő áttelepedési hullám érhető tetten a román–magyar határ menti régióban, az elmúlt években rengeteg román, illetve román–magyar kettős állampolgár vásárolt ingatlant kelet-magyarországi megyékben. Egy részük életvitelszerűen tartózkodik – és nagyon jól érzi magát – a határ túloldalán, de visszajár dolgozni partiumi városokba, mások befektetési célból vagy hétvégi háznak használják a magyarországi ingatlant. Románia Schengen-csatlakozással kapcsolatos reményeinek felerősödésével a jelenség fokozódik, tavaly csak Arad megyéből több százan vásároltak házat Magyarországon, ahová a határellenőrzés megszűnése nyomán még többen át fognak költözni.

Folyamatos áttelepülés zajlik a partiumi megyékből Kelet-Magyarországra, amit a schengeni bővítés még inkább felerősíthet
galéria
A 2030 lakosú Tyukodon mintegy 30 romániai család él, többségük magyar nemzetiségű Fotó: Tyukod.hu

„Nálunk? Hát hogyne: a lakosság fele onnan jött át!” – vágja rá a Hajdú-Bihar vármegyei Bedő polgármestere, amikor afelől érdeklődünk, hogy a községben élnek-e Romániából áttelepültek. Eszenyi Antaltól megtudjuk, a 420 lelkes, az Ártánd-Bors-határátkelő közvetlen közelében fekvő településen mintegy tíz évvel ezelőtt láttak neki az ingatlanvásárlásnak a romániaiak, magyarok, románok vegyesen. Nem véletlen, hogy kapósak a bedői házak, hiszen 1,5 millió forintért (1 lej 80 forint) jelenleg is kapható ingatlan, a határ innenső oldalán fekvő Nagyváradon azonban ennyi pénzből garzont sem adnak.

Igaz, a kínálat ma már nem nagy, a Berettyóújfalui járásban található Bedőben mindössze egy-két lakóházat árulnak, a többibe korábban beköltöztek nyugdíjasok vagy olyanok, akik átjárnak dolgozni a bihari megyeszékhelyre.

„Teljes mértékben örülök nekik, hiszen felöltöztetik, felújítják a házakat, és részt vesznek a falu aktív életében. Nekik köszönhetően nem ürül ki a település” – magyarázza leplezetlen elégedettséggel a község elöljárója. Szép számban élnek Romániából áttelepültek az innen nem messze fekvő, az államhatár mentén húzódó Berekböszörményben is, ahol szintén nem üres telket, hanem házat vásároltak a beköltözöttek. Többségük ott is él, és itt is elégedettek velük a szomszédok, az önkormányzat – néhány kivétellel.

„Aki tisztességes, becsületes, azzal nincs baj, jó szívvel fogadjuk. Néhányan azonban egyszerűen itt hagyták a házat, évek óta nem hallunk felőlük semmit, a gurdinban (gazban, bozótban – szerk. megj.) lévő épület pedig rontja a faluképet” – nyilatkozta lapunknak Szücs Viktor, a közel kétezer lakosú község polgármestere.

Tyukodon is örülnek a beköltözötteknek

Hasonló a helyzet a térség megannyi településén, köztük Körösszegapátiban, Körösszakálon is, ahol egyébként számottevő arányban élnek román nemzetiségű polgárok is. Tetten érhető az áttelepedés északabbra is, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, ahová Nagykároly és Szatmárnémeti vonzáskörzetéből költöztették át otthonukat sokan. Persze vannak kivételek, a több mint hatezer lakosú Nagyecsed jegyzőjétől például megtudjuk, hogy náluk nemigen jellemző a jelenség, elsősorban a magasabb ingatlanárak miatt, de azért is, mert zsáktelepülésről van szó, amely nem a Pete–Csengersima-határátkelőtől Mátészalka felé vezető országút mentén fekszik. Tyukod azonban már igen, a 2030 lakosú nagyközségben mintegy 30 romániai család él, többségük magyar nemzetiségű. Czibere József polgármester kérdésünkre elmondta, nemigen jellemző, hogy víkendtelket, hétvégi házat vegyenek az áttelepültek, többségük életvitelszerűen Tyukodon él, még ha vissza is jár dolgozni Szatmárnémetibe. „Nincs gond velük, örülünk nekik. Ők pedig még jobban örülnének, ha Románia belépne a schengeni övezetbe, amire régóta várnak” – mondja Czibere József polgármester.

A Biharkeresztesre átköltözöttek is beilleszkedtek, részt vesznek a helyi közösség életében Fotó: Biharkeresztes/Facebook

Szatmártól Biharon keresztül Aradig tetten érhető jelenség a Partiumban élők Kelet-Magyarországra történő áttelepedése, ingatlanvásárlása. Az alacsony ingatlanárak már Románia 2007-es európai uniós csatlakozása előtt megannyi román állampolgárt arra csábítottak, hogy a határ nyugati oldalán vásároljanak maguknak lakást, és át is költözzenek úgy, hogy közben a mindennapjaikat itt élik, itt dolgoznak, gyerekeik itt tanulnak, és gyakorlatilag csak aludni járnak át. Alig pár ezer euróért már takaros házat, nagy kertet lehetett vásárolni Magyarország keleti felében. Az uniós integráció, ezzel egyetemben pedig a schengeni csatlakozás reménye még inkább meghozta az átköltözési kedvet, és mára ezrek ingáznak a határ egyik oldaláról a másikra dolgozni,

Romániának a határellenőrzéstől mentes övezethez történő csatlakozás pedig újabb boomot, ezzel együtt számottevő drágulást eredményezhet.

Erre világított rá nemrég az Agerpres is, amely szerint az elmúlt két évben Arad megyei polgárok százai vásároltak házat Magyarországon. A magyarországi piaccal is foglalkozó Bogdan Holocan aradi ingatlanközvetítő a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a romániai vásárlókat elsősorban a 10 ezer eurótól induló árak vonzzák, ezért az összegért 100 négyzetméteres hasznos felületű, 1 500 négyzetméter telekkel rendelkező házat kapni odaát.

Feleakkora ingatlanárak Magyarországon, mint Romániában

„A határhoz közel fekvő településeken sok ingatlant áruba bocsátott a tulajdonosa, aki nyugatabbra költözött Magyarországon. Az aradiak nagyon jó állapotban lévő, közművesített, a földgázhálóatra csatlakoztatott ingatlanokat találnak a szomszédos országban, az infrastruktúra pontra van téve. A hatóságok rendkívül segítőkészek, a közösség befogadó, és roppant örül, hogy ismét benépesül a település” – magyarázta az ingatlanügynök a hírügynökségnek, hozzátéve: a kelet-magyarországi ingatlanárak feleannyiba kerülnek az Arad megyei településeken tapasztalható árakhoz képest.

A legolcsóbb ingatlan, amit Bogdan Holocan tavaly értékesített, 5 000 euróba került a Békés vármegyei Dombegyházán, 100 négyzetméteres, háromszobás, 4 000 négyzetméter telekkel. A portfóliójában jelenleg egy kétszobás lakóház a legolcsóbb, 10 ezer euróért a jelentős román lakossággal rendelkező, az országhatártól 6 kilométerre fekvő Battonyán. Egy hasonló ingatlan Arad megye bármelyik vidéki településén legkevesebb 25 ezer, a megyeszékhelyen 100 ezer euróba kerül.

Battonyán otthon érzik magukat a románok, a kisváros iskoláján is lobog a román trikolór Fotó: Romaniskolabattonya.hu

A több mint 5500 lakosú Battonyán túlnyomó többségben aradi románok vásárolnak ingatlant, hétvégi háznak, vagy befektetés céljából.

„Csak az általam ismert adatok szerint mintegy 300 ingatlant vásároltak aradiak tavaly Kelet-Magyarországon, mindezt olyan közjegyzőktől tudom, akikkel együttműködöm. Többségük továbbra is Aradon dolgozik vagy itt keres munkát. Nem csak az alacsonyabb ingatlanárak ösztönözték őket, hanem a romániaihoz képest alacsonyabb költségek is, hiszen a rezsi feleannyiba kerül Magyarországon, mint nálunk” – állapította meg az ingatlanközvetítő az Agerpresnek. Amely bemutatta a Battonyára a koronavírus-járvány idején Aradról átköltözött Monica Iuhasz esetét, aki 30 ezer euróért kényelmes házat vásárolt a kisvárosban – miközben Aradon kétszobás tömbházlakás került volna 80 ezer euróba. „Huszont percnyi autóútra vagyunk Aradtól, ahová kéthetente járok. Battonyán van román óvoda és iskola, otthon érzem magam a városban, ahol nagyon sok román nemzetiségű él, köztük sokan a barátaink” – méltatta az alföldi kisvárost a nő.

Vonzóak a jó infrastrukturális körülmények is

A nagyváradi Tókos-Fejes Béla az „első hullámban”, még 2005-ben, vagyis Románia EU-csatlakozása előtt vásárolt házat Biharkeresztesen. Mint a Krónika megkeresésére felidézte, az elsődleges szempont az alacsony ingatlanár volt, és sokat nyomtak a latban a jó infrastrukturális körülmények is. Ugyanakkor már azokban az években várható volt az uniós integráció, és abban bíztak, hogy azt követően nagyon rövid időn belül megtörténik a schengeni csatlakozás is. A család végül 2008-ban költözött át a hajdú-bihari kisvárosba, ám az a vágyuk, hogy ne kelljen minden határátkeléskor felmutatni az iratokat, csaknem másfél évtized elteltével sem teljesült. A remény azonban nem halt meg, Tókos-Fejes Béla hiszi azt, hogy idén végre pozitív döntés születik.

Kérdésünkre, mennyi időt vesz el az életükből a határellenőrzés, elmondta, kritikus pont volt a 2015–2016-os, migránsválság jellemezte év, majd a pandémia, de amúgy az átkelés átlag 15–20 perc, sokszor még kevesebb.

Vannak ugyanakkor bizonyos napok, például a csütörtök vagy a hétvége, amikor többet kell állni Romániából Magyarországra utazva, akár 30 percig is eltart a várakozási idő. Ez függ a vámosok munkakedvétől is, de Tókos-Fejes Béla elmondása szerint alapvetően megértőek és gyorsak, az ingázókat ismerik, kevésbé ellenőrzik őket szigorúan.

A kelet-magyarországi ingatlanárak jóval alacsonyabbak a partiumi megyékben kért árakhoz képest Fotó: Tyukod.hu

A határon át ingázóknak kialakított külön sávot viszont hiába várták, pedig petíciójukkal a két ország kormányához és az Európai Parlamenthez is fordultak. Vélhetően a schengeni csatlakozás közelgő időpontja miatt nem jártak sikerrel, mivel nagy macerával járt volna a határátkelők infrastruktúrájának az átalakítása.

Álomzóna vs. beilleszkedés

Ami az átköltözötteket illeti, a legtöbben napi szinten átjárnak Nagyváradra dolgozni, de Tókos-Fejes Bélához hasonlóan sokan munkát kerestek és találtak a határ másik oldalán, többen a közszférában helyezkedtek el. A határon át ingázók a nagyobb gyerekeket is áthozzák iskolába Romániába, de a legkisebbeket inkább a helyi óvodákba járatják, még a román anyanyelvűek közül is sok gyereket inkább oda visznek, így folyékonyan beszélnek magyarul. Míg az ott élők egy része mindössze „álomzónának” tartja új otthonát – vagyis ott laknak, de nem élnek közösségben –, ma már sokan beilleszkedtek, részt vesznek a helyi közösség életében is. „Jómagam több váradival együtt egyesületet is alapítottam, és nagyon aktívan szervezkedünk, dolgozunk itt a helyi közösségben” – mondta el Tókos-Fejes Béla.

Egyébként amikor tavaly úgy tűnt, Romániának reális esélye nyílik csatlakozni a schengeni övezethez, felélénkült a kereslet a magyarországi ingatlanok iránt, nagyon sokan befektetési céllal is vásároltak házat vagy területet.

Bár télen kevésbé élénk, jelenleg is nagy az érdeklődés, Keresztesen kívül Ártánd, Bedő, Váncsod, Mezőpeterd áll a preferenciák élén. Megtudtuk, Biharkeresztes ma már nem is tartozik az olcsó kategóriába, az elmúlt 15 évben látványosan megemelkedtek az árak. Például egy téglaépítésű, úgynevezett „Kádár-kocka”, amely kisebb felújítással rögtön lakhatóvá tehető, 5–10 áras telekkel 15 millió forinttól, vagyis 35–40 ezer eurótól kezdődik. De persze még így is lényegesen olcsóbb, mintha valaki Váradon vásárolna lakást.

Ha Románia schengeni csatlakozásával megszűnik a határellenőrzés, még könnyebbé válik az átjárás Fotó: Rostás Szabolcs

Vannak olcsóbb házak is, amelyekkel több a munka, ami pedig a maximumot illeti, akárcsak a határ innenső oldalán, a határ a csillagos ég, főleg abban az esetben, ha az ingatlan korszerű, energiahatékony fűtési rendszerekkel ellátott és megfelelően szigetelt, ezek a szempontok ugyanis a jelenlegi energiaárak mellett felértékelődtek. Bedőben és más környező településeken olcsóbb az ingatlan, de ott is meghatározó, hogy milyen építőanyagból és mikor épült, volt-e már felújítva, milyen a közműszolgáltatás a településen belül.

Tízmillió forint, vagyis nagyjából 25 ezer euró alatt ma már nemigen lehet találni semmit, és 100–130 ezer eurós otthonokat is kínálnak eladásra. Tókos-Fejes Béla ugyanakkor úgy számol, hogy a schengeni csatlakozás minimum 25–30 százalékos drágulást fog hozni már az első napon, és nőni fog azoknak a száma is, akik átköltöznek a határ partiumi oldaláról a magyarországi határmenti településekre. Azáltal ugyanis, hogy megszűnik a határellenőrzés, sokkal kedvezőbb helyzetbe kerül Biharkeresztes és környéke is, hiszen négysávos úton lehet megközelíteni, míg a kedvezőbb ingatlanáraik miatt a váradiak által szintén kedvelt településekről – mint Szentandrás vagy Fugyivásárhely – nem könnyű ingázni az állandó dugók miatt. „Ha nem lesz határ, Keresztesről a belváros 20 perc, vagy annyi sem” – jegyezte meg Tókos-Fejes Béla.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport