Év végéig beindítanák a 200 millió euróból egész Erdélyt felvillanyozó, a környezetet megrázó új vízerőművet

Év végéig beindítanák a 200 millió euróból egész Erdélyt felvillanyozó, a környezetet megrázó új vízerőművet

Feltöltődés Ratosnyán. Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter (a korlátnál) teljes mellszélességgel támogatja a vízerőmű megvalósítását

Fotó: Környezetvédelmi minisztérium

Bár még Nicolae Ceaușescu utolsó gigaberuházásaként indult, a jelenlegi bukaresti kormány a forradalom óta az első, nulláról megépített vízerőműként emlegeti a megújuló energiát hasznosító ratosnyai létesítményt, melyről most miniszterek állítják: év végéig megtermelheti az első kilowatt elektromos áramot. Az elmúlt több mint három évtizedben környezetvédelmi szempontból számtalanszor vitatott, rengeteget halogatott, mintegy 200 millió eurót felemésztő Maros megyei beruházás – mely Bánffy-erdőt is letarol – egész Erdélyben hozzájárulhat a villamos hálózat feszültségingadozásainak megszüntetéséhez.

Páva Adorján

2024. július 04., 18:382024. július 04., 18:38

2024. július 04., 23:172024. július 04., 23:17

„Remélem, év végéig megtermeli az első kilowatt elektromos áramot a ratosnyai létesítmény, amely az olcsó és tiszta energián túl hozzájárul a kisebb számlákhoz és a környezet védelméhez, főleg a mai viszonyok közepette, amikor a klímaváltozások növelik az árvízveszélyt. Ratosnya biztosítani fogja a vízhozam szabályozását aszály idején és az áradások kordában tartását jelentős csapadék esetén, hiszen a víztározó úgy van megépítve, hogy 30 százalékkal csökkentse az árvízveszélyt” – foglalta össze a Maros megyei vízerőmű legfontosabb hozadékait Mircea Fechet.

A környezetvédelmi miniszter a minap ismét munkamegbeszélést tartott Sebastian Burduja energiaügyi miniszterrel, illetve a Hidroelectrica képviselőivel a mintegy 200 millió euróból megvalósuló gigaberuházás állapotáról, melyet az említett állami vállalat irányít, és amely a környezetvédelmi engedély kibocsátására vár. A ratosnyai vízerőmű – több más hasonló jellegű nagybefektetéshez hasonlóan – megerősíti Románia energetikai infrastruktúráját, illetve támogatja az átállást a tisztább energiára, fenntarthatóbb és stabilabb rendszert biztosítva.

Galéria

A ratosnyai vízerőmű országos érdekeltségű közberuházás

Fotó: Környezetvédelmi minisztérium

„A ratosnyai vízerőmű országos érdekeltségű közberuházás, amely kiaknázza a Maros folyó jobb oldali mellékágainak vízenergiáját Palotailva–Ratosnya–Dédabisztra térségében.

Idézet
A ratosnyai létesítmény 35,2 MW összteljesítményűnek van megtervezve, és évente körülbelül 117 GWh tiszta energiát termelhet. A projekt emellett hozzájárul az ivóvízhálózat kiépítéséhez a Maros mentén és a Mezőség peremvidékén”

– olvasható a környezetvédelmi minisztérium tájékoztatásában. Emlékeztetnek, a kormány tavaly sürgősségi rendelettel országos érdekeltségű beruházásnak nyilvánította a Hidroelectrica tíz projektjét, amelyek elkezdett és be nem fejezett vízerőművek megvalósítását célozzák. A bizonyos engedélyezési folyamatokat kiiktató „előléptetésre” a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) is rábólintott.

Galéria

A Maros megyei energetikai létesítmény évente körülbelül 117 GWh tiszta energiát termelhet

Fotó: Környezetvédelmi minisztérium

Ceaușescu kézjegyétől napjainkig

Az előrelépések, az ígért-remélt megvalósítások már csak azért is nagyot szólnak, ha valóban teljesülnek, mert – több más romániai energetikai fejlesztéshez hasonlóan – több évtizedes múltra tekintenek vissza. A ratosnyai vízerőmű terve az utolsó olyan nagyberuházás, melyet 1989-ben, azaz még a kommunista diktatúra ideje alatt indítottak el Nicolae Ceaușescu „láttamozásával”.

Azonban a rendszerváltás új kezekbe helyezte át a terveket. Eleinte komolyan gondolták a megvalósítást: 1991-ben nagy erőkkel fogtak neki a munkálatoknak. „Leradíroztak” 50 hektárnyi erdőt, mintegy 16 kilométernyi alagutat ástak, csőrendszert építettek ki a környező hegyekben-erdőkben, hogy a tervezett víztározóba vezessék a patakokat, 65 méteres gátat építettek (melyet később 120 méteresre magasítottak). Azonban néhány év elteltével lelassult az előrehaladás, a 2010-es években pedig szinte teljesen leállt, többek között a Hidroelectrica fizetésképtelenné válása miatt. Ezzel együtt 2016-ban egyes kormányzati illetékesek úgy látták, „ha odateszik magukat”, az addigi megvalósításoknak köszönhetően 2017 végéig beindíthatják az erőművet.

Galéria

Fotó: Környezetvédelmi minisztérium

Zöldek a gáton: erdők, patakok és a dunai galóca védelmében

Aztán újabb csend következett, majd 2019-ben az állami vállalat ismét napirendre tűzte a ratosnyai beruházás befejezését – addigra mintegy 90 százalékban készültek el a munkálatokkal. A tervek megvalósítását azonban a hatóságok érdektelensége és a pénzhiány mellett a zöldszervezetek panaszai, pereskedései is akadályozták. Egyes környezetvédelmi engedélyek ugyanis időközben lejártak, újakat pedig nehéz volt megszerezni – például a letarolt területen időközben újra kinőtt erdő kivágására. Összesen mintegy 130 hektárnyi erdőt kellett-kell eltüntetni. A tó vízfelülete akkora lesz, mint 20 ezer olimpiai medence mérete.

Azért is meg szerették volna akadályozni az energetikai gigaberuházást, mert védett halfajok kipusztulásához vezethet a ratosnyai víztározó megépítése. A környezetvédelmi egyesületeket tömörítő Natura 2000 koalíció emlékeztetett, a vízerőmű részeként egy hatalmas gátat építettek védett területen, amely legalább nyolc patak, illetve folyó vizét fogja fel és gyűjti össze (Ratosnya, Donca, Bisztra, Kis-Galonya, Nagy-Galonya, Visa, Fenyő és Ilva). Ezeket csőbe vezetik, megsemmisítve élővilágukat, ez pedig károsan hat ki a teljes környezetre.

Galéria

Fotó: Környezetvédelmi minisztérium

Amint a Székelyhon korábbi összeállításából kiderül,

a patakokban, folyókban több védett állatfaj él, többek között a dunai galóca nevű hal. Románia az egyetlen hely, ahol a dunai galócának még életképes populációja van, az építkezés azonban megakadályozná a halakat a szaporodásban.

korábban írtuk

Mi lesz a védett halfajokkal, ha eltűnnek a patakok?
Mi lesz a védett halfajokkal, ha eltűnnek a patakok?

Védett halfajok kipusztulásához vezethet a ratosnyai víztározó beindítása, ezt szeretnék megakadályozni környezetvédelmi szervezetek. Ezek szövetsége, a Natura 2000 koalíció előzetes panaszt nyújtott be az építkezési engedélyeket kibocsátó Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ellen.

Energetikai haszon

Ugyanakkor Dávid Csaba mérnök, az Országos Vízügyi Igazgatóság korábbi igazgatója úgy nyilatkozott a Székelyhonnak, fontos a ratosnyai létesítmény elindítása, sőt a Maros vízgyűjtő medencéjében még több vízerőművet lehetne létrehozni. Véleménye szerint fontos az alternatív energiaforrások felhasználása, jó gazdálkodás esetén pedig nagy mennyiségű energiát lehet termelni a vízzel. Mint mondta, a nap és a szél bizonytalan, de egy jól megtervezett és működtetett vízi erőmű egész évben hasznosítani tudja a tavaszi hóolvadás és esőzések nyomán keletkező plusz vízmennyiséget is.

korábban írtuk

Sikerül befejezni a ratosnyai vízi erőművet?
Sikerül befejezni a ratosnyai vízi erőművet?

Tíz, a nyolcvanas években elkezdett vízi erőművet fejeznének be 2026-ig Romániában. Ezek között szerepel a Maros megyei ratosnyai vízi erőmű is, amely több mint 90 százalékban már elkészült.

A ratosnyai vízerőmű megvalósításának fontosságát idén Antal Lóránt szenátor is hangsúlyozta. A felsőház energiaügyi, energetikai infrastruktúra és altalajkincsek bizottságának elnöke februári évértékelőjén kifejtette, Románia számára stratégiai fontosságú energetikai létesítmények befejezését is támogatták: tíz vízerőmű és egy gázerőmű befejezéséről döntöttek egy sürgősségi kormányrendelet révén.

Idézet
Nekünk, erdélyieknek a ratosnyai az egyik legfontosabb, ami ha működne, Erdély szintjén nem lennének feszültségingadozások a villanyáram-hálózatban”

– mutatott rá a Székelyhon szerint az RMDSZ politikusa.

Galéria

Fotó: Facebook/Ciprian Dobre

Kisajátítások, Bánffy-erdők

Időközben szintén végeláthatatlan állóháborúvá vált a kisajátítások ügye. Mintegy 210 hektárnyi terület volt konkrétan érintett a víztározó megépítésénél, de a további hidrotechnikai beruházásokkal, utakkal összesen 534 hektárt kellett „elkobozni” kártérítés fejében. Az összeget 2011-től kezdődően néha megnövelték, miközben a terepen gyakorlatilag semmi nem történt.

A Profit.ro portál 2016-ban arról cikkezett, hogy a legfőbb kárpótoltak között ott vannak a Bánffy-örökösök, akik elérték, hogy 56 hektárnyi kisajátítandó erdejükért a korábbihoz képest 18 százalékkal több pénzt, 1,314 millió lejt kapjanak. Mint ismeretes, a nemesi család leszármazottjai évtizedeken keresztül óriási szélmalomharcot vívtak örökségükért a térségben, nagy nehezen visszaszolgáltatott területeik jelentős részét újra államosították.

De 2022-ben, tizennégy év pereskedés után birtokba vehették a Bánffy-örökösök 2200 hektáros erdőterületüket Maros megyében,

miután az igazságszolgáltatás tetemes bírság kiszabásának terhe mellett a birtoklevél kiállítására kötelezte a területi prefektust. Az intézkedés jelentős lépésnek nevezhető annak ismeretében, hogy az azt megelőző években a román állam megannyi, már visszaszolgáltatott birtokot visszaperelt a Bánffyaktól.

Galéria

Fotó: Facebook/Ciprian Dobre

A birtoklevelet Bánffy Éva Mária Rozália Heléna Johanna és Bánffy Jósika Imre László javára állították ki a Ratosnya és Felsőrépa környékén elterülő 2260,81 hektár erdőről. Mindketten báró (losonczi) Bánffy László (1896–1974) örököseiként igényelték vissza a román állam által elkobzott jussukat még 17 évvel azelőtt, ám megannyi hatósági és bírósági hercehurcát követően csak 2022-ben vehették ténylegesen birtokba a tulajdonukat. Ezt megelőzően peres úton visszakerült a román állam tulajdonába több mint 9300 hektárnyi erdő Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén, amelyet 2007-ben szolgáltattak vissza a Bánffy család másik ágának, gróf Bánffy Dániel örököseinek.

korábban írtuk

Aláírta a prefektus a birtoklevelet, 17 év hercehurca után visszakerül 2200 hektár erdő a Bánffyak tulajdonába Maros megyében
Aláírta a prefektus a birtoklevelet, 17 év hercehurca után visszakerül 2200 hektár erdő a Bánffyak tulajdonába Maros megyében

Tizennégy év pereskedés után birtokba vehetik a Bánffy-örökösök 2200 hektáros erdőterületüket Maros megyében, miután az igazságszolgáltatás tetemes bírság kiszabásának terhe mellett a birtoklevél kiállítására kötelezte a területi prefektust.

Ratosnya nevét 1808-ban említi először oklevél Restolcza, majd 1888-ban Ratosnya néven. A falu erdei munkások szálláshelyéből alakult faipari településsé. 1910-ben még magyar többségű volt, jelentős román kisebbséggel, ma viszont utóbbiak alkotnak nagy többséget. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint az 1729 lakosból 237-en kerültek nyilvántartásba magyarként, többségük a községhez tartozó Jódon él.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 04., csütörtök

Dél- és közép-amerikai fiatalembereket szentelnek pappá Szatmárnémetiben, elhívásukról vallanak a diakónusok

Dominikai Köztársaságbeli, brazíliai, kolumbiai fiatalembereket szentelnek pappá, illetve diakónussá július 6-án, szombaton 11 órakor a szatmárnémeti székesegyházban.

Dél- és közép-amerikai fiatalembereket szentelnek pappá Szatmárnémetiben, elhívásukról vallanak a diakónusok
2024. július 04., csütörtök

Fesztiválokon akart eladni hatalmas mennyiségű drogot két férfi, akiket egy erdélyi városban füleltek le

Nemzetközi kábítószer-kereskedő bandát értek tetten, a brassói „raktárral” rendelkező dílerek birtokában összesen 220 ezer euró értékben volt több ezer ecstasy tabletta.

Fesztiválokon akart eladni hatalmas mennyiségű drogot két férfi, akiket egy erdélyi városban füleltek le
2024. július 04., csütörtök

Román állampolgárságért folyamodott Temesvár újraválasztott polgármestere

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy benyújtotta a román állampolgárság iránti kérelmét.

Román állampolgárságért folyamodott Temesvár újraválasztott polgármestere
2024. július 03., szerda

Magyarok közti diszkrimináció: panasszal élt az érettségi javítás miatt egy jogvédő szervezet

Feljelentést tett a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (AGFI) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a magyar érettségizők hátrányos megkülönböztetése ügyében.

Magyarok közti diszkrimináció: panasszal élt az érettségi javítás miatt egy jogvédő szervezet
2024. július 03., szerda

„A gyerekek élete nem játék”. Tovább vonogatják a vállukat az érettségi dolgozatok javítása kapcsán az illetékesek

Felelősséghárítással szembesültek a magyar szülők képviselői a kolozsvári tanfelügyelőségen szerdán, amikor arra próbáltak megoldást találni, hogy a Kolozs megyei magyar tagozatos érettségizők román nyelvből és irodalomból írt dolgozatát is megjelöljék.

„A gyerekek élete nem játék”. Tovább vonogatják a vállukat az érettségi dolgozatok javítása kapcsán az illetékesek
2024. július 03., szerda

Nyusztot, nyestet, szalamandrát is megpillanthatnak a frissen felavatott, Beszterce-Naszód megyei túraútvonalon bóklászók

Edukatív, másfél órás túraútvonalat avattak fel Beszterce-Naszód megyében, a Várkudui erdő elnvezésű szakasz 2,38 kilométeres.

Nyusztot, nyestet, szalamandrát is megpillanthatnak a frissen felavatott, Beszterce-Naszód megyei túraútvonalon bóklászók
2024. július 03., szerda

FRISSÍTVE – Közzétették a képességvizsga eredményeit: Kolozs megye tarolt, Maros megye az erdélyi rangsor végén

Közzétették szerdán a nyolcadik osztályosok képességvizsgájának eredményeit.

FRISSÍTVE – Közzétették a képességvizsga eredményeit: Kolozs megye tarolt, Maros megye az erdélyi rangsor végén
2024. július 03., szerda

Erdély nagy részét már elkerülik a zivatarok; de van, ahol még nem lehet elpakolni az esernyőt

Jelentős mennyiségű csapadékra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat 14 megyére.

Erdély nagy részét már elkerülik a zivatarok; de van, ahol még nem lehet elpakolni az esernyőt
2024. július 03., szerda

Gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy református teológust, az intézet felfüggesztette a státuszát

Gyermekpornográf tartalmak birtoklása és terjesztése gyanújával bűnvádi eljárást folytatnak a kolozsvári nyomozó hatóságok egy magyar férfi ellen, akiről a Krónika megtudta, hogy teológiai hallgató.

Gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy református teológust, az intézet felfüggesztette a státuszát
2024. július 03., szerda

FRISSÍTVE – Több mint húsz megyében okoztak károkat a viharok, a vasúti közlekedés is leállt két szakaszon

Tizenkilenc megye 42 településén okozott károkat a viharos időjárás – vont mérleget kedd este a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség.

FRISSÍTVE – Több mint húsz megyében okoztak károkat a viharok, a vasúti közlekedés is leállt két szakaszon