Eszköztelen küzdelem: Háromszéken hat medvére kaptak kilövési engedélyt, Hargita megyében egyre sem

Eszköztelen küzdelem: Háromszéken hat medvére kaptak kilövési engedélyt, Hargita megyében egyre sem

Fotó: Sándor Csilla

Bünteti Hargita megyét a környezetvédelmi minisztérium azzal, hogy egyetlen medve kilövését sem engedélyezte – véli Borboly Csaba megyei tanácselnök. Kovászna megyében valamivel jobb a helyzet: ott hat nagyvadat lehet ártalmatlanítani, de ez is vajmi kevésnek tűnik.

Bíró Blanka

Széchely István

2017. október 25., 22:282017. október 25., 22:28

2017. október 25., 22:382017. október 25., 22:38

Jóindulattal sem mondható hatékonynak a környezetvédelmi minisztériumnak a veszélyes nagyvadak megfékezésére irányuló intézkedése. Graţiela Gavrilescu tárcavezető a napokban sikerként könyvelte el, hogy országos szinten 22 medve kilövésére adtak engedélyt, de ez a probléma által leginkább sújtott székelyföldi megyékben távolról sem orvosolja a gondokat.

Az országban a legtöbb medvetámadásnak „otthont adó” Hargita megyében eddig egyetlen nagyvad ártalmatlanítását sem hagyták jóvá, Kovászna megyében pedig ugyan engedélyezték hat állat kilövését, de a többtucatnyira tehető veszélyes példányok számát figyelembe véve ez vajmi kevés.

Mint lapunk kiderítette, Háromszéken két vadászegyesület kéréseit hagyták jóvá – igaz, ezek esetében sem bólintottak rá az összes igénylésre.

László Béla, a Kovászna megyei Halász-Vadász Egyesület elnöke a Krónikának elmondta: kilenc nagyvad ártalmatlanítására állítottak össze iratcsomót, ebből a szaktárca külön erre a célra létrehozott biodiverzitási bizottsága hármat hagyott jóvá, és már mindhárom egyedet kilőtték. A szakértő szerint viszont legalább 25-30 medvét kellene kilőni, hiszen „a kukoricaföldek tele vannak nagyvaddal, mindjárt több a medve, mint a vaddisznó”.

A Dél-Hargita Vadászegyesület területén szintén három medve kilövésére kaptak jóváhagyást, amelynek révén Barót, Olasztelek és Réty körzetében lőttek ki vadakat. Különösen az utóbbi volt veszélyes, mert bejárt a bikfalvi iskola udvarára, féltették a gyerekeket.

Télen sem valószínű, hogy csökken a támadások száma

A Bodok Vadászegyesület 25 iratcsomót állított össze, minden szükséges dokumentumot csatoltak, jegyzőkönyvet is írtak az okozott károkról, tehát formai hiányosság aligha merülhetett fel, mégsem kaptak egyetlen jóváhagyást sem.

Idézet
Minden nap bejár a falvakba a medve. Abban sem reménykedhetünk, hogy a tél beálltával ritkulnak a támadások, hiszen a legutóbbi eléggé fagyos tél volt, mégis folyamatosan járkáltak a medvék”

– mondta el lapunknak Fodor István, Bodok polgármestere, a helyi vadászegyesület elnöke. Fodor az egész rendszert elhibázottnak tartja, szerinte a kilövési engedélyt azonnal, a támadás napján ki kellene adni, mint ahogyan Fogarason is történt, ahol egy nagyvad hétfő reggel sebesített meg két embert, keddre pedig el is készült a jóváhagyás.

korábban írtuk

Gavrilescu: kilövik a Fogarason emberekre támadó medvét
Gavrilescu: kilövik a Fogarason emberekre támadó medvét

Kilövik azt a medvét, amely hétfő reggel megtámadott Fogarason egy 39 éves férfit és egy 14 éves lányt – jelentette be kedden Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

Az elöljáró hangsúlyozta: értelmetlen hetekig halasztani az engedély kibocsátását, hiszen egyre nehezebbé válik a kárt okozó vad beazonosítása, az időhúzás miatt pedig újabb támadások történnek. Fodor Graţiela Gavrilescu azon felvetését is kivitelezhetetlennek tartja, miszerint csak az emberre veszélyes medvéket lőjék ki, a „csak” a gazdaságokban kárt tevő példányokat pedig költöztessék el. Bodok polgármestere rámutatott:

egyrészt senkinek nincs megfelelő felszerelése, hogy a vadakat befogja, másrészt, ha egyik helyről elviszik, egy másik falu lakosainak gyűlik meg a baja.

„Az a medve, amelyik bejár a faluba, a könnyű élelemszerzéshez szokott, már soha nem fog visszamenni az erdőbe és megküzdeni a táplálékért. Ha elköltöztetik, majd ott jár be a településre” – magyarázta Fodor István. Ugyancsak rossz megoldásnak tartja, hogy a trófeát nem lehet értékesíteni, hiszen ez nemcsak a vadásztársaságnak, hanem az államnak is hasznot hajtana. „Így a medvebőrt betesszük a pincébe, ott megmolyosodik, majd kidobjuk. Holott lehetne értékesíteni és a pénzt visszafordítani vadgazdálkodásra” – mutatott rá.

Abban minden megszólaló egyetértett, hogy a minisztérium döntései nem tanúskodnak hozzáértésről – halogatással, ellentmondó nyilatkozatokkal és intézkedésekkel nem lehet megoldani a kérdést, a medvék és az emberek közötti együttélés pedig mindenki szerint egyre nehezebb.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

Nem akarnak törvénytelenül eljárni, nem kockáztatnak

Hargita megyében ennél is rosszabb a helyzet, a szaktárca ugyanis még egyetlen engedélyt sem bocsátott ki, noha a vadászegyesületek összesen több mint 60 nagyvad ártalmatlanítását igényelték.

Idézet
Büntet a környezetvédelmi miniszter, hogy épp Hargita megyére, ahol a legtöbb a veszélyes medve, a legnagyobb a baj, és ahol a legtöbb sérült van, nem ad kilövési engedélyt?”

– reagált a kedvezőtlen fejleményekre közleményében Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke. Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadásztársaság vezetője eközben arról számolt be: ők 30 medve kilövésére kértek engedélyt, de eddig nem kaptak pozitív visszajelzést. Az igazgató nem is reménykedik ebben tekintve azt, hogy első körben az egész országban csak 22 nagyvad ártalmatlanítását tette lehetővé a minisztérium.

„Legalább egy kilövési engedélyre mindenképpen szükségünk lenne, hogy vészhelyzetben intézkedni tudjunk, és ne kelljen attól tartanunk, hogy törvénytelenséget követünk el” – magyarázta Mărmureanu-Bíró Leonárd. Rámutatott: engedély hiányában sem befogni, sem kilőni nem tudják a nagyvadat, hiszen egyetlen vadász sem fogja kockáztatni az ezért járó 40 ezer eurós pénzbírságot.

Idézet
Ha ott, ahol a legtöbb medve van, nem adnak egy kilövési engedélyt sem, akkor nagy baj van”

– vélekedett. A szakemberek ugyan tisztában vannak, hogy sokkal nagyobb visszhangot kelt, ha a medve egy 14 éves lányra támad, mint ahogyan az Fogarason történt, de Hargita megyében idén már 14 esetről tudnak, amikor a nagyvad emberéletet veszélyeztetett, de csak a két csíkdánfalvi juhászt megsebesítő egyedre adott kilövési engedélyt a szaktárca.

Mărmureanu-Bíró szerint egyébként a megyei környezetvédelmi ügynökség és a megyei környezetvédelmi őrség az összes kérésüket – elégtelen mennyiségű bizonyítékra hivatkozva – kedvezőtlen szakvéleményezéssel továbbította a minisztériumba.

A vadásztársaság igazgatója ezért szándékos testi sértés okozása miatt készül beperelni mindkét intézmény vezetőjét, illetve a szaktárcát, amennyiben a társaság által ügykezelt 110 ezer hektáros területen ember elleni medvetámadás történik.

Benedek László József, a megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője cáfolta, hogy az udvarhelyszéki vadásztársaság összes kérésére kedvezőtlen szakvéleményezést adtak. Azt elismerte, hogy a kérések egy része valóban erre a sorsra jutott, mivel azokat nem indokolták megfelelően. „Minden egyes esetet külön szakvéleményeztünk, de ha nem teljesítették a feltételeket, nem írhattuk azt, hogy ismerik a medvét, nyomoztak utána, és megfigyelték” – magyarázta az igazgató.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti

Az RMDSZ felelősséget vállal az erdélyi magyar közösségért, építeni akarja a szülőföldet, és hallatni az erdélyi magyarok hangját Brüsszelben – hangoztatta Kelemen Hunor csütörtökön Székelyudvarhelyen, a szövetség székelyföldi kampányrendezvényén.

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti
2024. május 09., csütörtök

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével

Akadnak, akik szépnek mondható összegeket keresnek azzal, hogy pillepalackokat, üvegeket és fémdobozokat gyűjtenek össze és adnak le a betétdíjas visszaváltási rendszer keretében.

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével
2024. május 09., csütörtök

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba

Őrizetbe vett a Bihar megyei rendőr-főkapitányság egy 18 és egy 16 éves fiatalembert, akik ellen többszörös lopás miatt nyomoznak – olvasható a rendőrség közleményében.

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba
2024. május 09., csütörtök

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt

Belső vizsgálatot indított a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság annak megállapítására, szakszerűen járt-e el két munkatársuk egy garázda előállítása során.

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt
2024. május 09., csütörtök

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma

Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtökön Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője.

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma
2024. május 09., csütörtök

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra
2024. május 09., csütörtök

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól

Heves esőzések és a légköri instabilitás miatt több erdélyi megyére is sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Arról is tájékoztattak egyúttal, hogy folytatódik az időjárás lehűlése.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól
2024. május 09., csütörtök

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)

Immár aszfaltos úton kvadozó gyerekek motorbőgetése próbálja néha „túlkiabálni” a Reményik Sándor által bő egy évszázaddal ezelőtt versbe öntött vadvizek zúgását a ma is festői szépségű Radnaborbereken.

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)
2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében