Életveszélyes csapdák az erdei ralizás ellen: gyanútlan turisták testi épségét is kockáztatják az önbíráskodók

Szucher Ervin 2022. október 22., 13:49 utolsó módosítás: 2022. október 22., 13:57

Rendkívül veszélyes, szöges és drótos csapdák állításával védik az erdőket egyes tulajdonosok, erdészek és vadászok a természetet bolygató, az élővilágot zaklató és mindegyre szaporodó terepmotorozóktól és quadosoktól. A törvénytelenségre adott, szintén törvénytelen válasz számos balesetet, sebesülést és egy halálesetet is okozott az utóbbi években.

Életveszélyes csapdák az erdei ralizás ellen: gyanútlan turisták testi épségét is kockáztatják az önbíráskodók
galéria
Téves irány. Tilos az erdei quadozás, ám a hatóságok nem lépnek fel ellene, ez pedig elvakítja a területek tulajdonosait (archív felvétel) Fotó: Pál Árpád

Néhány éve törvény tiltja, hogy motorkerékpárokkal, terepmotorokkal, quadokkal, terepjárókkal közlekedjünk mezőgazdasági és erdős területeken a szükséges engedélyek nélkül, illetve az olyan különleges helyzeteken kívül, mint például az életmentés. A bírságok akár tízezer lejre is rúghatnak magánszemélyeknél, illetve börtönbüntetéshez is vezethet a törvénysértés. Csakhogy egy a baj: nincs ki ellenőrizze, tetten érje és bírságolja a szabálytalankodókat, akiknek száma egyre gyarapodik. Ami egy másik, ennél is súlyosabb problémához vezet: az érintett területek tulajdonosai, erdészek, vadászok sokszor saját kezűleg, önbíráskodás révén próbálják kiiktatni vagy legalább mérsékelni a jelenséget.

Csapdáik viszont rendkívüli veszélyt jelentenek nemcsak a motoros járgányokkal közlekedő törvénysértők, hanem a kerékpáros vagy hátizsákos turisták számára is.

Életveszélyes reakció. Ilyen és ehhez hasonló csapdákat állítanak Maros megyében Fotó: Biró József

Szinte nincs csapdamentes övezet

Egyre több erdei út van „megszórva” összehegesztett éles vasrudacskákból vagy „százas” szegekből készült csapdákkal. A házilag eszkábált eszközöket a csapdaállítók gondosan helyezik el, lehullt avarral takarják el. Amint ráhajt vagy rátapos a gyanútlan autós, motoros, quados, kerékpáros, vagy gyalogos, valamelyik szeg a gumiabroncsába vagy a talpába fúródik. Ám

ennél is veszélyesebb a két fa közé, több mint másfél méteres magasságban kifeszített drót. A gyalogtúrán lévők ezt aránylag könnyen észrevehetik, a kerekes járgányokkal érkezők viszont akár a fejükkel is fizethetnek – a szó szoros értelmében.

A jelenségre a Maros megyei hegyimentők is felfigyeltek, miután csapdákkal találkoztak az általuk karbantartott különböző turisztikai útvonalakon. Mint mondták, a marosvásárhelyiek egyik kedvenc kirándulóhelyén, a várostól néhány kilométerre lévő marosszentgyörgyi Cinege-tetőn, de a megyeszékhelytől ötven-hatvan kilométerre, a Maros mentén a jódtelepi túraútvonalakon, vagy a Görgény völgyében, Üvegcsűr közelében találtak különböző csapdákat.

Quadokkal is tilos mezőgazdasági és erdős területeken közlekedni a szükséges engedélyek nélkül, ám nincs ki ellenőrizzen (képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

A lapunk által megkeresett motorosok, kerékpározók, futók és túrázók elmondása alapján kiderült, hogy hasonló csapdák felfedezhetők szinte a teljes Nyárád- és a Küküllő mentén is, mint ahogyan találtak már Szováta és Vármező környékén is.

Nemrég a Kelemen-havasokban is kiderült, hogy a nemzeti park megközelítése nem számít biztonságos vállalkozásnak.

A természetbarátok is megjárták

Dósa László, az Erdélyi Kárpát-Egyesület marosvásárhelyi oszlopos tagja az az ember, aki életében nem pattanna motorkerékpárra vagy quadra csupán azért, hogy gyorsabban, könnyebben járja be a túraösvényeket. A természetbarát férfi mégis megégette magát. A Kelemen-havasok két, kétezer méter fölötti csúcsának, a Pietrosznak és a Magyar Negojnak a meghódítását a természetvédelmi park aljából kezdte. A védett övezet határáig autóval ment fel az Ilva völgyén, egy olyan erdei úton, amelyet a turistákon kívül a fakitermelők használnak. Estére, mire visszaért az „alaptáborba”, kocsija egyik abroncsát leeresztve találta. Ekkor még nem is gyanította, hogy egy hatágú, éles vasdarab kandikálhat ki a vadonatúj gumiból.

Rossz helyen bőgnek fel. Nyugaton a célra kialakított területen (képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

„Még tiszta szerencse, hogy az autónak csak az egyik kerekét vágta ki, mert a környéken még mobiljel sincs, a főúttól meg többórás gyalogút választott volna el”

– mesélte nyár végi „kalandját” az EKE tagja. Dósa utólag értesült, hogy az Ilva völgyén mások is hasonló módon pórul jártak. Az érintettek és a hegyimentők feljelentést tettek; a rendőrség kiszállt a helyszínre, jegyzőkönyvezte a panaszokat, megvizsgálta a házilag összehegesztett vasdarabokat, de ennél többre nem jutott.

Az EKE-tagok közül egy másik személy Dósánál is pechesebb volt: ő gyalogtúrázás közben, Székelyboós környékén lépett szegbe. A szintén természetbarát Fábián Károly és kerékpározó társai a Jeddhez tartozó Agárdon észleltek hasonló csapdákat.

Mint mondják, az a hír járja, hogy állítólag az erdész „szórta meg” a sáros, mocsaras helyet, hogy távol tartsa a terepralizókat. Csakhogy azóta már egy tájfutó is belelépett a szegekbe.

„Amióta valaki a GPS-en bejelölte a veszélyes övezetet, mi már tudatosan kerüljük az Agárd fölötti részt” – vázolta Fábián. Közben a Nyárádszeredához tartozó Székelymosonban traktoristáknak okozott kárt és bosszúságot a szeges csapda.

Behajtani tilos. A terepralizók alaposan felbőszítik a területek tulajdonosait, kezelőit (képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

Önvédelem vagy önbíráskodás?

Kik állítják a csapdákat? – merül fel a kérdés. A válasz aránylag egyszerű, de nem egyértelmű: azok, akiknek nem érdekük, hogy terepralizás folyjon földjeiken, erdeikben. Lehetnek tulajdonosok, erdészek, vadőrök vagy vadászok. De ugyanígy fatolvajok is, akik nem szeretnék, ha idegenek zavarnák meg ténykedésüket. A székelykáli Biró József neveket is sorol, mondván: a környéken mindenki tudja, hogy ki az a két erdész (apa és fia), aki meg szokta „szórni” szegekkel az erdei utakat. „A fiatalabbik nekem azt mondta, hogy még gyalog sem szabad bemenni az erdőbe, mert az olyan, mint amikor a lámpa piros jelzésén kelünk át a zebrán. Ő viszont a lucernásomon vitte keresztül az erdőből lopott fát” – neheztel erdész ismerősére a fiatalember, aki nemrég vasszegeket talált a székelymosoni erdőben.

Egyértelmű, hogy a drótokat ott nyújtják ki, vagy a szegeket ott helyezik el az avar alá, ahol quadokkal, enduro motorkerékpárokkal vagy offroad terepjárókkal bolygatják az erdő nyugalmát.

„A baj az, hogy ezekbe a szegekbe egy biciklis, egy kiránduló vagy egy futó is bele tud lépni, mint ahogyan több esetben meg is történt” – hívja fel a figyelmet Kovács Róbert. A Maros megyei Salvamont vezetőjét a baj megelőzéséről is kérdeztük.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Ki az, aki bírságolhatja a szabályszegőket? Illetve mit tehetnek a hegyimentők, amikor quados vagy motoros haddal találkoznak az erdőben?

Nem áll jogunkban leállítani őket. Legfeljebb ha lassítanak, tanácsot adhatunk nekik, finoman rávezetve arra, hogy nem helyes, amit cselekednek. Volt rá példa, hogy az Istenszéke környékén, védett területen az egyik kollégánk rájuk szólt, végül meg örült, hogy nem verték meg”

– meséli Kovács Róbert.
A terepmotorozást sportszerűen űző Gálfi Csaba Zalán nem titkolja, ő maga is szokott két keréken az erdőben kalandozni. Van egy rész a Bese fölötti erdőben, egy körülbelül ötvenárnyi meredek terület, ahol a terepmotorosok gyakorolnak. „Arra törekszünk, hogy ne barmoljuk szét az erdőt, és ne tegyük tönkre a mezőgazdasági területeket” – mondja. Amint a csittszentiváni fiatalember fejtegeti, mindig ügyelnek arra, hogy a traktornyomban motorozzanak. „Sajnos egyre többen fittyet hánynak a magántulajdonra és az élővilágra. Pofátlanul belegázolnak a vetésbe, vagy végighúznak a hóvirágmezőn. Az ilyenek miatt meg szenvednek a természetet tisztelő emberek” – állítja.

Azt is megjegyzi, hogy az erdei utakat nem is annyira a motorok és quadok teszik tönkre, mint inkább a jóval súlyosabb négykerekű terepjárók. Amelyeket általában a vadászok használnak – teszi hozzá.

Gálfi idősebb kollégája, a többszörös országos bajnok Nagy Dániel arról beszél, hogy a tiltás életbe léptetése óta már nem motorozik az erdőben. Azelőtt ő is találkozott csapdákkal, különösképpen a Marosvásárhely és Mezőpanit közti remeteszegi erdőben vagy Szováta környékén. Ő is azt nehezményezi, hogy nem minden motoros hajlandó beállni a traktornyomba, inkább belevág az erdőszéli vetésbe. „Az a baj, hogy az efféle emberek miatt a csapdaállítók büntetését egy következő személy kapja” – állapította meg a Steaua bajnoka.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Az érem másik oldala

Semmiként nem tartja helyesnek a csapdaállítással való bosszúállást Péter Ferenc, a Marosszéki Közbirtokosság elnöke. A megyei önkormányzatot is irányító RMDSZ-es politikus, erdőtulajdonos és vadász szerint bármekkora is legyen a gazdák kára, nem lenne szabad más testi épségét veszélyeztetni.

„A törvényeket kellene alkalmazni, büntetni, vagy akár el is kobozni a garázdálkodáshoz használt járművet. Sajnos az illetékesek egyrészt tehetetlenek, másrészt nem is érdekli annyira őket”

– állítja. Péter Ferenc egy Szováta közelében történt esetet hoz fel példaként. Néhány évvel ezelőtt a vadőr egy erdei ralizásra figyelt fel, amelyet németországiaknak szerveztek, akik saját terepjáróikkal jöttek el több mint ezer kilométerről. A férfi jelentette a Környezetőrség munkatársainak, pontos leírást adott, azonban azt a választ kapta, hogy nincs üzemanyag, nincs mivel a helyszínre sietni.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

A megyei tanács, illetve

a közbirtokosság elnöke arra is kitért, hogy a legtöbb autós, quados, motoros fel sem fogja, mekkora munkát jelent egy erdő karbantartása. Különösképpen a fenyőerdők, ahol a csemeték gondozása mintegy hét évet vesz igénybe.

„Egyszer meg jött egy motoros banda, és mindent tönkretett a Mezőhavas környékén. De úgy, hogy az erdész sírva fakadt” – elevenítette fel a kellemetlenségek egyikét Péter Ferenc.

Másfél évvel ezelőtt szintén Szováta fölött, a bekecsi kápolna környékén randalíroztak és garázdálkodtak szervezetten érkező motorosok. Azontúl, hogy megrongálták a kegyhely melletti kövezett teret, illetve az oda vezető kálvária útját, valamelyikük a kápolna ajtaját is berúgta. A Bekecsi-tető egyébként a quadosok és terepmotorosok kedvenc találkozóhelyének számít; hétvégente akár százötvenen is felcsődülnek a kápolnához és annak környékére.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Emberéletbe kerülhet az önbíráskodás

A szeg és a drót nem kimondottan Maros megyei találmány; az önbíráskodást „sikeresen” alkalmazzák az ország más területein is. Gombászás közben a Gorj megyei Licurici község lakói közül többen vasszegbe léptek. Hasonló esetre panaszkodtak a környékbeli pásztorok is, akiknek állatait sebesítették meg a rögtönzött csapdák.

Az ennél is veszélyesebb sodronyos csapda viszont már emberéletet is követelt. A jászvásári Concert Band együttes szólistájával egy 120 centiméter magasságba kifeszített lánc végzett a moldvai nagyváros egyik erdejében.

A quadon lévő énekes eltévedt, besötétedett, nem vette észre a figyelmeztető táblát és a halálba rohant. A közfelháborodást kiváltó történet ellenére a Dobrovăţ erdőben a minap is találtak fák közé kifeszített szúrós drótot. Két évvel ezelőtt, 2020 nyarán Kolozsvár közelében, a Magyarlóna és Isztolna közti erdőben egy hobbimotoros is majdnem olyan tragikusan végezte, mint jászvásári társa. A kifeszített drót őt is lecsapta, vérző nyakkal, agyrázkódással és egyéb súlyos sérülésekkel szállították a sürgősségi osztályra. Az Observatornews.ro portál szerint mielőtt elájult volna, a földre zuhant fiatalember mindegyre csak azt ismételgette segítségére siető társainak, hogy „elvágták a nyakamat”. A nyomozás során kiderült, hogy a két fa közti drótot a terület tulajdonosa húzta ki.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Lenne megoldás, de arra áldozni kellemetlen

Az erdei élőlények zavarása motorok felbőgetésével a civilizáltabb világban is előfordul. Walesben az erdészeti hatóság és a helyi rendőrség harcol a szabályszegők ellen. Ehhez számos eszköz áll rendelkezésükre, még helikopter is. Ausztráliában maguk a rendőrök pattannak motorkerékpárra és járőröznek az erdőkben. A kontinens Victoria államában villogóval és szirénával felszerelt terepgumis, gyors gépeket használnak.

Az erdei motorozásra talán az volna a legjobb megoldás, ha lennének kijelölt helyek, ahová az érdekeltek fizetség ellenében behajthatnának és hódolhatnának hobbijuknak.

Mint amilyenek bizonyos nyugati országokban is léteznek. Hollandiában például motorosegyletek erdőrészeket vásároltak fel és alakítottak ki erre a tevékenységre. Ugyanezen elv alapján lehet motorozni a dániai erdőkben is, csakhogy ott sokkal bonyolultabb az engedélyek beszerzése. Gálfi Csaba Zalán az Egyesült Államokban tapasztalta meg, milyen a quadosoknak és endurósoknak elkülönített rész. Mint meséli, létezik egy nagy parkolóhellyel ellátott alaptábor, ahol az érkezők akár kempingezhetnek is, majd befizethetik az erdőtulajdonosnak a belépti díjat, és használhatják a kijelölt negyven-ötven kilométeres szakaszt. Erről viszont nem térhetnek le, különben bírságot kockáztatnak.

Amíg Romániában nem alakítanak ki hasonló övezeteket, kevés esély mutatkozik a törvénysértések felszámolására.

Hiába bírságolhat a Környezetőrség, a hegyi csendőrség, az erdőőrség, a csendőrség és a rendőrség: a felsorolt intézmények képviselőivel legfeljebb az irodában lehet találkozni, terepen aligha. Aki kíváncsi arra, Marosvásárhelyen miként alusznak, hallgatnak zenét vagy simogatják telefonjaikat az alakulat kisbuszában a csendőrök a somostetői erdő szélén, időnként megtalálhatja őket a Jeddi úti temető Szent János utcai parkolójában. 

4 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport